Ноутбук Toshiba Satellite L755D-A2M

Ноутбук Toshiba Satellite L755D-A2M призначений для дуже широкої категорії споживачів. Його продуктивність здатна зацікавити навіть завзятих любителів комп'ютерних ігор, але ж це дуже вимогливий народ. При цьому пристрій має розумну вартість, що робить його цілком доступним, і дозволити його собі можуть багато.

Ноутбук Toshiba Satellite L755D-A2M - одна з найбільш «наворочених» моделей з серії мобільних комп'ютерів L755D цього виробника.

В першу чергу пристрій буде цікаво любителям комп'ютерів, що працюють під управлінням процесорів виробництва компанії AMD, оскільки один з них використовується в тестованої моделі. Втім, я впевнений, що іншим споживачам ноутбук теж припаде до смаку, адже моделька справді дуже цікава і має непогані можливості, про які я вам із задоволенням розповім.

Різниця конфігурацій різних моделей серії досить значна, тому при покупці звертайте увагу на використовувані комплектуючі.

Що стосується нашого комп'ютера, то він зібраний на базі чотирьох ядерного процесора AMD A8-3520 APU з тактовою частотою 1,6 ГГц.

Об'єм оперативної пам'яті, встановленої на пристрої, становить 4 Гб, але при бажанні його можна самостійно збільшити до 8 Гб.

Ємність жорсткого накопичувача ноутбука становить 596 Гб, з яких близько 10 Гб використовується під системні потреби, включаючи розділ відновлення системи. Інший простір доступно користувачеві у вигляді одного логічного диска.

Toshiba Satellite L755D-A2M обладнаний широкоформатним TFT-дисплеєм зі світлодіодним підсвічуванням, діагональ якого становить 15,6 дюйма. Екран глянсовий. Він розроблений за фірмовою технологією TruBrite HD. Якість зображення мене повністю влаштувало, як і кути огляду.

Якість зображення мене повністю влаштувало, як і кути огляду

Toshiba Satellite L755D-A2M крупним планом

Для роботи з графікою використовуються два графічних адаптера - AMD Radeon HD 6620G і HD 7450M c 1 Гб власної відеопам'яті.

Мережеві інтерфейси представлені модулями Wi-Fi, Bluetooth і Ethernet. На правому торці також є заглушка, що приховує місце, явно відведений під роз'єм RJ-12, що використовується для підключення телефонної лінії, але на схемі ноутбука його немає і в керівництві про нього не йдеться, так що це, швидше за все, атавізм, що залишився від попередніх моделей.

Ноутбук укомплектований оптичним DVD-приводом, що підтримує запис двошарових дисків, а також кардрідером, читає карти пам'яті форматів SD, miniSD / microSD (з адаптером), SDHC, SDXC, MS, MS Pro і MMC.

Показники автономної роботи середні. При тестуванні батарея протрималася три з половиною години в режимі відтворення відеоконтенту з DVD-диска і чотири з чвертю години в режимі звичайної роботи.

Габарити Toshiba Satellite L755D-A2M складають 380x250x37,5 мм при вазі всього лише 2,43 кг.

Габарити Toshiba Satellite L755D-A2M складають 380x250x37,5 мм при вазі всього лише 2,43 кг

Комп'ютер в закритому вигляді

Поверхні кришки і корпусу ноутбука мають алюмінієве покриття темно-синього кольору. Вони дуже добре збирають відбитки пальців, але, по-перше, досить легко оттираются, по-друге, на темному тлі забруднення в очі особливо не впадають.

Вони дуже добре збирають відбитки пальців, але, по-перше, досить легко оттираются, по-друге, на темному тлі забруднення в очі особливо не впадають

Вид з лівого торця

На лівому торці комп'ютера розташовані вентиляційні отвори, а також частина роз'ємів, серед яких гніздо безпеки для замка типу «Кенсінгтон», роз'єм Ethernet, порти VGA і HDMI, гнізда для навушників і зовнішнього мікрофону, а також USB-роз'єм з функцією Sleep and Charge, дозволяє заряджати різні пристрої навіть тоді, коли ноутбук вимкнений.

Керувати налаштуваннями цієї функції можна за допомогою утиліти Toshiba Sleep.

Інтерфейс утиліти Toshiba Sleep

Зліва на фронтальній частині розташовані індикатори роботи, а в центрі знаходиться слот кардридера.

