RETERA.RU - Огляд ноутбука ASUS K50IJ (PRO5DI)

  1. ПРОДУКТИВНІСТЬ
  2. синтетичні тести
  3. Відеопідсистема
  4. КОРПУС
  5. Клавіатура і тачпад
  6. ПОРТИ І КОМУНІКАЦІЇ
  7. ДІСПЛЕЙ
  8. Оптичний привід і жорсткий диск
  9. тепловиділення
  10. абсолютна температура
  11. батарея
  12. ВИСНОВОК

Корпорація ASUSTeK дуже багато чого чекає від своєї нової лінійки недорогих ноутбуків під загальною назвою K Series Domino Collection

Корпорація ASUSTeK дуже багато чого чекає від своєї нової лінійки недорогих ноутбуків під загальною назвою K Series Domino Collection. Ні для кого не секрет, що тайванська компанія вже давно втратила лідерство на ринку мобільних комп'ютерів. Нова серія Domino якраз повинна, на думку виробника, хоча б трохи поліпшити фінансове становище ASUSTeK. Ставка зроблена на стильний корпус і демократичні ціни. Ми вже неодноразово тестували різні конфігурації ноутбуків K Series і практично в кожному випадку це були надійні апарати, які відпрацьовували кожен вкладений в них рубль. У цьому огляді ми розглянемо чергове поповнення лінійки K Series Domino Collection - ASUS K50IJ (PRO5DI).

Коробка ноутбука абсолютно така ж, як у всіх інших комп'ютерів цієї серії - простий сірий картон і з боків упакува Сііна смуга з назвою лінійки. На жаль, ручки для зручності транспортування не передбачено. Комплектація повністю відповідає бюджетности серії:

• ноутбук (2300 г);
• 6-ти елементний акумулятор (305 г);
• адаптер харчування + мережевий шнур (473 г);
• комплект з двох дисків, що включає в себе дистрибутив Windows 7 HB (32/64-bit, RUS);
• драйвера і фірмове програмне забезпечення для Windows 7 (32/64-bit);
• диск Cyberlink Power2Go;
• керівництво користувача (RUS);
• гарантійний талон (1 рік на ноутбук і батарею);
• інструкція "Quick Installation Guide";
• реклама продукції компанії ASUSTeK.

Компанія ASUSTeK ні на крок не відступає від своїх принципів формування комплектації бюджетного ноутбука; є тільки найнеобхідніше для роботи, а якісь додаткові аксесуари доведеться купувати окремо. Єдиним сюрпризом стала наявність комплекту дистрибутивів відразу двох версій операційної системи - 32-бітної і 64-бітної. В якості основної ОС обрана Windows 7 Home Basic (64-bit, RUS). Опис всього встановленого програмного забезпечення ви зможете знайти в нашій статті "Огляд програмного забезпечення ноутбуків ASUSTeK" .

ПРОДУКТИВНІСТЬ

ASUS K50IJ побудований на базі Intel Pentium Dual Core T4300. Ядро встановленого в ноутбук процесора відноситься до сімейства Penryn і працює на тактовій частоті 2.1 ГГц. CPU виконаний по нормам 45-нм техпроцесу, кеш L2 складає 1024 Кб, FSB - 800 МГц, TDP - 35 Ватт. Підтримуються технології Enhanced Intel SpeedStep Technology, Execute Disable Bit і Intel 64 Architecture. Технологія Enhanced Intel SpeedStep знижує робочу частоту процесора в моменти неповного завантаження, що відмінно позначається на часі автономної роботи. Функція Execute Disable Bit дозволяє процесору виділяти області пам'яті, де допускається виконання коду додатків і де воно не допускається. Коли шкідлива програма-черв'як намагається встановити свій код в буфер пам'яті, процесор відключає виконання коду, запобігаючи збитку і поширення инфицирующей програми. Ну а підтримка Intel EM64T дозволяє встановити і використовувати 64-х бітну операційну систему. В роботі CPU керується SIMD-інструкцій MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, EM64T. Процесор не підтримує набори SSE4 / SSE4.1.

синтетичні тести

Результати тестів Super Pi (1M), сек.

Результати тестів Cinebench R10 (Render Multi), Score

Результати тестів Whetstone, MFLOPS

Результати тестів Dhrystone, MIPS

Результати тестів в 3DMark 2006 (CPU), Score

Встановлений процесор є розігнаної версією Pentium Dual Core ™ T4200. Збільшення робочої частоти ядра призвело до закономірного зростання продуктивності. При невисокій вартості T4300 показує відмінні результати в тестах. Цей процесор впорається з будь-якими завданнями, починаючи від простої роботи з документами і серфінгу в інтернеті і закінчуючи кодуванням відео і складними обчисленнями.

