Огляд ноутбука Dell Precision M4800

Tobias Winkler, ✓ Tanja Hinum ( переклад Andrey Konstantinov),

Новий стандарт. Попередній ноутбук Dell серії Precision, M4700, цілий рік залишався на першому місці серед протестованих нами мобільних робочих станцій. Від його наступника M4800 очікують дуже багато чого - давайте подивимося, наскільки ці очікування виправдаються.

Від його наступника M4800 очікують дуже багато чого - давайте подивимося, наскільки ці очікування виправдаються

Мобільні робочі станції серії Precision від Dell добре себе зарекомендували за останній рік. Висока якість збірки, хороша конфігурація і можливість заміни і добавки компонентів порадують будь-якого користувача, але найважливішим якістю цих ноутбуків залишається все ж найвища продуктивність укупі з низьким шумовиделеніем. Внутрішні компоненти нової моделі серії, M4800, були оновлені, але корпус залишився той же.
Крім потужного процесора Intel Core i7-4900MQ і відеокарти nVidia для професійної роботи, Quadro K2100M, ноутбук виділяється екраном з неймовірно високим дозволом QHD + (тобто, 3200 на 1800 пікселів). Додамо до цього великий обсяг оперативної пам'яті (16 ГБ) і швидкий SSD ємністю 256 ГБ, і стає зрозуміло, що з продуктивністю M4800 не зрівняється жоден звичайний ноутбук. Але варто він дійсно шалені гроші: в середньому ціна становить близько 135 тис. Рублів. Звичайному користувачеві таке не по кишені - але M4800 на них і не розрахований.

Корпус Dell Precision M4800 практично не змінився за останні три покоління ноутбуків цієї серії. Використані матеріали як і раніше справляють гарне враження, а корпус виглядає дуже презентабельно. Слабких місць в його непогрішною конструкції майже немає: простір нижче клавіатури тверде, сама клавіатура не піддається тиску, а жорсткість нижньої половинки ноутбука і кришки задовільна. У нас вийшло злегка деформувати тільки поверхня навколо слота ExpressCard. За все це доведеться поплатитися великим вагою, що становить приблизно 3.2 кг - для порівняння, Lenovo ThinkPad W530 на 400 грам легший. Dell також анонсував альтернативну мобільну робочу станцію M3800 в форм-факторі ультрабука з усіма витікаючими з цього наслідками начебто тонкого корпусу і зниженою через це продуктивністю, вихід якої очікується в цьому році.

Ремонтопридатність, як завжди, на висоті: ноутбук Dell не розчарував і дозволяє легко зняти нижню панель - всього-то справ, що витягти акумулятор та розкрутити два гвинтика. Ну а після цього відкривається доступ майже до всіх компонентів (подробиці описані в керівництві користувача) - можна прочистити обидва вентилятори, замінити оперативну пам'ять і так далі. Не забувайте, що ще два вільних слоти оперативної пам'яті розташовані безпосередньо під клавіатурою - за умови, що ваша конфігурація оснащена чотирьохядерним процесором.

З аксесуарів варто згадати продаються окремо док-станції - як підключаються через док-інтерфейс на днище ноутбука, так і бездротові. Ноутбук працює під управлінням 64-бітової версії операційної системи Microsoft Windows 7 Professional.

Термін гарантійного обслуговування ноутбука цілком відповідає його сегменту ринку і становить 3 роки з дня покупки, а також включає обслуговування за місцем перебування протягом одного робочого дня. За окрему плату можна продовжити цей термін до 5 років.

Мало що змінилося і в плані інтерфейсів. На цей раз відсутній порт FireWire 400, що дозволило збільшити інтервали між портами на лівій стороні ноутбука. Крім цього, варто згадати оптичний привід з щілинним завантаженням, чотири порти USB 3.0 і один порт ззаду, який поєднує в собі USB і eSATA. Як завжди, відеовиходів три: VGA, DisplayPort і HDMI.

