Si të ngarkoni një kompjuter portativ pa u akuzuar në shtëpi.

 1. Si të ngarkoni baterinë laptopë?
 2. Si të ngarkoni një bateri laptop pa një ngarkues?
 3. Ngarkimi i baterisë së laptopit në makinë
 4. Çfarë mund të bëhet?
 5. Cili është rezultati, a mund të ngarkoj laptopin tim me USB apo jo?
 6. Çka nëse nuk ka qasje në prizë?
 7. Si të ngarkoni një kompjuter portativ pa u ngarkuar në shtëpi dhe kushte në terren:
 8. 2. Bateria e jashtme.
 9. 3. Adaptor i rrymës automatike.
 10. Cili është dallimi në mes të porteve

Në kohën tonë, askush nuk do të habitet nga elektronika të ndryshme mobile

Në kohën tonë, askush nuk do të habitet nga elektronika të ndryshme mobile. Dhe laptopët janë përhapur shumë kohë më parë dhe janë bërë shokë të shumë njerëzve. Nëse ikni, do të merrni një person me një kompjuter portativ në një kafene, park, metro, etj. Disa njerëz përdorin një kompjuter portativ për argëtim, të tjerët e përdorin atë për të mësuar lajmet dhe për të bërë punën. Shumë njerëz marrin një laptop për të punuar, me pushime, një udhëtim pune. Avantazhi kryesor i laptopit është lëvizshmëria e tij. Ajo është e pajisur me një bateri laptop. Për të marrë një kompjuter portativ me ju, ju duhet të ngarkoni baterinë. Dhe ngarkimi duhet të kryhet saktë. Në këtë artikull do të flasim ngarkimi i duhur laptop, si dhe si të ngarkoni baterinë pa një ngarkues të rregullt.

Të gjithë laptopët modern punojnë ose bateritë. Ata kanë shtyrë gjatë bateri alkaline si Ni─Cd dhe Ni─MH.


Ata kanë shtyrë gjatë bateri alkaline si Ni─Cd dhe Ni─MH


Ndër avantazhet e baterive të litiumit janë:

 • Intensitet të lartë të energjisë;
 • Vetë-shkarkimi i ulët;
 • Nuk ka substanca të dëmshme gjatë prodhimit;
 • Asnjë efekt memorie;
 • Madhësia kompakte.

Falë këtyre përparësive, bateritë e litiumit janë bërë dominante në elektronikën e konsumit, si dhe në disa instrumente portative. Vërtetë, shumica e veglave të fuqisë së lëvizshme janë ende në bateri alkaline. Lithium nuk mund të zëvendësojë ato, sepse ata nuk janë në gjendje të ofrojnë një rrymë të lartë shkarkimi.

Laptopët përdorin bateri të përbëra nga qeliza cilindrike të baterive. Ju mund t'i shihni ato në imazhin më poshtë.


Ju mund t'i shihni ato në imazhin më poshtëJeta mesatare e një baterie litiumi është 400-500 cikle ngarkimi, shkarkimi. Deri në kohën që është 3 deri në 4 vjet. Në mënyrë që bateria të përmbushë plotësisht jetën e saj të dobishme, duhet të ndiqni disa kërkesa për ta ngarkuar atë. Prandaj, sot ne do të kuptojmë se si duhet të ngarkuar me bateri laptopë.

Si të ngarkoni baterinë laptopë?

Mënyra e saktë për të ngarkuar baterinë, e keni menduar, është thjesht të futeni në rrjet përmes një përshtatës të zakonshëm të rrymës. Në sistemin operativ Windows, sipas të cilit punojnë më shumë laptopë, ekziston një mundësi për të kontrolluar shkallën e ngarkimit të baterisë. Gjithashtu mund të konfigurosh mënyrën e kursimit të energjisë dhe limitin e baterisë në të cilën laptopi do të fiket. Këto cilësime mund të bëhen në "Paneli i Kontrollit" -> "Furnizim me energji elektrike".
Në tabaka të sistemit ka një ikonë të baterisë. Duke klikuar mbi të, gjithmonë mund të shihni nivelin e baterisë së laptopit dhe informacionin për punën e tij (nga rrjeti ose offline). Sa i përket nivelit të ngarkimit, është më mirë të ruhet për bateri litium në rangun prej 50-80%. Kjo siguron jetëgjatësinë më të gjatë të baterisë. Është e qartë se për të ruajtur vazhdimisht këtë nivel të ngarkimit është e pamundur. Por rregullat e përshkruara më poshtë janë mjaft realiste:

