Як вибрати ноутбук для дому та не пошкодувати потім

  1. Для чого вам потрібен ноутбук
  2. Тип, розмір ноутбука
  3. Встановлена ​​операційна система
  4. Швидкий процесор - серце ноутбука
  5. Процесори Intel
  6. Процесори AMD
  7. Тип графічного адаптера
  8. Пам'ять нам теж не завадить
  9. Екран - «ахіллесова п'ята» недорогих ноутбуків
  10. Жорсткий диск і привід DVD
  11. Зв'язок із зовнішнім світом пристроїв для підключення
  12. Мережа та Wi-Fi
  13. USB і відео
  14. Аудіо
  15. Батарея і ергономіка не на останньому місці
  16. Висновки

Влітку я вже писав   за якими параметрами вибирати ноутбук   , А тепер хочу більш конструктивно підійти до цього питання Влітку я вже писав за якими параметрами вибирати ноутбук , А тепер хочу більш конструктивно підійти до цього питання. Я візьму всім звичний і зрозумілий сервіс Яндекс.Маркет і по кісточках розберу звідти один ноутбук.

Розповім про всі тонкощі і підводні камені, які будуть вас очікувати при виборі ноутбука для будинку. Втім, для невибагливих буде досить ознайомитися з моєї попередньої статті, в якій все просто і без проблем.

Для чого вам потрібен ноутбук

Перед тим як перебирати десятки моделей ноутбуків раджу вам ТОЧНО визначитися з бажаними характеристиками вашого майбутнього «друга». Коли я купував собі ноутбук, моєю помилкою було те, що я сам не знав, чого ж я хочу. У підсумку, коли було переглянуто пару десятків моделей, з'являлася ще якась бажана «фішка» і все доводилося дивитися спочатку. Раджу відразу завести собі Excel-документ, в який будете вносити модель ноутбука і ставити галочки за якими параметрами він підходить. Відразу визначитеся, що для вас краще: ноутбук, планшет або нетбук .

Для прикладу я взяв ноутбук Lenovo V580 вартістю близько 22000 рублів (у 2014 році :). Взагалі, додому можна брати як звичайний ноутбук, так і ігровий з дуже «цікавим» цінником. В рамках же цієї статті розглянемо звичайні ноутбуки.

Отже, подивимося які характеристики нам показує Яндекс.Маркет:

Відразу кидається в очі довга рядок незрозумілих букафф і цифр. Це основні характеристики, за якими можна відразу уявити що за «фрукт» перед нами і вирішити чи варто дивитися далі. А далі йде розшифровка цих параметрів. Ну що ж, подивимося.

Тип, розмір ноутбука

Найперше - це тип. Тут зрозуміло, це ноутбук або нетбук. Я не рекомендую звертати уваги на нетбуки, хіба що вам потрібен маленький, компактний комп'ютер для постійного носіння з собою. У нетбуків маленький екран (з діагоналлю до 10 "(один дюйм = 2.54см), немає приводу DVD і технічно скромна начинка. І взагалі, нетбуки це вимираючий вид, який активно витісняється планшетами і« трансформерами ».

І взагалі, нетбуки це вимираючий вид, який активно витісняється планшетами і« трансформерами »

Порівняння розмірів ноутбука і нетбука

Встановлена ​​операційна система

Зверніть на цей пункт особливу увагу, тому що від нього безпосередньо залежить ціна і ваш головний біль в майбутньому. Ноутбуки поставляються з операційними системами Windows, Linux або DOS. Правда, є ще «макбуки», тобто лептопи від компанії Apple з операционкой Mac OS, але я їх не беру до уваги в рамках цієї статті. Щоб купити MacBook потрібно просто прийти в салон і вибрати модель, яка підходить за розмірами і ціною.

Щоб заощадити дивіться на ноутбуки з безкоштовними операційними системами Linux або DOS. Саме по собі наявність цих ОС не означає що доведеться працювати саме з ними. Це «номінальні» системи, з якими в реальності ніхто не працює. Вам прийдеться самим встановити Windows на такий ноутбук або запросити фахівця. Нічого складного в установці Windows немає, і в цьому можна переконатися, ознайомившись з моєї статті.

