Огляд ультрабука Samsung Series 5

Felix Sold, ✓ Martina Osztovits ( переклад by Serg Tarasov),

Гарне кращає. Не так давно ми тестували модель Samsung Series 5 530U3B-A01; вона здалася нам дуже гідною. Цікаво, які зміни ми побачимо в новому ноутбуці 5 Серії, 530U3C-A01?

Samsung не стала довго думати над новою моделлю .. і взяла майже всі частини зі старої. По суті, змінився лише процесор (покоління Intel Ivy Bridge замість торішнього Sandy Bridge), а також обсяг флеш-пам'яті SSD Express Cache (він виріс з 16 Гб до 24 Гб). Низька вартість залишається невимовним гідністю: 800 доларів за 13-дюймовий ультрабук. Подивимося, чи не сильно страждає якість від низької ціни.

Елегантний, сріблястий алюміній є сьогодні найпрестижнішим матеріалом для створення ноутбуків. Не дивно, що велика частина даного ноутбука Samsung зроблена з металу; лише для виготовлення днища застосовано вуглеволокно.

Максимальна товщина корпусу в закритому вигляді не перевищує 17.6 мм, та й вага (1.45 Кг) складно назвати великим. Відповідно, ультрабук можна носити з собою куди завгодно, він не створить труднощів при транспортуванні.

Надійність збірки не зовсім нас влаштувала, тому що корпус прогинається під тиском, а кріплення дисплея не може утримувати заданий користувачем кут розкриття, змінюючи його від найменшої тряски. На днище, як зазвичай, користувач може знайти кришку, знявши яку, можна самостійно замінити оперативну пам'ять і жорсткий диск. Акумулятор, на жаль, користувач зняти або замінити не зможе, виробник всіляко завадити цьому.

Наостанок зазначимо, що ми б вважали за краще цільний алюмінієвий корпус, як у найпрестижніших пристроях, на зразок Asus Zenbook UX31A і Apple MacBook Air.

Розмір ультрабука не дозволяє встановлювати занадто велику кількість портів, особливо громіздких, таких, як аналоговий відеовихід VGA або мережевий порт Rj-45 (Ethernet). В даному випадку, вони присутні, але без хитрощів виробника не обійшлося. Таким чином, для першого з них виробник використовує зменшений варіант, до якого доведеться (якщо він потрібен) купувати окремо перехідник на повноцінний VGA, а Rj-45 пріхлопнут невеликий
кришечкою, яка в висунутому вигляді робить роз'єм працездатним. Можливо, це і не найзручніший варіант, але ж багато виробників взагалі забувають про дані інтерфейси - так що все зовсім не так погано, як здається.

До речі, з трьох встановлених портів USB, один підтримує швидкісну специфікацію USB 3.0. Є ще HDMI і аудіороз'єм (суміщений, для використання з навушниками або гарнітурою, але не з тим і іншим одночасно).

Комунікаційні можливості Samsung Series 5 обмежуються стандартним на сьогодні набором: адаптер Intel Centrino Advanced N 6235 забезпечує підтримку стандартів Wi-Fi 802.11a / b / g / n і Bluetooth 4.0. Ще, як ми вже згадували вище, є вбудований адаптер Ethernet (10/100/1000 Мбіт) від Realtek. Вбудований модем 3G або WiMAX б теж не завадив, але, на жаль, поки в ультрабуках такі радості годі й шукати.

Комплектація Samsung 530U3C-A01 не викликає ніякого подиву, крім самого пристрою, наявні лише 40-Ваттове адаптер харчування, пара брошурок і DVD для відновлення системи (що досить забавно, адже оптичного приводу в ультрабуке немає, і вмістити його туди не представляється можливим).

Зрозуміло, на жорсткий диск встановлена ​​не тільки ліцензійна ОС (64-бітна Windows 7 Home Розширена), але і деяку кількість додаткових програм, велика частина яких (особливо 60-денна версія відомого комерційного антивіруса) підлягає негайному видаленню.

Термін гарантійного обслуговування складає 24 місяці з моменту придбання ульттрабука. З урахуванням того, що багато виробників обмежуються лише 1 роком, дана цифра нас порадувала.

