E-Ten Glofiish X650 і Х600? зміна поколінь масових і доступних комунікаторів E-Ten

  1. Особливості комунікаторів і комплект поставки
  2. Дизайн і конструкція
  3. Програмне забезпечення та налаштування
  4. дисплей
  5. Звукова підсистема і радіоприймач
  6. Бездротові інтерфейси і GPS
  7. фотокамера
  8. Автономна робота
  9. Швидкодія і продуктивність
  10. Висновки

У жовтні 2007 року компанія E-Ten представила широкій публіці кілька нових комунікаторів середнього і вищого цінового діапазону: X600, X650, X800 і M800. Один з них, E-Ten Glofiish X800 , Нещодавно побував в редакції. Цей комунікатор став доступний покупцям практично відразу після презентації, в листопаді. Важливими особливостями стали використання процесорів з частотою 500МГц, підтримка мереж третього покоління комунікаторами X800 і M800. Крім того, модель М800 оснащена QWERTY клавіатурою і сенсорними кнопками на лицьовій панелі.

Незабаром після анонса компанія заявила, що підтримка комунікаторами мереж третього покоління в Росії на даний момент неактуальна. Таким чином, кращими в відношенні ціна / функціональність є моделі X650 і X600. Відмінності між ними полягають в типі дисплея і частоті процесора. X650, як і старші моделі, оснащується VGA матрицею, процесором з частотою 500 МГц і 256 МБ флеш-пам'яті. У X600 використовуються перевірені часом qVGA матриця і 400 МГц процесор, обсяг флеш-пам'яті становить 128 МБ. Обидва комунікатора виконані в схожих по дизайну і конструкції корпусах. У продаж Х650 поступив на початку нового року, разом з молодшою ​​моделлю.

У продаж Х650 поступив на початку нового року, разом з молодшою ​​моделлю

Особливості комунікаторів і комплект поставки

Кишенькові комп'ютери надійшли на тестування в мінімальній комплектації. До редакції доставили 2 комунікатора з акумуляторними батареями, зарядний пристрій і гарнітуру. Крім цього була присутня певна кількість рекламної та технічної інформації на диску. Оригінальна комплектація також включає кабель синхронізації, комплект установки комунікатора в автомобілі, шкіряний чохол, програму навігації Navitel з докладною картою одного регіону, керівництво по експлуатації, диски з програмним забезпеченням.

Технічні характеристики комунікатора E-Ten Glofiish X650

  • Процесор Samsung SC32442 з частотою 500 МГц
  • Пам'ять 64 МБ SDRAM (вільно 48 МБ), 256 МБ NAND-ROM (доступно 173 МБ)
  • Операційна система Windows Mobile 6.0 Professional (CE 5.2.1620 збірка 18125.0.4.2), версія ПО комунікатора A42 RUS 030 0257
  • Дисплей з діагоналлю 2,8 дюйма, TFT з дозволом VGA 640x480 пікселів, 65 тисяч кольорів.
  • Бездротові інтерфейси Wi-Fi IEEE 802.11b / g, Bluetooth v2.0 class 2 + EDR
  • Модуль зв'язку GSM 850/900/1800/1900 Мгц, GPRS / EGPRS Class B, Multi-slot Class 10
  • GPS навігаційний модуль на основі чіпа SiRFStar III
  • Слот карт пам'яті microSD
  • FM радіоприймач
  • FM передавач
  • Фотокамера: 2 мегапікселя з автофокусом і спалахом
  • Розміри 107x58x14.7 мм
  • Маса 136 г
  • Літій-іонна батарея ємністю 1530 мАг
  • Заявлений час автономної роботи комунікатора в режимі розмови 5 - 6 годин, 150-170 годин в режимі очікування, 5-7 годин в режимі супутникової навігації

Відмінності E-Ten Glofiish X600:

  • Процесор Samsung SC32442 з частотою 400 МГц
  • Пам'ять 64 МБ SDRAM (вільно 47 МБ), 128 МБ ROM (доступно 55 МБ)
  • Версія ПО комунікатора A42 RUS 030 0264
  • Дисплей розміром 2,8 дюйма, матриця TFT з дозволом qVGA 320x240 пікселів, 65 тисяч кольорів.