За бездротовий зв'язок відповідає вироблений Dell модуль Wireless +1601 802.11n, також підтримує Bluetooth 4.0. Він підтримує до трьох антен, одна з яких зарезервована під Bluetooth. Модуль використовує тільки один діапазон, 2.4 ГГц, але ніяких проблем зі зв'язком під час тестування не виникло - швидкість склала приблизно 5 МБ / с в 10 метрах від роутера з підтримкою стандарту 802.11n (чіп Ralink RT2860T). Хоча в ноутбуці і не встановлено WWAN-модем для мобільного доступу в Інтернет, потрібний для нього слот в наявності і до нього вже навіть проведені дроти від антен! До речі, в цей же слот можна встановити твердотільний накопичувач mSATA. Дротову ж мережу можна підключити через гігабітний Ethernet-порт. Вбудована веб-камера непогано знімає при низькому освітленні і цілком підійде для відеодзвінків.
Нас здивувало, що в такому дорогому ноутбуці відсутній сканер відбитків пальців, адже навіть багато дешеві ноутбуки в наші дні оснащені цим заходом безпеки. Втім, цей недолік легко забути на тлі широкого спектру доступних заходів бер безпеки: можна захистити паролями BIOS і жорсткий диск, використовувати SmartCard, а на крайній випадок підтримується технологія Trusted Platform Module, що дозволяє відстежити комп'ютер в будь-якій мережі або через Інтернет.

І знову нічого нового - навіщо міняти сподобалися користувачам пристрої введення? Клавіатура як і раніше відрізняється чітко відчувається, тихими натисканнями і середнім ходом клавіш, а розташування і розмір останніх залишилися зручними. Яскравість підсвічування клавіатури можна виставити на один з чотирьох рівнів, а окремий цифровий блок стане в нагоді користувачам, що працюють з великою кількістю чисел.
Джойстик TrackPoint є зручною альтернативою тачпаду, що дозволяє не відривати рук від клавіатури, і навіть пропонує додаткову пару кнопок безпосередньо під пропуском - їх можна також призначити як додаткові кнопки тачпада і прив'язати до певних функцій. Сам тачпад добре реагує належним чином і приємний на дотик, але для жестів з використанням декількох пальців мало підходить через свою малу площу (80 на 45 мм).

Dell пропонує три різних екрану для Precision M4800. Найдешевший навряд чи зацікавить потенційних покупців - його дозвіл в 1366 на 768 пікселів занадто низька за сучасними стандартами і для професійних користувачів не підійде. Другий екран вже куди більш привабливий - дозвіл Full HD і більш широкі кути огляду дуже навіть знадобляться користувачам, що працюють з зображеннями. Ну а в нашій конфігурації встановлений екран з роздільною здатністю QHD +, тобто 3200 на 1800 пікселів, що порадував нас майже в усіх відношеннях.

По-перше, величезна дозвіл цього екрану гарантує дуже чітку картинку: окремі пікселі розрізнити неможливо. Мало того, воно також забезпечує багато простору на робочому столі: можна спокійно відкрити кілька вікон різних програм і розташувати їх все на екрані, полегшивши роботу. Але потрібно розуміти, що шрифти, іконки і елементи меню при такому дозволі набагато менше, що можна виправити, збільшивши масштабування екрану в настройках. Тим не менш, це не завжди працює як слід і іноді доводиться використовувати збільшувальне скло (утиліту, зрозуміло, а не справжню лупу), щоб розгледіти деякі написи і іконки дещо в яких програмах. Нічого - скоро такі екрани повинні почати з'являтися в ноутбуках частіше, і творцям програм нічого не залишиться, крім як оптимізувати свої творіння для такого високого дозволу.
Завдяки відмінній інтерполяції, зображення, відео та анімації навіть низького дозволу виглядають на цьому екрані набагато краще, ніж на звичайних HD-екранах. Але іноді дозвіл доводиться знижувати - то деякі кнопки не відповідають, то автоматична зміна дозволу не працює ... але екран підтримує безліч альтернативних дозволів, крім рідного QHD +, і ніяких обмежень на їх зміну немає, на відміну від попередніх ноутбуків Dell.