Клавіатура зроблена чіклетной (острівної), як і у всіх ультрабуків - клавіші не дуже великого розміру розділені між собою великим простором і підняті щодо навколишнього поверхні. Хоча стрілки занадто сплющені і користуватися ними на дотик не дуже зручно, в цілому зручність використання клавіатури знаходиться на рівні вище середнього. Шкода, звичайно, що немає світлодіодного підсвічування для роботи в темряві - все більш престижні побратими Series 5 можуть похвалитися її налисо. Ну і щодо недостатнього ходу клавіш, що приводить до того, що швидко втомлюються пальці, скаржитися немає сенсу, так як цим грішать всі продавані сьогодні ультрабуки.
Тачпад великий, чутливий і (більшу частину часу) прохолодний на дотик. Сенсорна панель приємна на дотик і злегка зрушена щодо центру убік, що, на наш погляд, збільшує зручність її використання. Це не трекпад, оскільки є виділені 'мишачі' кнопки - до цього звикли більшість користувачів. І все було б зовсім чудово, якби ці кнопки не клацали так голосно при натисканні, а то ці звуки при роботі в тихому приміщенні сильно дратують.

Samsung Series 5 530U3C-A01 використовує недорогу матрицю типу TN (13.3 дюйма в діагоналі, модель Seiko Epson SEC0200). Її характеризують матове покриття і широкоформатне дозвіл 1366 на 768 точок.

Освещеннность дисплея склала 307 кд / м2, при цьому, світлодіодне підсвічування розподілена вкрай рівномірно (92%). Це набагато краще, ніж результат переважної більшості ноутбуків, однак, враження тут же псує низька контрастність (130: 1), через яку кольори виглядають блякло, а чорні відтінки нагадують сірі.

301
cd / m² 302
cd / m² 307
cd / m² 322
cd / m² 322
cd / m² 299
cd / m² 305
cd / m² 296
cd / m² 305
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

Gossen Mavo-Monitor

Максимум: 322 cd / m² В середньому: 306.6 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 92%
Від батареї: 322 cd / m²
Контрастність: 130: 1 (Рівень чорного: 2.47 cd / m²)

Перенесення кольорів встановленого в Series 5 дисплея ніяк не можна назвати зразковою, він зовсім не підходить для професійних цілей. Природно, покрита більша частина спектра sRGB, так що для Інтернету та перегляду фільмів ультрабук цілком непогано підходить. Однак, порівняння з будь-якими більш якісними конкурентами (скажімо, IPS-матриця Asus UX31A з роздільною здатністю Full HD) залишає 5 Серію далеко позаду.

Використання ноутбука поза приміщеннями не представляється проблемою завдяки матовому покриттю і високої яскравості підсвічування дисплея. У текст не доводиться регулярно вдивлятися, як було б з глянцевим екраном. До речі, при використанні під сонячним світлом, невисокий дозвіл (лише 1366 на 768 точок) варто назвати плюсом, оскільки текст і картинки відображаються в порівняно великому розмірі, і це зручно.

Оглядовість дисплея не заслуговує ніяких похвал. Будучи терпимими по горизонталі, кути огляду вкрай малі у вертикальній площині; при погляді зверху чи знизу, кольори спотворені до неподобства, та й читаність зображення страждає. Одній людині буде цілком зручно, але от дивитися фільм в компанії знайомих буде проблемно.

Новий економічний двоядерний процесор Intel Core i5-3317U вже встиг стати популярним серед виробників ультрабуків. Як ми і згадували, він відноситься до покоління Ivy Bridge і підтримує всі актуальні технології підвищення продуктивності. У їх числі Turbo Boost 2.0 для автоматичного розгону процесора аж до 2.6 ГГц. Високий рівень 22-нанометровий техпроцес забезпечує мале енегопотребленіе, а збільшена швидкість обробки даних дозволяє ефективно використовувати пам'ять DDR3-1600. Власне, 6 Гб якраз такий пам'яті і встановлені в Series 5, з них 4 Гб розпаяні на материнській платі, і ще 2 Гб встановлені в слот RAM.

Як і всі інші мобільні процесори Ivy Bridge, i5-3317U оснащений вбудованим графічним чіпом Intel HD Graphics 4000. Сумарний теплопакет процесора з усіма його компонентами становить 17 Вт.

Процесор показав достойні результати в бенчмарках - проте, через не самого кращого охолодження (про що докладніше розповімо далі), він не завжди показує найкращий результат.

У 64-бітному багатопотоковому тесті Maxon Cinebench R10 i5-3317U з нашого тестового ноутбука отримав 7991 очок; ця цифра випереджає результати ультрабуків з процесорами Sandy Bridge, але програє іншим ноутбукам з тим же процесором. Та ж картина спостерігалася і в Cinebench R11.5. Хоча, заради справедливості, відзначимо, що попередня інкарнація Series 5 залишається далеко позаду.