 • Mos e lëshoni baterinë para se të fikni laptopin. Nëse shihni se treguesi në sistemin operativ tregon më pak se 50%, lidhni laptopin në rrjet;
 • Gjithashtu, nuk duhet vazhdimisht ta mbani laptopin me baterinë e lidhur me rrjetin. Nëse shpesh punoni në shtëpi nga një prizë elektrike, hiqni baterinë dhe ruani atë veç e veç. Mos harroni të ngarkoni atë me rreth 50 - 60%;
 • Periodikisht (një herë çdo 3 deri në 4 muaj) bëni një kalibrim të baterisë së laptopit. Kjo është një pagesë e plotë e baterisë së laptopit dhe shkarkimit të tij të mëvonshëm. Ky cikël kryhet 2 deri në 3 herë. Nëse nuk ka kohë për të kryer këtë procedurë me dorë, ju mund ta përdorni.

Dhe një tip tjetër që nuk vlen për të akuzuar, por shumë të rëndësishme. Mos u mbytni bateri . Nëse e ngarkoni laptopin me aplikacione intensive me burime dhe është shumë e nxehtë, blini një bllok ftohës për të. Përndryshe, nxehtësia brenda rastit të gjeneruar nga komponentët do të nxehet bateria. Kjo është shumë e padëshirueshme për bateri litium.

Si të ngarkoni një bateri laptop pa një ngarkues?

Ka situata kur duhet të ngarkoni baterinë laptop, por nuk ka ngarkues me ju ose jeni larg rrjeteve elektrike . Më poshtë janë disa mënyra për të ngarkuar një bateri laptop pa një ngarkues.

Ngarkimi i baterisë së laptopit në makinë

Kjo mënyrë e ngarkimit të baterisë së laptopit është e përshtatshme për ata që shpenzojnë shumë kohë në makinë. Në makinë nuk ka dalje dhe gjeneruesi në rrjetin e brendshëm prodhon një tension prej jo më shumë se 14 volt. Por situata mund të korrigjohet me lehtësi duke blerë një inverter portativ.Këto pajisje janë bërë nën çakmakun e cigareve të konvertuar tensionin në disa opsione në dalje. Idealisht, merrni një inverter që mund të sigurojë një tension të prodhimit prej 20 voltesh (laptopët më të njohura kanë një vlerësim prej 19 volt baterish). Ka invertorë për 110 dhe 220 volt. Është më mirë të marrësh pajisjen me prodhimin nën lidhësin e laptopit. Nëse ngarkoni nëpërmjet USB, atëherë për shkak të kufizimeve aktuale të ndërfaqes së ngarkimit, ngarkimi do të shtrihet shumë gjatë kohës.

Disavantazhet përfshijnë edhe faktin që bateria e laptopit mund të ngarkohet përmes inverter vetëm kur motori është në punë. Kjo është, opsioni është i përsosur për të akuzuar në lëvizje.

Nëse doni të dini se si të ngarkoni një kompjuter portativ me USB - në këtë rast, do të jetë e rëndësishme të njiheni me këtë artikull. Bateritë moderne e mbajnë baterinë mesatarisht nga 2 deri në 7 orë, dhe për përdoruesit nuk është gjithmonë e përshtatshme - veçanërisht nëse nuk ka asnjë ngarkues në dorë.

Për momentin, për të ngarkuar laptopin, mund të përdorni adaptorë të rrymës. Ata janë individualë për çdo produkt, dhe nuk është gjithmonë i përshtatshëm për t'i përdorur ato. Vetëm imagjinoni se sa i përshtatshëm do të ishte të përdorni një kabllo USB standarde, të cilën zakonisht përdorim për të ngarkuar smartfonë. Megjithatë, ekziston kjo mundësi, prandaj sot shumë përdorues janë të interesuar se si të ngarkohen, pa përdorur një përshtatës të veçantë të rrymës.

Çfarë mund të bëhet?

Produktet e para për portet e tilla u shpikën në vitin 1994 dhe që atëherë një numër mjaft i madh i llojeve dhe versioneve të ndryshme të standardit USB tashmë janë lëshuar.

Nëse nuk merrni parasysh modelet moderne të laptopëve, të cilat janë lëshuar relativisht kohët e fundit (2015-2016), pajisjet standarde zakonisht janë të pajisura me versionet USB 2.0 dhe 3.0, të cilat mund të kalojnë përmes fuqisë së ngarkesës, të barabartë me 4.5 watts.


