Що таке розумні і портативні колонки: як вони з'явилися, в чому схожість і відмінності між найпопулярнішими моделями

  1. Особистий досвід
  2. Кращі розумні колонки від найбільших виробників
  3. Amazon Echo Dot
  4. Amazon Echo Show
  5. Google Home
  6. Google Home Mini
  7. Google Home Max
  8. Apple HomePod
  9. Життя з віртуальним асистентом Alexa
  10. Інтелектуальні асистенти - каталізатори онлайн-торгівлі

Домігшись повсюдного прийняття смартфонів, ТехноГігант довго шукали новий тип гаджетів, який стане стандартом для всіх і відкриє новий потенційно прибутковий ринок технологій для будинку.

Домігшись повсюдного прийняття смартфонів, ТехноГігант довго шукали новий тип гаджетів, який стане стандартом для всіх і відкриє новий потенційно прибутковий ринок технологій для будинку

Колонка Amazon Echo, в якій працює голосовий помічник Alexa, конкурує на ринку з Google Home. Фото: AP

Першопрохідцем серед портативних розумних колонок була Amazon Echo, випущена в 2014 році і швидко стала хітом продажів. Тепер розумні динаміки перетворюються в локомотив розвитку технологій: вже зараз вони можуть відповідати на питання, налаштовувати будильники, програвати музику, керувати іншими пристроями в будинку і навіть здійснювати покупки.

підписуйтесь на канал Rusbase в «Яндекс.Дзен» , Щоб нічого не пропустити

«Останні 12 місяців стали для сфери смарт-колонок особливо вдалими, і їх виходу на масовий ринок є дві причини. По-перше, вони перетворилися в центральний вузол управління всією екосистемою розумного будинку, - розповів аналітик компанії Canalys Бен Стентон (Ben Stanton). - Вартість цих пристроїв різко впала, і це найважливіше ».

За даними Canalys, за перші дев'ять місяців 2017 року по всьому світу було продано 17,1 млн розумних колонок, а за останній квартал завдяки різдвяним розпродажів було продано ще 16,1 млн пристроїв.

Жорстка конкуренція між лідером ринку бездротових колонок Amazon і Google з її сімейством пристроїв Home привела до того, що вартість пристроїв знизилася з $ 70 до $ 40, що, на думку деяких експертів, дорівнює або нижче собівартості виробництва, тобто призводить до збитків.

«Це не тільки привело нових клієнтів, але і дозволило деяким техногіков обладнати свої будинки відразу декількома колонками», - зазначив Стентон.

Очікується, що тенденція переходу розумних колонок в розряд товарів широкого попиту продовжиться. Canalys оцінює, що річне зростання попиту складе 70%, а продажі в цьому році досягнуть 56 млн одиниць.

Однак розумні динаміки також показують хороший рівень звикання, тобто люди продовжують користуватися ними на постійній основі, а не прибирають в дальній ящик після пари місяців, як часто трапляється з гаджетами.

У той час як Amazon і Google щосили ділять ринок домашніх голосових асистентів, Apple і Microsoft не встигли взяти участь в цій революції.

Apple, чий голосовий асистент для телефонів і комп'ютерів Siri з'явився раніше за всіх, призначила вихід свого динаміка на червень. У листопаді минулого року компанії довелося визнати, що пристрій не з'явиться на ринку до «початку 2018 року», так як для його доопрацювання потрібно «ще трохи часу».

Apple позиціонує свою розумну колонку HomePod за ціною в $ 350 в першу чергу як пристрій для музики, і тільки потім як розумний динамік (але, не дивлячись на наявність bluetooth, цю колонку не можна використовувати як звичайну блютуз-колонку - підключаючи до смартфону). На думку експертів, це пояснюється недоліками Siri. З моменту запуску помічника Apple не змогла істотно поліпшити сервіс, що багато хто вважає наслідком браку статистики про використання.

Microsoft домовилася про випуск колонки з асистентом Cortana на борту в партнерстві з Samsung, проте поки не домоглася істотного прогресу.

У Apple немає величезної бази даних для поліпшення обробки голосу і взаємодії з користувачем, яка є у Google і Amazon. Цей недолік проявляється навіть при використанні iPhone: в той час як Google Assistant досяг практично людського рівня розпізнавання мови, Siri досі часом не може розуміти людей.

Деякі аналітики також сумніваються, що люди стануть купувати динамік від Apple за ціною, в чотири рази перевищує проміжні моделі від Amazon і Google.

«Ніколи не варто недооцінювати Apple. Її віддані фанати можуть змести з полиць HomePod, - зазначає Стентон, додаючи, що компанія швидше за все буде заробляти з проданих пристроїв більше. - Тим не менше, звичайних покупців буде непросто переконати витратитися на HomePod ».

Аналітик додав, що в будь-якому випадку Apple навряд чи зможе змагатися з Amazon і Google за кількістю проданих розумних колонок.

Незважаючи на те, що смарт-динаміки вважаються провідником в світ гаджетів для розумного будинку і на новий потенційно прибутковий ринок, заробіток від продажу пристроїв не є головною причиною інтересу до таких продуктів з боку Google і Amazon. В першу чергу справа в можливості привчити користувачів до того, щоб взаємодіяти з екосистемою компанії через голосового асистента.

Голос зараз вважається новою комп'ютерною парадигмою, наступним кроком після смартфонів, які прийшли на зміну настільним комп'ютерам.

Ось що сказав про Alexa, розумному персональному голосовому помічнику, який дозволяє спілкуватися з пристроїв Echo, директор Amazon по апаратним пристроям Дейв Лімп (Dave Limp): «Ми розглядаємо це як елемент оточуючих обчислень - моделі взаємодії з комп'ютерами, яка спрямована не стільки на користувачів , скільки на весь навколишній простір ».

