Огляд смартфона Galaxy S6: два тижні з флагманом Samsung

Випускати дорогі смартфони, які виглядають і відчуваються дешево? Дозволити собі таке в 2015-му році не може навіть лідер ринку - дуже хороші стали топові пристрої конкурентів, занадто багато відмінних апаратів пропонують непогані характеристики і стильну зовнішність за половину, а то й третину ціни флагманів. Ймовірно, смартфону Galaxy S зі скла і металу коштувало з'явитися роком раніше - тоді серйозних проблем з продажами у Samsung в 2014-му могло б і не бути. Але, все ж, краще пізно, ніж ніколи.

серйозних проблем з продажами

Зрівнявшись у порядковому номері з головним конкурентом - iPhone від Apple - флагман Samsung нарешті не поступається йому в якості і «преміальності» матеріалів. Я два тижні використовував Galaxy S6 як свій основний смартфон і готовий поділитися відчуттями. У цьому тексті упор зроблений саме на враження від апарату і його використання. Зрозуміло, що характеристики Galaxy S6 - одні з найбільш передових, якщо не самі передові на ринку, з гигагерцами і мегапікселямі у Samsung проблем ніколи не було. Набагато цікавіше інше - як з цим смартфоном жити.

Набагато цікавіше інше - як з цим смартфоном жити

зовнішність

Galaxy S6 - найкрасивіший смартфон, який Samsung коли-небудь випускала. Попередні флагмани S-лінійки завжди викликали дискомфорт поєднанням високої ціни і пластикового корпусу. У випадку з Galaxy S6 цей дисонанс відсутня. Алюмінієва рама, скло передньої і задньої панелі з елегантно закругленими краями, рекордно мала товщина і переконливий вага - все це покликане переконати, що цінник в 47 000 рублей виправданий. Мова тут йде про простий версії Galaxy S6, що не Edge з вигнутим екраном (про нього буде окремий матеріал).

Мова тут йде про простий версії Galaxy S6, що не Edge з вигнутим екраном (про нього буде окремий матеріал)

Деякі джерела натхнення дизайнерів Samsung і раніше легко вгадуються, але в цей раз вже бачена не в одному і не в двох смартфонах заокруглена рама з дірчастій гратами динаміка не ріже око.

Galaxy S6 нехай і не говорить нового слова в дизайні, але органічно поєднує актуальні тенденції з класичними для флагманів компанії обводами корпусу.

Не можна сказати, що апарат змушує обертатися перехожих на вулиці (таке сьогодні трапляється хіба що з диковинками начебто LG G Flex 2 ), Але дивитися на нього, крутити в руках куди приємніше, ніж Galaxy S5 або Note 4. Єдине, що ріже око - виступ, під яким ховається камера. Однак, з огляду на якість знімків, про який нижче, жертва ця більш ніж виправдана.

Однак, з огляду на якість знімків, про який нижче, жертва ця більш ніж виправдана

зручність

Погано це чи добре, але смартфон стає все для більшого числа людей одним з головних предметів в їх житті, змагаючись з робочим ПК і автомобілем. Нам важливі зручне взуття і одяг, комфортна ліжко, смартфон теж повинен бути зручним - в кінці кінців, ми часто приділяємо йому по кілька годин на день. Наскільки хороший в цьому плані Galaxy S6? Зважаючи на доволі скромних для апарату з 5,1-дюймовим дисплеєм габаритів (143,4 на 70,5 на 6,8 мм), а також завдяки рамі корпусу без гострих граней, можна було б припустити, що апарат дуже зручний.

Насправді, повірте, все не так однозначно. Так, коли береш Galaxy S6 в руку, смартфон відмінно в ній поміщається. Під час розмови ніяких проблем також не відчуваєш, але далі починаються нюанси. Справа в тому, що «преміальні» алюміній і скло - матеріали дуже «слизькі». До того ж форма корпусу робить площа зчеплення смартфона і долоні мінімальної.