5 watts

Në mënyrë që pajisja të funksionojë, duhet të jetë shumë më e lartë - dallimi qëndron në modelin e dizajnit. Për shembull, 30 W do të jetë e mjaftueshme për një netbook standard, dhe deri në 60 W për fletoret e fuqishme.

Dhe si të ngarkoni një laptop pa u ngarkuar nëpërmjet USB në këtë rast? Një ndërfaqe e re USB 3.1, e njohur zakonisht si USB Lloji C, kalon deri në 100 watts. Me fjalë të tjera, ai mund edhe një kompjuter shumë të fuqishëm për të siguruar funksionimin normal.
Dhe si të ngarkoni një laptop pa u ngarkuar nëpërmjet USB në këtë rast

Cili është rezultati, a mund të ngarkoj laptopin tim me USB apo jo?

Nga sa më sipër, ne konkludojmë: nëse jeni të interesuar në pyetjen nëse është e mundur të ngarkoni një kompjuter portativ me USB - po, ju mundeni. Por në këtë rast pajisja duhet domosdoshmërisht të jetë e pajisur me një ndërfaqe USB 3.1 (e njohur edhe si USB Type-C), e cila u përmend më lart.

Nëse keni ndonjë dyshim nëse një ndërfaqe e tillë është në laptop, mjafton vetëm që të shqyrtojë me kujdes të gjithë informacionin e dhënë në pasaportën teknike. Ju gjithashtu mund të kërkoni informacion në internet - për këtë, listoni modelin e një laptop në motor kërkimi duke shtuar fjalën "karakteristika".

Nëse modeli nuk është i pajisur me një funksion të tillë, ka metoda alternative që do t'ju lejojnë të ngarkoni pajisjen pa një përshtatës të veçantë - ne do të tregojmë për ta në artikullin vijues.

Artikujt tanë më të njohura në lidhje me laptopët në laptopë: një artikull rreth bugs popullor dhe problemeve që çojnë në paaftësinë e laptopë për t'u kthyer dhe në lidhje me arsyet pse laptop ngadalëson, shkoni dhe lexoni.

. 3622

Përdoruesit e laptopëve shpesh kanë një pyetje se si mund të ngarkoni laptopin nëse një person është larg nga shtëpia. Ky problem është shumë i rëndësishëm, sepse përparësia kryesore e përdoruesve të teknologjive moderne është pikërisht lëvizshmëria dhe shpejtësia. Ngarkesa e baterisë së ndërtuar është projektuar për dy orë, jo më shumë. Mund të jetë e mjaftueshme për më pak kohë nëse laptopi përdoret intensivisht, gjë që shpesh bëhet. Zgjidhja e këtij problemi shumë urgjent është përdorimi i baterive të jashtme.
Në ditët e sotme, shumë bateri të jashtëm janë një blerje shumë e dobishme dhe kanë përparësi të padyshimta. Këto përfshijnë: zgjatjen e jetës në mënyrën offline vetëm disa orë, si dhe një peshë shumë të ulët dhe dizajn të pranueshëm. Vërtetë, këto bateri mund të ndryshojnë nga jashtë, dhe para blerjes ju duhet të studioni me kujdes karakteristikat e baterive të tilla, pavarësisht nëse i plotësojnë nevojat e përdoruesve të laptopëve. Bateritë e tilla mund të jenë ose litium-jon ose litium-polimer.

Bateritë e litium-polimerit janë më moderne dhe pushtojnë bateritë litium-jon në tregues të tillë si: kapaciteti i baterive polimer është më i madh me peshë të ulët, prodhimi i baterive të litium-polimerit është më i lirë dhe ato rezistojnë ndaj dëmtimeve mekanike (vetëm atyre). Ato mund të vendosen në çdo ndërtesë të çdo forme. Por në temperatura të ulëta, këto bateri litium polimer humbasin ngarkimin e tyre më të shpejtë, kjo është pengesa e tyre e vetme.

Bateritë e jashtme kanë funksione të tjera të dobishme, ndër to ato më të rëndësishmet: mbrojtja nga ngricat e energjisë dhe mbrojtja nga mbinxehja gjatë operimit. Bateritë e jashtme (të jashtme) mund të jenë modele të caktuara, të dizajnuara për laptopë të veçantë dhe ato mund të jenë gjithashtu universale. Bateri universale më të mirët kur blehen, ato shpesh janë më të lira dhe të përshtatshme për produktet e disa markave të mirënjohura. Bateritë e tilla të jashtme mund të gjenden në shitje në dyqane specialiteti dhe të porositura nëpërmjet dyqaneve online. Për të blerë bateri e jashtme duhet të trajtohen me gjithë përgjegjësinë. Një blerje "e vështirë" është bërë vetëm një herë dhe për një kohë mjaft të gjatë. Preferenca duhet t'u jepet prodhuesve të mirënjohur, duke mos harruar të studiojnë karakteristikat e baterive.