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

3442

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

5741

Cinebench R10 Shading 32Bit

3943

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

4432 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

7991 Points

Cinebench R10 Shading 64Bit

4067 Points

Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit

1.04 Points

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

1.88 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

13.71 fps

Загальна системна продуктивність, незважаючи на використання жорсткого диска замість SSD, виявилася досить високою. У тесті PCMark 7, наша тестова конфігурація (530U3C-A01DE) заробила 3272 очка, що вражає. Дійсно, ультрабук впорається з будь-якими дорученими йому завданнями, не тільки з елементарними завданнями на зразок відтворення відео високої роздільної здатності або балаканини по Skype.

5.2

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

5.2

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

6.7

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

5.6

Графіка в іграх

3D-графіка

6.1

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

PCMark Vantage Result 6855 балів PCMark 7 Score 3272 балів

Жорсткий диск в зв'язці з кешем (флеш-пам'яттю) є, якщо слідувати вказівкам Intel, єдиною альтренатівой повноцінному SSD, інакше виробник не має права називати свій виріб ультрабуком.

Таким чином, 5 Серія використовує 500-гігабайтний жорсткий диск Hitachi, а також 24-гігабайтний кеш SanDisk i100 iSSD. Це рішення дещо прискорює ультрабук, значно скорочуючи час завантаження Windows 7; проте, в повсякденних завданнях (наприклад, установка програми) приріст швидкодії мінімальний.

Мін. швидкість передачі даних: 54.9 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 186.9 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 88.3 MB / s
Час випадкового доступу: 19.9 ms
Пікова швидкість: 171.2 MB / s
Використання процесора: 5.7%
Sequential Read: 136.4 MB / s
Sequential Write: 98.61 MB / s
4K QD32 Write: 0.684 MB / s
Sequential Read: 108.1MB / s
Sequential Write: 86.94MB / s
Access Time Read: 19.458ms
Access Time Write: 16.373ms

Графічний чіп не претендує на багато що, проте, HD Graphics 4000 показує в рази кращу продуктивність, ніж попередні рішення.

Futuremark 3DMark06 оцінив графічні можливості 5 Серії на 4560 очок. Це можна порівняти з іншими сучасними ультрабуками, але результати серйозних ігрових відеокарт в цьому тесті перевищують 10000 очок. Висновок простий: ультрабук дозволить запустити будь-які ігри, навіть найсучасніші, але лише на мінімальних налаштуваннях. Підтримка DirectX 11 навряд чи є цінною якістю, так як потужності відеочипа все одно не вистачить на прорахунок 3D-зображень в цьому режимі.

Оцініть таблицю результатів запусків ігр та переконайтеся в цьому самі: ультрабуки (крім, може, Asus Zenbook UX32VD) як і раніше залишаються непридатними для ігрових розваг.

3DMark 03 Standard 12802 балів 3DMark 05 Standard 8380 балів 3DMark 06 Standard 4560 балів 3DMark Vantage P Result 2854 балів 3DMark 11 Performance 591 балів хв. середовищ. вис. макс. World in Conflict - Benchmark (2007) 49 20 12 fps Trackmania Nations Forever (2008) 131 26.4 fps Mafia 2 (2010) 21.3 19.8 18.7 fps Diablo III (2012) 43.2 29.4 24.5 fps

Система охолодження Samsung 530U3C-A01 практично не змінилася з временм попередника - це маленький вентилятор і теплові трубки, як і в випадку з переважною більшістю інших ноутбуків.

Series 5 не потурбує свого господаря турбінним ревом - навіть після кількох годин максимальної обчислювального навантаження, ми зареєстрували лише 37.6 Дб. А при звичайному використанні (Інтернет, Skype, ICQ) ультрабук і зовсім майже невиразний на слух.

Рівень шуму

очікування

30.6 / 31 / 31.4 дб

Шум від HDD 31.5 дб Навантаження 37 / 37.6 дб Шум від HDD 31

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

На жаль, тиха робота кулера не означає, що з охолодженням все добре. Ультрабук гріється в процесі роботи, і гріється досить пристойно: навіть в режимі простою, середній нагрів корпусу зашкалює за 30 градусів. Максимальна ж температура корпусу в найгарячішою його точці за весь час тестування перевищила 50 градусів (це в районі вентиляційних ребер збоку ноутбука), що складно назвати комфортною температурою.

Мало того, що Series 5 не завжди зручно тримати на колінах, так нагрів ще й позначається на продуктивності. Процесор досить швидко перетинає 90-градусний рубіж, і тут же скидає свою тактову частоту вниз, щоб не пересмажиться.

