Тест ноутбука Acer Extensa 5635Z: знаряддя праці офісного планктону

  1. Зовнішній вигляд, корпус
  2. клавіатура
  3. порти
  4. екран
  5. начинка
  6. продуктивність
  7. харчування
  8. висновки
  9. PS Перевірка роботи під Ubuntu 9.04

Напевно наші читачі помітили, що ми тестуємо переважно іміджеві, дуже потужні або просто незвичайні для ринку ноутбуки, які коштують чималих грошей. І в цьому, можливо, полягає наша помилка. Адже помітно більш масовими є звичайні недорогі офісні «друкарські машинки XXI століття». Дуже багатьом від ноутбука потрібно зовсім небагато: веб-серфінг, робота в офісних додатках, зручна клавіатура, здатність пару годин обходитися без розетки - і все це в межах трьох кілограмів. Зрозуміло, начинка таких моделей не приголомшує уяву, але то і не потрібно. У той же час з розвитком технологій оновлюється і сектор бюджетної техніки. Ноутбук Acer Extensa EX5635Z - втілення того, як компанія уявляє собі сучасний недорогий ноутбук для бізнесу. Його і Потестіруєм. Напевно наші читачі помітили, що ми тестуємо переважно іміджеві, дуже потужні або просто незвичайні для ринку ноутбуки, які коштують чималих грошей

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Зовнішній вигляд, корпус

Від бюджетного ноутбука очікувати респектабельної зовнішності не доводиться. Простенький темно-сірий пластик, закруглені кути, прості форми - непоказна зовнішність, в загальному.

Простенький темно-сірий пластик, закруглені кути, прості форми - непоказна зовнішність, в загальному

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Якість збірки приємно здивувало. Деталі щільно прикручені, люфтів немає, шарнір кришки вельми тугий і зберігає її в обраному положенні, включаючи закрите - засувок або магнітів немає. Кришка тримається на доброму слові, але надійно. Хід її, до речі, - аж 195 градусів, хоч на стінку вішай.

У ролі ложки дьогтю виступив акумулятор. Він чомусь має деяку свободу в своєму слоті, чому деренчить при перенесенні.

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Для вивчення потенціалу ноутбука в сенсі апгрейда потрібно поглянути на дно пристрою. Як і в більшості портативних комп'ютерів Acer, за однією великою кришкою ховається все, що можна поміняти: пам'ять, вінчестер, плата mini-PCIe.

Як і в більшості портативних комп'ютерів Acer, за однією великою кришкою ховається все, що можна поміняти: пам'ять, вінчестер, плата mini-PCIe

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

клавіатура

Досить несподівано, але Extensa 5635Z має повноцінну клавіатуру з цифровим блоком! Від «усміхненого» формату клавіатури з вигнутими рядами (як, наприклад, у Extensa 5220, на якій писався цей текст) в компанії вирішили відмовитися. А жаль. Крапельку ергономічності це додавало. Немає тут і «летять» клавіш, як в недавно ми перевірили на сайті ноутбуків з серії Aspire. На щастя, немає і стислих по вертикалі курсорних кнопок. Коротше кажучи, все в традиційному стилі. Виняток, мабуть, становлять клавіші Page Up, Page Down, Home і End - вони розташувалися під цифровим блоком, що досить незвично. Ще можна поскаржитися на досить вузький лівий Ctrl - палець періодично по старій пам'яті промахується і тисне Fn.

Ще можна поскаржитися на досить вузький лівий Ctrl - палець періодично по старій пам'яті промахується і тисне Fn

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Хід клавіш м'який, а інтенсивна друк не створить помітного шуму. Клавіатура виконана з простого матового пластика не найвищої якості. Втім, на неприємні тактильні відчуття скаржитися не доводиться.

Втім, на неприємні тактильні відчуття скаржитися не доводиться

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Бракує набору додаткових функціональних клавіш з прив'язкою до програм або системних викликів: блокування системи (щоб не розчепірювати для Win + L), запуск поштової програми, браузера і т. Д. Тут цього немає, а багато, як видається, з радістю користувалися б .

