Можливі операції з золотом на Українському ринку банківських металів

  1. Що ж таке Банківські Метали? Хотілося б спочатку розібратися в тому, що таке Банківська Метали. ...
  2. Критерії, що висуваються до банківського золота
  3. Де і в кого краще купувати золоті злитки?
  4. Особливості придбання золота в українських банках
  5. Який номінал злитка, з інвестиційної точки зору, є оптимальним?

Що ж таке Банківські Метали?

Хотілося б спочатку розібратися в тому, що таке Банківська Метали.

Отже, банківські метали - це дорогоцінні метали (наприклад, срібло, золото, платина, паладій та інші) афінаж яких доведений до найвищих проб який відповідає міжнародним стандартам, в формі злитків і порошку. До них обов'язково додається сертифікат якості визнаних афінажних компаній. Для банківських металів встановлені наступні проби (не нижче ніж): срібло - 999,0; золото - 995,0; платина - 999,5; паладій - 999,5.

Основними виробниками банківських металів є визнані афінажні компанії (ПАК), які числяться в List of Acceptable Melters and Assayers - т. Е. В списку Визнаних афінажних компаній). Реєстрація проводиться на Лондонській біржі дорогоцінних металів LBMA ( London Bullion Market Association ). Не менш рази на рік такі компанії перевіряються аудиторами LBMA на предмет відповідності випускаються золотих злитків встановленим стандартам якості.

Наприклад, на 14.01.2010г. список (зареєстрований на LMBA) складався з 58 ПАК з 24 країн.

На жаль, Україна в даний список не входить через відсутність розвиненої золотодобувної інфраструктури. За останні 10 років на Україні щорічно видобувається, приблизно, до 150 кг. золота, в той час як в Росії (7 компаній якої, є визнаними афінажних виробниками) тільки за 2009р. видобуток і виробництво золота збільшилися до 205,2 тонн (з них 178т. видобуток з надр).

Крім того, існує список «колишніх» ПАК (Former Melters & Assayers of Good Delivery gold Bars) в який входить 79 компаній. Не дивлячись на змінений статус цих компаній, раніше вироблене золото «колишніх» ПАК все ще продовжує котируватися на LBMA.

Ціна золота встановлюється дилерами на LMBA за результатами «Фіксингу» (fixing) двічі на день о 10:30 і о 15:00 за лондонським часом (GMT). Фіксинг є основою утворення ціни золота, яка використовуватиметься для всіх контрактах, пов'язаних з золотом.

Ми вважаємо, що надійніше купувати золоті злитки визнаних міжнародних афінажних компаній. У разі необхідності, такі злитки можна вільно реалізувати, практично у всіх банках як українських, так і міжнародних.

Найбільш поширені форми випуску банківських металів:

  • Інвестиційні монети
  • Нумізматичні (колекційні) монети
  • Банківські злитки
    • Розрізняють мірні і стандартні злитки
      • Мірні злитки - це банківські злитки вагою до 1 кг. з пробою, встановленої для банківських металів
      • Стандартні злитки - це злитки банківських металів, які відповідають світовим стандартам якості, прийнятим Лондонською асоціацією ринку дорогоцінних металів (London Good Delivery Standard), або технічним умовам ГОСТ 28058-89, ГОСТ 28595-90, ГОСТ 12341-81, ГОСТ 12340-81 (міждержавні ГОСТи країн СНД).
    • Виробники:
      • Визнані міжнародні афінажні компанії
      • Українські афінажні компанії

В основному, в Україні і країнах СНД з банківських металів ходіння мають золото і срібло, тому в цій статті ми обговоримо те, що стосується золота, а з приводу срібла - буде додаткова окрема стаття.

Критерії, що висуваються до банківського золота

Дуже важливо звертати увагу на наявність Сертифікату якості визнаного виробника ПАК, що додається до приобретаемому зливка золота, а також на штамп / клеймо на самому злитку, що засвідчують виробника, номінал і пробу золота. У разі якщо сертифікат відсутній і / або на злитку, крім штампу / клейма виробника, знаходяться ще й штампи українських банків - такі злитки купувати не рекомендується, оскільки можуть виникнути ускладнення при їх продажу. Крім того, це може негативно відбитися і на продажній вартості злитка.

Де і в кого краще купувати золоті злитки?

Банки є основними роздрібними продавцями золотих злитків, виготовлених визнаними афінажних компаніями.

Особливості придбання золота в українських банках

Якщо приватна особа (фізична особа) здійснює покупку золота на суму, що перевищує 50 000 грн., В такому випадку банк зобов'язаний провести ідентифікацію особистості фізичної особи. Для ідентифікації клієнта фізичної особи в банк необхідно надати паспорт та копію ідентифікаційного коду.

Для юридичних осіб процедура трохи інша. Юридичній особі потрібно відкрити «металевий рахунок», на який буде зараховуватися придбане золото. Мета такого придбання (на відміну від купівлі іноземної валюти) банку розкривати не потрібно.

Крім того, операції з банківськими металами на Україні , За винятком нумізматичних монет, не обкладаються ПДВ (відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість», №168 / 97-ВР від 03.04.1997 р, підпункт 3.2.4. статті 3 )

Який номінал злитка, з інвестиційної точки зору, є оптимальним?

Один грам золота в злитках вагою в 1-10 гр. буде коштувати на 15-20% дорожче, ніж 1 гр. в 50 і 100 гр. злитках. Іншими словами, чим вище номінал (вага) злитка, тим дешевше обійдеться 1 грам. Оптимальними для інвестування ми вважаємо злитки номіналом 50 або 100гр. або більше.

або більше

ціни вказані в гривнях на 05.07.2010

Одні з основних причин різниці / спреду (дивитися нижче наведені графіки, ціни вказані в гривнях на 05.07.2010) ціни купівлі / продажу золота:

  • банк зацікавлений у продажу золота, але не в зворотному його викуп.
  • вартість зливка вагою 1гр. вище, ніж вартість 1гр. в 50-100гр. злитках. (Чим менше номінал злитка, тим дорожче коштує його виготовлення)
  • особливість українських банків - недостатньо розвинена культура роздрібної торгівлі банківським золотом; близько 5 українських банків пропонують золото з найменшим спредом купівлі / продажу
  • через відсутність на українському ринку афінажних компаній, все золото імпортується, що в свою чергу впливає на ціну в роздробі.

(Чим менше номінал злитка, тим дорожче коштує його виготовлення)   особливість українських банків - недостатньо розвинена культура роздрібної торгівлі банківським золотом;  близько 5 українських банків пропонують золото з найменшим спредом купівлі / продажу   через відсутність на українському ринку афінажних компаній, все золото імпортується, що в свою чергу впливає на ціну в роздробі

Мабуть, на цьому варто зупинитися, щоб не перевантажуватися інформацією.

У подальших статтях ми з Вами розглянемо інші можливі операції з банківськими металами на Українському ринку.

Також з цієї теми

Що ж таке Банківські Метали?
Що ж таке Банківські Метали?
Де і в кого краще купувати золоті злитки?