Підсумок: Samsung Galaxy S6 - це один з найбільш легко роняю телефонів, з якими мені доводилося мати справу. Тобто користувач або постійно ризикує при маніпуляціях однією рукою впустити апарат, або змушений працювати з досить компактним пристроєм як з фаблет, двома руками. Справедливості заради варто відзначити, що у iPhone 6 і особливо 6 Plus ті ж самі проблеми - дуже легко вислизають з руки. Одне з рішень - купити чохол-бампер. Але тоді незрозуміло, навіщо витрачатися на красивий новий смартфон, адже в чохлі Galaxy S6 з півметра не відрізниш від позаторішнього Galaxy S4.

Розташування кнопки включення / блокування на правому ребрі смартфона дуже вдале, а ось міняти гучність клавішами на лівому ребрі не так зручно, вони розміщені зависоко для натискання вказівним пальцем. Кнопка «додому» з нарешті працюючим швидко і без проблем дактилоскопічний сканером досить зручна, хоча я особисто віддаю перевагу апарати з наекранной клавішами. У випадку з сенсорними кнопками за межами екрану дуже часто випадково натискаєш їх під час гри або перегляду кіно, це дратує. На Nexus 5, наприклад, віртуальні кнопки приховані в повноекранному режимі, поки не викличеш їх спеціально свайпом від краю екрану.

екран

Samsung не могла не встановити в новітній флагман екран надвисокої роздільної здатності Quad HD (2560 на 1440 пікселів, діагональ 5,1 дюйма, щільність пікселів 557 ppi, Super AMOLED). З одного боку, це приємно, високотехнологічне, картинка чудова. З іншого - Full HD при такій діагоналі екрану більш ніж достатній, переважна більшість користувачів в житті не відрізнить більш чіткий дисплей від менш чіткого при щільності пискля вище 300-350 на дюйм. А на отрисовку НАДЧІТКЕ картинки йдуть додаткові ресурси процесора, швидше витрачається батарея. Загалом, я як і раніше не бачу сенсу (крім маркетингового, зрозуміло) в дисплеях смартфонів з щільністю пікселів вище 400 на дюйм.

З точки зору яскравості та кольору дисплей чудовий, можна вибирати колірний профіль (більш насичені або більш природні кольори) за смаком. На яскравому сонці автоматично включається режим підвищеної яскравості і контрастності, кольору від нього страждає, зате картинка стає видно практично як в тіні.

Gorilla Glass 4 обіцяє захищати скло екрану від розтріскування і подряпин. Однак, реальність буває жорстока навіть з самими високотехнологічними матеріалами. На нашому тестовому екземплярі через кілька днів використання були помічені одна жирна подряпина і пара подряпин поменше. Смартфон перед цим пару раз падав екраном на підлогу (лінолеум в офісі, паркет будинку), можливо йому там зустрілися пара-трійка особливо міцних піщинок. Скажу прямо, поява подряпин, при тому, що ні в які серйозні бувальцях на кшталт падіння на асфальт або кахель апарат не побував, засмутило. Так що очікувати від Gorilla Glass 4 невразливості сапфіра не варто. Хочете смартфон без подряпин - купуйте захисні плівки або чохли-книжки.

Камери, звук

Знаєте, що найкраще в Samsung Galaxy S6 як в кишеньковому фотоапараті? Це навіть не якість знімків, а то, як швидко можна запустити камеру по подвійному натисненню кнопки «додому». По-перше, ця функція однаково добре спрацьовує і на «сплячому» смартфоні, і коли ви перебуваєте в якомусь додатку. По-друге, як мені здається, знайти і натиснути досить велику кнопку «Додому» простіше, ніж намацувати виділену кнопку камери, якою оснащуються деякі смартфони інших виробників. Але головне - це швидкість, знімок можна зробити буквально за півтори-дві секунди після того, як вас відвідала думка: "Зупинися, мить, ти прекрасна!" і ви потягнулися в кишеню за смартфоном. Заявлений час запуску камери (будь то за допомогою подвійного натискання «Додому» або через значок на домашньому екрані) - 0,7 секунди.

