ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits - огляди і тести

  1. ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits Приступаючи до огляду...
  2. ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits

ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits

Приступаючи до огляду цього мініатюрного USB Wi-Fi адаптера, ми ретельно вивчили асортимент сучасних ноутбуків у найпопулярнішій категорії до 1.5 кг, і виявили, що практично всі вони обладнані вбудованим Wi-Fi адаптером стандарту 802.11g, що забезпечує швидкість передачі до 54Mbits, і тільки 10-15% моделей обладнані Wi-Fi 802.11n, що дозволяє збільшити швидкість обміну до 150-300Mbits. Приблизно така ж картина, але з трохи більшим відсотком, спостерігається і в сегменті ноутбуків вагою від 2 до 3 кг.

Варто визнати, що більшості з нас абсолютно все одно, який стандарт і швидкості підтримує вбудований Wi-Fi адаптер. Важливий сам факт без проводів підключитися до інтернет. В принципі, такий підхід цілком зрозумілий, адже для нормального Web- серфінгу, використання Skype і спілкування в соціальних мережах і перегляду відео з YouTube, 54Mbits більш ніж достатньо. Однак час не стоїть на місці, і сьогодні ми все частіше стикаємося з необхідністю завантажити по мережі файли, "вагою" в декілька гігабайт, подивитися відео в HD якості з віддаленого мережевого диска, або запускаємо сучасні іграшки, вимогливі до пропускної спроможності мережевого з'єднання. У цих випадках можливостей 802.11g явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?

Найпростіший і універсальний спосіб перейти на стандарт 802.11n - купити USB Wi-Fi адаптер. На ринку представлений великий асортимент подібних пристроїв, причому, коштують вони не дорого, так що, на перший погляд, ніяких проблем немає. Однак є один момент, який змушує нас відмовитися від придбання USB девайса, і продовжувати використовувати вбудований Wi-Fi контролер. Йдеться про розмір пристрою. Практично всі, представлені на ринку моделі USB Wi-Fi адаптерів, зовні дуже схожі на велику флешку. Для настільних комп'ютерів, це не має особливого значення, а ось для ноутбуків, і тим більше, нетбуків, розмір зовнішнього Wi-Fi адаптера, має велике значення. Досить просто подивитися на фотографію нижче, на якій видно, наскільки стандартний Wi-Fi адаптер "гармонує" з 12 "нетбуком.

Як ви можете бачити, таке рішення не тільки не красиво, але і вкрай незручно. Такий адаптер доведеться відключати кожен раз, коли ви хочете прибрати ноутбук в сумку, а при використанні в транспорті або в людному місці, потрібно постійно стежити за тим, щоб ні хто не зачепив і не поламав як сам гаджет, так і USB порт ноутбука.

Виробники різних типів адаптерів уже давно зрозуміли, що для залучення уваги покупця необхідно створювати настільки компактні пристрої, в яких поєднувалися б універсальність USB пристроїв, зручність і комфорт, властиві внутрішнім адаптерам.

Першими, необхідність в мініатюрних USB адаптери відчули виробники бездротових мишей для ноутбука. Запропоноване ними рішення, мало настільки компактні розміри, що дозволило вважати його інтегрованим. Його не потрібно було виймати з USB порту, кожен раз, коли вам потрібно прибрати ноутбук в сумку, і турбуватися про те, що його хтось випадково зачепить. Трохи пізніше до них приєдналися виробники USB Bluetooth контролерів, для яких, зменшення зовнішньої частини USB контролера до 7-10мм стало чи не єдиним способом привернути нашу увагу.

Вихід мініатюрного USB Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10 дозволив докорінно змінити ситуацію. Довжина його зовнішньої частини складає всього 16мм, що дозволяє підключити його до USB порту ноутбука, і забути про його існування. Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту.

Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту

Справедливості заради, варто відзначити, що випустити настільки мініатюрний Wi-Fi адаптер, і тим більше стандарту 802.11n, завдання не з простих. Для кращого розуміння суті проблеми, давайте звернемося до теорії швидкого бездротового підключення до мережі.