356
cd / m² 392
cd / m² 374
cd / m² 367
cd / m² 383
cd / m² 378
cd / m² 387
cd / m² 380
cd / m² 393
cd / m² Рівномірність підсвічування екрану

X-Rite i1Pro 2

Максимум: 393 cd / m² В середньому: 378.9 cd / m²
Рівномірність підсвічування: 91%
Від батареї: 383 cd / m²
Контрастність: 946: 1 (Рівень чорного: 0.405 cd / m²)
ΔE Color 3.89 | 0.4-29.43 Ø6.1
ΔE Greyscale 5.73 | 0.64-98 Ø6.3
98.3% sRGB (Argyll 3D) 64% AdobeRGB +1998 (Argyll 3D)
Gamma: 2.41

Максимальна яскравість підсвічування екрану склала 393 кд / м² в нижньому правому куті і 356 кд / м² в верхньому лівому, що означає середню освітленість екрана в 91% - відмінний результат. Навіть мінімальна яскравість в верхньому лівому кутку вище, ніж максимальна на багатьох протестованих нами ноутбуках. Різницю в яскравості між різними частинами екрана можна помітити тільки в темному приміщенні при перегляді одноколірних зображень. Яскравість підсвічування можна дуже точно відрегулювати - всього доступно п'ятнадцять рівнів; яскравість на першому рівні склала 48 кд / м², а на шостому - 158 кд / м². Для більшості приміщень цього цілком вистачить і ми використовуємо цей рівень в нашому Wi-Fi-тесті тривалості автономної роботи.

Поза приміщенням же можна виставити максимальний рівень підсвічування і покластися на матову поверхню екрану - вона не підведе, ніяких відблисків і віддзеркалень очікувати не слід і зображення легко помітна навіть при яскравому світлі. Так що працювати на відкритому повітрі можна скільки завгодно - ну або, принаймні, скільки дозволить заряд акумулятора.

Контрастність в 945: 1 явно вище, ніж у звичайних екранів, а ось покриття колірного спектра sRGB хоч і вище, але все ж неповне: 89%. Цього буде достатньо для більшості професійних завдань - власне, повне покриття спектра sRGB на ноутбуках можливо тільки при використанні екрану типу RGB LED.

Кути огляду дуже широкі - як вертикальні, так і горизонтальні. Зниження яскравості і спотворення кольорів відбувається тільки при погляді на екран з боку або від низу до верху, або зверху вниз - при звичайній роботі це навряд чи станеться.

Головний акцент у професійній робочій станції, зрозуміло, робиться на продуктивність. Як і очікувалося, її ресурсів більш ніж вистачає, але вибір компонентів може бути обмежений: при замовленні великої кількості ноутбуків корпоративні покупці або оптовики можуть конфігурувати їх як завгодно, а ось приватним особам, які купують лише один ноутбук для себе, доведеться вибирати одну з трьох існуючих конфігурацій (за умови, що вона взагалі доступна на ринку вашої країни). Тим не менше, ці три конфігурації цілком задовольняють потреби більшості приватних користувачів і покривають досить широкий діапазон цін, так що швидше за все, все залишаться задоволеними.
Ми протестували саме запропоновану приватним особам конфігурацію - найпотужнішу з трьох можливих. Вона оснащена чотирьохядерним процесором Intel Core i7-4900MQ , 16 ГБ оперативної пам'яті і швидким твердотілим накопичувачем місткістю в 256 ГБ. За графічні обчислення відповідає відеокарта nVIDIA "професійної" серії Quadro, K2100M, а результатами можна милуватися на чудовому QHD + екрані. Якщо ж у вас є можливість конфігурувати ноутбук відповідно до ваших побажань (див. Вище), то Dell пропонує величезну кількість опцій: можна поставити дві професійних відеокарти, поміняти процесор на угодний вам, змінити обсяг оперативної пам'яті (макс. 32 ГБ), вибрати підходящу конфігурацію пристроїв зберігання (жорсткі диски, SSD і т.п.) і купу дрібниць, які заслуговують на окрему згадку. Таким чином, кінцева ціна буде залежати від конфігурації ноутбука, але починається вона від 1419 євро (~ $ 1957) - а далі вже все залежить від розміру вашого гаманця.
Продуктивність заставленого в ноутбуці процесора Intel Core i7-4900MQ поступається лише двом процесорам Extreme-серії і процесорам для настільних ПК. Впихнути в ноутбук більшу продуктивність просто неможливо - Dell не дарма називає Precision M4800 "мобільної робочої станцією". Цей процесор, що працює на базовій частоті в 2.8 ГГц, здатний розганятися до 3.8 ГГц в турбо-режимі, а технологія HyperThreading дозволяє йому обробляти до 8 потоків даних одночасно. (Детальніше про даний процесорі ви можете прочитати тут .)
Зниження продуктивності (троттлінга) при повному навантаженні помічено не було, а ось при автономній роботі 20-процентний троттлінг все ж був задіяний, щоб продовжити її час. У будь-якому випадку, швидкодія системи, забезпечене двоканальним режимом пам'яті і SSD, нарікань не викликає.