Незважаючи на відсутність можливості працювати в мережах третього покоління, Х650 і X600 мають великий функціоналом на всі випадки життя. Безперечною родзинкою старшої моделі комунікатора є радіопередавач.

Через схожість двох комунікаторів, стаття здебільшого описує старшу модель - Х650. Всі відмінності в тестах і показниках обговорюються окремо.

Дизайн і конструкція

Відмінності в конструкції і зовнішньому вигляді двох комунікаторів мінімальні. Надалі наводяться фотографії тільки Х650. При роботі з пристроями позитивне враження викликає товщина корпусу, його розміри і маса. Ці два параметри можна назвати оптимальними серед моноблочних комунікаторів. Суб'єктивно конструкція корпусу двох моделей Glofiish X600-X650 не в приклад краще, ніж у Х800. Основна причина цього - покриття корпусу soft-touch, яке успішно імітує гуму. На такому пластику пальці не залишають жирних відбитків і не ковзають, а комунікатор впевнено лежить в руці. Скрипи і зазори між панелями відсутні, задня кришка акумуляторного відсіку закривається міцно і надійно. Вона загинається, захоплюючи нижній торець комунікатора, і додатково утримується стилусом. По верхньому і бічним торцях корпусу проходить ребро жорсткості з пластика сріблястого кольору (темно-червоного в разі Х600).

На вибір надається два колірних виконання комунікаторів. Присутній на тестуванні Glofiish X600 був повністю чорним. Старша модель - Х650 - темно-фіолетова. Розміщення елементів управління традиційне і зручне. Габарити пристроїв дозволяють без особливих проблем помістити один комунікатор в кишені. Любителям демонструвати свої придбання стане в нагоді отвір для шнурка, розташоване в лівому кутку верхнього торця комп'ютера.

Одна зі змін дизайну комунікаторів серії Х600 в порівнянні з попередниками полягає в переміщенні групи апаратних клавіш. Кнопки запуску режиму супутникової навігації і перемикання завдань комп'ютера з верхньої половини лицьової панелі переїхали на нижню, до решти апаратним клавішах і джойстика. Сам джойстик змінив тип на чотирипозиційну ручку з натискає центром. Всі апаратні клавіші підсвічуються і володіють виразним рельєфом. Останнє, укупі з великою шириною і достатнім ходом клавіш, забезпечує впевнене і чітке управління комунікатором. У верхній частині лицьової панелі комп'ютера залишилися два індикатори режимів роботи пристрою і модулів зв'язку, а також телефонний динамік.

У верхній частині лицьової панелі комп'ютера залишилися два індикатори режимів роботи пристрою і модулів зв'язку, а також телефонний динамік

Велику частину задньої панелі корпусу Х650 займає кришка акумуляторного відсіку. Вище неї знаходяться фотокамера, дзеркало, світлодіодний спалах і основний телефонний динамік. У лівому нижньому кутку на задню панель заходить перо. Стилус у Х650 невеликого розміру, розсувається телескопически. Центральна частина пера зроблена з сріблястого пластика, кінці з чорного.

Центральна частина пера зроблена з сріблястого пластика, кінці з чорного

Права грань комунікатора використовується для розміщення клавіші включення комп'ютера і запуску фотокамери. На лівій панелі знаходяться 2,5 мм роз'єм для гарнітури, кнопка перезавантаження комп'ютера, апаратні клавіші диктофона і регулювання гучності. Клавіші на бічних торцях виготовлені з сріблястого пластика кольору «металік», що виділяє їх на тлі інших елементів корпусу.

Клавіші на бічних торцях виготовлені з сріблястого пластика кольору «металік», що виділяє їх на тлі інших елементів корпусу

Верхній торець комунікатора використовується для демонстрації напису GPS і кріплення шнурка. На нижньому торці знаходяться роз'єм miniUSB, стилус, слот карт пам'яті microSD і мікрофон.