Під клавіатурою розмістився тачпад. Великий і приємний. Палець ковзає по ньому, як хокеїст по льоду. Зони скролла хоч і не позначені «розміткою», але, звичайно ж, є і працюють. Крім цього, драйвер тачпада підтримує кілька жестів, включаючи многопальцевость. По-перше, це масштабування простим раздвиганием пальців. По-друге, малюючи одним пальцем спіраль, можна перегортати сторінки і документи - це схоже на те, як працює кільце ClickWheel у плеєрів iPod. Нарешті, по-третє, горизонтальні «мазки» по тачпаду двома пальцями призводять до повернення на попередню або наступну сторінку в браузері, тобто забезпечується подорож по історії веб-серфінгу.

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Дві кнопки тачпада фізично розділені. Вони, мабуть, зайве вузькі, але до цього можна звикнути.

порти

Для себе я відзначив такий показник турботи виробників ноутбуків про користувачів, як розташування USB-портів. Зовсім простежувалося чіткий поділ: бюджетні моделі поголовно мали портами ззаду, а моделі серйозніше забезпечували власника зручністю бачити роз'єм, в який встромляє аксесуар. Судячи з Extensa 5635Z, цей маркетинговий антигуманізм помер - все USB-порти на ній знаходяться з боків: два справа і один зліва.

Судячи з Extensa 5635Z, цей маркетинговий антигуманізм помер - все USB-порти на ній знаходяться з боків: два справа і один зліва

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Правий бік прихистив також пишучий DVD-привід з лотком для дисків. А зліва розташувалися два 3.5-міліметрових аудіороз'єми (для навушників і мікрофону), порт Ethernet і аналоговий відеовихід D-Sub. На межі, зверненої до користувача, поруч зі світлодіодами знаходиться слот для флеш-карт SD / MMC / MS Pro / XD. На задній грані залишився лише один роз'єм для підключення блоку живлення.

На задній грані залишився лише один роз'єм для підключення блоку живлення

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

екран

Дисплей Extensa 5635Z хочеться і похвалити, і посварити. По-перше, він матовий - алілуя! Геть відблиски і гламурний глянець - на такому ноутбуці потрібно працювати, а не милуватися на нього. По-друге, яскраве підсвічування допоможе не стати жертвою яскравого сонця - екран хоч і сліпне, але зображення залишається добре помітним. Нарешті, світлодіодне підсвічування дає рівномірну яскравість по всій площі екрану. На цьому плюси закінчилися, починаються мінуси. Яскравою соковитою картинкою Extensa 5635Z, на жаль, не порадує. Охоплення колірного простору настільки скромний, що демонстрацію ваших відпускних фотографій однозначно варто довірити якомусь іншому комп'ютера.

Горизонтальних кутів огляду вистачить для того, щоб удвох-утрьох подивитися фільм важливий документ. Вертикальні ж кути настільки малі, що при роботі доведеться або тримати спину, або часто поправляти кришку.

начинка

Прийшовши на тест примірник обладнаний процесором Intel Pentium Dial-Core T4300 з тактовою частотою 2.1 ГГц (частота шини - 800 МГц), двома гігабайтами пам'яті і вінчестером на 160 гігабайт. З бездротових модулів присутня тільки Wi-Fi. А ось Bluetooth-модуль відсутня, хоча кнопка його включення на місці. Напевно деякі покупці марно зрадіють і подумають, що отримали такий ось бонус. Але ж ні.

Але ж ні

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Операційною системою виступає Windows Vista Home Premium. Зазвичай на ноутбуки цього цінового діапазону встановлюють Vista Home Basic. Чи не пошкодували, приємно. Можна насолоджуватися красивим інтерфейсом Aero. Ну і, звичайно, на місці черговий набір встановленого ПЗ, включаючи казуальні ігри:

Ну і, звичайно, на місці черговий набір встановленого ПЗ, включаючи казуальні ігри:

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

продуктивність

Вбудована утиліта Vista для оцінки продуктивності комп'ютера дала такий результат:

Вбудована утиліта Vista для оцінки продуктивності комп'ютера дала такий результат:

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Тест продуктивності жорсткого диска:

Тест продуктивності жорсткого диска:

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

Чесно кажучи, очікування були дещо гірше. Ноутбук дійсно досить потужний для виконання офісних завдань. Система залишається чуйною при запущених браузері з десятком вкладок (а флеша-то там скільки!) І солодкій парочці Word і Excel. Музика, яка грає на тлі, не заїкається.

До нас на тест, як уже сказано вище, потрапила модель з двома гігабайтами оперативної пам'яті, однак якщо є така можливість, краще віддати перевагу їй 4-гігабайтний варіант. Пам'яті багато не буває, вже повірте. І плювати на ту її частину, яка виявиться за бортом через архітектури та особливостей адресного простору. Згодом система обростає безліччю резидентних утиліт, а програми стають все більш і більш ненажерливими, причому процесор-то залишається не завантажено, а ось ситуація з вільною пам'яттю загострюється і викликає пригальмовування всієї системи.

