Призначення і складові частини системного блоку.

Ось Ви стали володарем новенького системного блоку. Як будь-яке складне технічне виріб, комп'ютер вимагає до себе правильного поводження і певних умов експлуатації, і тільки при правильному поводженні стане Вам надійним другом і помічником. У цій статті буде розказано про призначення і складові частини системного блоку.
Системний блок призначений для використання в складі персонального комп'ютера і до нього вже підключаються монітор, пристрої введення і периферійні пристрої. Архітектура системного блоку модульна, що дозволяє, при необхідності, переконфігурувати комп'ютер додавати або посилювати компоненти. Зовні все системні блоки схожі, основна відмінність це їх дизайн і начинка.

Корпус, з встановленим в ньому блоком живлення.

На передній панелі корпусу розташована кнопка & laquo-Power & raquo-, яка призначена для включення і виключення комп'ютера. Ця лампочка кнопки не відключає системний блок від мережі змінного струму, а лише подає сигнал на материнську плату. Помилки про & not-граммного забезпечення можуть призвести до того, що комп'ютер перестане реаг & not-ровать на одне натискання кнопки & laquo-Power & raquo-, тобто, & laquo-зависне & raquo-. В цьому випадку слід натиснути і утримувати цю кнопку більше 4с. При одноразовому натисканні цієї кнопки, коли операційна система працює, відбувається закриття активних додатків і завершення роботи.
На більшості блоків є кнопка & laquo-Reset & raquo- (Перезавантаження), яка також служить для перезавантаження комп'ютера в разі & laquo-зависання & raquo- операційної системи. Крім того, на передній панелі розташовані індика & not-тор включення (горить при подачі електроживлення), індикатор доступу до жорсткого диска (горить при зверненні до HDD або оп & not-тичного приводу), а також передні панелі FDD (дисковода гнучких дисків) і оптичного приводу.
Встановлений блок живлення забезпечує перетворення змінного струму мережі електроживлення напругою 220В в постійний струм, необхідний для живлення всіх компонентів комп'ютера. Блоки живлення, що встановлюються в комп'ютери, можуть мати різні значення потужності (300, 350, 400Вт і більше), в залежності від конфігурації комп'ютера. У будь-якому випадку, запасу потужності має вистачати не тільки на харчування пристроїв, що входять в комплект при покупці, але і для тих, які Ви можете додати згодом. При установці компонентів з підвищеним енергоспоживанням слід проконсультуватися з фахівцями.
Для того, щоб уникнути пошкоджень системного блоку або його частин через нестабільне електроживлення, рекомендується підключати комп'ютер через мережевий фільтр, який пригнічує короткочасні перепади напруги, або через джерело безперебійного живлення, який забезпечує роботу комп'ютера протягом деякого часу навіть при повному відключенні від електричної мережі.

Системна плата.

Найголовнішою частиною системного блоку є материнська плата. Вона використовується для установки і об'єднання різних компонентів в одне ціле. На системній платі розташовані мікросхеми, що утворюють так званий & laquo-чіпсет & raquo-. Саме він і визначає її основні характеристики. На материнській платі знаходиться багато спеціальних роз'ємів, в які встановлюються компоненти. Дуже часто на системну плату виробники відразу інтегрують такі пристрої як: відеоадаптер, мережевий адаптер, звуковий адаптер, адаптер FireWire, WiFi і т.п.

Центральний процесор.

Не секрет, що продуктивність комп'ютера залежить від багатьох факторів і правильного підбору компонентів, але в першу чергу вона залежить від обчислювальної потужності встановленого процесора. У комп'ютери найчастіше встановлюють процесори фірм Intel & reg- або AMD & reg-.
Сучасні процесори мають підвищеною тепловіддачею і завжди забезпечуються системою охолодження (радіатор + вентилятор). За допомогою програмних засобів ви можете контролювати температуру процесора і змінювати швидкість обертання вентилятора.