Програмне забезпечення та налаштування

Всі нові комунікатори E-Ten комплектуються однаковим набором додаткового програмного забезпечення. Здебільшого це корисні утиліти, покликані спростити повсякденне використання кишенькового комп'ютера. Одна з таких завдань - швидке перемикання між запущеними додатками - виконується утилітою Task Manager, цей же аплет дозволяє повністю завершувати роботу обраного процесу. Швидко виконати будь-яку програму, а також створити SMS повідомлення, змінити орієнтацію екрана, активувати спалах в режимі ліхтарика можна за допомогою програми QuickBar, спливаючу при натисканні апаратної клавіші із зображенням будиночка. Інша апаратна клавіша запускає програму супутникової навігації. Комунікатори E-Ten Glofiish продаються разом з програмою Navitel, іконка швидкого запуску якої знаходиться на екрані Today. Також, на головному екрані операційної системи знаходяться індикатори рівня заряду батареї, інформації про погоду, ярлики швидкого виклику абонентів і будильник. Весь цей функціонал забезпечується додатком Spb Mobile Shell. Трохи нижче знаходяться індикатори роботи бездротових інтерфейсів, при торканні пером в даній області активується утиліта Wireless Manager - загальне засіб управління засобами зв'язку комунікатора.

Всі додаткові утиліти в меню програм операційної системи розбиті по групах. Розділ Multimedia включає в себе ярлики програм: Multimedia Manager - організація перегляду аудіо, відео файлів і зображень в пам'яті комунікатора, Namecard Manager - програма обробки інформації з візитних карток, FM Tuner і FM Transmitter - управління радіоприймачем і радіопередавачем відповідно.

Каталог Utilities складається з невеликих додатків щодо забезпечення нормального функціонування комунікатора, збереження даних і управління бездротовими модулями зв'язку. Утиліта Application Recovery дозволяє переустановити будь-який додаток з стандартної поставки, Backup Utility - створення архівів даних і їх відновлення, Default Settings - відкат до заводських налаштувань, аналог повного перезавантаження кишенькового комп'ютера.

Утиліта Application Recovery дозволяє переустановити будь-який додаток з стандартної поставки, Backup Utility - створення архівів даних і їх відновлення, Default Settings - відкат до заводських налаштувань, аналог повного перезавантаження кишенькового комп'ютера

Різні телефонні додатки зібрані в каталозі Phone. Серед них: MMS Message - програма для створення мультимедійних повідомлень, Call Filter - ігнорування вхідних викликів і занесення абонентів в чорний список, Speed Dial - швидкий набір останніх викликів, Add Ringtone - додавання музичних файлів в якості мелодій виклику.

дисплей

Як вже було сказано, матриця комунікатора Glofiish X650 має VGA дозвіл 640x480 пікселів. Про користь і красу використання екрану підвищеного дозволу немає сенсу переказувати ще раз, досить поглянути на такі, що додаються скріншоти. Можливість використовувати в 4 рази більше пікселів дозволяє, наприклад, відкривати веб-сторінки без переформатування і зміщення елементів дизайну. А окремі пікселі екрану стають непомітними для людського зору.

Проблеми роботи з таким дисплеєм прямо випливають із його переваг. Оскільки пікселів стало в 4 рази більше, необхідно провести в 4 рази більше роботи по їх малювання. Навантаження на апаратуру зростає і, як показав приклад 400 МГц процесора, не дозволяє комфортно працювати з комунікатором. Збільшення частоти процесора до 500 МГц - правильний хід у вирішенні завдання підвищення продуктивності. Але, як показав приклад комунікатора Х800, додаткові 100 МГц не дозволили позбавити графічну підсистему від всіх затримок.

У комунікаторі Х650 використана аналогічна апаратна база. Очікувати кардинальної зміни поведінки графічної системи не доводиться. Але, суб'єктивно, робота інтерфейсу операційної системи, малювання вікон і графіки відбувається швидше, ніж у Х800. Можливо, це є наслідком зниження частоти оновлення екрану. При роботі з комунікатором в очі кидається мерехтіння, як на старих ЕПТ-моніторах при частоті 60 Гц. Причини подібного ефекту незрозумілі, можливо, до редакції потрапив невдалий екземпляр. З Х600 подібної поведінки дисплея не спостерігається.

Запасу яскравості підсвічування вистачить на всі випадки життя; рівнів регулювання досить, але відключити підсвічування повністю не можна. Присутня можливість налаштувати автоматичне відключення екрану залежно від завантаженості комп'ютера.

