Чому комп'ютер не бачить миша - причини, за якими ПК або ноутбук не визначає пристрій USB або PS2, що робити, вирішення проблеми, в тч для Windows і Лінукс + відео

  1. Несправний USB-порт
  2. Несправний кабель мишки
  3. мишка пошкоджена
  4. Проблеми з роботою миші на програмному рівні
  5. Діагностика USB-портів на ПК з Windows
  6. Діагностика USB-портів на комп'ютері Mac
  7. Діагностика бездротової миші на комп'ютері Mac
  8. Неправильне налаштування USB в Windows
  9. Інші програмні збої USB на будь-яких ПК
  10. Проблеми з мишею на планшеті
  11. Відео: як полагодити USB-порт на ноутбуці

Сучасні миші точні і довговічні. І все ж одного разу комп'ютер може не відреагувати на рух мишки.

Несправний USB-порт

Причини непрацездатності USB-порту схожі для всіх ПК, що працюють під Windows.

  • Бракує харчування - до одного порту через концентратор без зовнішнього (допоміжного) харчування підключено забагато пристроїв. Увімкніть USB-конектор мишки в цей порт замість концентратора.
  • Вийшов з ладу контролер USB-порту. Зверніться в комп'ютерний сервіс-центр по ремонту ПК і ноутбуків, плата контролера підлягає заміні.
  • Блок живлення (якщо ви використовуєте класичний системний блок, а не ноутбук або планшет) вичерпав свою потужність (ПК модернізувався, монтувалися додаткові пристрої). Замініть блок живлення в системному блоці ПК на більш потужний.
  • Вада передніх USB-портів - коли вони все «сидять» на платі одного і того ж мікроконтролера. Наприклад, якщо до двох таким USB-портів підключені концентратор з трьома одночасно працюють 4G-модемами і принтер - збій майже гарантований: модеми будуть часто втрачати стільникову мережу або мимовільно розривати працюють з'єднання (відразу все або по черзі), а принтер буде «застрявати», не додрукована багатосторінковий документ. Більшість USB-контролерів не "тягнуть" з харчування струм навантаження більше 0,5 ампера. USB-порти з посиленим харчуванням (1-2 ампера) поступово їх витісняють - але якщо ваш ПК або ноутбук був випущений в «нульових» і вже значно застарів - така проблема буде переслідувати вас постійно. Якщо підключена мишка - через перевантаження буде часто відключатися її управління. Економія на контролерах до добра не доведе! Використовуйте додаткове харчування - до сучасних USB-Hub додається окремий блок живлення!
  • Обрив шлейфів контролера USB. Можна відновити порвав дроти самому - але краще довірте це фахівцям. Переконайтеся, що все ціле
  • Поломка USB-роз'єму і коннектора, їх знос. Хоча кожен роз'єм USB витримує до 100000 підключень і відключень зовнішніх пристроїв і кабелів з USB-коннектором, через роки при активному використанні будь-якого з портів USB контакти самого роз'єму можуть бути розхитані, ослаблені - відсутній надійний контакт. замінять як сам роз'єм, так і весь порт або групу портів цілком, включаючи сам контролер. Порт, яким постійно або недбало користувалися, теж може зламатися
  • Функція USB відключена в налаштуваннях BIOS - включіть її. Переконайтеся, що функції USB активні і налаштовані на максимальну швидкодію
  • Замикання проводів, за якими на мишку йде харчування, в результаті порушення ізоляції кабелю мишки. У контролері USB, звичайно, від замикання будь-яких двох і більше проводів є захист - але при спробі перепідключити мишку або будь-яке інше пристрій з'являється повідомлення Windows, наприклад: «Неможливо підключитися до USB з цього порту». Вимкніть мишку з несправним кабелем, усуньте в ньому замикання і перезавантажте ПК.

Для комп'ютерів Apple Mac дії більш прості.