В якості керуючого набору мікросхем в ноутбуці використаний чіпсет Intel Cantiga GL40. Ця системна логіка є значно спрощеним, найдешевшим варіантом Intel GM45. У ролі південного моста використовується чіп ICH9M, в який вбудовано звукове ядро Intel High Definition Audio.

Загальний обсяг оперативної пам'яті ноутбука становить 3038 Мб. ОЗУ складається з планки пам'яті 1024 Мб виробництва компанії Kingston, встановленої в єдиний слот SO-DIMM, і розпаяних прямо на материнській платі 2014 Мб. Пам'ять стандарту DDR2, працює на частоті 667 МГц, що є максимально можливим для чіпсета GL40.

Пам'ять стандарту DDR2, працює на частоті 667 МГц, що є максимально можливим для чіпсета GL40

Використання 64-бітної операційної системи дозволяє використовувати оперативну пам'ять без будь-яких обмежень. Набір системної логіки GL40 підтримує ОЗУ до 4 Гб (включно), тому, при необхідності, процес збільшення обсягу оперативної пам'яті зводиться до заміни встановленого модуля 1024 Мб на планку вдвічі більшого обсягу. Окремої відсіку для оперативної пам'яті немає, все компоненти мобільного комп'ютера приховані під загальною кришкою, щоб її зняти доведеться викрутити 5 винятково.

Відеопідсистема

Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD (так само відомий під ім'ям Intel GMA HD X4500) є DirectX 10 сумісним графічним адаптером, вбудованим в набір системної логіки GL40. Завдяки використанню технології DVMT, з основної пам'яті динамічно виділяється до 1695 Мб для потреб графічної системи. У порівнянні з попередником Intel GMA X3100, Intel GMA 4500MHD має два додаткових блоку шейдерів і тактову частоту ядра вище на 33 МГц. Intel GMA HD X4500 здатна декодувати HD-відео в форматі AVC, VC-2 і MPEG-2 власними силами. Вбудована графічна складова чіпсета GL40, на відміну від аналога з GM45, не має підтримки HDMI і DisplayPort.

Результати тестування Intel GMA X4500 відобразимо у вигляді таблиці, де крім нашого відеоадаптера представлений ряд дискретних і вбудованих рішень різних виробників.

Результати тестів в 3DMark 2003 Score

Результати тестів в 3DMark 2006, Score

Показники "витягають" тільки на початковий рівень графічних карт. Але, якщо враховувати, що ASUS K50IJ призначений більше для офісної роботи, то Intel GMA 4500MHD є відмінним вибором для подібного ноутбука.

Загальний індекс продуктивності ноутбука, виставлений Windows 7, виявився вельми передбачуваним. Найслабшою ланкою системи виявилося вбудоване графічне ядро. Саме оцінка відеопідсистеми і стала остаточною для всього ноутбука. Інші компоненти отримали практично ідентичні індекси.

КОРПУС

Основною відмінною особливістю ноутбуків лінійки Domino є корпусу покриті глянцем за фірмовою технологи ASUS IMR Infusion Technology. Завдяки цій розробці, блискучий матеріал стає міцнішим і не тьмяніє з часом.

Комплектуючі ноутбука ASUS K50IJ укладені в привабливий обтічний корпус з глянсовою верхньою кришкою кольору «чорна кава», при цьому на поверхню панелі завдано фоновий малюнок у вигляді безлічі дрібних кіл і овалів. На жаль, на цьому глянці "пальчики" залишаються, навіть якщо мити руки перед використанням ноутбука. Але, завдяки фоновому малюнку, їх помітно менше, ніж на суцільному кольорі. Кріплення дисплейного блоку до нижньої панелі виконано у вигляді двох тугих петель. Ніяких засувок розробники не передбачили, але шарніри досить тугі, щоб надійно фіксувати половинки в закритому положенні. Обидві панелі мають скошені торці, що дозволило позбутися від додаткових виступів, що полегшують процес відкриття ноутбука.

Верхня кришка відкривається на 130 °, чого цілком достатньо для нормальної роботи. Коли ми її піднімемо, то побачимо, що робоча область виконана з використанням все тієї ж Infusion Technology, колір і фоновий малюнок точно такий же, як і на кришці. Глянець в інтер'єрі робить ноутбук красивим, але дуже марким.

У верхню частину рамки екрану врізана веб-камера з максимальною роздільною здатністю 1,3 Мп. Вона позбавлена ​​можливості повороту, напрям погляду регулюється користувачем за рахунок зміни кута нахилу дисплея. Зліва від очка вмонтований індикатор активності камери.

