IFA - виставка непростої долі

IFA (Internationale Funkausstellung Berlin) вперше відбулася в 1924 році, набагато випередивши своїх іменитих «товаришок» - CES, Computex, CeBIT і MWC. Аж до початку Другої світової війни IFA проходила щорічно, а з 1950-го, після перезапуску, протягом більш як півстоліття проводилася по дворічного циклу. З 2005 року щорічний режим був відновлений, і на даний момент IFA є однією з найбільших в світі і найбільшою в Європі виставкою побутової техніки та електроніки.

У той же час формат виставки дуже специфічний. Уже давно прийнято говорити, що, мовляв, комп'ютер став таким же побутовим пристроєм, як пилосос або холодильник. Але коли солідна компанія демонструє їх в одному павільйоні, підсилюючи ефект від сусідства з фотоапаратами, смартфонами, електрочайниками, фенами, кавоварками і пральними машинами, людині зі сфери ІТ стає дуже незатишно. Так само як і фахівцям з кавоварок.

Інша особливість IFA - вона не багата анонсами. Абсолютна більшість експонатів можна купити в MediaMarkt або Saturn, в парі кварталів від виставки. Так, в 2011 році чи не єдиною серйозною новинкою, що відноситься до світу ІТ, став гібрид смартфона і планшетного комп'ютера Samsung Galaxy Note. Решта ж презентації були пов'язані з початком продажів пристроїв в Європі або бажанням керівництва компаній публічно поміркувати про стратегію бізнесу в умовах закінчується (як тоді здавалося) глобальної економічної кризи.

У 2012-му ІТ-новинок на IFA було показано несподівано багато. Але не варто робити з цього висновок про змінилася роль виставки в сприйнятті її ІТ-бізнесом. Просто в даному випадку співпало кілька факторів, які змусили компанію не відкладати анонси до CES.

На середину вересня запланований анонс нової версії iPhone і - з великою ймовірністю - зменшеного варіанту планшетного комп'ютера iPad. Вся профільна преса буде говорити тільки про це за тиждень до анонса і три тижні після нього, тому конкуренти Apple вирішили поквапитися.

В Samsung представили оновлений смартфон-планшет Galaxy Note II, обзавівся чотирьохядерним процесором, більш досконалим екраном і зовнішністю смартфона Galaxy S III В Samsung представили оновлений смартфон-планшет Galaxy Note II, обзавівся чотирьохядерним процесором, більш досконалим екраном і зовнішністю смартфона Galaxy S III. Перша модель, всупереч прогнозам скептиків, виявилася для Samsung вельми вдалою, і ринкова доля Note II теж обіцяє бути цілком щасливою. Разом з Note корейська компанія показала фотоапарат з нехитрою назвою Galaxy Camera. Фактично це смартфон на Android, забезпечений потужним фотомодулем, що підтримує 21-кратний оптичний зум. Незважаючи на значні розміри корпусу, яка використовується в апараті матриця вкрай мала, на рівні стодоларових камер, а традиційна для Android задума добре помітна при фокусуванні. Проте можливість відправляти фотографії прямо в Twitter і Facebook, а у вільний час грати на камері в Angry Birds, напередодні низки зимових свят може зацікавити чимале число любителів незвичайних гаджетів. А через рік можна випустити Galaxy Camera II, зцілену від «дитячих хвороб». Свої нові смартфони представила Sony. Один з них - Xperia T - стане офіційним телефоном Джеймса Бонда і багато раз промайне в новій серії «бондіани». Правда, продаватися він буде не в усіх країнах, а в Росію привезуть дуже схожу модель, Xperia TX, відрізняється тільки формою корпусу і знімним акумулятором. Щоб не відлякати покупців, смартфон обіцяють показувати у фільмі мимохідь і не дуже детально. Набагато цікавіше флагмана виглядає модель Xperia V. Характеристики у неї аналогічні, але зате корпус пило-та вологонепроникний, радіомодуль підтримує LTE, а екран виконаний за новою технологією, завдяки якій вдалося конструктивно поєднати захисне скло і сенсорний шар. Захищені смартфони користуються попитом, але аж до теперішнього моменту вони істотно поступалися флагманів за технічними можливостями. У Xperia V є хороший шанс стати кращим серед аналогів, якщо, звичайно, не збудуться прогнози про появу елементів захисту від зовнішнього середовища в iPhone 5.