В основі стандарту 802.11n лежить два ключових моменти: збільшення ширини каналу з 20 до 40МГц і використання технології MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Якщо зі збільшеною шириною каналу все більш-менш зрозуміло, то ось реалізація технологія MIMO викликає найбільші труднощі при проектуванні настільки компактного пристрою. Швидше за все, ви вже зустрічали бездротові маршрутизатори або просто точки доступу, на яких встановлено дві або три антени. Власне кажучи, це і є технологія MIMO, яка передбачає паралельну передачу кількох потоків даних по декількох каналах прийому-передачі, що в поєднанні зі збільшенням ширини каналу дає загальне збільшення пропускної здатності бездротового каналу до 300Mbits. На сьогоднішній день використовується кілька стандартних антенних конфігурацій (3х3 або 2х3). Це означає, що пристрій має три передавача і три приймача або два передавачі і три приймача. На ринку можна зустріти і інші антенні конфігурації, наприклад, 1х2, яка забезпечує швидкість обміну до 150Mbits. Саме ця антенна конфігурація лежить в основі ASUS USB-N10, якому присвячено цей огляд. Як ви розумієте, реалізувати в настільки компактному пристрої, навіть таку конфігурацію не просто, і для цього не підходять стандартні технології, коли антена реалізується у вигляді доріжок на платі адаптера або у вигляді окремого чіпа. Тут використовується так звана MIFA антена на USB роз'ємі (зигзагоподібна перевернута F-антена).

Крім збільшення швидкості, використання технології MIMO дозволяє збільшити зону покриття, що досягається завдяки викривлення форми поширення сигналу від традиційної сферичної до непередбачуваною, що залежить не тільки від антеною конфігурації, але і від планування квартири і навіть від розстановки меблів. Причому, на відміну від традиційної технології, де будь-які предмети є фактором, що зменшує площу покриття, в технології MIMO все навпаки. Наявність додаткових перегородок і меблів тільки збільшує зону покриття.

По можливостях, ASUS USB-N10 ідентичний іншим сучасним Wi-Fi адаптерів ( Зі специфікацією ASUS USB-N10 можна познайомитися на домашній сторінці продукту ). Він підтримує всі сучасні алгоритми шифрування і забезпечення безпеки з'єднання, включаючи 64/128-bit WEP, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK, а для спрощення налаштування безпечного з'єднання адаптер підтримує технологію EZ WPS, яка, за умови підтримай з боку маршрутизатора, значно прискорює процес підключення віддалених клієнтів.

Крім цього, ASUS USB-N10 може похвалитися сумісністю з сервісом Xlink Kai, який буде гідно оцінений любителями пограти в мережеві ігри на PSP. Для тих, хто не в темі, пояснимо, що на PSP є багато іграшок, які дозволяють з'єднатися двом приставок між собою в радіусі дії Wi-Fi і влаштувати якусь подобу мережевої гри. На практиці, це працює рідко, так як знайти поруч людини з PSP, та ще бажає грати в ту ж саму гру, що і ви, практично неможливо. Сервіс Xlink Kai допомагає вирішити цю проблему, і при наявності комп'ютера, підключення до інтернету і Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10, він дозволяє знайти бажаючих поборотися з вами в улюблену іграшку через інтернет.

Процес установки і настройки ASUS USB-N10 гранично спрощений. На диску записано комплект ПО для найбільш поширених операційних систем, включаючи всі версії Windows, MacOS X і Linux.

При установці під Windows (всі версії крім Windows 7), крім драйвера, буде встановлена ​​утиліта управління бездротовим з'єднанням ASUS WLAN Control Center, і майстер настройки WPS, який запускається відразу після закінчення процесу інсталяції адаптера. Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду.

Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду

Його використання особливо актуально в мережах з великим числом бездротових клієнтів і складною системою безпеки. Використовуючи WPS адміністратору не потрібно морочитися з налаштуванням захищеного підключення на клієнтському комп'ютері. Досить просто натиснути кнопку або ввести PIN- код, після чого всі параметри будуть автоматично встановлені на віддаленому комп'ютері.

Утиліта ASUS WLAN Control Center підтримує добре знайомий набір функцій, серед яких варто відзначити механізм пошуку бездротових мереж і створення профілів, а також моніторинг мережевого підключення. Серед додаткових можливостей, можна відзначити вбудований пінг і зміна IP параметрів.

При установці ASUS USB-N10 під Windows 7 ніяке додаткове програмне забезпечення не потрібно. Навіть якщо запустити інсталятор з диска, то в систему буде встановлено тільки драйвер, який, до речі, можна з тим же успіхом встановлювати автоматично за центру поновлення Windows. Вбудованих засобів Windows цілком достатньо для управління бездротовим з'єднанням, в тому числі і WPS, як в режимі "Кнопки", так і PIN- коду.

