Як дізнатися і перевірити чи є Блютуз (Bluetooth) на ноутбуці

  1. Крок 1. Опис ноутбука або наклейки на ньому
  2. Крок 2. Кнопки для апаратного включення
  3. Крок 3. Іконка в області повідомлень
  4. Крок 4. Меню Win + R
  5. Крок 5. Перевірка пристроїв
  6. Крок 6. Перевірка БІОСа
  7. Крок 7. Оновлення драйвера

Як дізнатися чи є Блютуз на ноутбуці, якщо ви не впевнені в цьому? Досить просто. Я часто допомагаю друзям вирішити «комп'ютерні» питання - і добре вивчив всі способи, як перевірити наявність бездротового адаптера. Бувають, звичайно, і неочевидні випадки, маса нюансів. Але зазвичай питання вирішується легко. Якщо вам потрібно перевірити свій ПК, пройдіть ці кроки по порядку:

  1. Опис ноутбука в магазині (якщо ви його ще не купили, або зробили це тільки що). Або наклейки на корпусі, на дні ноута.
  2. Кнопки і гарячі клавіші.
  3. Іконка в системному треї.
  4. «Центр мобільності Віндовс».
  5. Диспетчер пристроїв.
  6. Перевірка БІОС.
  7. Оновлення драйвера.

Якщо всі кроки не допомогли - швидше за все, Блютуз-адаптера у вас немає, або він несправний. Я не буду радити розбирати ноутбук, щоб дізнатися, чи є модуль там. Набагато простіше купити переносний адаптер.

Крок 1. Опис ноутбука або наклейки на ньому

Купуючи ПК, поцікавтеся, чи є на компі Блютуз. Найчастіше - так, проте деякі бюджетні моделі їм не оснащені. Також виробники випускають варіації збірок: практично однакові ноути з невеликим розходженням в номері моделі можуть відрізнятися саме Блютуз-адаптером.

Якщо ноут у вас давно, то можна пошукати наклейки на корпусі. Зрештою, перевірити вашу модель на сайті бренду. Якщо наклейки на корпусі стерлися, або ви не хочете переписувати довгий ряд цифр, можна перейти до наступних кроків.

Якщо наклейки на корпусі стерлися, або ви не хочете переписувати довгий ряд цифр, можна перейти до наступних кроків

Крок 2. Кнопки для апаратного включення

Якщо адаптер вимкнений кнопкою на корпусі, то перевірити чи є Блютуз на ноутбуці іншими способами не вийде. Він повністю пропаде з усіх налаштувань. Вам потрібно перевірити простір навколо клавіатури і тачпада, на торцях ноута, з задньої частини. Проте, мій попередній ноутбук від Acer мав таку кнопку, але Блютуз на ньому не було.

Тепер перевірте на ноут гарячі клавіші. Це комбінація на клавіатурі: Fn + кнопки F. Дізнатися Блютуз можна по піктограм на клавішах. Бездротові хвилі, антена, логотип мережі або літак - виробники по-різному зображують цю функцію, розміщують її на різних кнопках. Після натискання комбінації, на екрані з'явиться вікно, де можна дізнатися, активна чи потрібна нам мережу.

Тут є нюанси:

  • комбінація кнопок для роботи з адаптерами вимкнена в Віндовс 10 (за замовчуванням), але може працювати, якщо встановлені утиліти;
  • комбінація не буде працювати, якщо драйвера клавіатури ноутбука «не рідні»;
  • в рідкісних випадках використання кнопок F «перевернуто» - потрібно натискати просто на кнопку, без поєднання з Fn. Дізнатися це можна за кольором написів.

Крок 3. Іконка в області повідомлень

Значок поруч з годинником - майже 100% -ний спосіб перевірити Блютуз. Іноді кнопка прихована - потрібно натиснути невеликий трикутник поруч з годинником. На ПК з Віндовс 10 додатково можна натиснути, щоб переглянути «Центр повідомлень» - іконку в тій же області.

Крок 4. Меню Win + R

Якщо натиснути комбінацію «Win + R», то так само можна дізнатися чи є Bluetooth на комп'ютері. На екрані з'явиться вікно «Центру підтримки портативних ПК Віндовс». Бездротові мережі можуть бути суміщені під одним значком. Окремі виробники ноутбуків передбачили свою систему: в треї може бути значок «бездротової асистент» (або зі схожою назвою). Варто дізнатися, чи є Блютуз там.

Крок 5. Перевірка пристроїв

Найкращий спосіб, як дізнатися чи є Блютуз на ноутбуці - перевірити список устаткування і внутрішніх девайсів. У «Диспетчер пристроїв» Віндовс можна потрапити через панель управління і подорож по меню. Я вважаю за краще відкривати меню «Пуск» і вводити «Диспетчер пристроїв» в пошуку. Відразу можна відкрити потрібне вікно.

Пошукайте, чи є Блютуз там. Він може ховатися в мережевих адаптерах, бути винесено в окрему гілку. Якщо він є - значить, модуль точно присутній на ноутбуці. Якщо немає - він може бути «Невідомим пристроєм». На нього потрібно встановити драйвер.

На нього потрібно встановити драйвер

Крок 6. Перевірка БІОСа

Дізнатися є Блютуз в ноутбуці чи ні можна і через БІОС. Серед налаштувань можна знайти рядки з назвою адаптера. Там же можна його включити або вимкнути. Зверніть увагу, що і вхід в БІОС, і меню в ньому істотно відрізняється для різних ПК.

Крок 7. Оновлення драйвера

Щоб остаточно дізнатися, чи є на компі Блютуз, потрібно оновити його драйвер. Софт шукають на сайті виробника, за номером моделі. Якщо в процесі установки відбудеться помилка - адаптера, мабуть, немає.

Якщо ви перевірили ці способи, то точно зможете дізнатися, як і де знайти Блютуз на ноутбуці. Якщо ж вони не допомагають - купіть зовнішній модуль. Неполадки можуть мати складний характер, і вам нема чого заглиблюватися в них. Встановіть USB-адаптер і насолоджуйтеся бездротовим зв'язком. Так ви точно будете знати, де на вашому ноут знаходиться Блютуз.