2014/09/20

Kompjuteri është shumë i ndryshëm nga pajisjet stacionare - përparësia kryesore është se nëse është e nevojshme, përdoruesi mund të marrë me vete produktin ku ka nevojë dhe ta përdorë kudo - në punë, në një kafene, në udhëtime etj. Në këtë drejtim, shumë janë të interesuar në pyetjen - si të ngarkosh laptop pa u ngarkuar, çfarë duhet bërë për ta bërë këtë dhe nëse veprimet e tilla janë të sigurta. Përgjigjuni kësaj pyetjeje në detaje.

Çka nëse nuk ka qasje në prizë?

Përkundër faktit që laptopët janë të lëvizshëm, ata mbajnë akuza për 2-9 orë - këto janë parametra mesatarë. Dikush mban ngarkuar laptopin më gjatë, dikush nuk mban fare, puna zgjat 30 minuta. Le të analizojmë opsionet kryesore që ju lejojnë të ngarkoni pajisjen, edhe nëse karikimi ju nuk keni akses.

Si të ngarkoni një kompjuter portativ pa u ngarkuar në shtëpi dhe kushte në terren:

tre metoda të përbashkëta.

1. Gjenerator elektrik i lëvizshëm.

Sot, në dyqane mund të gjeni një përzgjedhje të gjerë të pajisjeve të ndryshme, në sajë të së cilës ju mund të ngarkoni pajisjet elektronike duke konvertuar energjinë në energji elektrike. Ato janë një mundësi e shkëlqyer për kushtet në terren, nëse qasja në prizë nuk është parashikuar në të ardhmen e afërt. Konsideroni pajisjet më të njohura të kësaj klase:

 • gjeneratorë muskulor dhe lëndë djegëse;
 • panele diellore;
 • gjeneratorë të erës.

Parimi i funksionimit të këtyre pajisjeve është i njëjtë: ata konvertojnë lloje të ndryshme të energjisë, duke akumuluar pagesë, dhe me ndihmën e një pajisje të veçantë ata transferojnë tensionin në vegël ose (në rastin tonë) në laptopë. Pajisjet e tilla janë të rëndësishme për t'u përdorur kur udhëtojnë në vende pa përfitime të qytetërimit.

2. Bateria e jashtme.


Pajisjet e tilla zakonisht shiten në dyqanet që ofrojnë pajisje shtëpiake Pajisjet e tilla zakonisht shiten në dyqanet që ofrojnë pajisje shtëpiake. Por këtu është e rëndësishme të merret parasysh një nuancë: para se të blesh, sigurohuni që një bateri e tillë mund të përdoret si një ngarkues për një kompjuter portativ, dhe një përshtatës i veçantë vjen me produktin, të cilin më vonë do të përdorni për t'u lidhur. nëse bateri e jashtme plotësisht i ngarkuar, pajisja ndoshta mund të rimbushet një herë, dhe në disa raste madje edhe dy.

3. Adaptor i rrymës automatike.

Nëse nuk dini si të ngarkoni një kompjuter portativ pa u ngarkuar - mund të përdorni një përshtatës makine për këtë qëllim. Nëse keni një udhëtim të gjatë, atëherë një pajisje e tillë do të jetë shumë e dobishme, pasi ju mund të ngarkoni me lehtësi jo vetëm laptopin tuaj, por edhe pjesën tjetër të pajisjeve. Ekziston edhe një pajisje si auto-inverter - një pajisje e mrekullueshme që i përshtatet çdo modeli të telefonit, tabletës, laptopit.

Shpresojmë, në sajë të këtij artikulli, ju keni qenë në gjendje t'i përgjigjeni pyetjeve kryesore për veten tuaj - nëse është e mundur të ngarkoni laptop pa u ngarkuar. Siç mund ta shihni, është mjaft e thjeshtë për ta bërë këtë, vetëm duhet të zgjidhni një opsion që do të jetë optimal dhe komod për ju, të cilin mund ta përdorni në çdo kusht.