Під дисплеєм знаходиться вузька овальна кнопка включення / вимикання ноутбука. Трохи лівіше розташувалися три світлові індикатори, які повідомлять вам про активність Lock-клавіш і модуля Wi-Fi. Підстава для світлодіодів і кнопки харчування виконано у вигляді матового пластика з текстурою дуже схожою на графіт.

Прямо під тачпадом знаходяться три гранично лаконічних індикатора із зеленим підсвічуванням. За ним можна визначити моменти звернення до жорсткого диска, режим роботи ноутбука (включений, вимкнений, сон) і процес зарядки акумулятора.

На передньому скошеному торці під пластиковими гратами розташувалася пара фірмових динаміків Altec Lansing. Звук в порівнянні з безіменними «пищалками» досить хороший. Але, яким би іменитим не був виробник, зробити звук вбудованих колонок гідним зовнішньої акустики ні у кого ще не вийшло. Запас гучності у динаміків Altec Lansing малуватий, максимальний рівень відверто розчарував. Так що для гідного прослуховування музики або перегляду відео підключайте навушники або зовнішні колонки.

Всі основні компоненти ноутбука приховані під загальною кришкою, зняти яку можна тільки вкоротив 5 винятково.

Що стосується якості збірки, то на перший погляд все зроблено цілком добротно. Панелі достатньої товщини, щоб активно чинити опір фізичних дій. Батарея надійно закріплена в своєму відсіку, будь-якої люфт повністю відсутній. При більш детальному огляді було відмічено, що глянсовий пластик нижньої панелі по кутах виступає за межі корпусу на кілька міліметрів, утворюючи неприємну гостру грань.

Клавіатура і тачпад

Пристрій введення ноутбука налічує 102 матові чорні клавіші з контрастними написами. Буквена розкладка нанесена в звичному асусовском стилі: англійські букви - білі, російські - смарагдові, додаткові функції позначені бірюзовим кольором. Розкладка стандартна: всі кнопки знаходяться саме там, де і звикли їх намацувати пальці. Правий Shift трохи укорочений. «Стрілочний» блок розташований впритул до всіх інших клавішах. Розмір діагоналі матриці дозволив доповнити основний клавішний масив цифровим блоком, кнопки якого по висоті точно такі ж, як і літерні, але по ширині вже. Ось тільки пальці людини влаштовані таким чином, що для них критична якраз ширина, а не висота кнопок. Клавіші навігації по документу (Home, PgUp, PgDn, End) розташовані над цифровим блоком. Для кращого контакту з подушечками пальців поверхню кнопок трохи увігнута. Клавіші мають м'який середній хід, натискаються тихо і легко, але без чіткого завершального кліка. На клавіатурі ноутбука ASUS K50IJ було набрано чимала кількість "кілознаков", процес роботи з пристроєм введення виявився приємним.

Оригінально оформлений тачпад. Він виглядає як поглиблення в корпусі, при цьому сенсорна панель така ж гладка, як і вся інша поверхня нижньої панелі. Для поліпшення позиціонування поверхня тачпада має точкове рифлення. Практика показала, що це не самий вдалий аналог шорсткому пластику. Тачпад не завжди поводиться адекватно: курсор при навігації може перескочити з однієї частини екрану на іншу, а одноразові натискання часто сприймаються як подвійні. Доведеться або дуже довго займатися його налаштуванням, або купити миша і забути його як страшний сон. Під сенсорною панеллю розташована пара пофарбованих під метал функціональних кнопок. Натискання дуже туге, але це звичайне явище для ноутбуків ASUSTeK.

ПОРТИ І КОМУНІКАЦІЇ

Корпус ноутбука, за винятком заднього торця, з усіх боків усипаний портам.

На передньому краї, прямо по центру, розташований пристрій читання карт пам'яті (SD / MMC).

На лівому торці знаходяться тільки 2 горизонтальних USB-порту і оптичний привід.

З правого боку виробник зайняв більшу частину простору, вмістивши туди:
- гніздо зарядного пристрою;
- Роз'єм вбудованого мережного контролера (Atheros AR8121);
- VGA-порт;
- 2 горизонтальних USB-порту стандарту 2.0;
- 2 аудіороз'єми для підключення мікрофону, навушників або зовнішньої акустики.

