Motorola Defy - збільшуємо час роботи

  1. Акумулятор підвищеної ємності для Motorola Defy
  2. Як збільшити тривалість роботи Motorola Defy

Сучасний Android смартфон річ вельми ненажерлива
Сучасний Android смартфон річ вельми ненажерлива. Motorola Defy не виняток. У звичайному режимі батареї вистачає максимум на два дні.

У дещо кращому становищі перебувають користувачі iPhone 4S. При рівних умовах експлуатації час роботи від батареии становить 4 дні. Але для власників Motorola Defy, так само як і інших Android смартфонів, не все втрачено.

Акумулятор підвищеної ємності для Motorola Defy

Звичайно, можна встановити батарею підвищеної ємності. Але по-перше - це додаткові фінансові витрати. По-друге, щоб збільшити час удвічі потрібна батарея вдвічі більшої місткості, а соответстенно і розмірів. Тобто засунути таку батарею в корпус Motorola Defy не вийти.
Звичайно, можна встановити батарею підвищеної ємності
Для таких випадків передбачена нова задня кришка. Ну а сам телефон стає схожим на цеглу. Порівняйте на фото знизу.

А максимум того, що пропонує Китайська Народна Республіка для Motorola Defy, щоб укластися в габарити - це батарея ємністю 1700 мА. Що дає виграш 10% в порівнянні зі штатною батареєю 1540 мА. Те ж непогано, але хочеться більшого.

Раз не можна збільшити ємність батареї - потрібно зменшити енергоспоживання.
Один з модних рад - це ловля ненажерливих додатків і соотвественно позбавлення від них. Під цю справу заточуються всілякі тасккіллери. Які видаляють висять в пам'яті невикористовувані програми. При цьому вбивають двох зайців. Вивантажують ненажерливі програми та звільняють пам'ять. Є повір'я, що вільна пам'ять споживає менше енергії 🙂
Однак толк від усього цього незначний. Як правило відверто ненажерливі програми ви виявите самі. Якщо телефон став значно швидше сідати, а вчора ви поставили нову програму, то з імовірністю 99% справа саме в ній. Всі інші маніпуляції з аналізом ненажерливості і подальшою настройкою тасккіллера дасть вам приріст 5-10% в тривалості роботи і багато-багато гемороя. Спочатку на ловлю і настройку, а потім з розбірками чому раптом щось перестало працювати.

Як збільшити тривалість роботи Motorola Defy

Я пропоную кілька дієвих простих методів як збільшити час роботи Motorola Defy від батареї.
По-перше, якщо ви не використовуєте телефон як 3G модем, і постійно на нього щось не завантажуєте, то встановіть режим роботи мережі «Тільки 2G». Це технічна особливість роботи мобільних мереж зв'язку. 3G мережі вимагають більше ресурсів і відповідно споживання енергії буде більше. Для прогнозу погоди і месенджера (наприклад Маілов Агента) 2G мережі цілком достатньо. У такого режиму є і невеликий недолік, під час розмови інтернет з'єднання буде рватися. 2G мережі не дозволяють вести розмову і користуватися інтернетом одночасно.
По-друге, вимикайте передавач (радіомодуль) телефону коли ви їм точно не користуєтеся (режим «політ»). Я це роблю вночі. Так як у мене маленька дитина, і нежданий дзвінок може його розбудити. Споживання енергії телефоном в режимі очікування з вимкненим передавачем знижується в 2 рази! У мене з 22-00 до 6-00 акумулятор втрачає в ємності 2-3%.
Крім того при поганих умовах прийому GSM мережі акумулятор сідає швидше. Причина банальна, сигнал є слабким - його треба посилювати і на прийом і на передачу. Тому, якщо ви перебуваєте в дорозі, наприклад їдете на поїзді, і зв'язку немає, то краще відключити на час передавач (включити режим «політ»), тим самим продовжите життя телефону від батареї.
Однак у повсякденному житті найактуальніший варіант - це відключати передавач на ніч. Саме передавач (радіомодуль), а не сам телефон. Бо якщо вимкніть телефон, то зранку не задзвонить будильник, через особливості реалізації цієї функції на Android смартфонах.
Процес вимкнення радиомодуля, а також гробкості звукових сигналів і режиму «вібро» можна автоматизувати. Для цього якнайкраще підійде безкоштовна програма « Ring Scheduler »Яку можна завантажити на маркеті: https://market.android.com/details?id=com.farproc.ring.scheduler
У мене програма налаштована нижченаведеним чином.
Я пропоную кілька дієвих простих методів як збільшити час роботи Motorola Defy від батареї
C 7-00 до 8-00 телефон працює в тихому режимі (гучність дзвінка 30%), щоб не розбудити домашніх.
З 8-00 до 20-00 в «бойовому режимі» - гучність 90% плюс вібро.
з 20-00 до 21-00 лагідний режим, так як в цей час діти як правило вкладаються спати.
з 21-00 до 7-00 - «тиха година» - радіомодуль телефону вимкнений.
Природно, якщо мені потрібно зателефонувати, то я можу вручну включити радіомодуль (передавач) і користуватися телефоном на свій розсуд.
По-третє, найдієвіший спосіб збільшення тривалості роботи - це зниження енергоспоживання процесора. Смартфони на базі Android змінюють частоту процесора в будь якій навантаження. У Motorola Defy частота процесора в режимі очікування становить 300МГц. Під середнім навантаженням - 600 Мгц. Максимальна частота - 800 МГц, при максимальному навантаженні.
Дані по частотах наведені для Motorola Defy (не плутати з Defy Plus) з оригінальною прошивкою на базі Android 2.2.2 На інших прошивках частоти можуть бути іншими, як правило максимальна частота на них становить 1000МГц (максимальна рекомендована виробником Texas Instruments для процесора OMAP3630). Забігаючи вперед скажу, що максимальної частоти 800 МГц, яка стоїть в штатної прошивці, для Motorola Defy вистачає «з головою». Так що не женіться за великими значеннями. За деякими даними, процесор стабільно працює на частоті 1200МГц. Вигриш в продуктивності ви навряд чи помітите (ну крім синтетичних тестів), а ось споживання енергії помітно зросте.
Як уже говорив, система Android вміє управляти частотами роботи процесора, але не вміє змінювати напругу на ньому. А знизити енергоспоживання можна не тільки знизивши робочу частоту, але і зменшивши харчування.
Штатні значення напруги (в відносних одиницях) для Motorola Defy складають:
300 МГц - 33
600 МГц - 48
800 МГц - 58

