Інтерв'ю з Шахіджаняном В.В., автором курсу


Інтерв'ю з Шахіджаняном В.В., автором курсу
Різне / інтерв'ю
Інтерв'ю з психологом, журналістом, викладачем факультету журналістики МГУ, автором курсу "СОЛО на клавіатурі" і багатьох книг, Володимиром Володимировичем Шахіджаняном. В інтерв'ю обговорюється хвилююча всіх тема - "Комп'ютерна безграмотність". Інтерв'ю проводив Валерій Тумин, адміністратор сайту http://pclib.ru

Валерій Тумин: Доброго дня, Володимире Володимировичу. Розкажіть трохи про себе. Чим займаєтеся, хто за професією?

Володимир Володимирович Шахиджанян: Я психолог, журналіст, викладач факультету журналістики. Ще й літератор. Серед минулих професій - кіномеханік, водій, вчитель в школі, цирковий критик, режисер? Мені 65 років, я багато чим займався в житті, і завжди, зауважу, з великим інтересом.
Кому-то відомий по книгах: "1001 питання про ЦЕ", "Мені цікаві всі люди", "Вчимося говорити публічно", "Соло на друкарській машинці", "КомпьютЕрікі жартують" і іншим. А хтось мене знає по радіопередачах, по ТВ, виступів в "Театрі одного психолога" - був у мене такий.
Валерій Тумин: Я чув, що в своєму, вже немолодому віці Ви відкрили комп'ютерну фірму. Це правда? Чим вона займається?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Вірно. Три роки тому я заснував фірму "ЕргоСОЛО" http://www.ergosolo.ru Став (посміхаючись) бізнесменом. Про кожному дні роботи фірми детально розповідаю в Інтернеті: веду "Щоденник підприємця". Ми зробили програму "СОЛО на клавіатурі" http://ergosolo.ru/rus/download/ Цим і займаємося: просуваємо програму, створюємо нові версії.
В черговий раз проводжу експеримент. Намагаюся зробити фірму зразковою. Такий, який хотів би бачити інші фірми, - де головне не гроші (все заради прибутку), а люди, для яких ми працюємо, наші учні. Ми працюємо в цілодобовому режимі, відповідаємо на листи відразу після їх отримання, розробляємо нові методи взаємодії з нашими користувачами, з тими, хто купує нашу програму "СОЛО на клавіатурі". Ми їх називаємо солістами, учнями.
На фірмі у нас 30 чоловік, в основному студенти. Все звертаються один до одного тільки по імені та по батькові. Все коректні, виховані, інтелігентні, а найголовніше -увлеченние люди.
Валерій Тумин: Знаю, що Ви володієте сліпим методом набору на клавіатурі. Чи допомагає він Вам у Вашій роботі? Які плюси і мінуси сліпого методу набору?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Раз я автор програми "СОЛО на клавіатурі", яка навчає сліпому десятипальцевому методу, звичайно, я і сам володію. Моя швидкість набору - 450-500 знаків в хвилину. Співробітники нашої фірми, а всі вони проходили "СОЛО на клавіатурі", роблять в хвилину від 275 знаків до 350.
Звичайно, сліпий метод мені допомагає краще працювати. Набір тексту сліпим методом не дотримується народження думки. На одній сторінці тексту - 1500-1700 знаків. Якщо набираєш зрячим методом, то, створюючи текст, ти 1500-1700 раз відволікаєшся від думки, перемикаючись на пошук букви на клавіатурі. Розумієте різницю? Я не кажу про зір: постійне перемикання погляду з клавіатури на монітор і назад шкідливо для очей.
Ну і, звичайно, економія часу. У мене на одну сторінку йде від трьох до п'яти хвилин, а у набирають двома пальчиками - до півгодини. Економія часу в п'ять-шість разів!
А які мінуси? Мінусів я не знаю. Їх начебто немає. Тільки плюси. При сліпому методі набору відчуваєш легкість в роботі. Сам процес створення тексту приємний. Я можу говорити на цю тему довго. Давайте перейдемо до наступного питання.
Валерій Тумин: Зараз практично всі люди мають комп'ютер, але володіють сліпим методом всього 2-3 відсотки. Може, сліпий метод не потрібен? Він, виходить, зараз не настільки затребуваний, ніж володіння програмами Word, Excel, PowerPoint, Photoshop та іншими. Можливо я помиляюсь?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Помиляєтеся. Лише десять відсотків населення Росії мають справу з комп'ютером. Школярі грають, спілкуються в чатах, студенти - найактивніші користувачі Інтернету. Конторські службовці складають довідки, звіти, заявки; програмісти, хочуть вони того чи ні, але все-таки набирають і текст, і вводять інформацію (займаються кодуванням) знову-таки з клавіатури. Менше з цим пов'язані художники і музиканти. Але вони ж користуються Інтернетом, спілкуються зі своїми друзями, знайомими, колегами по "асьці", заходять на форуми, у багатьох є особисті веб-сторінки?
Я ще не зустрічав жодної людини, що працює за комп'ютером - і не використовує клавіатуру. Одні більше, інші менше, але ж все набирають тексти. Ви маєте рацію, що сліпим методом набору на клавіатурі в нашій країні володіє лише кілька відсотків. А наприклад, у Сполучених Штатах Америки близько 80 відсотків володіють сліпим методом набору. Там цьому вчать в школах, коледжах і повторюють курс (зауважте, повторюють, для нарощування швидкості) в університетах. А у нас чомусь вважається: сліпим методом повинні вміти набирати лише секретарки. Омана!