У разі установки адаптера ASUS USB-N10 під Mac OS X необхідно встановити драйвер і найпростіше додаток, що дозволяє здійснювати пошук і конфігурація бездротового з'єднання. Можливості цього додатка дещо поступаються ASUS WLAN Control Center. Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS.

Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS

Під Mac OS X ми виявили одну дивну особливість. У той час як під Windows відображається швидкість 150Mbits, тут ми бачимо все 300Mbits. Схоже, що це помилка стосується самої утиліти або драйвера, через яку виводитися максимальне значення швидкості, доступне для даного стандарту, в той час як для вбудованого 802.11n пишуться чесний 135Mbits.

Оцінити перевага ASUS USB-N10 можна відразу, як тільки ви встановите бездротове з'єднання. Особливо добре воно відчувається при закачуванні великих файлів. Якщо раніше, для копіювання файлу, об'ємом в кілька гігабайт займало близько 40-50 хвилин, то тепер на це потрібно всього лише кілька хвилин. Швидкість передачі перебувати на рівні 6-8MB в секунду, що в порівнянні з 1.5MB / s в стандарті 802.11g, виглядає дуже переконливо. Крім збільшення швидкості ми гідно оцінили і помітне розширення радіусу дії. Так, якщо з вбудованим контролером в нашому приміщенні спостерігалися зони, де рівень сигналу не перевищував двох "паличок", то тепер всюди спостерігається 100% сигнал. Напевно, саме збільшення радіусу дії в поєднанні з настільки мініатюрними розмірами і дуже привабливою ціною ( ASUS USB-N10 можна купити приблизно за 1050-1300 рублів ), Стало головною причиною, відзначити ASUS USB-N10 нагородою "ВІДМІННА КУПІВЛЯ".

На закінчення огляду ASUS USB-N10, варто відзначити, що, незважаючи на конструктивну перевагу мініатюрного Wi-Fi адаптера, не варто думати, що час "великих" моделей пішло. Вони впевнено займають свою нішу і мають ряд переваг, які поки не доступні мініатюрним моделям. Зокрема, у великому корпусі вдається розмістити більш просунуті антенні конфігурації, які забезпечують швидкість обміну до 300Mbits, що еквівалентно реальної швидкості завантаження в 10-12MB / s. Крім того, деякі "великі" моделі розраховані на використання 5ГГц діапазону, що має свої переваги перед сьогоднішніми 2.4ГГц.

ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits

Приступаючи до огляду цього мініатюрного USB Wi-Fi адаптера, ми ретельно вивчили асортимент сучасних ноутбуків у найпопулярнішій категорії до 1.5 кг, і виявили, що практично всі вони обладнані вбудованим Wi-Fi адаптером стандарту 802.11g, що забезпечує швидкість передачі до 54Mbits, і тільки 10-15% моделей обладнані Wi-Fi 802.11n, що дозволяє збільшити швидкість обміну до 150-300Mbits. Приблизно така ж картина, але з трохи більшим відсотком, спостерігається і в сегменті ноутбуків вагою від 2 до 3 кг.

Варто визнати, що більшості з нас абсолютно все одно, який стандарт і швидкості підтримує вбудований Wi-Fi адаптер. Важливий сам факт без проводів підключитися до інтернет. В принципі, такий підхід цілком зрозумілий, адже для нормального Web- серфінгу, використання Skype і спілкування в соціальних мережах і перегляду відео з YouTube, 54Mbits більш ніж достатньо. Однак час не стоїть на місці, і сьогодні ми все частіше стикаємося з необхідністю завантажити по мережі файли, "вагою" в декілька гігабайт, подивитися відео в HD якості з віддаленого мережевого диска, або запускаємо сучасні іграшки, вимогливі до пропускної спроможності мережевого з'єднання. У цих випадках можливостей 802.11g явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?