Dell Precision M4800: інформація про систему

Cinebench R10 Shading 32Bit

6821

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

20617

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

5337

Cinebench R10 Shading 64Bit

6816 Points

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 64Bit

27537 Points

Cinebench R10 Rendering Single CPUs 64Bit

7112 Points

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

56.75 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

7.39 Points

Cinebench R11.5 CPU Single 64Bit

1.66 Points

6.9

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

7.7

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

7.7

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

6.9

Графіка в іграх

3D-графіка

6.9

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

7.9

PCMark Vantage Result 18753 балів PCMark 7 Score 5646 балів

Ноутбук оснащений твердотілим накопичувачем від Samsung ємністю в 256 ГБ під назвою SM841: як ми вже згадували в нашому огляді Dell Inspiron 15-7537 , Це не що інше, як OEM-версія заслужено популярного серед ентузіастів Samsung SSD 840 Pro. Його товщина становить 7 мм, підключений він через інтерфейс SATA 6 Гбіт / с і здатний досягати швидкостей понад 500 МБ / с. Якщо цього виявиться замало, то можна встановити ще один SSD формату mSATA в вільний слот miniPCIe або замінити DVD-привід на ще одне SATA-пристрій (хоч жорсткий диск, хоч SSD) за допомогою окремо продається лотка. Після цього можна конфігурувати RAID-масиви різних рівнів і так далі - Dell надає користувачеві повну свободу вибору, що і очікується від робочої станції, нехай навіть мобільного.

Мін. швидкість передачі даних: 380.7 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 423.5 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 415.3 MB / s
Час випадкового доступу: 0.1 ms
Пікова швидкість: 173.2 MB / s
Використання процесора: 1%
Sequential Read: 522.28MB / s
Sequential Write: 319.9MB / s
Access Time Read: 0.104ms
Access Time Write: 0.043ms

Відеокарта nVIDIA Quadro K2100M - безпосередня спадкоємиця Quadro K2000M, часто використовуваної в мобільних робочих станціях попереднього покоління. Тепер вона використовує 576 шейдерних процесорів, ядро працює на частоті в 666 МГц (ми сподіваємося, що забобонних серед покупців не знайдеться), а відеопам'ять GDDR5 - на 752 МГц. Відкрите серії Quadro оптимізовані для професійної роботи з графікою за допомогою спеціального BIOS і драйверів, що дозволяють значно прискорити обробку певних операцій OpenGL, що, в свою чергу, значно збільшує швидкодію професійного програмного забезпечення, що використовує OpenGL.