Основна камера Galaxy S6 використовує яскравий об'єктив (мінімальне значення діафрагми f 1.9), оптичну стабілізацію і 16-мегапіксельний сенсор Sony IMX240 зі зворотним підсвічуванням. Є LED-спалах, Live HDR, цифровий зум 8x, ISO до 3200, запис відео 4K або Full HD при 60 кадрах в секунду, уповільнена зйомка і зйомка таймлапсов. Звук пишеться в режимі стерео з двох мікрофонів. Фронтальна камера 5-мегапіксельна, використовує матрицю виробництва Samsung.

Програмісти Samsung продовжують який рік вдосконалювати алгоритми обробки зображень, в результаті смартфони компанії стали кращими фото-рішеннями серед апаратів на Android. А за рахунок більшого дозволу сенсора, наявності оптичної стабілізації і чудово реалізованого «нічного» режиму апарату вдається в багатьох ситуаціях обставити навіть традиційно вважаються фото-еталоном серед смартфонів апарати Apple. Ось деякі фотографії (натисніть для перегляду у повний розмір в новій вкладці):

Всі знімки, зроблені в ході тесту на Samsung Galaxy S6, можна подивитися тут (Dropbox).

Єдине нарікання, що стосується камери - якщо захочете відразу ж переглянути щойно зроблену фотографію, доведеться почекати болісні пару-трійку секунд, затримка відчутно довше, ніж на більшості випущених в минулому і цьому році смартфонів. Є надія, що це програмний недолік, який виправлять в майбутніх оновленнях ПЗ. Адже Galaxy S6 має саму просунуту з точки зору швидкості флеш-пам'ять, так що по ідеї затримок із записом в неї зображення і зчитування його бути не повинно.

Вбудований музичний динамік Galaxy S6 звучить голосно, проте на мій смак звук занадто «металевий», той же iPhone 6 Plus відтворює музику приємніше, чутно більше деталей. Через аудіовихід якість вопроизведения просто відмінне, в тому числі з дорогими навушниками, ніяких нарікань немає.

Продуктивність, особливості ПЗ

Якщо зовсім коротко, то Galaxy S6 - найшвидший на сьогодні Android-смартфон. По крайней мере, на це вказують результати популярних бенчмарков.

Апарат працює на фірмовій системі-на-чіпі Samsung Exynos 7420 (64-розрядний процесор, 4 ядра Cortex-A57 з частотою 2,1 ГГц і 4 ядра Cortex-A53 1,5 ГГц). Це перший в світі мобільний чіп, вироблений по 14-нм техпроцесу, у Qualcomm ця технологія буде застосована лише в прийдешньому Snapdragon 820 (виробляти який, за чутками, буде знову-таки Samsung, а не TSMC, як попередні моделі чіпів цієї лінійки). Оперативки 3 ГБ - поки що цього більш ніж достатньо для будь-яких сценаріїв, хоча 64-бітна SoC вміє працювати і з великим об'ємом пам'яті.

Вбудованої пам'яті 32, 64 або 128 ГБ, причому підтримки карт microSD немає. Це засмучує - адже 32 ГБ, а саме така версія швидше за все буде найбільш продаваною, як на теперішній час мало. Якщо будете знімати фото в повному дозволі і відео 4K, зберігати для офлайнового перегляду серіали з «Амедіатекі» (всі покупці смартфона отримують безкоштовну ознайомлювальну місячну підписку на сервіс), встановлювати сучасні ігри з просунутою графікою, то вільне місце дуже швидко закінчиться.