Однак для того, щоб домогтися навіть рідкісних серйозних поліпшень в голосовому взаємодії, системи машинного навчання повинні обробляти величезні обсяги даних і постійно вдосконалюватися. Той, хто не встиг увійти в гру завчасно, може залишитися позаду назавжди.

У найближчій перспективі виробники пристроїв покладаються на гаджети з голосовим управлінням, які можуть стати центром управління систем розумного будинку.

«Таке враження, ніби кожна компанія прагне випустити власний динамік з підтримкою Alexa або Google Assistant. Багато з цих пристроїв чекає провал, однак ринок в цілому стане сильнішою », - вважає Стентон.

На певному етапі Amazon і Google захочуть отримувати більше прибутку від призначеної для користувача бази своїх голосових асистентів, як вже сталося зі смартфонами і планшетами. Amazon вже дозволяє купувати речі безпосередньо через пристрої на Alexa або Echo. Однак ймовірно, що прямі продажі складуть малу частину прибутку.

«Ми побачимо більш масовані зусилля по монетизації розумних динаміків Amazon і Google. Швидше за все, це буде виражено у вигляді реклами чи передплати для розблокування просунутих функцій », - зазначив Стентон.

Особистий досвід

Обидві мої Alexa мені подобаються. Першу я купив в жовтні, але швидко зрозумів, що потрібна ще одна, тому що через зміну квартири колонка часто не могла мене почути, коли я заходив додому і хотів послухати музику після важкого робочого дня. Тому тепер одна стоїть біля ліжка, і ще одна - біля входу.

Раніше першим ділом після пробудження я брав в руки iPhone, але тепер за допомогою Alexa я можу отримати все необхідне, не піднімаючи голови з подушки і навіть не відкриваючи очей. Перше, що я прошу від Alexa кожен день, це «запали світло і включи BBC Radio 4».

Я не очікував, що звикну до Alexa. Насправді, коробка від неї до сих пір стоїть на кухні, так як я думав, що незабаром поверну її. Однак ця помічниця дивним чином увійшла в моє життя, і пояснити, наскільки це зручно, важко, поки не почнеш користуватися самостійно.

Alexa допомагає мені готувати і навіть спати. Коли готуєш випічку і руки в тісті, можна просто викрикувати питання на кшталт «скільки грамів масла в одній чашці» або просити її встановити таймер без необхідності зупинятися і мити руки.

Іноді мені важко заснути, і по команді Alexa може включати заспокійливі звуки. Часом я прошу включити звук дощу, вітру або міський шум - а при бажанні можна послухати муркотіння котів, голоси дельфінів або гру на флейті.

В якійсь мірі я став фанатом Alexa і почав розписувати її плюси рідним і друзям. Я купив одну для своєї 59-річної мами, тому що мені стало цікаво подивитися, чи буде вона користуватися пристроєм. Я не думав, що мамі сподобається Alexa, але вона стала ще більшою її прихильницею. Я помітив, що мама спілкується з Alexa набагато ввічливіше, кажучи динаміку «будь ласка» і «спасибі». Я ніколи так не роблю.

Я можу зрозуміти, чому мама так дружелюбна до Alexa: спілкування з нею здається набагато більш природним, ніж з Siri, яка до сих пір дуже нагадує робота. Alexa навіть розповідає жарти. Чи не найтонші, але деякі люди жартують гірше.

Кращі розумні колонки від найбільших виробників

Amazon Echo

Amazon Echo

Фото: Елен Томпсон / AP

Ціна: $ 100

Висока якість звуку, здатність почути вас на тлі гучного оточення і значний набір функцій з безліччю сторонніх додатків.

Amazon Echo Dot

Amazon Echo Dot

Фото: Семюел Гіббс / Guardian

Ціна: $ 50

Всі функції Alexa, стислі в більш компактний корпус у вигляді шайби з невеликим динаміком.

Amazon Echo Show

Amazon Echo Show

Фото: Семюел Гіббс / Guardian

Ціна: $ 200

Echo з екраном для показу відео, трансляції з камери і додаткової інформації по голосовому запитом.

Google Home

Google Home

Фото: Google


Ціна: $ 129

Розпізнавання голосу у Google реалізовано краще, ніж у Amazon, проте Home звучить гірше і на $ 29 дорожче.

Google Home Mini

Google Home Mini

Фото: Семюел Гіббс / Guardian

Ціна: $ 49

Краще рішення, якщо ви шукаєте пристрій для отримання відповідей на питання, але програє за якістю звуку.

Google Home Max

Google Home Max

Фото: Стівен Лем / Reuters

Ціна: $ 399

Найбільший і найдорожчий динамік від Google поєднує інтелект з відмінною якістю звуку.

Apple HomePod

Apple HomePod

Фото: Apple

Ціна: $ 350

Пристрій, який виходить на ринок в «початку 2018 року», позиціонується Apple в першу чергу як музичний пристрій, проте сумніви щодо здібностей Siri залишаються обґрунтованими.

джерело

Матеріали по темі:

Життя з віртуальним асистентом Alexa

Як виглядає центр розробки Amazon, де навчають голосового помічника Alexa

Інтелектуальні асистенти - каталізатори онлайн-торгівлі

Повстання машин відкладається: розумна побутова техніка зробить наше життя кращим

Відео по темі:

5 причин не купувати розумну колонку:

Знайшли друкарську помилку? Виділіть текст і натисніть Ctrl + Enter