Але, якщо вам дороге ваше час і не шкода додаткових 50-100 $, то беріть модель з встановленою операційною системою Windows 10. Але врахуйте, що при виході нової версії Windows, її все одно треба буде встановлювати вручну. З приводу вибору між Windows 7 і Windows 8/10 я скажу, що особливої ​​різниці немає. Сімка і вісімка на даний момент ще нормальні ОС, але десята версія стрімкими кроками набирає популярність, т. Ч. «Чому бути, того не минути». Windows 10 заточена під планшетні комп'ютери з сенсорним екраном, і багатьом це не подобається, але скоро всі звикнуть)

Швидкий процесор - серце ноутбука

Йдемо далі, і дивимося на процесор. Має сенс розглядати ноутбуки на сучасних процесорах Intel або AMD. Тут є стратегічний момент: процесори Intel швидше ніж AMD, але процесори AMD є з більш потужною вбудованою графікою.

Тому, якщо це ноутбук без дискретної відеокарти (про це нижче), а хочеться коли-ніколи поганяти в іграшки, то краще вибирати АМД A-серії, але для комфортної роботи краще Intel, тому що вони швидше працюють в офісних програмах і в інтернеті. Для будинку немає сенсу шукати шести-восьміядернікі, з головою вистачить 4 (для ігор), а взагалі навіть два ядра. Фух, сподіваюся зрозуміло розклав колоду!

Процесори Intel

Сучасні процесори Intel для ноутбуків бувають:

  • зовсім бюджетні Atom і Celeron
  • середні Core M3, M5, M7 і Pentium
  • потужні Intel Core i3, Core i5, Core i7
  • ТОП Core i9
  • секретний Xeon, для вузьких завдань

Моделі однієї серії (перша буква і цифра) відрізняються тільки тактовою частотою, на якій вони працюють. Наприклад Pentium B960 - працює на частоті 2,2 ГГц, а B980 - на частоті 2,4 ГГц (така різниця майже не помітна в роботі). Чим більше кеша першого (L1), другого (L2) і третього (L3) рівнів, тим краще. Але це прив'язане до моделі і не змінюється в рамках однієї серії, т.ч. дивіться тільки на код процесора.

Для неквапливої ​​роботи вдома можна зупинитися на ноутбуці з процесором Intel Celeron або Atom (x5, x7). Але краще Pentium (N4200 краще ніж N3710) або енергоефективний Core M, який працює без вентилятора, тихо. Їх продуктивності цілком вистачить для вирішення більшості повсякденних завдань.

Intel Core i3 майже не має переваг перед молодшими братами, тому для більш комфортної роботи краще відразу брати платформу на процесорі Core i5. Процесори Core i7 ще більш потужні, але і коштують значно дорожче. Intel Core i9 коштує дуже дорого, це найшвидший процесор для ноутбука. В рамках однієї лінійки, арифметика вибору проста: чим дорожче і більше циферки в моделі, тим краще.

Процесори AMD

Процесори AMD бувають:

  • серій E (застарілі E-350, E-450) і E2 (9000, 9000E)
  • A4, A6, A8, A10, A12 з хорошою відеокартою
  • FX-серія, без відео взагалі
  • топова серія Ryzen

Я не раджу звертати увагу на надбюджетних ноутбуки з процесорами АМД серії «E2» і тим більше «E». На них неможливо комфортно працювати, гальмує навіть браузер ! Для початку звертайте увагу на процесори серії «A». У назві далі йдуть цифри, в яких закодована частота роботи. Наприклад, A4-4300M означає процесор, який працює на тактових частотах 2,5-3,0 ГГц.

Врахуйте, що якщо взяти два процесори Intel і AMD Ax з однаковою частотою, то Intel буде швидше! Але в АМД більш швидке графічне ядро, а це значить, що будуть йти гри кількарічної давності. Правда, в процесорах Intel з графікою Iris Pro теж все добре.

Правда, в процесорах Intel з графікою Iris Pro теж все добре

Процесори AMD FX хороші по співвідношенню ціна / швидкість і не мають дискретної відеокарти, тому в такому ноутбуці завжди встановлена ​​окремий відеопроцесор, що робить їх середньо-придатними для ігрових застосувань. Якщо будете брати ноут на FX-процесорі тільки для роботи, то ви нормально так переплатите за відеокарту. В такому випадку краще подивитися на Intel Core i5, i7.