Валерій Тумин: Наскільки я знаю, Ваша програма коштує всього 150 рублів і містить три курси. Скажіть, за який час її можна пройти?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Ми - одна з найбільш недорогих ліцензійних програм. В одному пакеті дійсно три курси: навчання сліпому методу російською, англійською мовами та трансліт (використання латинських букв для російської тексту). Російський курс можна освоїти за три дні, якщо займатися (звичайно, з перервами) по вісім годин на день. Якщо по дві години на день віддавати "СОЛО на клавіатурі", то навик сліпого набору купується за два тижні.
Особливість "СОЛО" на англійській мові - в тому, що, проходячи його, кожен учень непомітно для себе поповнює свій словниковий запас більш ніж на 2000 слів, бо ми даємо підрядник з перекладом. Якщо людина не лінується, під час занять наводить мишку на незнайоме слово - воно з'являється на російській мові. Один раз, другий, третій, десятий, сотий? - і таким чином кожен "автоматом" запам'ятовує значення нових слів.
Валерій Тумин: Добре, а якщо у мене немає часу на такий довгий проходження програми, але я хочу освоїти сліпий метод? Що мені робити? Може бути, в Москві є курси?
Володимир Володимирович Шахиджанян: При нашій фірмі "ЕргоСОЛО" працює в цілодобовому режимі очна школа. Часу на школу все одно доведеться витратити стільки ж, 30 годин, але результат виявиться краще. Чому?
Учитель допомагає ефективніше займатися: спостереження, контроль, виправлення помилок, правильна постановка рук, підбадьорювання. А в результаті, якщо при самостійних заняттях середня швидкість після проходження курсу - 100-120 знаків в хвилину, то після очної школи вона в два рази вище.
Валерій Тумин: На який вік розрахована програма "СОЛО на клавіатурі"?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Вікових обмежень практично немає. Підлітки 13-14 років цілком можуть її освоїти. І люди літні, вперше сіли за комп'ютер, так само легко проходять наш курс. Природно, школярам "СОЛО" дається простіше, бо вони не бояться комп'ютера. Людям старшого віку спочатку займатися складно, бо у них є страх навіть перед звичайним натисканням клавіші: а раптом щось станеться, з монітора вискочить рука і вдарить по голові за невірне натискання.
Валерій Тумин: А чи є в "СОЛО на клавіатурі" якась особливість, що відрізняє її від інших клавіатурних тренажерів?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Є. Від всіх клавіатурних тренажерів (їх тільки в Росії більше десяти, а в світі - кілька тисяч) наша програма відрізняється тим, що одночасно з навчанням сліпому методу набору кожен учень проходить і психотренінг. В результаті після закінчення курсу людина починає більше вірити у власні сили, розмірковує про покликання, починає з більшою віддачею витрачати свій час. У цьому плані, я говорю про психотренинге, ми унікальні. Ми своїх учнів робимо краще - акуратніше, стриманіше, собраннее; розвиваємо у них кругозір. У нас в процесі навчання йде діалог, використовується інтерактивність між учнем і вчителем.
Валерій Тумин: А є рекордсмени? Тобто наймолодший учень і найстарший?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Наймолодшому - вісім років. Найстаршому, наскільки мені відомо, - 76 років. Хоча я розумію, що дітям молодшого шкільного віку краще б займатися за програмою, створеної спеціально для них. І ми таку програму плануємо випустити.
Є й інші рекордсмени. Швидше за всіх - за 21 годину - "СОЛО" пройшов студент юридичного факультету одного з московських вузів Олексій Анатолійович Чейкін. А найдовше проходила курс домогосподарка, дружина одного бізнесмена. У неї пішло? не говоритиму скільки. А ось в процесі навчання вона зробила більше 5000 помилок. Це рекорд. Але ж довела розпочату до кінця, навчилася, повірила в себе, зміцнила силу волі?
Валерій Тумин: На яких клавіатурах найкраще займатися? В чому різниця?
Володимир Володимирович Шахиджанян: Відмінний питання. Проходити "СОЛО" можна на будь-якій клавіатурі, використовуючи як настільний комп'ютер, так і ноутбук. Найкраще вчитися на роздільних клавіатурах, іноді їх називають "ламаними". Руки в цьому випадку легше запам'ятовують зони дії пальців. Зауважу, що і працювати на таких клавіатурах простіше: вище швидкість, менше помилок, і втома від набору значною мірою знижується. Можна навчитися на роздільної клавіатурі, а потім легко працювати і на звичайній: на перехід потрібно п'ять-шість хвилин.
Валерій Тумин: Добре, велике спасибі. Сподіваюся, в Росії комп'ютерна безграмотність скоро зникне.
Володимир Володимирович Шахиджанян: Вашими вустами, як то кажуть, мед пити. Насправді все не так просто. На жаль, більшість керівників фірм, відомств, інститутів, банків самі набирають двома-чотирма пальчиками, вважаючи, що цієї швидкості їм досить, і тому нічого не роблять для того, щоб їх підлеглі опанували сліпим десятипальцевим методом.
Я вірю, що, прочитавши інтерв'ю, яке Ви у мене берете, хтось задумається: а чи не опанувати йому сліпим десятипальцевим методом? Чим більше з'явиться таких людей, тим краще. Наскільки я знаю, Ви володієте сліпим методом. І мені було приємно з Вами спілкуватися. Дякую Вам за запитання.

Джерело інтерв'ю: http://protoplex.ru

15.03.2008

Чим займаєтеся, хто за професією?
Серед минулих професій - кіномеханік, водій, вчитель в школі, цирковий критик, режисер?
Це правда?
Чим вона займається?
Чи допомагає він Вам у Вашій роботі?
Які плюси і мінуси сліпого методу набору?
Розумієте різницю?
А які мінуси?
Може, сліпий метод не потрібен?
Можливо я помиляюсь?