Другою причиною, яка змусила поспішити з анонсом новинок, став швидкий вихід Windows 8. До кінця жовтня великих виставок більше не буде, і ті, хто не встиг показати свої продукти з «вісімкою» на Computex, зробили це на IFA. Ноутбуки і моноблоки відрізняються від попереднього покоління головним чином наявністю сенсорного екрану. ASUS, Dell, Sony і ряд інших компаній експериментують з гібридними рішеннями, що поєднують в собі переваги планшетного ПК і ноутбука (в Sony пішли далі всіх і навчили перетворюватися на подобу планшета моноблок VAIO Tap 20 діагоналлю 20 дюймів). А ось класичних планшетников на Windows 8 випущено на подив небагато. Мабуть, виробники поділяють думку багатьох користувачів про те, що сенсорне управління відмінно працює тільки в режимі Windows 8 (колишній Metro), а в режимі Desktop, який перейшов в нову операційну систему з Windows 7 практично незмінним, без тачпада і клавіатури, на жаль, не обійтися . (Цікаво, що такий же особливістю відрізняється і версія Windows RT, призначена для процесорів з архітектурою ARM і виключає можливість установки додатків без використання Windows Store. Навіщо в такому разі взагалі потрібен режим Desktop, поки ніхто пояснити не зміг. - С.В.)

У Samsung не змогли відмовити собі в задоволенні в черговий раз трохи «підбадьорити» Nokia, ключового партнера Microsoft на ринку смартфонів, і анонсували на IFA перший в світі апарат на Windows Phone 8 - Samsung ATIV S. Правда, потримати його нікому не дали, обмежившись демонстрацією зі сцени. Швидше за все, в Microsoft дуже попросили не позбавляти намічену на 5 вересня нью-йоркську презентацію Nokia залишків інтриги.

У кулуарах виробники висловлюють сумнів, що багато користувачів ноутбуків і класичних ПК вирішать оновити техніку тільки заради нового інтерфейсу і можливості сенсорного управління. У той же час вони висловлюють обережний оптимізм з приводу застосування Windows 8 в планшетах і гібридних рішеннях. Як мінімум на корпоративному ринку такі продукти повинні знайти попит. Адже на них будуть ідеально працювати Word, Excel і Powerpoint.

споживчий підхід

На відміну від інших відомих виставок, IFA навіть не намагається здаватися професійною. З першого дня на неї може потрапити будь-хто, просто купивши квиток в касі. На кожному стенді юні блогери записують модні зараз «відеоогляди», перераховуючи кожен горбок на вподобаному пристрої. Діти і домогосподарки миттєво змітають з стендів сувеніри та льодяники. Пенсіонери шикуються в черги на дегустації, організовувані виробниками кухонної техніки. Сюди приходять цілими сім'ями, як в великий супермаркет, - швидше за подивитися, чим зробити вибір.

І все ж поряд з народними гуляннями знайшлося місце бізнесу. Після сезону відпусток необхідно освіжити старі домовленості, особисто обговорити спірні моменти і поділитися новинами. Берлін, з його зручним для всіх європейців розташуванням і масою відмінних питних закладів, підходить для цього бездоганно. Тому тут можна прямо на вулиці зустріти главу Intel в регіоні EMEA Крістіана Моралеса, щось дуже серйозно обговорює з генеральним директором російської дистриб'юторської компанії, і глав представництв західних брендів в Росії, і численних PR-фахівців. Останнім часто доводиться нелегко під натиском журналістів, які вимагають пред'явити хоч якісь які раніше не анонсовані новинки (в цьому році особливо тяжко довелося співробітникам Acer і Panasonic).

Але для новинок є CES, а IFA залишається в першу чергу місцем для цікавого проведення часу, а також ділових зустрічей. Журналістам же залишається, оглянувши стенди, зробити висновок, що залишок року в світі ІТ пройде під знаком Windows 8. Ще одним двигуном продажів стане iPhone 5, для якого, незважаючи на всі спроби Apple зберегти в таємниці дизайн, вже демонструються сотні різнокольорових чохольчиком. Середня ціна кожного з них становить 20 євро, що при собівартості в кілька центів змушує буквально скреготати зубами від заздрості виробників куди більш складних і важливих для цивілізації пристроїв.