Зліва на фронтальній частині розташовані індикатори роботи, а в центрі знаходиться слот кардридера

корпус спереду

На правому торці знаходяться два роз'єми USB, оптичний привід і гніздо мережевого адаптера. Трохи правіше USB-роз'ємів видно заглушка, про яку я згадував вище.

Трохи правіше USB-роз'ємів видно заглушка, про яку я згадував вище

Вид з правого торця

Клавіатура, з одного боку, досить зручна. Клавіші великі, і хід у них досить непоганий. Навіть кнопки цифрового блоку мають нормальний розмір, але лівий Shift дуже короткий, що особисто для мене дуже незручно.

До речі, використання короткої клавіші Shift з лівої сторони клавіатури - звичайне для Toshiba явище. Серед протестованих мною ноутбуків від цього виробника виняток становить лише нетбук Toshiba mini NB520-10E .

Ще один мінус клавіатури - її блискучі глянсові кнопки дуже швидко покриваються відбитками і втрачають свою привабливість. А ось відтерти їх не так-то просто.

В іншому все чудово. Швидкі дії, прив'язані до кнопок функціонального ряду і доступні за допомогою клавіші Fn, мають кілька варіантів застосування.

клавіатура ноутбука

Так, наприклад, натискання кнопки управління бездротовими з'єднаннями не просто відключає і включає модулі Wi-Fi і Bluetooth, як це найчастіше буває, а шляхом перебору дозволяє вибрати, який з модулів слід активувати або відключити.

Втім, оперувати обома типами бездротових з'єднань одночасно теж можна.

Ще один значний плюс, пов'язаний з клавіатурою, - можливість зробити кнопку Fn залипати. Тобто, щоб використовувати потрібну функцію, необов'язково натискати комбінацію з двох кнопок. Досить натиснути і відпустити кнопку Fn, а слідом за нею - клавішу з потрібною функцією. Така можливість робить більш комфортним спілкування з комп'ютером для людей, що мають проблеми з рухливістю.

Залипання активується і налаштовується за допомогою утиліти Toshiba Accessibility. Як ви можете бачити на скріншоті, налаштовується все дуже просто.

Налаштування залипання кнопки Fn

Сенсорна панель узковата, і її кнопки трохи більше тугі, ніж варто було б, але це в принципі дрібниці, оскільки звичайна миша зручніше найширшого тачпада.

По краях корпусу над клавіатурою розташовані динаміки. Тут використана система відтворення звуку Dolby Advanced Audio, яка дозволяє домогтися непоганої якості звучання.

Між динаміками, на лівій стороні корпусу, знаходиться кнопка харчування. Втім, в моєму випадку при настройках за умовчанням ноутбук автоматично запускався при відкритті кришки.

Цікаво, що в інструкції написано, що ця функція діє тільки в тому випадку, якщо комп'ютер перебуває в сплячому режимі або в стані глибокого сну. Окремо нашу увагу звертають на той факт, що на вимкненому пристрої такий номер не пройде.

Проте це не так. Все відмінно включається навіть на відключеному ноутбуці. Головне, щоб ця опція була активована в налаштуваннях BIOS. Потрібний нам пункт називається Panel Open - Power On і знаходиться в розділі Power Management.

Потрібний нам пункт називається Panel Open - Power On і знаходиться в розділі Power Management

індекс продуктивності

На внутрішній стороні кришки, над дисплеєм, розташовані веб-камера і вбудований мікрофон.

У нашому випадку ноутбук Toshiba Satellite L755D-A2M працює під управлінням операційної системи «Windows 7 Home базова». Також є кілька корисних утиліт, про двох з яких я вже згадав, але хотів би відзначити ще пару цікавих додатків.

Перш за все хочеться відзначити, що тут встановлена ​​дуже корисна програма Toshiba Bulletin Board, яку я раніше розглядав в огляді нетбука Toshiba mini NB520-10E . Правда, на тому комп'ютері вона називалася просто Toshiba Board. Річ, я вам скажу, дуже зручна і корисна.

