Терморегулятори акумулятора ноутбука: цоколевка акумуляторної батареї і схема контролера АКБ

  1. типи акумуляторів
  2. пристрій батареї
  3. схеми терморегулятори
  4. Скидання контролера

Завдяки акумуляторної батареї ноутбук став мобільним пристроєм

Завдяки акумуляторної батареї ноутбук став мобільним пристроєм. Користувачі нерідко зустрічаються з різними проблемами, пов'язаними з АКБ.

Ці неприємності відрізняються своєю складністю, і в деяких ситуаціях доводиться відвідувати сервісний центр. Однак деякі недоліки можуть бути усунені самостійно, але для цього необхідно знати терморегулятори акумулятора ноутбука.

типи акумуляторів

Все АКБ працюють за одним принципом - оборотності протікають в них реакцій. Говорячи простіше, хімічна реакція проходить в одному напрямку, а заряд йде в протилежному.

Сьогодні в лептопах використовується 2 типу акумуляторів:

  1. Літій-іонні, або Li-Ion.
  2. Літій-полімерні , Або Li-Pol.

Другий вид АКБ є більш сучасним і використовується виробниками все частіше. На початку ери мобільних пристроїв активно використовувалися нікель-кадмієві батареї.

Однак в їх склад входить кадмій, що володіє високою токсичністю. В результаті виникали серйозні проблеми з утилізацією поламаних акумуляторів.

Їм на заміну прийшли нікель-металогідридні батареї, позбавлені деяких недоліків нікель-кадмієвих. Але показник їх енергоємності все ж був невеликий, як і число циклів перезарядки.

Літій-іонні АКБ мають високу енергетичну щільність і низьким показником саморозряду. Однак і вони не позбавлені недоліку: літій поступово руйнується, і вже через рік ємність батареї знижується. На практиці термін експлуатації акумуляторів цього типу становить 2-3 роки, а не заявлені виробниками 5 років.

пристрій батареї

Сучасні АКБ лептопів підключаються за допомогою інтерфейсу SMBus. Вони мають мінімум 5 контактів, два з яких призначені для передачі напруги. Ще два Піна дозволяють обмінюватися інформацією про рівень заряду батареї, відпрацьованих циклах перезарядки і т. Д.

Акумулятор складається з наступних елементів:

  • термостат;
  • контролер;
  • акумуляторні елементи;
  • контактна площадка;
  • запобіжники.

Контролер призначений для відключення АКБ від зарядного пристрою при досягненні максимального заряду або при падінні напруги до 2,5 вольт.

У другому випадку відключення необхідно для запобігання незворотних хімічних змін в акумуляторних батареях. В сучасних АКБ встановлено велику кількість датчиків, покликаних забезпечити надійний захист джерела живлення.

схеми терморегулятори

Сучасні батареї мають від 5 до 9 контактів. Терморегулятори акумулятора ноутбука Samsung або іншого лептопа може відрізнятися в залежності від моделі. Саме тому користувачі шукають схему для свого мобільного девайса на офіційних сайтах компаній-виробників.

Якщо в батареї встановлено семіпіновий роз'єм, то його цоколевка може мати наступний вигляд:

Однак слід пам'ятати, що в залежності від моделі терморегулятори акумулятора ноутбука Acer, Lenovo, Toshiba і інших виробників, може відрізнятися в залежності від конкретної моделі.

Схема терморегулятори батареї a32 на 9pin для лептопів Asus.

Схема терморегулятори батареї a32 на 9pin для лептопів Asus

Щоб знайти терморегулятори батареї ноутбука HP, Dell або іншої компанії, користувачеві доведеться відвідати офіційний сайт виробника.

Якщо там відшукати потрібну інформацію не вдасться, то доведеться зайти на форму власників лептопів конкретного виробника.

Як приклад можна привести терморегулятори mu06 notebook battery, використовуваної в пристроях компанії НР.

Як приклад можна привести терморегулятори mu06 notebook battery, використовуваної в пристроях компанії НР

Скидання контролера

Навіть якщо терморегулятори батареї ноутбука Acer або іншого виробника відома, цього може виявитися недостатнім для усунення несправності. Не менш важливо мати уявлення про контроллер акумулятора - це мікросхема, яка взаємодіє з контролером материнської плати самого лептопа і передає ОС всю необхідну інформацію про роботу і стан АКБ.

Ось схема контролера батареї ноутбука, заснованого на мікросхемі DW 01-З.

Ось схема контролера батареї ноутбука, заснованого на мікросхемі DW 01-З

Якщо контролер починає працювати некоректно, то ОС отримує невірну інформацію. В результаті можуть виникнути різні неприємності, наприклад, лептоп відключиться швидше, ніж належить при 100% заряду. Така поведінка девайса необов'язково говорить про вихід АКБ з ладу, і проблема може бути вирішена за допомогою скидання контролера ноутбуковой батареї ( калібрування ).

Вирішити завдання можна двома способами:

  • Програмним.
  • Ручним.

У першому випадку використовується спеціальний софт, наприклад, програма Battery EEPROM Works. Це потужна утиліта, яка часто буквально реанімує батарею.

Однак для її використання необхідно розбиратися в мікросхемах.

Однак для її використання необхідно розбиратися в мікросхемах

У домашніх умовах для більшості користувачів найкращим вибором стане ручна калібрування.

Якщо є можливість, то можна використовувати спеціальні утиліти для управління живленням ноутбука від виробника пристрою.

Після її запуску необхідно вибрати опцію скидання контролера і строго слідувати інструкціям.

Якщо така програма не була знайдена, калібрування можна провести вручну. Для цього ноутбук відключається від мережі і переводиться в режим БІОС. Після цього пристрій необхідно залишити включеним до повного розряду АКБ, не вимикаючи лептоп, його необхідно поставити на зарядку і дочекатися повного відновлення ємності батареї. Якщо ці маніпуляції не повернули акумулятор до життя, то його доведеться замінити.