  1. Переконайтеся в працездатності USB-порту. Вставте робочу мишку або флешку в гніздо USB. Флешка замигает - значить, порт USB робочий, немає - він пошкоджений. Якщо порт USB працює, зробіть наступне.
  2. Перевірте систему MacOS на наявність вірусів. Виявивши програмні неполадки, переустановите MacOS, перевірте ПК на віруси.
  3. Переінсталюйте драйвери USB для MacOS. До ПК Apple повинні додаватися драйвери чіпсета. Знайти їх можна на сайті apple.com.
  4. У разі несправності USB-порту зверніться в сервіс-центр Apple - на відміну від інших комп'ютерів, ПК Mac досить складні в розбиранні, самим краще не ризикувати. Може статися, що несправним виявиться не тільки USB-порт, але і південний міст основної плати комп'ютера.
  5. Якщо ж USB-порт виявився ні при чому - швидше за все, не працює сама миша. Придбайте нову мишку Apple або аналогічну.

Несправний кабель мишки

Замикання двох і більше проводів кабелю між собою, обрив будь-якого з проводів. USB-інтерфейс так влаштований, що всі п'ять «жив» - «+», «-», «data +» і «data-» і екранування - не повинні бути порушені. Обрив будь-якого з цих проводів гарантовано призведе до непрацездатності не тільки мишки, а й взагалі будь-якого пристрою. Буває, що через відсутність заміни ушкодженої кабелю потрібна нова мишка.

мишка пошкоджена

Миші старого зразка, широко поширені в 90-е і першій половині 2000-х, були оптико-механічними: в них, крім світло-і фотоелемента, контролера і зчитувача, був механічний привід - кулька, ролики і щілинний переривник. Зараз такі миші стали рідкістю - вони стали чисто оптичними.

Так виглядає розібрана мишка

Крім несправного кабелю, несправності миші можуть бути наступними:

  • не працює головна плата (контролер, зчитувач, світло- і фотоелементи);
  • лінза забруднена або подряпана (рідко, але буває);
  • несправний блок управління коліщатком;
  • несправні кнопки (покажчик миші рухається на екрані, але команди від кнопок і коліщатка - на ньому теж є третя кнопка - не проходять).

У бездротових мишок харчування здійснюється від однієї або двох замінних батарейок або акумуляторів. Несправними тут також можуть бути:

  • притискні контакти (якщо неякісні - можуть окислюватися або заіржавіти);
  • дроти живлення;
  • бездротовий модуль, що забезпечує зв'язок з USB-пристроєм (воно може бути в рази менше флешки);
  • батарейки (прострочені - замініть їх) або акумулятори (розряджені, потрібно їх зарядити).

При поломці плат і контролерів миша однозначно підлягає заміні.

Проблеми з роботою миші на програмному рівні

Загальні відомості про проблеми з драйверами

Несумісність драйверів чіпсета після заміни версії Windows на новішу (або, навпаки, стару) може нести в собі відмову управління мишею. Оскільки драйвер миші / тачпада / сенсора зазвичай входить до складу всіх сучасних операційних систем, крім MS-DOS, головною причиною відмови миші вважається непрацездатність драйвера USB: цей компонент - «Контролер універсальної послідовної шини USB» і «Кореневий USB-концентратор». Пошукайте в Мережі версію драйвера чіпсета, яка підходить саме для тієї версії операційної системи, якою ви зараз користуєтеся. Втім, в версіях Windows 8 / 8.1 / 10 всі основні драйвери чіпсета вже є компонентами системи - їх не обов'язково встановлювати окремо.

Для комп'ютерів Apple (наприклад, MacBook) драйвери миші і тачпада також входять до складу MacOS - при оновленні версії MacOS, скажімо, з Yosemite або El Capitan на Sierra проблема миші стосується хіба що брак продуктивності комп'ютера в останній версії MacOS. А ось бездротові миші типу Magic Mouse вимагають окремої настройки - для їх роботи необхідний драйвер Bluetooth для MacOS.

Так, на нетбуках Acer, рекомендованих для роботи саме з Windows 7, при установці Windows 8 / 8.1 / 10 спостерігалася проблема з обладнанням нетбука - версії драйверів чіпсета для Windows 7 не підходили: переставав працювати сенсор (покажчик миші не реагував), зникало бездротове мережеве з'єднання і т. д. Кращим виходом було проігнорувати ці застарілі драйвери - після їх видалення і перезапуску Windows зниклі пристрої знову працювали нормально.