Дивитися відео на EX5635Z можна, але краще почитати книжку. В першу чергу через описаних вище недоліків дисплея. Те ж стосується і ігор, хоча інтегроване відео від Intel цілком стерпно справляється з продуктами ігростроя трьох-чотирирічної давності.

При великому навантаженні вступає в гру система охолодження в особі вентилятора. Як він поведеться через місяці роботи сказати складно, але в молодості (на тест ноутбук потрапив прямо з заводу) його ледь чутно. Потрібно просто працювати, тоді на шерех повітря просто не будеш звертати увагу. Розігріти дно ноутбука до температури, коли його вже не можна тримати на голих колінах, не вдалося - система охолодження справляється зі своїм завданням на відмінно.

харчування

У ноутбуці встановлений 3-осередковий акумулятор ємністю 4400 мАг. Тест показав, що в стані медитації (WiFi-модуль відключений, яскравість екрану на мінімумі, завантаження процесора прагне до нуля) Extensa 5635Z може протягнути без розетки близько 5 годин 20 хвилин. Результат, звичайно, даремний сам по собі, але дає уявлення про економічність компонентів системи. У максимальному навантаженні тест тривалості автономної роботи ноутбука тривав 2 години 10 хвилин. Непоганий результат. При реальному використанні з роботою в бездротової мережі за блоком живлення довелося бігти через 3 години після включення ноутбука.

висновки

Ноутбук Acer Extensa 5635Z виразно чекає успіх в корпоративному секторі. У багатьох компаніях чи не весь персонал обмежений скромним набором використовуваного програмного забезпечення: браузер за смаком, Word, Excel, Outlook та ICQ-клієнт для розваги. Бюджетний ноутбук виявляється не сильно дорожче простого офісного десктопа. А можливість забрати ноутбук додому може позитивно позначитися на мотивації співробітників. Нарешті, займають портативні комп'ютери значно менше місця, ніж їх настільні аналоги, та й шумлять не так голосно. До цієї ж цільової аудиторії можна прирівняти і невимогливих домашніх користувачів, які не хочуть відриватися від інтернету на дачі, в ліжку і ... кхм ... під час щоденних природних процедур. Extensa 5635Z - це, вже вибачте за штамп, відмінна «робоча конячка». Вона підійде офісному працівнику, хоча, зрозуміло, менеджерам, які особисто спілкуються з клієнтами, варто підібрати що-небудь більш іміджеве. Загалом, за свою ціну Acer Extensa 5635Z - на мій вибагливий погляд, відмінний варіант. Так, немає Bluetooth-модуля і в гри не пограти, але повторюся: це бюджетний ноутбук для офісних завдань. На даний момент Extensa 5635Z продається за 20 тисяч рублів або навіть трохи дорожче, але це повинно залишитися на совісті торговців. Справжня ціна ноутбука становить близько 500 доларів, і до цього показника цінник прийде, коли почнуться серйозні поставки.

Справжня ціна ноутбука становить близько 500 доларів, і до цього показника цінник прийде, коли почнуться серйозні поставки

Acer Extensa 5635Z

Acer Extensa 5635Z

PS Перевірка роботи під Ubuntu 9.04

Хоч Extensa 5635Z і поставляється з попередньо встановленою Vista Home Premium, нам стало цікаво як ноутбук поведеться під керуванням одного з найпопулярніших дистрибутивів Linux - Ubuntu в версії весни цього року з усіма наявними на сьогодні доповненнями. Не секрет, що корпоративний сектор хоч і обережно, але робить кроки в бік вільного ПЗ. Отже, перевіримо працездатність за декількома пунктами, з якими дуже часто виникають проблеми:

  • завантаження - так
  • графічна оболонка - так
  • звук - так
  • Wi-Fi - так (світлодіодний індикатор не працює)
  • регулювання звуку з клавіатури - так
  • регулювання яскравості екрану з клавіатури - немає
  • тачпад - так
  • режим очікування - так
  • гібернація - так

Дякуємо компанії Acer і особисто Анну Богомаз за надане на тест пристрій.

© Ілля Рубцов 2009, спеціально для Cyberstyle.ru
© Cyberstyle.ru