Перший в Рунеті огляд Samsung Galaxy Tab A 2017: металевий планшет з купою мінусів і плюсів

  1. Дизайн і конструкція Samsung Galaxy Tab A 2017
  2. Екран Samsung Galaxy Tab A 2017
  3. Апаратна платформа Samsung Galaxy Tab A 2017
  4. Камери Samsung Galaxy Tab A 2017
  5. Програмні особливості Samsung Galaxy Tab A 2017
  6. Samsung Galaxy Tab A 2017 - купити чи ні?

Останнім часом з хорошим планшетами все дуже складно. Особливо з компактними. аналітики кажуть , Що справа тут в потенційної (і заздалегідь програної) конкуренції з смартфонами. Мовляв, маленькі планшети нікому не потрібні, оскільки є великі смартфони, які функціональніша і взагалі в усіх відношеннях краще. Ось виробники планшетних ПК і роблять упор на великоформатні моделі. Дійсно, Apple свій iPad mini останній раз оновлювала аж в 2015 році. Samsung теж випускає невеликі планшети вкрай рідко. Рідко - але все ж випускає. І сьогодні мова піде саме про таку модель. анонсували її в жовтні, а вже до кінця листопада Samsung Galaxy Tab A 2017 з'явився в продажу.

анонсували

Планшет пропонується в двох версіях - T380 і T385. Перша має в своєму розпорядженні тільки модулем Wi-Fi, друга ж підтримує і Wi-Fi, і LTE. У ній є розмовний динамік, а також додатки для здійснення дзвінків та обміну СМС (маленький планшет може виступати в якості дуже великого смартфона). Російські ритейлери, ймовірно, зацікавилися саме старшої модифікацією - з LTE-модемом. Вона оцінюється в 16 990 рублів. Молодший же варіант T380, позбавлений можливостей смартфона, знайти на сайтах вітчизняних роздрібних мереж нам так і не вдалося. На жаль, на тест дістався саме він, так що «смартфону» функціональність ми описати не зможемо. Зате всі інші наші враження цілком можна застосувати і до T385 - якщо відкинути LTE і дзвінки, він нічим не відрізняється від T380.

Дизайн і конструкція Samsung Galaxy Tab A 2017

Корпус у планшета металевий. Це, звичайно, не скло, як у флагманського Galaxy Tab S3 , Але все одно непогано. Краще, ніж швидко дряпається пластик, який зустрічається в ряді недорогих планшетів корейського виробника. При цьому метал в Galaxy Tab A 2017 не дуже, гм, металевий. Він гладкий і трохи скользковатую. На дотик менш приємний, ніж той, що ми бачимо в тих же iPad від малого до великого.

З ергономікою у Samsung Galaxy Tab A 2017 все досить дивно. Наприклад, під екраном є три кнопки. У центрі - фізична, з боків - пара сенсорних. Так ось ті не мають підсвічування.

Зрозуміло, що сам факт наявності сенсорних кнопок не означає, що вони обов'язково повинні світитися (згадаємо, наприклад, деякі смартфони Xiaomi, де теж немає підсвічування). Але у планшета Galaxy Tab 3 8.0 зразка 2013 року підсвічування в таких же точно кнопках була. А в Samsung Galaxy Tab A 2017 її чомусь немає. Я навіть спершу не повірив, що вона відсутня. Поліз в налаштування (нічого не знайшов), а потім в інструкцію. Нормальною інструкції російською, що характерно, не виявив. В комплекті лише тоненька книжечка, а за повною версією радять йти в інтернет. Ну пішов. Побачив ось таке повідомлення:

Чи то модель настільки свіжа, що інструкцію ще не спорудили, то чи Samsung дійсно більше не приділяє уваги (відносно) недорогим невеликим планшетника.

Коротше, відсутність підсвічування робить Galaxy Tab A 2017 не дуже зручним. Тикати в темряві в темний простір, не будучи впевненим, що потрапиш по клавіші, - воно якось не дуже надихає.