Найпростіший і універсальний спосіб перейти на стандарт 802.11n - купити USB Wi-Fi адаптер. На ринку представлений великий асортимент подібних пристроїв, причому, коштують вони не дорого, так що, на перший погляд, ніяких проблем немає. Однак є один момент, який змушує нас відмовитися від придбання USB девайса, і продовжувати використовувати вбудований Wi-Fi контролер. Йдеться про розмір пристрою. Практично всі, представлені на ринку моделі USB Wi-Fi адаптерів, зовні дуже схожі на велику флешку. Для настільних комп'ютерів, це не має особливого значення, а ось для ноутбуків, і тим більше, нетбуків, розмір зовнішнього Wi-Fi адаптера, має велике значення. Досить просто подивитися на фотографію нижче, на якій видно, наскільки стандартний Wi-Fi адаптер "гармонує" з 12 "нетбуком.

Як ви можете бачити, таке рішення не тільки не красиво, але і вкрай незручно. Такий адаптер доведеться відключати кожен раз, коли ви хочете прибрати ноутбук в сумку, а при використанні в транспорті або в людному місці, потрібно постійно стежити за тим, щоб ні хто не зачепив і не поламав як сам гаджет, так і USB порт ноутбука.

Виробники різних типів адаптерів уже давно зрозуміли, що для залучення уваги покупця необхідно створювати настільки компактні пристрої, в яких поєднувалися б універсальність USB пристроїв, зручність і комфорт, властиві внутрішнім адаптерам.

Першими, необхідність в мініатюрних USB адаптери відчули виробники бездротових мишей для ноутбука. Запропоноване ними рішення, мало настільки компактні розміри, що дозволило вважати його інтегрованим. Його не потрібно було виймати з USB порту, кожен раз, коли вам потрібно прибрати ноутбук в сумку, і турбуватися про те, що його хтось випадково зачепить. Трохи пізніше до них приєдналися виробники USB Bluetooth контролерів, для яких, зменшення зовнішньої частини USB контролера до 7-10мм стало чи не єдиним способом привернути нашу увагу.

Вихід мініатюрного USB Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10 дозволив докорінно змінити ситуацію. Довжина його зовнішньої частини складає всього 16мм, що дозволяє підключити його до USB порту ноутбука, і забути про його існування. Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту.

Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту

Справедливості заради, варто відзначити, що випустити настільки мініатюрний Wi-Fi адаптер, і тим більше стандарту 802.11n, завдання не з простих. Для кращого розуміння суті проблеми, давайте звернемося до теорії швидкого бездротового підключення до мережі.

В основі стандарту 802.11n лежить два ключових моменти: збільшення ширини каналу з 20 до 40МГц і використання технології MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Якщо зі збільшеною шириною каналу все більш-менш зрозуміло, то ось реалізація технологія MIMO викликає найбільші труднощі при проектуванні настільки компактного пристрою. Швидше за все, ви вже зустрічали бездротові маршрутизатори або просто точки доступу, на яких встановлено дві або три антени. Власне кажучи, це і є технологія MIMO, яка передбачає паралельну передачу кількох потоків даних по декількох каналах прийому-передачі, що в поєднанні зі збільшенням ширини каналу дає загальне збільшення пропускної здатності бездротового каналу до 300Mbits. На сьогоднішній день використовується кілька стандартних антенних конфігурацій (3х3 або 2х3). Це означає, що пристрій має три передавача і три приймача або два передавачі і три приймача. На ринку можна зустріти і інші антенні конфігурації, наприклад, 1х2, яка забезпечує швидкість обміну до 150Mbits. Саме ця антенна конфігурація лежить в основі ASUS USB-N10, якому присвячено цей огляд. Як ви розумієте, реалізувати в настільки компактному пристрої, навіть таку конфігурацію не просто, і для цього не підходять стандартні технології, коли антена реалізується у вигляді доріжок на платі адаптера або у вигляді окремого чіпа. Тут використовується так звана MIFA антена на USB роз'ємі (зигзагоподібна перевернута F-антена).

Крім збільшення швидкості, використання технології MIMO дозволяє збільшити зону покриття, що досягається завдяки викривлення форми поширення сигналу від традиційної сферичної до непередбачуваною, що залежить не тільки від антеною конфігурації, але і від планування квартири і навіть від розстановки меблів. Причому, на відміну від традиційної технології, де будь-які предмети є фактором, що зменшує площу покриття, в технології MIMO все навпаки. Наявність додаткових перегородок і меблів тільки збільшує зону покриття.