Процесори Ryzen 3, Ryzen 5 і Ryzen 7 наступають на п'яти Intel Core третин, п'ятої та сьомої серій відповідно. Це топові процесори від AMD з відеочіпом AMD Radeon RX Vega. Але у більш ранніх версій взагалі немає вбудованого відеоядра, так само як у FX. У зв'язку з цим, ноутбуки на ранніх процесорах Ryzen оснащуються дискретною відеокартою, від не найгіршою до топової. В такому випадку виходить, що в Ryzen 3 майже немає сенсу, тому що для ігор він трохи слабенький, але за відео доведеться доплатити, тобто краще тоді Intel i3, тому що він несе в собі вбудовану графіку офісного рівня.

Тип графічного адаптера

Може бути вбудований відеочіп (наприклад Intel HD) або дискретна відеокарта (почитайте які бувають відеокарти ). Модель вбудованого відеоядра практично не має значення. Ноутбуки з дискретною відеокартою коштують значно дорожче і потрібні тільки тим, хто любить пограти в сучасні ігри.

Якщо у розглянутій моделі встановлена ​​NVidia GT 910M, то це дуже слабка відеокарта, яка тільки трохи краще вбудованого рішення. Брати таку модель не має сенсу з фінансових міркувань. Можна брати починаючи з NVidia GT 840M, 920M і вище. Серед ноутбуків з картками AMD не варто звертати увагу на моделі Radeon 5xx, HD 7420G, 7470M, причому обсяг відеопам'яті не має значення.

Більш повну інформацію про відкритих можна дізнатися з цього порівняння . До речі врахуйте, що грати на дискретній відеокарті від акумулятора все одно не вийде, тому що вона може просто не включитися.

Пам'ять нам теж не завадить

Тут все просто: чим більше, тим краще! Для комфортної робота в системах Windows 7/8/10 потрібно від 4 Гб оперативної пам'яті. Можна працювати і на двох, але я б не став цього робити 🙂 Всі сучасні ноутбуки оснащуються пам'яттю типу DDR3 / 4, але працювати вона може на різних частотах, наприклад на 1600 або 2133 МГц. Чим більше частота - тим краще.

Зверніть увагу на максимальний розмір пам'яті і на кількість слотів для модулів. Можна вибрати ноутбук з 2Гб або 4Гб оперативної пам'яті, а потім додати скільки треба. Сама пам'ять коштує не багато, але замінити або додати планки пам'яті можуть в сервісному центрі за невелику винагороду. Якщо збираєтеся зробити це самі, то попереджаю, що не кожен ноутбук дозволяє легко дістатися до слотів пам'яті! У одних просто знімається задня кришка, а інші вимагають серйозної розборки, тому уточніть цей нюанс заздалегідь.

Екран - «ахіллесова п'ята» недорогих ноутбуків

Дивимося на наступний скріншот:

Справа в тому, що в недорогі домашні ноутбуки ставлять огидні екрани! Відразу будьте готові до незвично поганим кутах огляду і невиразною передачі кольору. Навіть найдешевший домашній монітор показуватиме краще, ніж екран на ноутбуці, який позиціонується як хороший.

Не знаю з чим пов'язаний такий маркетинг, кажуть що хороші економічні матриці коштують дорого (а адже в ноутбуках все компоненти енерго-економні), але раніше ставили нормальні екрани! Людина, який купив ноутбук Sony 6 років тому, сьогодні не може знайти хоча б ТАКИЙ ЖЕ екран.

Екрани поділяються на глянцеві і матові. Ситуація ускладнюється ще й тим, що в переважна кількість лептопів встановлюють матриці (екрани) з глянцевим покриттям. Такі ноутбуки дуже вигідно виглядають на прилавках магазинів, але не більше того. В екрані все відбивається як в дзеркалі! Якщо ви плануєте ходити з таким ноутбуком, то відразу приготуйтеся до болісного вибору положення екрану, при якому можна нормально працювати. Також, при роботі з глянцевими екранами більше псується зір .