До речі, про ігри - надвисокий дозвіл екрана дає себе знати, і результат в тесті Epic Citadel на максимальних налаштуваннях графіки виходить не те щоб рекордний. Заповітні 60 fps досягаються лише на просто «високому» як графіки:

Заповітні 60 fps досягаються лише на просто «високому» як графіки:

У той же час, на практиці ніяких гальм в сучасних іграх на кшталт Real Racing 3, Dungeon Keeper 5, NOVA 3 помічено не було. До речі, гріється апарат під час гри досить сильно, але некомфортного рівня температура, на щастя, не досягає.

Однак далеко не тільки продуктивність SoC і пам'яті визначають, здасться чи апарат користувачеві швидким, чи ні. З кількістю балів в бенчмарках і кадрів в секунду в іграх у флагманів Samsung проблем ніколи не було, а ось з швидкодією інтерфейсу - часто-густо. Відрадно, що фірмовий Touch Wiz в версії для Galaxy S6 куди менше відрізняється від стокового Android, ніж раніше, не перевантажений зайвими наворотами. Навіть панель «Брифінг» з новинами і іншим контентом, заснована на рекомендаціях сервісу Flipboard, тепер відключається.

У мене до TouchWiz залишилася тільки одна велика претензія, і та суто суб'єктивна - противний особисто мені блакитний колір «шторки» сповіщень. Змінити його можна, лише встановивши іншу тему оформлення з магазину тим, де, на жаль, нічого пристойного знайти не вдалося. Samsung явно варто додати туди хоча б одну професійно зроблену тему в стилі і кольорах стокового Android, якщо вже Google Play-версії флагмана більше не планується.

В оновленому Touch Wiz ще не дістає розумною і акуратною, як в стоковому Android 5.0, організації системної «шторки» - за першим свайпа відображаються повідомлення, по другому - панель з ярликами налаштувань і перемикачами. Тут застосована більш традиційна для інтерфейсів Samsung схема «все в одному».

батарея

Galaxy S6 не ставить рекордів автономності - в пріоритеті у інженерів Samsung явно була мінімізація товщини корпусу, довелося пожертвувати ємністю батареї, вона складає 2550 мА * ч. У той же час, енергоефективний AMOLED-дисплей і «по-розумному» витрачає заряд акумулятора процесор допомагають апарату при стандартному використанні (без ігор і відео) протягнути з ранку до пізнього вечора. Стрімінг серії «Карткового будиночка» з «Амедіатекі» в дозволі HD 720p по Wi-Fi на максимальній яскравості забирає близько 22% батареї (тобто в такому режимі смартфон протримається трохи більше 4,5 годин на повному заряді). Аналогічний показник при перегляді години відео з вбудованої пам'яті смартфона склав в нашому тестуванні 12% - тобто 100% заряду вистачить приблизно на 8 годин 20 хвилин. Півгодини гри в слешер з провінутой графікою Dungeon Hunter 5 «коштували» мені 14% заряду (3,5 години на 100% батареї). Показники слабкіше, ніж у таких «витривалих» апаратів як iPhone 6 Plus, Xperia Z3 або тим більше Huawei Mate 7, але дещо краще, ніж у Nexus 5.

На практиці це виглядає так: коли я користуюся iPhone 6 Plus, у мене не виникає думки підключити його до зарядки в автомобілі по дорозі з роботи (приїжджаю до редакції я зазвичай близько 7:30, їду в районі 15-16), зазвичай там ще 60-70% заряду. У Galaxy S6 залишається 40%, і "автоподпітка" відбувається майже завжди. Nexus 5 зазвичай отримує додаткову дозу електрики ще раніше, годині о 2 дня - тому що мало ли что. На щастя, в Galaxy S6 реалізована технологія швидкої зарядки, з нуля до 70-80% апарат заряджається від комплектного адаптера приблизно за годину, повна зарядка займає ще хвилин 30. Більш слабке ЗУ від Nexus 5 заповнює батарею Galaxy S6 до 100% за два з половиною години.