По можливостях, ASUS USB-N10 ідентичний іншим сучасним Wi-Fi адаптерів ( Зі специфікацією ASUS USB-N10 можна познайомитися на домашній сторінці продукту ). Він підтримує всі сучасні алгоритми шифрування і забезпечення безпеки з'єднання, включаючи 64/128-bit WEP, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK, а для спрощення налаштування безпечного з'єднання адаптер підтримує технологію EZ WPS, яка, за умови підтримай з боку маршрутизатора, значно прискорює процес підключення віддалених клієнтів.

Крім цього, ASUS USB-N10 може похвалитися сумісністю з сервісом Xlink Kai, який буде гідно оцінений любителями пограти в мережеві ігри на PSP. Для тих, хто не в темі, пояснимо, що на PSP є багато іграшок, які дозволяють з'єднатися двом приставок між собою в радіусі дії Wi-Fi і влаштувати якусь подобу мережевої гри. На практиці, це працює рідко, так як знайти поруч людини з PSP, та ще бажає грати в ту ж саму гру, що і ви, практично неможливо. Сервіс Xlink Kai допомагає вирішити цю проблему, і при наявності комп'ютера, підключення до інтернету і Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10, він дозволяє знайти бажаючих поборотися з вами в улюблену іграшку через інтернет.

Процес установки і настройки ASUS USB-N10 гранично спрощений. На диску записано комплект ПО для найбільш поширених операційних систем, включаючи всі версії Windows, MacOS X і Linux.

При установці під Windows (всі версії крім Windows 7), крім драйвера, буде встановлена ​​утиліта управління бездротовим з'єднанням ASUS WLAN Control Center, і майстер настройки WPS, який запускається відразу після закінчення процесу інсталяції адаптера. Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду.

Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду

Його використання особливо актуально в мережах з великим числом бездротових клієнтів і складною системою безпеки. Використовуючи WPS адміністратору не потрібно морочитися з налаштуванням захищеного підключення на клієнтському комп'ютері. Досить просто натиснути кнопку або ввести PIN- код, після чого всі параметри будуть автоматично встановлені на віддаленому комп'ютері.

Утиліта ASUS WLAN Control Center підтримує добре знайомий набір функцій, серед яких варто відзначити механізм пошуку бездротових мереж і створення профілів, а також моніторинг мережевого підключення. Серед додаткових можливостей, можна відзначити вбудований пінг і зміна IP параметрів.

При установці ASUS USB-N10 під Windows 7 ніяке додаткове програмне забезпечення не потрібно. Навіть якщо запустити інсталятор з диска, то в систему буде встановлено тільки драйвер, який, до речі, можна з тим же успіхом встановлювати автоматично за центру поновлення Windows. Вбудованих засобів Windows цілком достатньо для управління бездротовим з'єднанням, в тому числі і WPS, як в режимі "Кнопки", так і PIN- коду.

У разі установки адаптера ASUS USB-N10 під Mac OS X необхідно встановити драйвер і найпростіше додаток, що дозволяє здійснювати пошук і конфігурація бездротового з'єднання. Можливості цього додатка дещо поступаються ASUS WLAN Control Center. Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS.

Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS

Під Mac OS X ми виявили одну дивну особливість. У той час як під Windows відображається швидкість 150Mbits, тут ми бачимо все 300Mbits. Схоже, що це помилка стосується самої утиліти або драйвера, через яку виводитися максимальне значення швидкості, доступне для даного стандарту, в той час як для вбудованого 802.11n пишуться чесний 135Mbits.

Оцінити перевага ASUS USB-N10 можна відразу, як тільки ви встановите бездротове з'єднання. Особливо добре воно відчувається при закачуванні великих файлів. Якщо раніше, для копіювання файлу, об'ємом в кілька гігабайт займало близько 40-50 хвилин, то тепер на це потрібно всього лише кілька хвилин. Швидкість передачі перебувати на рівні 6-8MB в секунду, що в порівнянні з 1.5MB / s в стандарті 802.11g, виглядає дуже переконливо. Крім збільшення швидкості ми гідно оцінили і помітне розширення радіусу дії. Так, якщо з вбудованим контролером в нашому приміщенні спостерігалися зони, де рівень сигналу не перевищував двох "паличок", то тепер всюди спостерігається 100% сигнал. Напевно, саме збільшення радіусу дії в поєднанні з настільки мініатюрними розмірами і дуже привабливою ціною ( ASUS USB-N10 можна купити приблизно за 1050-1300 рублів ), Стало головною причиною, відзначити ASUS USB-N10 нагородою "ВІДМІННА КУПІВЛЯ".