Як і у всій серії, набір портів і роз'ємів ноутбука ASUS K50IJ гранично скорочений, є тільки найнеобхідніше. Певної категорії користувачів може не вистачити слота розширення ExpressCard, HDMI-виходу і роз'єму FireWire. Якщо з останнім можна змиритися, то відсутність порту ExpressCard ставить хрест на деяких можливостях розширення функціональності ноутбука.
Комунікаційні бездротові можливості представлені вбудованим Wi-Fi модулем стандарту a / b / g (Atheros AR9285), а ось вбудований Bluetooth-адаптер в ноутбуці ASUS K50IJ відсутня, втім, як і у всій серії K.

ДІСПЛЕЙ

Дисплей ноутбука з діагоналлю 15,6 "і роздільною здатністю 1366х768 пікселів виробництва компанії LG (модель LP156WH2-TLA1). Час відгуку матриці становить 8 мс. Для підсвічування використовується не лампа холодного катода, а Light-emitting diode. Рівні кольору, висока яскравість і економія батареї - це реальні плюси LED-підсвічування. Дисплей покритий глянцем за технологією ASUS Color Shine, що призводить до відблисків і віддзеркалень, але при цьому візуально додаються контрастність і насиченість кольорів. Для роботи з колірною гамою встановлена фірмова утиліта ASUS Splendid Video Enhancement. Вона управляє кол етопередачей за допомогою заздалегідь заданих режимів, що міняють насиченість кольору і колірну температуру. Перемикання режимів здійснюється за допомогою спеціальної швидкої кнопки або комбінації клавіш «Fn + C». Крім закладених виробником п'яти режимів ( «Normal», «Gamma», «Vivid», « Theater »і« Soft »), можна створити ще й свій власний профіль. Для цього необхідно вибрати в додатку пункт« My Profile », після чого пропонованими настройками домогтися потрібної якості зображення.

дисплей 180.23
nit 192.46
nit 191.15
nit 162.04
nit 182.12
nit 175.04
nit 156.01
nit 163.95
nit 176.36
nit Сер. знач. 176.3 nit
Макс. знач. 192.46 nit
Яскравість черн. 2.34 nit
Контраст 80: 1

Характеристики екрану середні, особливо це стосується контрасту, який становить 80 до 1. Яскравість 180 nit дозволить без праці використовувати ноутбук на вулиці в сонячний день. У матриці є серьзений недолік - кути огляду. Ідеальна картинка виходить тільки при перпендикулярному напрямку погляду на площину екрану. Відхилення від цього кута спотворюють картинку, і чим більше кут, тим гірше зображення. Матриця ноутбука явно не призначена для відтворення мультимедіа-вмісту, і якщо у вас виникне бажання подивитися за допомогою нього фільм, краще підключити зовнішній монітор або ЖК-телевізор.

Оптичний привід і жорсткий диск

Для роботи з оптичними накопичувачами в ноутбук встановлений MATSHITA DVD-RAM UJ892AS. Привід за характеристиками знаходиться на гідному рівні. Він підтримує читання / запис будь-яких CD, DVD дисків. Може навіть працювати з DVD-RAM. Але ось технології LabelFlash і LightScribe для нього не доступні. Присутній технологія захисту від спустошення буфера Buffer UnderRun і можливість тестового запису. Технологія Layer Jump Recording (LJR), дозволяє здійснювати мультисесійний запис, а також покращує сумісність при читанні і збільшує обсяги використовуваних даних до 8,5 ГБ для двошарових DVD-R носіїв.

В ноутбук встановлений жорсткий диск Seagate ST9320325AS 2,5 "форм-фактора зі швидкістю обертання шпинделя 5400 об. / Хв, інтерфейс - SATA, об'єм - 320 Гбайт.

Швидкісні характеристики відмінні за рахунок високої щільності запису на пластини жорсткого диска. Вінчестери цієї фірми завжди відрізняються високою якістю і надійністю роботи. Жорсткий диск відноситься до сімейства Momentus і використовує ряд цікавих технологій, з яких можна відзначити:

Фірмова технологія захисту G-Force Protection. При падінні переносного комп'ютера жорсткий диск отримує найсерйозніші пошкодження в тому випадку, якщо головка дряпає поверхню диска, що може привести до втрати даних. Датчик падіння G-Force Protection захищає диск протягом 0,3 секунди, визначаючи, коли він знаходиться в стані вільного падіння, при цьому головки забираються з поверхні пластини і фіксуються на місці.

Технологія змінного притиску головок QuietStep, завдяки якій голівка піднімається з диска в період простою. Це забезпечує більш низьке енергоспоживання під час простою, наднизький рівень шуму і збільшує термін служби диска.