З розташуванням клавіш включення і регулювання гучності все теж дивно. Справа в тому, що кнопка включення знаходиться вище, ніж качеля гучності. І при спробі включити екран я постійно натискаю на останню - до неї простіше дотягнутися пальцем, утримуючи планшет вертикально. Екран при цьому, зрозуміло, не включається. З цікавості вивчив парочку валяються вдома недорогих китайських планшетів, і не без гіркоти виявив, що там все зроблено правильно. Зверху розташована кнопка регулювання гучності, нижче - клавіша включення екрану. Яку ми в процесі експлуатації планшета натискаємо куди частіше. Чому про це не подумали в Samsung - бозна. (Справедливості заради: в уже згадуваному вище Galaxy Tab 3 8.0 кнопки розташовані так само невдало, як і в Galaxy Tab A 2017.)

Слот для карти MicroSD реалізований у вигляді знімного лотка. Для його отримання необхідно задіяти скріпку, що входить в комплект поставки. Підозрюю, що така конструкція більш надійна, ніж звичайна заглушка на силіконовій ніжці (і знову згадаємо Galaxy Tab 3 8.0). І все ж особисто мені подобається, коли ніяких скріпок використовувати не потрібно. На фото нижче - той самий знімний лоток. Нічим не заповнена сіра майданчик зліва від гнізда під MicroSD має місце бути не просто так. Ймовірно, лоток уніфікований з версією T385, де є LTE-модем. І в ній замість сірого простору є роз'єм під SIM-карту.

Що сподобалося, так це наявність сучасного і зручного порту USB Type-C. Раніше його можна було зустріти тільки в флагманському Galaxy Tab S3. Поруч з портом знаходиться динамік. Гучність звуку і його якість справили приємне враження. Кіно можна дивитися вдвох, а то і втрьох.

Також вразила ємність акумулятора - 5000 мАг. Для розуміння: зазвичай 8-дюймові планшети комплектуються батарейками на 4000, а самі жадібні виробники ставлять 3000-3500. Samsung говорить, що одного заряду батареї вистачить на 14 годин програвання відео. У мене вийшло близько 12 годин. Яскравість екрану була виставлена ​​на 50%, ролик був в форматі HD720p, Wi-Fi я вимкнув.

У комплект поставки входять блок зарядки на 2А і кабель USB-USB Type-C. Швидка зарядка планшетом не підтримується, його доводиться тримати у розетки по три години.

Швидка зарядка планшетом не підтримується, його доводиться тримати у розетки по три години

А ось навушники в комплект поставки не входять, що разом з відсутністю підсвічування у кнопок і відсутністю в природі нормальної інструкції говорить про економію і поспіху, в якій Galaxy Tab A 2017 створювався. Це не робить планшет однозначно поганим, зовсім немає. Але демонструє, що «планшетний бум», ймовірно, таки закінчився. І виробники не вважають за потрібне вкладати масу ресурсів в цей клас пристроїв. Тут же скажу, що горезвісний Galaxy Tab 3 8.0 (я часто згадую його, так як вважаю свого роду ідеологічним попередником Galaxy Tab A 2017) навушниками комплектувався. Роз'єм для «вух» разом з мікрофоном знаходиться в герої цього огляду на верхній грані корпусу.

Роз'єм для «вух» разом з мікрофоном знаходиться в герої цього огляду на верхній грані корпусу

Екран Samsung Galaxy Tab A 2017

8-дюймова TFT-матриця забезпечує дуже приємну оку картинку, хоча через невисокий за нинішніми мірками дозволу (1280 х 800 точок) її не можна назвати дуже вже плавною. В цілому, хороший екран, особливо якщо згадати, що за мірками Samsung це планшет початкового рівня.

Авторегулировки яскравості в моделі немає, так як датчик освітленості відсутня. Над екраном розташована лише 5-мегапіксельна фронтальна камера. (В модифікації з LTE-модемом над дисплеєм знаходиться ще і розмовний динамік, відсутній в нашому екземплярі.)