На закінчення огляду ASUS USB-N10, варто відзначити, що, незважаючи на конструктивну перевагу мініатюрного Wi-Fi адаптера, не варто думати, що час "великих" моделей пішло. Вони впевнено займають свою нішу і мають ряд переваг, які поки не доступні мініатюрним моделям. Зокрема, у великому корпусі вдається розмістити більш просунуті антенні конфігурації, які забезпечують швидкість обміну до 300Mbits, що еквівалентно реальної швидкості завантаження в 10-12MB / s. Крім того, деякі "великі" моделі розраховані на використання 5ГГц діапазону, що має свої переваги перед сьогоднішніми 2.4ГГц.

ASUS USB-N10: Найменший Wi-Fi USB адаптер зі швидкістю скачування до 150Mbits

Приступаючи до огляду цього мініатюрного USB Wi-Fi адаптера, ми ретельно вивчили асортимент сучасних ноутбуків у найпопулярнішій категорії до 1.5 кг, і виявили, що практично всі вони обладнані вбудованим Wi-Fi адаптером стандарту 802.11g, що забезпечує швидкість передачі до 54Mbits, і тільки 10-15% моделей обладнані Wi-Fi 802.11n, що дозволяє збільшити швидкість обміну до 150-300Mbits. Приблизно така ж картина, але з трохи більшим відсотком, спостерігається і в сегменті ноутбуків вагою від 2 до 3 кг.

Варто визнати, що більшості з нас абсолютно все одно, який стандарт і швидкості підтримує вбудований Wi-Fi адаптер. Важливий сам факт без проводів підключитися до інтернет. В принципі, такий підхід цілком зрозумілий, адже для нормального Web- серфінгу, використання Skype і спілкування в соціальних мережах і перегляду відео з YouTube, 54Mbits більш ніж достатньо. Однак час не стоїть на місці, і сьогодні ми все частіше стикаємося з необхідністю завантажити по мережі файли, "вагою" в декілька гігабайт, подивитися відео в HD якості з віддаленого мережевого диска, або запускаємо сучасні іграшки, вимогливі до пропускної спроможності мережевого з'єднання. У цих випадках можливостей 802.11g явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?

Найпростіший і універсальний спосіб перейти на стандарт 802.11n - купити USB Wi-Fi адаптер. На ринку представлений великий асортимент подібних пристроїв, причому, коштують вони не дорого, так що, на перший погляд, ніяких проблем немає. Однак є один момент, який змушує нас відмовитися від придбання USB девайса, і продовжувати використовувати вбудований Wi-Fi контролер. Йдеться про розмір пристрою. Практично всі, представлені на ринку моделі USB Wi-Fi адаптерів, зовні дуже схожі на велику флешку. Для настільних комп'ютерів, це не має особливого значення, а ось для ноутбуків, і тим більше, нетбуків, розмір зовнішнього Wi-Fi адаптера, має велике значення. Досить просто подивитися на фотографію нижче, на якій видно, наскільки стандартний Wi-Fi адаптер "гармонує" з 12 "нетбуком.

Як ви можете бачити, таке рішення не тільки не красиво, але і вкрай незручно. Такий адаптер доведеться відключати кожен раз, коли ви хочете прибрати ноутбук в сумку, а при використанні в транспорті або в людному місці, потрібно постійно стежити за тим, щоб ні хто не зачепив і не поламав як сам гаджет, так і USB порт ноутбука.

Виробники різних типів адаптерів уже давно зрозуміли, що для залучення уваги покупця необхідно створювати настільки компактні пристрої, в яких поєднувалися б універсальність USB пристроїв, зручність і комфорт, властиві внутрішнім адаптерам.

Першими, необхідність в мініатюрних USB адаптери відчули виробники бездротових мишей для ноутбука. Запропоноване ними рішення, мало настільки компактні розміри, що дозволило вважати його інтегрованим. Його не потрібно було виймати з USB порту, кожен раз, коли вам потрібно прибрати ноутбук в сумку, і турбуватися про те, що його хтось випадково зачепить. Трохи пізніше до них приєдналися виробники USB Bluetooth контролерів, для яких, зменшення зовнішньої частини USB контролера до 7-10мм стало чи не єдиним способом привернути нашу увагу.