Dell Precision M4800

Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920 Dell Precision M4800 Dell Precision M4700 HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD HP EliteBook 8770w DreamColor Fujitsu Celsius H920

легенда

Dell Precision M4800

Intel Core i7-4900MQ, NVIDIA Quadro K2100M, Samsung SSD SM841 256GB MZ7PD256HAFV

Dell Precision M4700 Intel Core i7-3720QM, NVIDIA Quadro K2000M, Samsung SSD 830 Series MZMPC256HBGJ-00000

HP EliteBook 8570w LY550EA-ABD Intel Core i5-3360M, AMD FirePro M4000, Hitachi Travelstar Z7K500 HTS725050A7E630

HP EliteBook 8770w DreamColor Intel Core i7-3610QM, NVIDIA Quadro K4000M, Seagate Momentus 7200.5 ST9750420AS

Fujitsu Celsius H920 Intel Core i7-3720QM, NVIDIA Quadro K3000M, Micron RealSSD C400-MTFDDAC256MAM

Продуктивність Quadro K2100M навряд чи нас здивує при обробці завдань, що вимагають роботи з DirectX - їй доведеться використовувати грубу силу своїх графічних процесорів через відсутність оптимізації. Такі завдання включають Autodesk Inventor або нові (2013 і новіше) версії AutoCAD. Тут Quadro K2100M працює трохи швидше GT 750M, але не так швидко, як GTX 760M.

Троттлінга при повному навантаженні не спостерігалося, але при роботі від акумулятора продуктивність впала на 30%, з чим доведеться змиритися.

3DMark 06 Standard 15586 балів 3DMark Vantage P Result 10624 балів 3DMark 11 Performance 2601 балів 3DMark Ice Storm Standard Score 58619 балів 3DMark Cloud Gate Standard Score 9647 балів 3DMark Fire Strike Score 1522 балів

Крім зниженого навантаження на систему, виконання деяких неграфічних завдань відкритий (GPGPU, General Purpose computing on Graphics Processing Units - обчислення загального призначення на графічних процесорах) дозволяє куди швидше досягти результатів. Ми протестували продуктивність ноутбука у відкритому інтерфейсі програмування OpenCL і в пропрієтарного nVIDIA CUDA. На жаль, протестувати Intel QuickSync Video вийде, так як вбудована в процесор відеокарта Intel HD Graphics 4600 відключена. У наших бенчмарках ми врахували багато професійні завдання: редагування зображень і відео, шифрування, фінансову математику, трасування променів і конвертування відео. На жаль, тільки один з чотирьох наведених нижче графіків включає результати крім M4800: решта - нововведення в нашому репертуарі, так що ми ще не встигли вигнати інші мобільні робочі станції через них.

Попередні моделі Dell порядком нас дісталі неможлівістю віставіті широко пошірені Дозволу екранах - например, 1366 на 768 або 1600 x 900 пікселів. На щастя, M4800 Нарешті позбувся цієї проблеми и доступні дозволів повно. Основну частину ігор ми протестували на традиційних дозволах, але, осмілівши, ми вирішили перевірити швидкодію деяких і на вирішенні QHD +. Багато ігор добре йдуть на знижених налаштуваннях, але більшість поки що не підтримує такий дозвіл, так що грати краще на звичних.

Total War Shogun II Diablo III Anno 2070 World of Tanks Torchlight 2 Дозвіл QHD + і низькі налаштування 61 fps 29 fps 29 fps 48 fps 63 fps

До речі, автоматичне перемикання з рідного дозволу на знижений, що використовується грою, не завжди проходило гладко. Так, для тестування Sleeping Dogs нам довелося вручну виставити дозвіл екрана на 1920 на 1080 пікселів через панель управління, а в World of Warcraft якийсь час залишалася доступною для натискання кнопка Пуск. Проте, все це дрібниці на тлі непоганий продуктивності відеокарти - так що пограти час від часу на M4800 вдасться.