Додаток Toshiba HDD / SDD Alert, по ідеї, повинно повідомляти про різні неполадки жорсткого диска. Оскільки на тестованому комп'ютері з цією справою повний порядок, інтерфейс утиліти виглядає так:

З накопичувачем все нормально

Для управління камерою ноутбука використовується скромне на вигляд, але насправді багатофункціональний додаток Web Camera. Але незважаючи на застосування різноманітних налаштувань, нормального зображення від камери домогтися не вдалося. За замовчуванням знімок виходить темним. Якщо застосовувати різні профілі, спрямовані на поліпшення ситуації, рівень яскравості відразу перевищує всі розумні межі.

Що стосується кольору, то результат ні при якому розкладі не відповідає оригіналу. Ось пара знімків без корекції. Переконайтеся самі.

приклад знімка

приклад знімка

Ще один

Насправді ж ніс і рот зображеної на знімку хижака червоні, що нормально видно на знімку, отриманому, наприклад, за допомогою камери ноутбука Acer Aspire 7739ZG-P624G50Mnkk .

А ось у розглянутих раніше моделей Toshiba Satellite R850-115 і L735-11F спостерігається така ж проблема. Як, втім, і у нетбука Toshiba mini NB520-10E , Який ми сьогодні вже згадували.

Звідси можна зробити висновок, що дохлий камери для ноутбуків Toshiba - явище усталене і зустрічається на мобільних комп'ютерах цього виробника незалежно від цінової категорії останніх.

А ось вбудований мікрофон показав себе на високому рівні. Надиктований пошепки з відстані в півметра текст записався досить чітко. При цьому налаштування посилення і гучності мікрофона були виставлені на 50%.

Ну і нарешті ми підібралися до самого захоплюючого моменту - тестування продуктивності. Подивимося, як ноутбук впорається з грою The Elder Scrolls V, яка відмінно показує, на що здатний той чи інший комп'ютер.

Гра встановилася з високими графічними настройками і відразу ж відмінно заробила. Кількість кадрів в секунду (FPS) при цьому дорівнювало в середньому 15-25, в залежності від розміру сцени і розмаху дії. Подібних показників не було давно. Найчастіше The Elder Scrolls V встановлюється з середніми графічними настройками. При цьому іноді їх доводиться вручну переставляти на ще більш низький рівень, так як навіть середня деталізація не всім ноутбукам по зубах.

При цьому іноді їх доводиться вручну переставляти на ще більш низький рівень, так як навіть середня деталізація не всім ноутбукам по зубах

Вовки не люблять фотографуватися ще сильніше, ніж зайці

При великих навантаженнях поверхню ноутбука гріється дуже помірно, однак повітря, що видувається з вентиляційних отворів, досить гарячий, щоб заподіяти неприємні відчуття.

Щоб загальна картина стала ще трохи більш повної і привабливою, не вистачає тільки такого невеликого штриха, як «ціна питання». Так ось: вартість ноутбука Toshiba Satellite L755D-A2M становить всього 21 000-23 000 рублів.

Правда, в окремих продавців ціна трохи вища, але, повивчавши пропозиції в Інтернеті, я виявив варіанти дешевше 20 000 рублів. Я вважаю, що для ноутбука з такою продуктивністю це не просто доступна, а майже що дармова ціна.

Ну а тепер, коли всі карти розкриті, давайте згадаємо, які плюси і мінуси нам вдалося виявити в результаті тестування ноутбука.

Позитивних сторін дуже багато, навряд чи хто буде заперечувати цей факт. Самий величезний плюс - відмінна продуктивність при доступній ціні. Ще є якісний широкоформатний дисплей, невелика вага, зручний ергономічний дизайн, основні мережеві інтерфейси, непогана стереосистема, відмінний мікрофон і безліч дрібних приємностей, які забезпечуються фірмовими технологіями і додатками від Toshiba.

З недоліків - слабка веб-камера і мазкі кнопки. В общем-то, якщо чіплятися, можна додати до мінусів і інші поверхні, які, в общем-то, могли б очищатися трохи краще, але насправді з цим пунктом все терпимо.

Що стосується зручності клавіатури - навіть не знаю. Вирішуйте самі, наскільки особисто вам зручно працювати з короткою клавішею Shift. Для мене подібний варіант однозначно не підходить. За всіма іншими параметрами рівень комфорту при роботі з клавіатурою я оцінюю дуже високо.

дякую мережу комп'ютерних магазинів «Юпітер» за надане для огляду пристрій.

Стаття написана для проекту poisk-podbor.ru