Все це говорить про те, що в останніх версіях операційних систем, будь то Windows або Mac, розробники графічних оболонок врахували і підтримали на програмному рівні майже всі функціональні блоки і вузли ПК. Для цього і потрібно своєчасне оновлення.

Діагностика USB-портів на ПК з Windows

Для скидання USB-контролерів, наявних на ПК або ноутбуці з Windows, виконайте наступні дії.

  1. Дайте команду «Пуск - Панель управління - Диспетчер пристроїв». (Комп'ютер - Управління », вкладка« Диспетчер пристроїв »). Запускається майстер диспетчера пристроїв Windows.
  2. Дайте команду «Дія - Оновити конфігурацію устаткування». Оновлення список пристроїв
  3. Вимкніть один або всі наявні контролери USB зі списку. Вибирайте кожен і видаляйте його. Після перезапуску Windows все контролери оновляться. Видаліть кожен з них вручну

Якщо скидання і повторна прописка USB-контролерів після перезапуску Windows нічого не дала, значить, проблема в іншому, наприклад, в налаштуванні USB.

Діагностика USB-портів на комп'ютері Mac

На комп'ютерах MAC, щоб повернути управління USB-портами - а з ними і управління мишею, скидають параметри SMC (контролер управління системою). Для різних моделей ПК Mac спосіб скидання різний.

На MacBook з незнімним акумулятором виконайте наступні кроки.

  1. Вимкніть ПК.
  2. Підключіть адаптер харчування MagSafe або USB-C до блоку живлення і до ПК.
  3. Натисніть на клавіатурі комбінацію клавіш: Shift + Control + Option (зліва) і кнопку живлення.
  4. Відпустіть всі клавіші і кнопки харчування.
  5. Увімкніть ПК.

На ноутбуках Mac зі знімним акумулятором зробіть наступне.

  1. Вимкніть ПК, від'єднайте адаптер MagSafe від ПК, виймайте акумулятор.
  2. Утримуйте харчування кілька секунд.
  3. Підключіть акумулятор і адаптер MagSafe і включіть ПК.

На Mac Pro, iMac і Mac mini

  1. вимкніть ПК
  2. Відключіть шнур живлення, чекайте 15 секунд, підключіть шнур назад.
  3. Зачекайте ще 5 секунд і включіть ПК.

Діагностика бездротової миші на комп'ютері Mac

Широко поширені Bluetooth-миші. Як приклад взята фірмова миша Apple - Magic Mouse. Потрібна також інша миша, що працює по USB. Для тестування Bluetooth-зв'язку зробіть наступне.

  1. Перейдіть в Системні налаштування Mac.
  2. Зайдіть в налаштування Bluetooth.
  3. Утримуючи на клавіатурі клавішу Ctrl, клацніть лівою кнопкою миші на Magic Mouse в вікні пов'язаних з Bluetooth пристроїв і натисніть «Видалити». Необхідно видалити і знову прописати Bluetooth-миша
  4. Перезапустіть миша (на зворотному боці є вимикач).
  5. Дочекайтеся поки у вікні пристроїв з'явиться Bluetooth-миша, встановіть з'єднання миші з ПК по Bluetooth. Дочекайтеся повідомлення про успішне підключення миші до комп'ютера.

Після перепідключення Magic Mouse знову повинна запрацювати. При повторенні проблеми, можливо, пристрій Bluetooth не функціонує належним чином. Переінсталюйте драйвер Bluetooth. Якщо ж нічого не допомогло, навіть «чиста» установка MacOS - можливо, модуль Bluetooth або сама мишка Magic Mouse несправні. Зверніться для вирішення труднощів в СЦ Apple.

Неправильне налаштування USB в Windows

Автоматичне відключення USB-портів - це одна із захисних заходів від перевитрати електрики на харчування комп'ютера і від зайвого перегріву. Невикористані в даний момент порти припиняють свою роботу. Вимкніть це в настройках електроживлення Windows.