Звукова підсистема і радіоприймач

Якість роботи вбудованих динаміків хороше. Основний динамік на задній панелі пристрою володіє пристойними розмірами і максимальною потужністю. Цього цілком достатньо для того, щоб почути рингтон або прослухати вподобану мелодію в компанії. На максимальній гучності з'являються невеликі хрипи і металевий скрегіт. Гучність регулюється засобами операційної системи, додаткові утиліти відсутні. Поговорити зі співрозмовником по телефону вийде в будь-якому не дуже шумному місці; телефонний динамік на лицьовій панелі комунікатора успішно справляється зі своїми завданнями.

Безсумнівний інтерес викликає наявність в комунікаторі Х650 FM передавача. Робота з ним не відрізняється складністю: програма автоматично знаходить вільні частотні діапазони і по вибору передає в одному з них аудиопоток операційної системи. Потужність радіосигналу низька. Дослідним шляхом встановлено, суб'єктивно прийнятним за якістю радіосигнал залишається на відстані 20 см, потім він не чути перешкодами від інших радіостанції або шумами ефіру. Для роботи радіопередавача необхідно підключити гарнітуру, яка йде в комплекті з пристроєм.
Обидві надійшли на тестування моделі оснащені FM приймачем, як і багато інших комунікатори від E-Ten. У ролі антени використовується гарнітура, якість прийому знаходиться на середньому рівні.

В налаштуваннях комунікаторів регулюється чутливість вбудованого мікрофона. Використовувати мікрофон, крім розмови по телефону, можна для управління комунікатором або для створення аудіозаписів.

Бездротові інтерфейси і GPS

У наборі засобів зв'язку Х650 і Х600 присутні підтримка більшості необхідних на даний момент стандартів. Модулі Wi-Fi, Bluetooth, EDGE забезпечує мобільність комунікатора і можливість обміну даними в локальних мережах, Інтернеті і між різними пристроями.

Радіомодуль Wi-Fi відповідає стандартам IEEE 802.11b / g. Управління та підключення до мереж здійснюється в налаштуваннях операційної системи. Додаткова утиліта забезпечує моніторинг підключення і відображає корисну інформацію.

Стек Bluetooth версії 2 з підтримкою EDR реалізований засобами операційної системи від Microsoft. Стек підтримує всі необхідні профілі роботи, в тому числі синхронізацію, підключення гарнітури і обмін інформацією. Налаштування підключень організована у вигляді зручних майстрів, реалізованих силами програмістів E-Ten.

Більшість систем супутникової навігації зараз використовують чип SiRFStar III. Для його роботи не потрібно зовнішня антена, підтримується дванадцять джерел сигналу. У переважній кількості комунікаторів з можливістю супутникової навігації встановлено цей же чіп. Не стали винятком і надійшли на тестування комп'ютери. Холодний старт модуля займає до 15 хвилин за часом, в залежності від умов прийому сигналу і швидкості руху комунікатора, надалі гарячий старт запускає модуль за півхвилини і менше залежить від умов прийому. Вбудована утиліта GPS Viewer показує кількість джерел сигналу, потужність сигналу і найпростішу інформацію у вигляді швидкості і координат. За допомогою двох інших утиліт можна отримати інформацію про супутники з інтернету або відправити свої координати у вигляді SMS повідомлення.

В ході роботи з комунікаторами виявилася неприємна особливість. У деяких випадках під час використання модуля супутникової навігації не вдавалося приймати і відправляти телефонні виклики. Закономірність виникнення ситуації встановити не вийшло. Ймовірно, це особливість прошивки надійшли на тестування комп'ютерів, так як у X800 з більш свіжою версією ПО таких проблем не спостерігалося.

фотокамера

Встановлена ​​в Glofiish X650 і Х600 фотокамера використовує CMOS матрицю з роздільною здатністю в 2 мегапікселя. Максимальна роздільна здатність одержуваних фотознімків складає 1600х1200 пікселів. Камери з такими ж характеристиками встановлені в Х800 і більшості інших комунікаторів. Якість фотознімків знаходиться на середньому, звичайному для камер кишенькових комп'ютерів, рівні. Програма управління фотокамерою, встановлена ​​у всіх комунікаторах E-Ten, має простий і зручний інтерфейс. Всі необхідні настройки виведені на головний екран у вигляді піктограм. Їх легко міняти як за допомогою пера, так і пальцем. З налаштувань доступні: дозвіл знімків, рівень стиснення, баланс білого, художні ефекти. Разом зі знімком можна зберегти координати місця, де він був зроблений. Поряд з об'єктивом камери на задній панелі розташована світлодіодний спалах і дзеркальце.