Налаштувань екрану мінімум. Є тільки фільтр синього кольору (робить картинку тепліше, рекомендується при використанні вночі) і вуличним режим. При його активації яскравість стає відсотків на десять вище, ніж при виставленні її на максимум вручну. Дійсно, інформацію на екрані Samsung Galaxy Tab A 2017 цілком можна розглянути на вулиці в сонячний день, картинка вицвітає далеко не повністю.

Дисплей, ймовірно, має олеофобним покриття. Виробник про нього мовчить (так само як і походження скла, вкриває екран), але відбитки на поверхні залишаються знехотя і легко стираються.

Апаратна платформа Samsung Galaxy Tab A 2017

Розробники використовували простенький 28-нм чіпсет Qualcomm Snapdragon 425 з чотирма обчислювальними ядрами ARM Cortex-A53 (до 1,4 ГГц) і графікою Adreno 308. Доповнюють картину 2 Гбайт оперативної пам'яті. Вийшло напрочуд спритне пристрій. Ні тобі гальм в Chrome, ні задумі якщо буде запущено програму. Зрозуміло, що грати в іграшки останнього покоління з навороченій 3D-графікою на Samsung Galaxy Tab A 2017 вийде, але той же Asphalt 8 на середніх настройках йде без проблем. Відео в HD720p теж крутиться відмінно, а більшого з таким екраном і не потрібно.

З іншого боку, не факт, що з часом будь-які гальма не виявляться - як це нерідко буває у Android-пристроїв. Запасу-то продуктивності немає ніякого, чіпсет застосований максимально бюджетний, та й обсяг оперативної пам'яті уява не вражає.

Нижче - скрін з AnTuTu, оскільки без нього будь-огляд - НЕ огляд. Якщо коротко, то, судячи з цифр, ситуація дещо гнітюча, але на практиці, повторюся, це не помітно.

Якщо коротко, то, судячи з цифр, ситуація дещо гнітюча, але на практиці, повторюся, це не помітно

Пам'яті всього 16 Гбайт, з яких доступно близько 10. Ще можна поставити картку MicroSD місткістю до 256 Гбайт. Такий в господарстві не знайшлося, а накопичувач на 64 Гбайт планшет з'їв без проблем.

Зі зв'язком по Wi-Fi (802.11a / b / g / n 2,4 + 5,0 ГГц, HT40) і Bluetooth (4.2) проблем немає, все працює чітко. Це ж можна сказати і про навігації - менш ніж за хвилину планшет знаходить масу супутників ГЛОНАСС і GPS.

Камери Samsung Galaxy Tab A 2017

Основна камера у моделі з автофокусом, 8-мегапіксельною матрицею, спалахом і апертурою f / 1.9.

Сильно підозрюю, що в Samsung Galaxy Tab A 2017 встановлена ​​камера від якогось смартфона Samsung середнього класу попередніх поколінь. І це насправді непогано. У планшет перекочував ряд опцій, які в пристроях такого типу зустрічаються нечасто. Наприклад, можливість знімати в HDR і набір ручних налаштувань, об'єднаних під словом Pro. Не впевнений, що хтось буде копирсатися в них, фотографуючи на планшетний комп'ютер, але вони дійсно допомагають зробити кадри трохи красивішим.

Так чи інакше, ось кілька знімків, зроблених на Samsung Galaxy Tab A 2017 різних режимах.

Що ще сподобалося - можливість розміщувати клавішу затвора там, де вам заманеться. Планшет - штука немаленька, і тягнутися туди, де кнопку розмістив виробник, не завжди зручно.

Планшет - штука немаленька, і тягнутися туди, де кнопку розмістив виробник, не завжди зручно

Фронтальна 5-мегапіксельна камера без автофокусу дозволяє робити цілком типові для нинішніх часів «самостріли». Для соцмереж якості досить, для чогось більшого - вже немає.