Купівля, висновки

Galaxy S6 - ідейно-який інший смартфон, ніж всі попередні пристрої лінійки Galaxy S. Попередні флагмани корейців були мрією гику - топові характеристики, підтримка карт пам'яті, змінний акумулятор, захист від води (в Galaxy S5). У новинці гнучкістю і захищеністю пожертвували заради стилю, і вийшов не тільки потужний, але і дійсно дуже красивий телефон, який вперше не програє зовні основним конкурентам, включаючи пристрої Apple.

Galaxy S6 - це ще й, мабуть, найкраща на сьогодні мобільний камера, в багатьох ситуаціях знімає найбільш привабливі (чіткі і яскраві) фото і відео, ніж iPhone 6. У той же час, ергономіка «слизького» через обраних матеріалів смартфона не ідеальна, набирати однією рукою текст або керувати програмами некомфортно - боїшся впустити апарат. Ймовірно, це справа звички, але повернувшись з Galaxy S6 на свій старий добрий пластмасовий Nexus 5 я відчув полегшення. По-перше, вислизнути з руки апарат з кришкою з софт-тач пластику просто не може. По-друге, впустити на асфальт 20 тисяч все ж не так неприємно, як без малого 50.

У великих роздрібних мережах і у стільникових операторів Galaxy S6 продається по 46 990 рублів за 32-гігабайтну версію. «Сірі» телефони без офіційної гарантії можна знайти трохи дешевше - від 41 000 рублей. Від кольору - білий, золотий, синьо-чорний - ціна не залежить. Версія з двома SIM-картами в офіційній роздробі оснащується 64 ГБ вбудованої пам'яті і коштує дорожче - від 49 990 рублів.

Підіб'ємо підсумки огляду Samsung Galaxy S6.

плюси:

  • Кращий за всю історію лінійки Galaxy S дизайн
  • Преміальні матеріали корпусу
  • Рекордна на сьогодні для екосистеми Android продуктивність
  • Краща серед Android-смартфонів мобільна камера, в багатьох сценаріях зйомки перевершує і камеру iPhone 6

мінуси:

  • Висока (особливо в умовах злегка зміцнився рубля) ціна
  • Ненадійно лежить в долоні, однією рукою набирати текст незручно
  • Невиданий час роботи від батареї
  • Немає слота під карти пам'яті microSD

Висока (особливо в умовах злегка зміцнився рубля) ціна   Ненадійно лежить в долоні, однією рукою набирати текст незручно   Невиданий час роботи від батареї   Немає слота під карти пам'яті microSD

Технічні характеристики

  • Модель: SM-G920F
  • Екран: Super AMOLED 2560 на 1440 пікселів, діагональ 5,1 дюйма, щільність пікселів 557 ppi, Gorilla Glass 4
  • Чіпсет: Exynos 7420 (64-розрядний, 4 ядра Cortex-A57 з частотою 2,1 ГГц і 4 ядра Cortex-A53 1,5 ГГц)
  • Графіка: Mali-T760MP8
  • Пам'ять: 3 ГБ оперативної, вбудований флеш-накопичувач на 32, 64 або 128 ГБ
  • Камери: 16 МП, оптична стабілізація, автофокус, спалах і 5 МП фронтальна
  • Мережа: 2G, 3G, LTE
  • Бездротові інтерфейси Wi-Fi двохдіапазонний 802.11b / g / n / ac, Bluetooth 4.1, NFC, інфрачервоний порт, бездротова зарядка з підтримкою стандартів Qi і PMA
  • Геолокація: A-GPS, ГЛОНАСС, «Бейден»
  • Датчики: акселерометр, гіроскоп, датчик наближення, датчик освітленості, компас, барометр, датчик серцебиття
  • Батарея: 2550 мА * ч
  • Габарити: 143,4 на 70,5 на 6,8 мм (товщина без урахування виступу камери)
  • Вага: 138 г

Поділіться новиною:

Випускати дорогі смартфони, які виглядають і відчуваються дешево?
Наскільки хороший в цьому плані Galaxy S6?