Li ion акумулятори: як правильно заряджати, щоб не зіпсувати

  1. Історія створення і прототипи нинішніх зарядних пристроїв
  2. безпечна альтернатива
  3. Слабкі сторони іонних аналогів
  4. полімерні аналоги
  5. Слабкі сторони
  6. Як можна самостійно створити пристосування для зарядки
  7. Правила зарядки акумулятора з іонами літію
  8. Перше правило: Немає сенсу в перерозрядження
  9. Друге правило: Тотальна розрядка потрібна раз в квартал
  10. Третє правило: Нема - не треба заряджати
  11. Четверте правило: Потрібно заряджати оригінальними пристроями
  12. П'яте правило: Чи не перегрівати іонні акумулятори
  13. Шосте правило: Не застосовувати препарат «жабу» в якості зарядного пристрою

Дуже часто в запобіжні заходи багато людей задаються питанням: «Як функціонують li-ion акумулятори, як правильно заряджати такі пристрої?». Життя в сучасному світі практично неможливо уявити без різних електронних пристроїв і техніки - від простих ліхтариків, які стали незамінними практично для кожної людини смартфонів до масивних автомобілів і вантажівок. Кожне з цих пристроїв працює завдяки зарядних пристроїв різних типів.

Найпоширеніший вид акумуляторів - літій-іонні , Які отримали популярність завдяки компактності і високому рівню енергозбереження. Варто відзначити прекрасне співвідношення ціни і якості: акумулятори недешеві, але мають більш тривалий термін служби . А оскільки такі зарядні пристрої поширені особливо широко, то необхідно мати поняття про те, як потрібно заряджати літій, також варто розібратися в схемах їх конструкції. Розберемося у всьому по порядку.

Історія створення і прототипи нинішніх зарядних пристроїв

Вперше літієві батареї почали виробляти на самому початку минулого століття - в далекому 1912 році. Тоді ж були і створені їх перші схеми. Однак в побутових пристроях вони знайшли своє місце лише через 60 років. Варто підкреслити, що це були саме батареї. Перші ж спроби створення літієвих акумуляторів закінчувалися провалами в зв'язку з появою труднощів у здійсненні їх безпечної експлуатації.

Перші акумулятори даного типу дійсно представляли істотну небезпеку, якщо не загрозу, людським життям. Це цілком зрозуміло з наступних причин: з усіх існуючих металів літій визнаний найлегшим з максимальним електрохімічним потенціалом і забезпеченням максимальної енергетичної щільності.

Дивно ємні зарядні пристрої, що працюють на літії, забезпечують високу напругу, в той же час циклічна робота приладів, що працюють на літії, сприяє виходу теплової кондиції за межі. У таких випадках відбувається спалах вихідних газових речовин, через що, наприклад, в 1991 році багато японців постраждали від опіків з вини займання.

безпечна альтернатива

З'ясувавши небезпека чистого літію, дослідники вирішили звернути увагу на іонні аналоги. Зрозуміло, енергетична щільність іонних акумуляторів щодо поступалася своїм чисто літієвим аналогам, так само, як і нікель-кадмієвих пристосувань з підвищеним струмом заряду. Однак завдяки своїй нешкідливості вони отримали певну перевагу.

На цьому переваги ion-акумуляторів не закінчуються. Акумулятори, що працюють на іони літію, мають знижений саморазрядом і підвищеною напругою одиничного елемента, що робить конструкцію помітно простіше. А порівняно невелика кількість витрат на використання та сервіс позбавляють від необхідності регулярних розрядних циклів для ємнісного відновлення.

Однак тут, мабуть, і закінчуються всі достоїнства акумуляторів, які працюють на іони літію. У зв'язку з цим варто перейти до опису недоліків акумуляторів даного типу.

Слабкі сторони іонних аналогів

Необхідна для ion-акумуляторів вбудована протекційної система тягне за собою додаткові витрати. Крім цього, навіть в разі знаходження в бездіяльності літій-іонні зарядні пристрої володіють старінням. Однак розробники не розголошують відомостей про цю проблему з природної причини.

Намагаючись знайти рішення для всіх перерахованих вище проблем, після довгих роздумів запустили у виробництво полімерні акумулятори.

полімерні аналоги

Li-pol акумулятор отримав таку назву не випадково. Справа в тому, що тут застосовується сухий жорсткий полімер, за своєю формою нагадує пластикову плівку і пропускає електричний струм.

Такий тип конструкції дуже зручний в зв'язку з тим, що робить виробничий процес простіше і по суті несе менше шкоди за рахунок відсутності ризику займання. При цьому можливо створювати тонкі міліметрові пристрої якої завгодно форми, які можна впровадити практично будь-що завгодно.

