Як правильно вибрати акумулятор для електровелосипеда

  1. Свинцево-кислотні батареї (ОАС)
  2. Нікель-кадмієві батареї (NiCd)
  3. Нікель-метал-гидридні батареї (NiMH)
  4. Літій-іонні акумулятори (Li-Ion)
  5. Літій-іонно-полімерний акумулятор (Li-Pol)
  6. Літій Кобальтові батареї (LCO)
  7. Літій-Марганцевий акумулятор (LiMg204)

Акумуляторні батареї є одним з найбільш важливих компонентів електричного велосипеда Акумуляторні батареї є одним з найбільш важливих компонентів електричного велосипеда. Без хорошої акумуляторної батареї, ви завжди будете обмежені в своєму русі по тій чи іншій місцевості. Сьогодні, акумуляторні технології швидко розвиваються, тому розуміння того, який тип батареї підходить найкраще, важливий для тих, хто має намір обзавестися цим видом транспорту. У цій статті, експерти компанії evel.ua розкажуть про основні типи велосипедних акумуляторів, а також про їх переваги та недоліки.

Свинцево-кислотні батареї (ОАС)

Свинцево-кислотні батареї для електричних велосипедів відрізняються невисокою ціною. Проте, вони чутливі до якості зарядки і не володіють великою ємністю. На думку фахівців, цей тип батарей, є не кращим вибором, якщо велосипед для вас, це не розвага, а засіб пересування.

Свинцево-кислотні батареї є дешевими з кількох причин: вони важать удвічі більше, ніж нікель-металгідридні акумулятори, а також три рази більше, ніж літієві батареї. Вони мають набагато менше корисної ємності, ніж нікель-металгідридні акумулятори або літієві батареї. Крім того, їх термін служби в два рази менше ніж у перерахованих вище аналогів.

Увага: якщо ви бачите рекламу дешевого електричного велосипеда, і при цьому в його описі не вказано тип акумулятора, з великою часткою ймовірності можна сказати, що він укомплектований свинцево-кислотної батареєю. Це може бути і дешево, але не вигідно в плані подальшої експлуатації. Цей тип батареї може бути доречний в тому випадку, якщо для вас велосипед це іграшка, якій рідко користуються для нетривалих поїздок по довколишніх околицях. Якщо ж це не так, тоді краще уникайте покупки таких акумуляторів.

Нікель-кадмієві батареї (NiCd)

Нікель-кадмієві (NiCd) акумулятори мають велику ємність, ніж свинцево-кислотні аналоги, а як ми вже знаємо, ємність батареї є важливим фактором для електричного велосипеда. Проте, нікелем кадмієві батареї, є більш дорогим придбанням і важкі в переробці. З іншого боку, нікель-кадмієві батареї мають досить хороший термін служби, ніж свинцево-кислотні акумулятори. Але реальність така, що, оскільки їх важко переробити, нікель-кадмієві батареї швидко стають справою минулого. Тому, це також не найкращий вибір для вашого велосипеда.

Нікель-метал-гидридні батареї (NiMH)

Цей тип батарей більш ефективний, ніж нікель-кадмієві аналоги, але вони також є і більш дорогими. Відгуки більшості людей, кажуть, що нікель-метал-гидридні батареї, лише трохи краще, ніж нікель-кадмієві акумулятори. З іншого боку, вони мають велику ємність і термін служби, та до того ж їх легше утилізувати належним чином. Проте, нікель-металогідридні акумулятори також стають рідкістю, тому що з ринку даних товарів їх поступово витісняють літій-іонні (Li-Ion) батареї.

Літій-іонні акумулятори (Li-Ion)

Сьогодні цей тип акумуляторів є найбільш популярним, захопивши при цьому більше 90% ринку. Серед основних переваг цього типу батарей, можна виділити їх довговічність, а також велику ємність при мінімальних розмірах. Але є і недоліки. Вся справа в тому, що всередині таких батарей відбуваються неймовірно активні процеси, і щоб їх приборкати, і тим самим уникнути саморуйнування і навіть загоряння, необхідно застосування спеціальних електронних функцій. Звичайно, все це проблеми не споживачів, а виробників, проте, за рішення цих проблем доводиться платити саме споживачам - цей тип акумуляторів найдорожчий на сьогодні, і є всі ознаки того, що найближчим часом ціна на ці акумулятор не знизитися.

Літій-іонно-полімерний акумулятор (Li-Pol)

Це досить новий тип батареї, але мало чим перевершує літій-іонний акумулятор, з точки зору розмірів і вартості. Проте, у нього є свої переваги. Зокрема, він не містять рідини, тому на відміну від інших батарей, він не вимагають серйозної захисної оболонки. Крім того, відсутність рідини теоретично означає, що вони повинні бути більш стійкими і менш уразливі до проблем, викликаним перезарядженням, ушкодженнями або повним розрядом.

Літій Кобальтові батареї (LCO)

Це ще одна варіація на тему Літій-іонних аккумулаторов. Це відносно новий вид батарей, при цьому його прихильники стверджують, що він має набагато більш високу щільність енергії, ніж інші літієві батареї, тому він забезпечує оптимальну потужність в легкому, компактному корпусі. Наприклад, такі батареї використовується в велосипедах такої фірми як Optibikes, і виробники стверджують, що ніякий інший електричний велосипед не має такої запас ходу як їх Optibike.

Літій-Марганцевий акумулятор (LiMg204)

Це ще один новий тип батарей, і це та ж технологія, яка застосовується в гібридному автомобілі Nissan Leaf. Деякі стверджують, що це найкращі на сьогодні акумулятори, так як мають довший термін служби і виробляють більше енергії, ніж інші літієві батареї.

Читайте також :