У режимі роботи камери ролики зберігаються у форматі 3GP з максимальною роздільною здатністю 320х240 пікселів. Довжина відеокліпу обмежується лише обсягом вільної пам'яті. Приклади фотографії і відеоролика можна побачити в огляді Х800.

Автономна робота

Ємність літій-іонних батарей комунікаторів Х650 і Х600 становить 1530 мАг. Аналогічна використовується в Х800. Заявлений виробником час автономної роботи в режимі очікування складає 150 годин, в режимі розмови 5 годин. В процесі тестування час автономної роботи вимірювалося в типових режимах роботи кишенькового комп'ютера. Читання електронної книги в програмі Haali Reader - 8 годин. Яскравість екрану при цьому складала 70%. Програвання музики в програмі GSPlayer при відключеному дисплеї - 9 годин. Програвання відео в програмі Core Player - 5 годин. Робота з максимальним навантаженням, активованих модулях бездротового зв'язку, максимальним рівнем підсвічування розрядила акумулятор за 2 години. На відтворення був запущений відеоролик, що отримується з WiFi-мережі. У режимі супутникової навігації комунікатор працював трохи довше 4 годин. Таким чином, час автономної роботи, показане Х650, виявилося нижче заявленого і нижче аналогічних показників Х800. Але найсумніший момент полягає в швидкої розрядки батареї. Це відбувається менш ніж за півтора дня, при відсутності будь-якої навантаження на комунікатор, коли апарат знаходиться в режимі очікування і працює тільки GSM-частина. Схоже, дана проблема пов'язана з прошивкою Х650, тому що Х600 їй не страждає. У більшості тестів автономної роботи молодша модель пропрацювала на 1-2 години довше.

У більшості тестів автономної роботи молодша модель пропрацювала на 1-2 години довше

Зарядка акумулятора проводиться від побутової мережі або USB-порту комп'ютера. У першому випадку акумулятор заряджається до 95% ємності по індикатору за дві години і добирає останні 5% ще годину.

Показники автономної роботи E-Ten Glofiish Х650 розчаровують і наводять на думки про помилки в прошивці пристрою, або недоліки конкретного потрапив на тестування примірника. Комунікатор Х800 з аналогічною апаратною базою і батареєю такої ж ємності показує результати на 20% краще. E-Ten Glofiish Х600 знаходиться в проміжному положенні за часом автономної роботи.

Швидкодія і продуктивність

Серйозних відмінностей в продуктивності Х650 і Х800, а також Х600 і Х500 +, в тестах Spb Benchmark з'явитися не повинно. Ключові апаратні елементи, такі, як процесор, обсяг оперативної пам'яті, тип екрану в обох парах комунікаторів одні й ті ж. У зведеній таблиці для порівняння представлені результати тестів декількох кишенькових комп'ютерів.