Програмні особливості Samsung Galaxy Tab A 2017

Планшет працює під управлінням Android 7.1.1 Nougat, і де-не-де в інтернеті пишуть, що пізніше для нього випустять прошивку з Android 8.0 Oreo.

У програмному плані це типове пристрій Samsung останніх років. Є дитячий режим з можливістю забороняти ходити на різні сайти і набором контенту, оптимізованого під юних користувачів.

Є ігровий режим, в якому можна збільшити продуктивність і зібрати всі іграшки в одному інтерфейсі.

Є і режим інформаційної панелі, при активації якого планшет показує погоду, календар і дату на симпатичному тлі. Цей режим логічно використовувати з підставкою, яка до нас, судячи з усього, поки не поставляється (як і фірмові чохли, до речі). На Amazon вона коштує близько 30 доларів.

В цілому інтерфейс виглядає якось так:

У програмному плані мені Samsung Galaxy Tab A 2017 сподобався. Фірмова оболонка, яка в різних місцях називається то TouchWIZ, то Samsung Experience 8.5 (знову поспішали?), Дає традиційно приємний призначений для користувача досвід, який не в змозі забезпечити китайські планшети. У них зазвичай стоїть голий Android, зіпсований поганим перекладом і набором дивного софта, який часто працює криво.

Samsung Galaxy Tab A 2017 - купити чи ні?

Модель вийшла досить дорогий - факт. Як ми і говорили на самому початку, версія з LTE-модемом коштує 16 990 рублів. Варіант без підтримки стільникового зв'язку (його ми і тестували), швидше за все, оцінять на 2-3 тисячі рублів дешевше. І це все одно далеко не подарунок - полубезимянние китайські аналоги коштують помітно менше 10 тисяч рублів, а у тій же Huawei є дуже схожий за більшістю параметрів 8-дюймовий MediaPad T3 за 10 990. Причому за ці гроші пропонується вже варіант з LTE.

Так що ... Ясна річ, що платоспроможні громадяни є при будь-яких режимах і при будь-яких кризах. Ось саме на них Samsung Galaxy Tab A 2017 і розрахований - тобто на тих, хто готовий переплатити солідну суму за бренд і деяку впевненість в якості, яку цей бренд забезпечує. Так, пристрій вийшов в міру функціональним, у нього непогана по планшетним мірками камера, добротний корпус, потужна батарейка і приємна програмна оболонка. Однак на звання ідеального планшета воно явно не тягне - через дивну ергономіки та відсутності запасу продуктивності.

переваги:

• якісний металевий корпус;
• потужна батарея (5000 мАч);
• приємний екран;
• роз'єм USB Type-C;
• непогана по планшетним мірками камера.

недоліки:

• відсутність підсвічування у кнопок на передній панелі;
• розташування клавіш регулювання гучності і включення;
• слабка апаратна платформа;
• немає навушників в комплекті.

Технічні характеристики Samsung Galaxy Tab A 2017 (T380)

• екран: TFT-матриця, 8 '', 1280 × 800 пікселів;
• корпус: метал;
• чіпсет: Qualcomm Snapdragon 425, 4 ядра, частота 1,4 ГГц, графіка Adreno 308;
• 2 Гбайт оперативної пам'яті;
• 16 Гбайт вбудованої пам'яті;
• акумулятор ємністю 5000 мАг;
• порт USB Type-C (USB 2.0);
• фронтальна камера: 5 Мп;
• основна камера 8 Мп; апертура f / 1.9;
• запис відео: 1080 пікс., 30 fps;
• датчики: акселерометр, датчик Холла;
• інтерфейси: Wi-Fi 802.11a / b / g / n 2,4 / 5 ГГц HT40, Bluetooth 4.2, GPS / ГЛОНАСС / Beidou;
• операційна система: Android 7.1.1 Nougat;
• розміри: 212 x 124 x 8,9 мм
• вага: 360 г


Знову поспішали?
Samsung Galaxy Tab A 2017 - купити чи ні?