Шумовиделеніе ноутбука сильно залежить від виконуваної завдання: при низькому навантаженні, вентилятор взагалі не обертається і тільки зрідка нагадує про себе спонтанним пробудженням, які тривають не більше декількох секунд. При середніх навантаженнях шум досить гучний - приблизно 37.3 дБ, але це ще можна терпіти. Ну а при повному навантаженні шум в 51.2 дБ нестерпний протягом довгого часу - ми вважаємо, що цілком можна переналаштувати охолодження і виставити максимальну температуру корпусу вище, благо що він і так холодний, і не дозволяти вентиляторів розганятися до таких швидкостей. На даний момент, корпус завжди залишається прохолодним, а при повному навантаженні ми навіть виміряли більш низькі температури деяких ділянок, ніж при низькій - годі й говорити, охолодження M4800 відмінно справляється із завданням. Скільки-то значимий нагрів ми виявили лише близько вентиляційних отворів ззаду (44.9 ° C) і в центрі днища (37.8 ° C) - так що ноутбук можна тримати на колінах навіть при повному навантаженні. Dell може заслужено пишатися поліпшеним охолодженням: попередник нашого ноутбука, M4700, розігрівався до 55 ° C на днище - довго з такою піччю на колінах не попрацюєш.

рівень шуму

очікування

28.2 / 28.2 / 28.2 дб

Шум від DVD-приводу 36.1 / 38 дб Навантаження 37.3 / 51.2 дб Шум від DVD-приводу 36

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

32.9 ° C 30.7 ° C 24.9 ° C 26.1 ° C 31.7 ° C 25.6 ° C 24.4 ° C 27.7 ° C 24.9 ° C Максимум: 32.9 ° C
В середньому: 27.7 ° C 27.2 ° C 28.3 ° C 26.3 ° C 36.4 ° C 37.8 ° C 30.4 ° C 26.2 ° C 30.9 ° C 25.4 ° C Максимум: 37.8 ° C
В середньому: 29.9 ° C

Блок живлення (макс) 45.8 ° C | Темп. повітря 20 ° C | Fennel Firt 550

29.1 ° C 30.6 ° C 27.6 ° C 26.3 ° C 29.1 ° C 26.4 ° C 25.6 ° C 28.3 ° C 25.9 ° C Максимум: 30.6 ° C
В середньому: 27.7 ° C 31.2 ° C 34.9 ° C 32.9 ° C 30.9 ° C 35 ° C 30.1 ° C 26.4 ° C 29.2 ° C 28.9 ° C Максимум: 35 ° C
В середньому: 31.1 ° C

Блок живлення (макс) 38.1 ° C | Темп. повітря 20 ° C | Fennel Firt 550

(+) The average temperature for the upper side under maximal load is 27.7 ° C / 82 F, compared to the average of 31.1 ° C / 88 F for the devices in the class Workstation.
(+) The maximum temperature on the upper side is 32.9 ° C / 91 F, compared to the average of 37.1 ° C / 99 F, ranging from 23 to 69.8 ° C for the class Workstation.
(+) The bottom heats up to a maximum of 37.8 ° C / 100 F, compared to the average of 40.4 ° C / 105 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 27.7 ° C / 82 F, compared to the device average of 31.1 ° C / 88 F.
(+) The palmrests and touchpad are cooler than skin temperature with a maximum of 28.3 ° C / 82.9 F and are therefore cool to the touch.
(±) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 27.8 ° C / 82 F (-0.5 ° C / -0.9 F).

Два динаміка, розташованих трохи вище клавіатури, видають відносно непоганий звук, в якому навіть прослуховуються середини і баси. Доступні установки дозволять поліпшити звук, а його максимальна гучність не зіпсована спотвореннями. Звичайно, до зовнішніх колонок або навушників вбудованим динамікам далеко, але для даної категорії ноутбуків звук цілком прийнятний. Зовнішні ж аудіо можна підключити через 3.5-мм аудіороз'єми, USB, Bluetooth або HDMI.