Вихід мініатюрного USB Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10 дозволив докорінно змінити ситуацію. Довжина його зовнішньої частини складає всього 16мм, що дозволяє підключити його до USB порту ноутбука, і забути про його існування. Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту.

Завдяки своєму маленькому розміру, цей адаптера не потрібно витягувати кожен раз, коли ви забираєте ноутбук в сумку, а монолітний корпус, який представляє собою зовнішній металевий кожух USB порту, дозволить раз і назавжди забути про можливу поломку адаптера або випадковому випаданні з USB порту

Справедливості заради, варто відзначити, що випустити настільки мініатюрний Wi-Fi адаптер, і тим більше стандарту 802.11n, завдання не з простих. Для кращого розуміння суті проблеми, давайте звернемося до теорії швидкого бездротового підключення до мережі.

В основі стандарту 802.11n лежить два ключових моменти: збільшення ширини каналу з 20 до 40МГц і використання технології MIMO (Multiple Input, Multiple Output). Якщо зі збільшеною шириною каналу все більш-менш зрозуміло, то ось реалізація технологія MIMO викликає найбільші труднощі при проектуванні настільки компактного пристрою. Швидше за все, ви вже зустрічали бездротові маршрутизатори або просто точки доступу, на яких встановлено дві або три антени. Власне кажучи, це і є технологія MIMO, яка передбачає паралельну передачу кількох потоків даних по декількох каналах прийому-передачі, що в поєднанні зі збільшенням ширини каналу дає загальне збільшення пропускної здатності бездротового каналу до 300Mbits. На сьогоднішній день використовується кілька стандартних антенних конфігурацій (3х3 або 2х3). Це означає, що пристрій має три передавача і три приймача або два передавачі і три приймача. На ринку можна зустріти і інші антенні конфігурації, наприклад, 1х2, яка забезпечує швидкість обміну до 150Mbits. Саме ця антенна конфігурація лежить в основі ASUS USB-N10, якому присвячено цей огляд. Як ви розумієте, реалізувати в настільки компактному пристрої, навіть таку конфігурацію не просто, і для цього не підходять стандартні технології, коли антена реалізується у вигляді доріжок на платі адаптера або у вигляді окремого чіпа. Тут використовується так звана MIFA антена на USB роз'ємі (зигзагоподібна перевернута F-антена).

Крім збільшення швидкості, використання технології MIMO дозволяє збільшити зону покриття, що досягається завдяки викривлення форми поширення сигналу від традиційної сферичної до непередбачуваною, що залежить не тільки від антеною конфігурації, але і від планування квартири і навіть від розстановки меблів. Причому, на відміну від традиційної технології, де будь-які предмети є фактором, що зменшує площу покриття, в технології MIMO все навпаки. Наявність додаткових перегородок і меблів тільки збільшує зону покриття.

По можливостях, ASUS USB-N10 ідентичний іншим сучасним Wi-Fi адаптерів ( Зі специфікацією ASUS USB-N10 можна познайомитися на домашній сторінці продукту ). Він підтримує всі сучасні алгоритми шифрування і забезпечення безпеки з'єднання, включаючи 64/128-bit WEP, TKIP, AES, WPA-PSK, WPA2-PSK, а для спрощення налаштування безпечного з'єднання адаптер підтримує технологію EZ WPS, яка, за умови підтримай з боку маршрутизатора, значно прискорює процес підключення віддалених клієнтів.

Крім цього, ASUS USB-N10 може похвалитися сумісністю з сервісом Xlink Kai, який буде гідно оцінений любителями пограти в мережеві ігри на PSP. Для тих, хто не в темі, пояснимо, що на PSP є багато іграшок, які дозволяють з'єднатися двом приставок між собою в радіусі дії Wi-Fi і влаштувати якусь подобу мережевої гри. На практиці, це працює рідко, так як знайти поруч людини з PSP, та ще бажає грати в ту ж саму гру, що і ви, практично неможливо. Сервіс Xlink Kai допомагає вирішити цю проблему, і при наявності комп'ютера, підключення до інтернету і Wi-Fi адаптера ASUS USB-N10, він дозволяє знайти бажаючих поборотися з вами в улюблену іграшку через інтернет.

Процес установки і настройки ASUS USB-N10 гранично спрощений. На диску записано комплект ПО для найбільш поширених операційних систем, включаючи всі версії Windows, MacOS X і Linux.

