Як збільшити час роботи ноутбука від акумулятора? Розбираємося в тонкій настройці електроживлення

  1. налаштовуємо Windows
  2. Ще раз про macOS
  3. Трохи про Linux
  4. laptop-mode-tools
  5. TLP
  6. Підведемо підсумки

Сучасні літій-іонні акумулятори, на жаль, з плином часу деградують, і ноутбуки починають розряджатися швидше. Відбувається це після багаторазового заряду і розряду акумулятора, також на цей процес впливає вплив високих температур. Деградацію акумулятора неможливо повністю зупинити або звернути, але чому б не згладити негативні наслідки цього процесу? Тут можуть допомогти стандартні утиліти, вбудовані в вашу операційну систему, а також сторонні рішення.

налаштовуємо Windows

Сучасні системи сімейства Windows (від Windows 7 до 10) дозволяють досить гнучко налаштовувати схеми енергоспоживання. Відзначимо, що серед різних параметрів, які можна змінювати за бажанням користувача, на час роботи ноутбука від акумулятора впливають:

1. Яскравість екрану. Windows автоматично знижує яскравість екрану при відключенні від мережі, заощаджуючи заряд батареї. Однак ви можете вручну зробити екран ще тьмяніше. Для цього правою кнопкою тиснемо на значку батареї в системному лотку і вибираємо «Електроживлення» або в командному рядку виконуємо команду:

control powercfg.cpl

У вікні перетягуємо повзунок яскравості екрану вліво. Це один з найбільш простих і ефективних способів економії заряду, але він не завжди безпечний для здоров'я. Читання інформації з дуже тьмяного екрану негативно позначається на зорі.

Читання інформації з дуже тьмяного екрану негативно позначається на зорі

2. Відключення екрану. В налаштуваннях обраної схеми електроживлення є список, що випадає «Відключати дисплей». Якщо ви налаштуєте цю опцію, екран буде вимикатися після декількох хвилин простою, що також дозволить працювати ноутбуку трохи довше.

3. Зміна режиму роботи адаптера бездротової мережі. У налаштуванні схеми харчування натискаємо «Змінити додаткові настройки живлення», змінюємо значення в пункті «Параметри безпроводового адаптера». За замовчуванням Windows виставляє режим максимальної продуктивності, в якому адаптер Wi-Fi не відключається, навіть якщо дані не передаються. Можна вибрати більш економний режим роботи і продовжити час роботи комп'ютера від акумулятора. Однак зазначимо: деякі адаптери в режимі максимального енергозбереження працюють нестабільно, тому в разі виникнення проблем виберіть більш продуктивний режим.

Однак зазначимо: деякі адаптери в режимі максимального енергозбереження працюють нестабільно, тому в разі виникнення проблем виберіть більш продуктивний режим

4. Також зверніть увагу на налаштування максимальної продуктивності процесора (в додаткових параметрах живлення пункт «Управління харчуванням процесора» → «Максимальне стан процесора»). При роботі від батареї можна виставити значення нижче 100%, якщо ви готові пожертвувати продуктивністю ПК.

Варто окремо згадати про одну особливість стандартних налаштувань електроживлення Windows. Рівень низького заряду батарей за замовчуванням дорівнює 10%, а рівень майже повної розрядки - 5%. Ви можете збільшити значення цих параметрів, але ось зменшувати їх не рекомендується (хоча при цьому можна збільшити час роботи від акумулятора). Справа в тому, що практично повна розрядка батарей призводить до їх швидкого зносу. Тому нерідко досвідчені користувачі збільшують рівень низького заряду до 13-15%, а майже повної розрядки - до 8-10%. Час автономної роботи скоротиться незначно, але акумулятор прослужить вам довше.

Поточну схему живлення можна вибрати не тільки за допомогою графічного інтерфейсу, але і з командного рядка. З правами адміністратора виконаємо команду:

powercfg / L

Утиліта виведе на екран список збережених режимів електроживлення з їх іменами і унікальними ідентифікаторами GUID (активна схема відзначається зірочкою). Припустимо, ми хочемо встановити схему, яка відображається в командному рядку як 512a1ae2-efc1-1241-85c9-dc1f22b61bd9 (Power4Gear Battery Saving). Тоді виконуємо команду:

powercfg / S 512a1ae2-efc1-1241-85c9-dc1f22b61bd9

Зверніть увагу, після опції / S вказується ідентифікатор, а не назву. Після виконання команди схема управління живленням встановлена.