Серія Precision зазвичай підтримує технології AMD Enduro або nVIDIA Optimus (в залежності від марки встановленої відеокарти), що дозволяють перемикатися між ненажерливої, але потужною дискретною відеокартою і енергозберігаючої, але слабкою вбудованою відеокартою. В даному випадку про цю особливість доведеться забути - вбудована відеокарта Intel HD Graphics 4600 відключена через відсутність підтримки дозволу QHD +. Так що навіть мінімальне енергоспоживання системи вище, ніж у ноутбука з працюючою відкритий Intel - 19.6 Вт. Мало того, екран сам по собі споживає дуже багато - різниця між мінімальним і максимальним рівнем яскравості становить аж 8 Вт. Склавши всі показники, ми отримаємо близько 35 Вт навіть при відносно невисокому навантаженні - це вам не офісний ноутбук. Середнє енергоспоживання досягає 80 Вт, а максимальна - 107 Вт. Зарядний пристрій живиться 180 Вт, так що його потужності вистачить.
Не дивно, що в ноутбуці встановлений акумулятор високої ємності (97 Вт⋅ч) - без нього б наша робоча станція дуже швидко б завершувала свою роботу, варто було б відключити її від мережі. А так вона показує відносно непоганий (враховуючи продуктивні компоненти) результат о 5 годині 18 хвилин в нашому тесті Battery Eater Reader's Test (нагадуємо: мінімальна яскравість, відключені модулі бездротових мереж і енергозберігаючий профіль харчування). У Wi-Fi-тесті (шостий рівень яскравості, як ми і планували, а також включений Wi-Fi і енергозберігаючий профіль харчування) ноутбук протримався 3 години - ну, хоч трохи можна посидіти не у розетки. Приблизно стільки ж можна дивитися DVD на восьмому рівні яскравості і при відключеному Wi-Fi. При максимальній же навантаженні, незважаючи на знижену на 20-30 відсотків продуктивність, акумулятор розряджається всього за півтори години.

автономна робота

Без навантаження 5часов. 18хв. Інтернет через WiFi 3часа. 30 хв. Відтворення DVD-фільму 2год. 45хв. 1080p-відео 3часа. 39мін. Макс. витрата енергії 1год. 25хв.

Dell виконав відмінну роботу над помилками - нова мобільна робоча станція Precision M4800 куди краще попередньої моделі. Майже все, що тільки можна було поліпшити, було покращено, особливо начинка. Лише корпус залишився колишнім.
Ноутбук вразив своєю високою продуктивністю, яка, правда, могла б бути і краще в задачах, пов'язаних з тривимірною графікою. Охолодження відмінно справляється навіть з повним навантаженням (правда, доведеться змиритися з сильним шумом при тривалих високих навантаженнях), а корпус залишається прохолодним. А ось відключення вбудованої відеокарти Intel HD Graphics 4600 привело до більш серйозних наслідків - а саме, збільшеному енергоспоживанню при бездіяльності і низьких навантаженнях, що не вимагають продуктивності дискретної відеокарти. До того ж, без неї неможливо використовувати технологію Intel QuickSync Video. З цими недоліками доведеться змиритися на тлі приголомшливого QHD + екрану - крім неймовірно високою роздільною здатністю, він порадував нас чудовими результатами майже у всіх наших тестах.
Нарешті, варто згадати зручну клавіатуру, цілком підходить для швидкого набору тексту; якість збірки, великий набір інтерфейсів і їх гарне розташування, широкі можливості для апгрейда і відмінну ремонтопридатність - все це нам знайоме за попередніми моделями серії Precision, і все це залишилося на колишньому високому рівні. Ну і, звичайно, не варто забувати про гарантійний термін довжиною в 3 роки і обслуговуванні за місцем перебування протягом одного робочого дня - в разі поломки, техніки Dell просто зобов'язані примчатися вам на допомогу.
І за все це пишність і раніше доводиться дорого платити - наша конфігурація (нагадуємо, найдорожча з доступних приватним покупцям) коштувала 2850 євро (~ $ 3931, середня ціна в Росії - 135 тис. Рублів). Dell прекрасно відомо, що вони створили неперевершену мобільну робочу станцію, і даром вони її віддавати точно не збираються.