Çka nëse? Përgjigja është në këtë artikull në faqen tonë të internetit, vazhdo. ? Pra, nuk mund të jetoni, ndiqni lidhjen dhe gjeni se si ta zgjidhni këtë problem.

Bateria është pika e dobët e çdo laptopi. Sa më i vjetër ai merr, aq më shpejt bateri ulet. Prandaj, çështja e rimbushjes bëhet më e mprehtë dhe më e mprehtë, dhe mbushës jo gjithmonë në dorë. Mund ta ngarkoj laptopin tim nëpërmjet USB-së nga një kompjuter tjetër ose nga një bateri e jashtme e PowerBank-ut? Le të përpiqemi të zgjidhim këtë çështje.

Nëse do të kisha bërë një pyetje të tillë disa vjet më parë, do të kisha përgjigjur me besim se jo, është e pamundur! Në të vërtetë, para se USB port në një kompjuter portativ të ishte përdorur ekskluzivisht për lidhjen e pajisjeve periferike. Po, ishte e mundur për të rimbushur një telefon ose tabletë prej tij, por ai nuk kishte efekt të kundërt. Për të ngarkuar baterinë përdorur një furnizim të veçantë të energjisë. Për më tepër, shpesh ishte për secilin prodhues që ai kishte lidhësin e tij individual, i cili ishte jashtëzakonisht i papërshtatshëm. Veçanërisht në rrugë.

Por koha kalon dhe gjithçka ndryshon. Në modelet e fundit të laptopëve, netbooks dhe ultrabooks, një port i ri USB 3.1 është përdorur për të lidhur energji. Ky është i ashtuquajturi lidhës Tipi C. Kjo është mënyra si duket:


Pra, në sajë të përparimit teknik, më në fund mund të përdorni portet USB për të ngarkuar laptopin tuaj.

Cili është dallimi në mes të porteve

Fakti është se standardi USB u zhvillua mjaft kohë më parë, në vitin 1994. Dhe pastaj çështja e sigurimit të fuqisë së pastër përmes këtij autobusi nuk qëndroi aspak. Në të ardhmen, për më shumë se 20 vjet, u krijuan shumë lloje lidhjesh të USB-së:


Por të gjithë ata ishin të bashkuar nga fakti se ata nuk mund të siguronin transferimin e fuqisë prej më shumë se 4.5 vat. Nëse për një smartphone ose tabletë kjo është disi e mjaftueshme, atëherë për një laptop ju duhet të paktën 30, dhe mundësisht 50 ose më të lartë. Prandaj, ngarkimi i laptopit përmes USB dhe fjalimit nuk mund të jetë deri në paraqitjen e një shumëllojshmërie shumë intensive energjie. Dhe u bë Tipi C. Është pothuajse dyfishi i madhësisë së portit standard 2.0 / 3.0 tashmë:


Nga ana tjetër, ajo mund të ofrojë transmetim aktual me fuqi deri në 100 vat në të dy drejtimet - domethënë, si për pajisjet e lidhura, ashtu edhe për ata në host. Kjo është mjaft e mjaftueshme, jo vetëm modelet e zakonshme, por edhe lojërat laptopë. Ju mund të merrni një ose dy bankela të fuqishme të varfra me ju në rrugë dhe mos u shqetësoni për faktin se nuk mund të ketë një prizë në dorë!

Dhe për pronarët e modeleve të vjetra?

Për fat të keq, ata nuk do të jenë në gjendje të ngarkojnë laptopin përmes portës USB në asnjë rrethanë. Ata thjesht nuk mund ta bëjnë këtë. Si të jeni në këtë rast? Blej vetëm bateri ekstra dhe mbajeni me vete. Epo, ose, përndryshe, kurseni para për të blerë një kompjuter të ri celular. Ju mund të argumentoni - nuk do të fitoni mjaft para për këtë! Por nëse puna juaj varet nga ajo, atëherë ndoshta ka kuptim për të investuar? Ju vendosni! Fat i mirë!

Si të ngarkoni baterinë laptopë?
Si të ngarkoni një bateri laptop pa një ngarkues?
Cili është rezultati, a mund të ngarkoj laptopin tim me USB apo jo?
Çka nëse nuk ka qasje në prizë?
Si të ngarkoni baterinë laptopë?
Si të ngarkoni një bateri laptop pa një ngarkues?
Çfarë mund të bëhet?
Dhe si të ngarkoni një laptop pa u ngarkuar nëpërmjet USB në këtë rast?
Cili është rezultati, a mund të ngarkoj laptopin tim me USB apo jo?
Çka nëse nuk ka qasje në prizë?