51.6 ° C 50.8 ° C 34.2 ° C 42 ° C 41 ° C 32.7 ° C 33.2 ° C 32.8 ° C 30.3 ° C Максимум: 51.6 ° C
В середньому: 38,7 ° C 34.8 ° C 46 ° C 45.5 ° C 31.4 ° C 34 ° C 40.6 ° C 30.2 ° C 32.7 ° C 33.5 ° C Максимум: 46 ° C
В середньому: 36.5 ° C

Блок живлення (макс) 57 ° C | Темп. повітря 25.6 ° C | Voltcraft IR-360

35.2 ° C 34.7 ° C 29.4 ° C 33.6 ° C 31.6 ° C 28.3 ° C 28.5 ° C 28 ° C 27.2 ° C Максимум: 35.2 ° C
В середньому: 30.7 ° C 31.4 ° C 32.4 ° C 34.1 ° C 28.2 ° C 31.7 ° C 40.2 ° C 27.7 ° C 28.9 ° C 28.6 ° C Максимум: 40.2 ° C
В середньому: 31.5 ° C

Блок живлення (макс) 34 ° C | Темп. повітря 23.8 ° C | Voltcraft IR-360

(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 38.7 ° C / 102 F, compared to the average of 30.7 ° C / 87 F for the devices in the class Subnotebook.
(-) The maximum temperature on the upper side is 51.6 ° C / 125 F, compared to the average of 35.8 ° C / 96 F, ranging from 22 to 57 ° C for the class Subnotebook.
(-) The bottom heats up to a maximum of 46 ° C / 115 F, compared to the average of 40.1 ° C / 104 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.7 ° C / 87 F, compared to the device average of 30.7 ° C / 87 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33.2 ° C / 91.8 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 28.6 ° C / 83.5 F (-4.6 ° C / -8.3 F).

Вбудована акустична система - це два маленьких динаміка на днище, які видають вкрай неприємні звуки. Високі частоти забивають решту діапазону, і навіть гучність не віднести до достоїнств Series 5. Без зовнішньої акустики або наушнков, на жаль, не обійтися ніяк.

Енергоспоживання ультрабука має бути якомога меншим, адже в нього не можна встановити акумуляторну батарею величезної потужності. Тестове пристрій вимагало 7.2-11.8 Вт в режимі простою, і не більше 39 Вт під високою обчислювальної навантаженням. Середня витрата потужності акумулятора становив приблизно 20 Вт.

Четирёх'ячеенчий акумулятор ємністю 45 Вт * ч цілком впорається з такими запитами. Виробник обіцяє збільшений термін служби акумулятора 1500 циклів перезарядки, а також ємність 70% від вихідної через 3 роки використання. Шкода, ми нескоро зможемо перевірити правдивість даних обіцянок.

Час автономної роботи виявилося порівнянним з іншими ультрабуками.

Якщо запустити гри або ще якось навантажити процесор і відеоприскорювач, Series 5 протягне трохи більше 2 годин. А в самому реалістичному з наших тестів, коли ми виставили яскравість дисплея на рівень 50% (приблизно 150 Кд на метр квадратний), активували 'Збалансований' план енергоспоживання Windows 7 і запустили рівномірну Інтернет-активність, використовуючи підключення WiFi, ультрабук зміг пропрацювати 5 годин . На цей час і варто розраховувати, якщо Ви думаєте брати Series 5 з собою в поїздку.

Автономна робота

Без навантаження 9часов. 06мін. Інтернет через WiFi 5часов. 03мін. Макс. витрата енергії 2год. 12хв.

Samsung Series 5 530U3C-A01 показав себе порівняно непоганим ультрабуком, особливо якщо згадати про низьку стартову вартість, 800 доларів. Система охолодження могла бути трохи краще - як і дисплей, і накопичувач даних. Але якщо зважувати плюси і мінуси, перші вийдуть вперед з помітним відривом (дивіться графу 'За / Проти'), тому даний пристрій цілком можна рекомендувати до покупки.

Однак, якщо в 5 Серії не все подобається, варто трохи почекати - друга хвиля ультрабуків тільки починає з'являтися на ринку, і цілком можливо поява більш успішних конкурентів. А якщо Вам потрібна більш низька ціна, такі вже іеются - наприклад, Lenovo IdeaPad U310 за 600 доларів.

Цікаво, які зміни ми побачимо в новому ноутбуці 5 Серії, 530U3C-A01?