Ще раз про macOS

Нещодавно ми вже розповідали про налаштування електроживлення в macOS. Коротко нагадаємо: продовжити час роботи від батареї допоможе зменшення яскравості екрану (це справедливо для будь-якої ОС), відключення функції геолокації і візуальних ефектів, налаштування режимів роботи бездротових з'єднань.

Відзначимо ще, що для швидкої і зручної перевірки стану батареї ноутбука існують безкоштовні утиліти, наприклад, Battery Monitor . Ця програма показує не тільки поточний рівень заряду, але і ємність батареї (з оцінкою її стану). Згадаємо і утиліту Chargeberry : Вона вміє давати рекомендації, здатні продовжити термін служби акумулятора.

Згадаємо і утиліту   Chargeberry   : Вона вміє давати рекомендації, здатні продовжити термін служби акумулятора

Трохи про Linux

Налаштування Linux, як це часто буває, ускладнюється тим, що в різних дистрибутивах використовуються різні версії ядра і утиліт для налаштування енергоспоживання ноутбуків. При цьому і підтримка компонентів окремих моделей ноутбуків в Linux може виявитися неповною, а значить, скласти якусь універсальну інструкцію тут досить складно. Тому в даній статті ми лише коротко розповімо про поширені інструментах управління електроживленням.

laptop-mode-tools

Набір утиліт laptop-mode-tools дозволяє виконати тонке налаштування параметрів електроживлення ноутбука. Основні настройки утиліт можна знайти в файлі /etc/laptop-mode/laptop-mode.conf (зрозуміло, для його зміни потрібні права root'а). Перелічимо деякі важливі опції:

ENABLE_LAPTOP_MODE_TOOLS - включення (= 1) або відключення (= 0) всіх програм, які керують електроживленням.

ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_BATTERY і ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_AC - включити управління живленням при роботі від акумулятора і від мережі відповідно (можливі значення обох параметрів - 0 або 1) .ENABLE_AUTO_MODULES - включення модулів управління мережними адаптерами, частотою процесора і параметрами харчування жорсткого диска (як правило, значення параметра має дорівнювати 1).

Більш докладні дані про налаштування laptop-mode-tools можна знайти в ArchWiki . Параметри, що стосуються роботи laptop-mode-tools з жорсткими дисками, міняйте дуже обережно: неправильне налаштування може привести до пошкодження даних.

Параметри, що стосуються роботи laptop-mode-tools з жорсткими дисками, міняйте дуже обережно: неправильне налаштування може привести до пошкодження даних

TLP

Консольна програма TLP з додатковими утилітами відрізняється від laptop-mode-tools принципом роботи. Якщо у випадку з laptop-mode-tools користувачеві доведеться уважно прочитати конфігураційні файли і підібрати прийнятні значення параметрів самостійно, то TLP вже містить настройки для популярних моделей ноутбуків. Досить встановити пакет TLP в систему або зібрати програму з початкових кодів, переконатися, що в файлі / etc / default / tlp встановлений параметр TLP_ENABLE = 1 і запустити утиліту:

sudo tlp start

Зауважимо, що і TLP дозволяє налаштувати деякі параметри енергозбереження вручну (подробиці - в офіційній документації ). Ефективність TLP залежить від моделі ноутбука: в деяких випадках програма працює не гірше, ніж пакет laptop-mode-tools, налаштований вручну, але так буває, на жаль, не завжди. Тому можливо, що вам доведеться спробувати обидві утиліти і вибрати оптимальний варіант.

Підведемо підсумки

Незважаючи на те що в популярних ОС використовуються різні утиліти для управління електроживленням, є спільні прийоми, які дозволять збільшити час роботи від акумулятора.

Ноутбук пропрацює від батареї довше, якщо зменшити яскравість екрану, а також налаштувати режим роботи процесора і адаптера Wi-Fi, відключити USB-пристрої, Bluetooth, дискретну відеокарту. Також може бути корисний відмова від додатків, які споживають багато енергії (наприклад, Flash Player). В UNIX-подібних системах використовуйте «легкі» оточення робочого столу - LXQt, XFCE і т.п.

Однак не забувайте: оптимізація енергоспоживання часто призводить до зниження продуктивності ноутбука. Тому вам, швидше за все, доведеться жертвувати або мобільністю, або продуктивністю комп'ютера.

Деградацію акумулятора неможливо повністю зупинити або звернути, але чому б не згладити негативні наслідки цього процесу?