тепловиділення

Система для охолодження компонентів ASUS K50IJ називається IceCool. Перевага її в тому, що поверхня підставки для зап'ясть залишається холодною навіть при тривалому використанні ноутбука. В роботі бловер системи охолодження практично не чутно, і це стосується практично будь-якого режиму роботи: від простою до повного навантаження. Скріншот програми CPUID Hardware Monitor може продемонструвати температурний режим основних комплектуючих ноутбука. Ця утиліта працювала впродовж усього тестування і зафіксувала показники датчиків в різних режимах роботи ноутбука:

Замір температури корпусу проводився за допомогою інфрачервоного датчика в дев'яти точках нижній панелі і в тих же точках, але вже на підставі корпусу. Результати для наочності представлені у вигляді таблиці:

абсолютна температура

Температура в кімнаті: 27.3 ° C Верх Низ 28.8 ° C 32.5 ° C 34.2 ° C 28.6 ° C 30.2 ° C 34.3 ° C 28.5 ° C 29.3 ° C 28.8 ° C 28.8 ° C 30.5 ° C 31.4 ° C 32.6 ° C 30 ° C 27.9 ° C 28.2 ° C 29.8 ° C 28.9 ° C Сер. знач. 30.1 ° C Сер. знач. 30 ° C Макс. знач. 34.3 ° C Макс. знач. 32.6 ° C

Сукупна максимальне тепловиділення всіх компонентів ноутбука вкрай мало, тому корпус ASUS K50IJ залишається холодним навіть при тривалому повному навантаженні системи.

батарея

У ноутбуці вікорістовується 6-ти елементна Li-ion батарея ємністю 48 Вт * ч (11.1 В, 4400 мАг). Ее характерною особлівістю є універсальність. Це стало можливіть Завдяк використанн своєрідної системи установки батареї: акумулятор НЕ є частина корпусу, а встановлюється в підставу и зверху фіксується кришкою. Подібна конструкція кріплення дозволяє не розробляти елементи живлення під кожне окреме шасі, а використовувати одну універсальну батарею в багатьох моделях ASUS. Акумулятор сумісний з наступними ноутбуками: M50xxx, M60xxx, G50xxx, G51xxx, G60xxx, VX5xxx, L50xxx, X55xxx, PRO56xxx, PRO58xxx, PRO72xxx, N61xxx, PRO64xxx, X64xxx, X52xxx, PRO63xxx. Для зарядки батареї використовується блок живлення потужністю 65 Ватт (19 В, 3,42 А). Фірмова технологія Super Hybrid Engine дозволяє значно збільшити час автономної роботи за рахунок оптимізації споживання енергії в залежності від навантаження на систему. А встановлена утиліта управління енергозбереженням Power4Gear дозволяє перемикатися між режимами енергоспоживання натисненням «Fn» + пробіл. Усього доступно чотири режими: «High Performance», «Entertainment», «Quiet Office» і «Battery Saving».

Як завжди, для визначення загальної тривалості автономної роботи використовувався пакет тестів Battery Eater. На час перевірки були відключені переходи ноутбука в стан «Сон» і «Гибернация» і включений модуль Wi-Fi.

BE Classic

BE Classic

BE Reader

BE Reader

720p playback

720p playback

зарядка батареї

1) Класичний режим, BE Classic, 100% яскравість підсвічування матриці, режим «Висока продуктивність», Wi-Fi активний. Результат: 1 година 22 хвилини.
2) Режим читання, BE Reader, 40% яскравість підсвічування матриці, режим «Економія енергії», Wi-Fi активний. Результат 4 година рівно.
3) Відтворення HD 720p, BE Custom, 100% яскравість, 100% гучність, режим "Збалансований", Wi-Fi активний. Результат: 2 години 3 хвилини.
4) Повна зарядка акумулятора зайняла 2 години 2 хвилини.

ВИСНОВОК

В цілому, вся серія K Series Domino Collection вийшла досить цікавою. В першу чергу через хороше співвідношення ціна / якість та широкого асортименту різних моделей, який до того ж постійно поповнюється. За ту вартість, яку просить виробник за ASUS K50IJ (PRO5DI), можна отримати хороший продуктивний ноутбук, єдиним обмеженням для якого буде тільки неможливість грати в сучасні ігри. Хоча доведеться постійно дбати про чистоту глянцевих поверхонь, які виглядають стильно, але дуже сильно брудняться. Неприємним сюрпризом стало рішення ASUSTeK знизити термін фірмової гарантії цієї серії ноутбуків до 1 року.

плюси:
- стильний дизайн;
- попередньо встановлена ​​Windows 7 (64-bit);
- можливість вибору між 32-бітної або 64-бітної ОС;
- фірмові динаміки Altec Lansing;
- корпус практично не гріється.

мінусі:
- бідна комплектація;
- маркость блискучих поверхонь;
- незручний тачпад.