Досвідченим шляхом було відмічено, що телефон стабільно працює при більш низьких значеннях напруги:
300 МГц - 18
600 МГц - 30
800 МГц - 40

На частоті 300 МГц телефон проводить основне свого часу. Зменшивши напруга на процесорі ми збільшили час його роботи більш ніж в 1,8 разів (в режимі очікування) і до 1,5 раз при максимальному навантаженні! Тобто до наших звичайним двом дням роботи ми додали мінімум добу. Ось це вже результат!
В сукупності, зменшення напруги на процесорі плюс режим мережі «Тільки 2G» і вимикання радиомодуля (режим «політ») на ніч збільшили час роботи Motorola Defy від штатної батареї в два рази. І тепер вона у мене складає 3-4 дні в залежності від використання. Порівняйте зі значеннями 1,5-2 дня на штатній прошивці за замовчуванням.
Для зміни напруги процесора найкраще скористатися безкоштовною, написаної спеціально для Motorola Defy програмою SetVsel яку можна безкоштовно завантажити на маркеті https://market.android.com/details?id=com.SetVsel.Inteks.org
На частоті 300 МГц телефон проводить основне свого часу
З досвіду багатьох не варто відразу встановлювати мінімальні значення напруги зазначені в даній статті. Були випадки подвисания телефону. Спочатку встановіть проміжні значення 30, 40, 50, натисніть «Apply». І лише потім мінімальні і знову натисніть «Apply». Поживе телефоном деякий час (позапускайте всілякі додатки). Якщо проблем не виникне, то знову запустіть програму SetVsel, встановіть галочку (опцію) «Apply @ Boot» і натисніть «Apply + Quit». Тепер вибрані вами значення будуть використані при завантаженні телефону.
Більш докладно про енергозбереження і програмою SetVsel можна почитати на 4PDA .
PS
Вбудований розгін (зміна напруга на процесорі і його частота) є в останньому меню завантаження . Він кілька зручніше, тому що досить один раз встановити значення в меню завантаження і забути про розгін і зниження напруги. До того ж в систему не потрібно буде встановлювати додаткові програми і вони не будуть висіти в тлі. Але, при такому методі по ходу роботи в системі не можна поміняти частоту! Але можна поставити setvsel, і в сумі ми отримаємо гарну функціональність.
Витрата батареї залежить і від прошивки. У мене на штатній прошивці з версією Android 2.2.2 батарея трималася неколько довше, ніж на поточній MIUI з андроїдом 2.3.7

Поділися цією сторінкою з друзями!

Com/details?
Com/details?