  1. Дайте команду «Пуск - Панель управління - Електроживлення», виберіть ваш план електроживлення і дістаньтеся до налаштувань USB. 1
  2. Деактивуйте тимчасове виключення USB-портів. USB-порт небажано переводити в неактивний режим

Хоча сучасні контролери USB подають харчування і сигнали управління в інтерфейс відразу ж, як тільки буде підключено будь-який пристрій, порт може не відреагувати вчасно на підключення мишки. Від збоїв в роботі USB взагалі не застраховані ні Linux, ні Windows, ні MacOS.

Перевірка USB-контролерів в Linux

Операційна система Linux також дозволяє управляти USB-портами на ПК. Підтримуються різні версії інтеррфейса USB, включаючи 2.0. Для прикладу візьмемо графічну оболонку Linux Gnome Ubuntu.

  1. Запустіть Термінал, давши команду «Додатки - Стандартні - Термінал». Вводите потрібні команди
  2. Вводите потрібні команди. Для підтвердження натисніть клавішу введення (Enter). Команди також можна вільно копіювати з будь-якого тексту - за допомогою комбінації Ctrl + Shift + V або використовуючи мишу (приблизно як в Windows).

Команда lspci, введена в терміналі Linux, дозволяє відобразити USB пристрою. Для прикладу візьмемо три USB-контролера, встановлених на ПК під управлінням Linux

root @ localhost: ~: # lspci grep -i usb

00: 03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)

00: 03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f)

00: 03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller

Тепер введіть команду lsmod. Вийде, наприклад, таке:

root @ localhost: ~: # lsmod | egrep 'usb | hci | hid | mouse | Module'

Module Size Used by

hid_microsoft 3232 0 usbhid 32992 0

hid 39040 2

hid_microsoft, usb

hid ohci_hcd 24332 0

psmouse 41644 0

ssb 38464 1 ohci_hcd

ehci_hcd 34152 0

Обов'язково перевірте, чи є серед підключених пристроїв ваша миша.

Інші програмні збої USB на будь-яких ПК

Порушити роботу USB-портів може все що завгодно - від неправильно встановлених драйверів до вірусів, які запускають зайві копії системних процесів і перевантажуючи продуктивність комп'ютера. Однією з найбільш захищених від будь-яких інтернет-загроз операційних систем є MacOS.

Проблеми з мишею на планшеті

Сучасні планшети на базі Windows і Android теж підтримують роботу миші по Bluetooth або через OTG-перехідник USB-microUSB, до якого можуть бути підключені і класична мишка з USB-шнуром, і модуль від бездротової мишки. Адже на великому, 10-дюймовому екрані використання миші поряд з клавіатурою при установці планшета на спеціальну підставку вже актуально.

Для Windows-планшетів виконайте приблизно ті ж дії, що і на ПК або ноутбуці з Windows.

На планшетах з Android в поточній версії операційної системи Android повинні бути системні бібліотеки, що підтримують управління планшетом з миші. Якщо покажчик (або маркер) на дисплей залишається пустим і ніяких ознак управління планшетом з миші немає - можливо, потрібна перепрошивка системи Android з офіційною версією на «кастомную» з заміною ядра Android або установка спеціального додатку для управління планшетом з мишки.

Що стосується працездатності портів microUSB - тут без перевірки не обійтися. Спочатку перевірте сам OTG-перехідник - бажано наявність не менше двох робочих перехідників. Якщо підозра все ж падає на microUSB-порт - підключіть замість мишки клавіатуру (можна бездротову), 3G / 4G-модем, флешку, принтер або щось на зразок. Спробуйте підключити два-три пристрої відразу через USB-концентратор із зовнішнім живленням. Ви навряд чи не помітите, що microUSB-порт несправний. В цьому випадку вам не обійтися без фахівців «мобільного» або комп'ютерного сервіс-центру.

Відео: як полагодити USB-порт на ноутбуці

З'ясувати, чому не працює миша - завдання на кмітливість, яку, однак, вирішити під силу вам самим, звернувшись до фахівців лише в разі крайньої необхідності. У вас все вийде!

Блоггер, копірайтер (в т. Ч. І рерайтер) Оцініть статтю:

(7 голосів, середнє: 4.4 out of 5)

Поділіться з друзями!