E-Ten Glofiish X600 500МГц E-Ten Glofiish X650 500МГц E-Ten Glofiish X800 500МГц Dell Axim X51v 624МГц E-Ten Glofiish X500 + 400МГц E-Ten Glofiish X500 400МГц Spb Benchmark index 393.38 265.39 286.99 336.41 370 407.04 CPU index 1578.29 1125.41 1454.72 2011.53 1430 1560.35 File system index 161.96 132.4 141.61 142.34 169 168.84 Graphics index 3035.67 238.16 239.8 617.27 190.5 3032.69 Platform index - - - 426.82 - - ActiveSync index 4553.37 4038.98 3959.54 3941.53 2706 4519.67 Write 1 MB file (KB / sec) 858 889 740 681 846 640 Read 1 MB file (MB / sec) 3.5 3.73 3.92 3.76 3.34 4.64 Copy 1 MB file (KB / sec) 894 951 779 607 1136 736 Write 10 KB x 100 files (KB / sec) 311 351 327 276 279 273 Read 10 KB x 100 files (MB / sec) 1.95 1.76 1.92 1.84 1.86 1.88 Copy 10 KB x 100 files (KB / sec) 228 278 267 256 232 278 Directory list of 2000 files (thousands of files / sec) 1.63 1.18 1.29 1.34 1.6 1.65 Internal database read (records / sec) 1408 1176 1374 1958 1423 1436 Graphics test: DDB BitBlt ( frames / sec) 369 64.2 73.7 277 95.1 370 Graphics test: DIB BitBlt (frames / sec) 33.8 8.28 8.67 22 8.34 33.6 Graphics test: GAPI BitBlt (frames / sec) 391 23.3 23.2 59.1 33.5 391 Pocket Word document open (KB / sec ) - - - 11.7 - - Pocket Internet Explorer HTML load (KB / sec) 10.2 7.58 4.84 9.65 6.61 13.3 Pocket Internet Explorer JPEG load (KB / sec) 147 110 79.2 119 89.5 180 File Explorer large folder list (files / sec) 700 525 542 478 585 67.9 Compress 1 MB file using ZIP (KB / sec) 277 212 242 241 218 275 Decompress 1024x768 JPEG file (KB / sec) 500 511 529 657 708 472 Arkaball frames per second (frames / sec) 173 20.8 21.5 52.4 30.5 178 CPU test: Whetstones MFLOPS (Mop / sec) 0.081 0.104 0.104 0.117 0.081 0.082 CPU test: Whetstones MOPS (Mop / sec) 53.2 66.2 66.5 85.2 52.2 53 CPU test: Whetstones MWIPS (Mop / sec) 5.29 6.6 6.61 7.53 5.18 5.25 Memory test: copy 1 MB using memcpy (MB / sec) 72.6 36.4 57.3 110 70.7 74.3 ActiveSync: upload 1 MB file (KB / sec) 423 405 384 363 254 425 ActiveSync: download 1 MB file (KB / sec) 769 524 569 694 443 730

Результати відповідають очікуванням. Не буде зайвим нагадування, що в разі пакету Spb Benchmark для порівняння підсумків тестування переважно звертати увагу не на сумарні показники, а на цифри в окремих тестах. У них комунікатори чітко розбилися на пари X650 / X800 і X600 / X500. Різниця в індексах продуктивності процесорів, графічної підсистеми мінімальна або відсутня зовсім. Очевидно, перевага в частоті дозволило Х800 і Х650 обійти інші комунікатори Glofiish. Але наявність VGA екрану залишило цю пару моделей в аутсайдерах в тестах графічної підсистеми.

швидкість відтворення тестового ролика з параметрами: потік 1.5 Мбіт / с, роздільна здатність 512x384, кодек DivX, в програмі TCPMP склала 53% у Х650 і 107% у Х600. Результат Х650 не відрізняється від аналогічного показника Х800 і є незадовільним; для нормального перегляду відео потрібно конвертація файлу. У той же час Х600 цілком може забезпечити якісне відтворення відео без цього кроку.

Як підсумок варто повторити фразу з огляду Х800. Вибираючи серед різних моделей мобільних комп'ютерів і зупинивши погляд на Х650, до покупки слід попрацювати з пристроєм, спробувати запустити відео з картки, побродити по меню і програмами.

Висновки

Комунікатори вийшли неоднозначними. У плюси обох моделей можна записати конструкцію і матеріал корпусу. Невеликі розміри, вага комунікаторів і зручність управління також заслуговують на похвалу. І начинка під стать зовнішності. Традиційно райдужну картину, властиву більшості комунікаторів E-Ten Glofiish, псують недоліки і помилки в програмному забезпеченні пристроїв. З цієї причини користувачі чекають нову прошивку кожного пристрою з нетерпінням. Наше тестування показало, що у комунікаторів є наступні обмеження: збої в роботі GSM модулів пристроїв, розрядка X650 в режимі очікування за півтора дня, мерехтіння екрану Х650.

Як би там не було, обидві моделі надають збалансований набір функцій. Користувачеві пропонується на вибір заплатити за прекрасний VGA екран і більш потужний процесор, добавку пам'яті і FM передавач. Або заощадити і залишитися вірним qVGA екрану, отримавши при цьому підвищену продуктивність графічної підсистеми. При необхідності роботи в стільникових мережах третього покоління слід звернути увагу на комунікатор Glofiish X800.

Середня ціна по Москві на E-Ten X600 становить Н / Д (0)

Середня ціна по Москві на E-Ten X650 становить Н / Д (0)

Дякуємо компании фішка за надані на тестування комунікатори E-Ten Glofiish X650 і E-Ten Glofiish X600.