При установці під Windows (всі версії крім Windows 7), крім драйвера, буде встановлена ​​утиліта управління бездротовим з'єднанням ASUS WLAN Control Center, і майстер настройки WPS, який запускається відразу після закінчення процесу інсталяції адаптера. Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду.

Нагадаємо, що WPS це якийсь стандарт, придуманий для спрощення налаштування захищеного бездротового з'єднання за допомогою кнопки на корпусі маршрутизатора або за допомогою PIN- коду

Його використання особливо актуально в мережах з великим числом бездротових клієнтів і складною системою безпеки. Використовуючи WPS адміністратору не потрібно морочитися з налаштуванням захищеного підключення на клієнтському комп'ютері. Досить просто натиснути кнопку або ввести PIN- код, після чого всі параметри будуть автоматично встановлені на віддаленому комп'ютері.

Утиліта ASUS WLAN Control Center підтримує добре знайомий набір функцій, серед яких варто відзначити механізм пошуку бездротових мереж і створення профілів, а також моніторинг мережевого підключення. Серед додаткових можливостей, можна відзначити вбудований пінг і зміна IP параметрів.

При установці ASUS USB-N10 під Windows 7 ніяке додаткове програмне забезпечення не потрібно. Навіть якщо запустити інсталятор з диска, то в систему буде встановлено тільки драйвер, який, до речі, можна з тим же успіхом встановлювати автоматично за центру поновлення Windows. Вбудованих засобів Windows цілком достатньо для управління бездротовим з'єднанням, в тому числі і WPS, як в режимі "Кнопки", так і PIN- коду.

У разі установки адаптера ASUS USB-N10 під Mac OS X необхідно встановити драйвер і найпростіше додаток, що дозволяє здійснювати пошук і конфігурація бездротового з'єднання. Можливості цього додатка дещо поступаються ASUS WLAN Control Center. Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS.

Тут немає можливості контролювати швидкість з'єднання і якість сигналу, а також немає можливості використовувати WPS

Під Mac OS X ми виявили одну дивну особливість. У той час як під Windows відображається швидкість 150Mbits, тут ми бачимо все 300Mbits. Схоже, що це помилка стосується самої утиліти або драйвера, через яку виводитися максимальне значення швидкості, доступне для даного стандарту, в той час як для вбудованого 802.11n пишуться чесний 135Mbits.

Оцінити перевага ASUS USB-N10 можна відразу, як тільки ви встановите бездротове з'єднання. Особливо добре воно відчувається при закачуванні великих файлів. Якщо раніше, для копіювання файлу, об'ємом в кілька гігабайт займало близько 40-50 хвилин, то тепер на це потрібно всього лише кілька хвилин. Швидкість передачі перебувати на рівні 6-8MB в секунду, що в порівнянні з 1.5MB / s в стандарті 802.11g, виглядає дуже переконливо. Крім збільшення швидкості ми гідно оцінили і помітне розширення радіусу дії. Так, якщо з вбудованим контролером в нашому приміщенні спостерігалися зони, де рівень сигналу не перевищував двох "паличок", то тепер всюди спостерігається 100% сигнал. Напевно, саме збільшення радіусу дії в поєднанні з настільки мініатюрними розмірами і дуже привабливою ціною ( ASUS USB-N10 можна купити приблизно за 1050-1300 рублів ), Стало головною причиною, відзначити ASUS USB-N10 нагородою "ВІДМІННА КУПІВЛЯ".

На закінчення огляду ASUS USB-N10, варто відзначити, що, незважаючи на конструктивну перевагу мініатюрного Wi-Fi адаптера, не варто думати, що час "великих" моделей пішло. Вони впевнено займають свою нішу і мають ряд переваг, які поки не доступні мініатюрним моделям. Зокрема, у великому корпусі вдається розмістити більш просунуті антенні конфігурації, які забезпечують швидкість обміну до 300Mbits, що еквівалентно реальної швидкості завантаження в 10-12MB / s. Крім того, деякі "великі" моделі розраховані на використання 5ГГц діапазону, що має свої переваги перед сьогоднішніми 2.4ГГц.

G явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?
G явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?
G явно не вистачає, і ми починаємо думати про те, як збільшити швидкість Wi-Fi без заміни ноутбука?