Оперативна пам'ять.

Оперативна пам'ять або ОЗУ призначена для зберігання програмного коду і проміжних результатів обчислень. Вона є енергозалежною, тобто, при відключенні харчування вся інформація, яка перебувала в ній, зникає. Залежно від моделі системної плати може бути встановлений абсолютно різний обсяг модулів. Для збільшення обсягу оперативної пам'яті, на більшості материнських плат розташовуються додаткові слоти. Тип встановлюваних модулів залежить від моделі материнської плати. Установка модулів несумісного типу може привести до виходу комп'ютера з ладу. Щоб уникнути цього рекомендуємо проводити нарощування оперативної пам'яті в сервісних центрах, які надають пропонують послуги комп'ютерної допомоги і ремонту комп'ютерів.

Відеоадаптер.

Відеоадаптер служить для виведення зображення на монітор. Крім того, саме він займається обробкою тривимірної графіки. Продуктивність ЗD-додатків (в першу чергу, ігор) залежить головним чином від типу встановленого відеоадаптера. Залежно від моделі комп'ютера, він може бути інтегрованим (встановленим безпосередньо на системній платі) або виконаним у вигляді окремої плати, встановленої в роз'єми з інтерфейсом PCI Express. Деякі моделі комп'ютера оснащені обома типами відеоадаптерів.

Звуковий адаптер.

Служить для формування аудіосигналу і виведення звуку на акустичні системи (колонки або навушники). Залежно від моделі комп'ютера можливе підключення різних наборів акустики: отпростой стереосистеми, що складається з двухколонок, до багатоканальних наборів (5.1 або 7.1), що використовуються для створення домашнього кінотеатру.

Жорсткий диск (& laquo-вінчестер & raquo-).

Вінчестер або накопичувач на жорстких магнітних дисках, цей пристрій для зберігання програм і даних. Залежно від моделі придбаного комп'ютера можуть відрізнятися обсягом і інтерфейсом підключення. Обсяг накопичувача може бути від 80 до 500 і більше Гбайт. Інтерфейс контролера може бути Parallel ATA (АТА100 / 133) і / або Serial ATA (I або II).

Оптичний привід.

Оптичний привід використовується для читання і запису оптичних дисків. Залежно від моделі комп'ютера може бути встановлений CD-ROM (для читання CD-дисків), DVD-ROM (для читання CD і DVD дисків), Combo DVD / CD-RW (для читання CD і DVD дисків і запису CD), DVD -RW (Для читання і запису всіх типів дисків).

Накопичувач на гнучкому магнітному диску (FDD).

В деякі моделі комп'ютерів, в разі потреби, встановлюють FDD накопичувач 3,5 & quot-. Однак, останнім часом він використовується все рідше і в багатьох моделях може бути відсутнім або замінюватися на картрідер - пристрій для зчитування інформації з флеш-карт різних типів.

TV-тюнер.

У деяких моделях мультимедійних комп'ютерів може бути встановлений TV-тюнер, пристрій, призначений для прийому телевізійного ефірного сигналу і виведення відеозображення на монітор. Детально про його підключенні і використанні можна прочитати в керівництві користувача до ТВ-тюнера.

Інші пристрої.

Залежно від моделі придбаного комп'ютера, крім перерахованих вище обов'язкових пристроїв, до складу системного блоку можуть входити інші пристрої. До них відноситься інтерфейс IEEE-1394 (FireWire), призначений для підключення високошвидкісних зовнішніх пристроїв (зовнішні пристрої зберігання, DV-відеокамера і ін.). У деяких моделях комп'ютерів може бути встановлений модем - пристрій, призначений для обміну інформацією між віддаленими комп'ютерами по телефонних лініях.

& bull- & bull- & bull- & bull- Діагностика та ремонт комп'ютерів. установка програм в Санкт-Петербурзі.
Виклик інженера по тел: +7 (812) 336-90-36