Слабкі сторони

Однак pol-акумулятори мають і слабку сторону. Негативний аспект, який впадає в очі, - недостатня електропровідність за умови утримання в приміщеннях з кімнатною температурою. Коли температура нагріву перевищує 60 ° С, відбувається збільшення електропровідності до потрібного ступеня. Однак про масову експлуатації тут не може йти й мови.

Як можна самостійно створити пристосування для зарядки

Багато людей вважають, що створення акумуляторів своїми руками - це справа рук виключно професіоналів. Частково вони мають рацію, оскільки не кожному котрі вважають себе новим Ніколою Тесла людині під силу це зробити, не завдавши при цьому шкоди нікому, включаючи себе.

Однак сконструювати таке подобу акумулятора можна і своїми руками слідуючи спеціальною схемою. Можливо, хтось скаже, що тільки робочі відповідних професій мають цю потрібної дрібницею. Насправді їх можна легко знайти - потрібен лише інтернет для цього.

Правила зарядки акумулятора з іонами літію

Зараз же варто, нарешті, перейти до питання, що задається на початку статті: якими правилами експлуатації потрібно керуватися, щоб знати, як зарядити li-ion акумулятор? Іншими словами, як правильно заряджати літій-іонні акумулятори, щоб не зробити ніяких помилок і не нашкодити ні зарядного пристрою, ні свого електронного помічника, ні, що найголовніше, самому собі?

Перше правило: Немає сенсу в перерозрядження

Для початку потрібно пам'ятати, що немає необхідності в тотальній розрядці акумулятора в зв'язку з відсутністю в них «ефекту запам'ятовування».

Друге правило: Тотальна розрядка потрібна раз в квартал

Необхідність в тотальній розрядці все-таки існує, але виключно раз в 3 місяці. Це слід робити тому, що помилка, що здійснюються багатьма людьми, а саме - нестабільна зарядка з відсутністю регулярного циклу, може дати збій зарядів контролера. Одного разу тотальної розрядки буде цілком достатньо для тривалої роботи пристосування - ні більше, ні менше цього.

Третє правило: Нема - не треба заряджати

У тих випадках, коли пристрій не потрібно для використання, його бажано зарядити на 30% або ж рівно до половини і відкласти туди, де температура дорівнює 15 ° С. Це допоможе зберегти батарею надовго з відсутністю значного шкоди.

Четверте правило: Потрібно заряджати оригінальними пристроями

Ні для кого не є секретом той факт, що, наприклад, у мобільних телефонів і планшетів зарядний пристрій знаходиться всередині. Однак акумулятори як фотоапаратів, так і відеокамер вимагають вилучення і зарядки в зовнішньому пристосуванні, тому як стороння «зарядка» здатна згубно вплинути на їх стан і, як наслідок, подальшу роботу.

П'яте правило: Чи не перегрівати іонні акумулятори

Акумулятори псуються під впливом високих температур. Холод, зрозуміло, також негативно впливає на них, проте це набагато менш істотно. Дані аспекти не можна залишати без уваги при використанні батарей з іонами літію. Їх ні в якому разі не можна залишати під прямими променями сонця і неподалік від теплових джерел. Температурний діапазон, при якому можна зберігати акумулятор, знаходиться між -40 і + 50 ° С.

Шосте правило: Не застосовувати препарат «жабу» в якості зарядного пристрою

Багатьом відомо, що застосування несертифікованих пристроїв для зарядки ризиковано і небезпечно. Це попередження стосується і вироблених в Китаї «жаб»: ризик застосування таких пристосувань полягає в їх здатності спалахувати і загоряється під час процесу зарядки.

Тому якщо вже і застосовувати «жабу» в якості зарядного пристрою, то виключно за крайньої необхідності і з граничною обережністю. В іншому випадку це може погано закінчитися - наприклад, знищенням акумулятора смартфона або навіть пожежею.

І, нарешті, останнє запитання: яким струмом заряджати літій-іонні пристрої? При цьому процесі застосовується спосіб «постійного струму», що обмежує акумуляторне напруга. Говорячи про те, як потрібно правильно заряджати li-pol акумулятори, необхідно розуміти, що їх бажано від'єднати від зарядного пристрою при 80 відсотках заряду - тотальні розрядка і перша зарядка не приведуть до примітною результативності. А щоб пристрій служило довше, важливо знати, як правильно заряджати акумулятор ще нового телефону .

Іншими словами, як правильно заряджати літій-іонні акумулятори, щоб не зробити ніяких помилок і не нашкодити ні зарядного пристрою, ні свого електронного помічника, ні, що найголовніше, самому собі?
І, нарешті, останнє запитання: яким струмом заряджати літій-іонні пристрої?