Крім красивого зовнішнього вигляду, глянцеві екрани візуально підвищують контрастність і перенесення кольорів зображення, тому вони більш кращі для мультимедійного застосування (фото, фільми, ігри). Матові екрани не виглядають як дзеркало, за ними комфортніше працювати. Тому в усі корпоративні ноутбуки ставлять тільки матові екрани. Але контрастність і перенесення кольорів таких екранів трохи гірше, ніж у глянцевих (якщо брати одного рівня). Втім, можна знайти і гідні варіанти недорого.

Порівняння глянцевого (зліва) і матового (праворуч) екранів

Читав, що в Америці люди вийшли на вулиці з транспорантами, протестуючи проти тотальної установки глянцевих екранів в MacBook'и. І це при тому, що на макбуков нормальний глянець, який не так сильно відблискує. Моя думка, що глянцеві екрани пройдуть незабаром так же, як і проходить мода на глянсові покриття.

Втім, продаються спеціальні плівки для глянцевих екранів, що усувають відблиски. Але не кожна плівка належиться на екран рівно, без бульбашок і не погіршить якість зображення. Тому вибирайте відразу той тип екрану, який підходить під ваші потреби.

Ще є такий прикол, що якість екрану якось не залежить безпосередньо від ціни ноутбука. Просто є як вдалі моделі, так і відверте Г. Вірний варіант - це прийти в магазин і побачити все своїми очима. Не варто довіряти відгуками в інтернеті, тому що в однакові ноутбуки різних серій випуску можуть ставити різні матриці.

Крім типу екрану звертайте увагу, звичайно ж, на розмір матриці. Стандартом «де факто» для офісних ноутбуків стала діагональ 15,6 ". У порівнянні зі звичним 19 "-21" домашнім монітором це замало, але на то він і мобільний комп'ютер. До речі, якщо ви вирішили придбати ноутбук просто як домашній комп'ютер, то ще раз подумайте, може краще купити нормальний комп? Екрани з розміром 17 "будуть істотно дорожче, їх незручно носити з собою, швидше розряджається батарея, і все одно цього мало.

Світлодіодна (LED) підсвічування застосовується вже майже у всіх ноутбуках. Є ще така характеристика, яка не завжди згадується - максимальний кут нахилу екрану. Маленький кут нахилу не дозволить досить відкинути кришку екрану щоб працювати з ноутбуком на колінах. Вибирайте ноутбук з кутом нахилу кришки від 130 градусів.

Зараз не важко знайти ноутбук з хорошою матрицею з абревіатурою IPS, вони набагато краще ніж дешеві TN Film. Однак, грати в динамічні ігри, наприклад стрілянина, краще на TN-матрицях, тому що у них більш швидкий час відгуку, ну або на дорогих IPS.

Жорсткий диск і привід DVD

Подумайте, чи потрібен вам взагалі привід для зчитування дисків. Багато користувачів вже давно не користуються DVD-дисками, все перейшли на флешки. Як альтернатива дорогим ультрабуків, є тонкі ноутбуки без приводу DVD, які коштують менше і важать на півкілограма поменше. Якщо ж дисковод потрібен, то зверніть увагу, що можна знайти моделі з приводом BlueRay, який буде читати не тільки звичайні CD / DVD-диски.

Великі обсяги жорстких дисків сьогодні потрібні не так як раніше. Уже мало хто зберігає музику і фільми на диску, все можна дивитися і слухати онлайн, і навіть працювати з документами Word і Excel . Але менше 500Гб все-одно не встановлюють, а цього я вважаю більш ніж достатньо. Набагато більший вплив на комфортність роботи надасть тип диска: HDD або SSD.

Твердотільні накопичувачі (SSD) працюють в рази швидше, але вартість містких SSD поки що велика і в домашні ноутбуки їх не встановлюють. Можна самостійно докупити SSD-диск і встановити його замість HDD, оптимізувати для роботи з Windows і радіти життю 🙂

А якщо не хочеться вибирати між швидкістю і вільним місцем, тобто ноутбуки з обома дисками HDD + SSD. У таких випадках операційна система встановлюється на SSD, а дані зберігають на звичайному жорсткому диску. Гібридні диски я не рекомендую, тому що переплатити доведеться, а сенсу не багато.

У бюджетному сегменті можна знайти ноутбук взагалі без HDD, а просто з флеш-пам'яттю eMMC. На такий пристрій можна тільки операційну систему встановити.

Зв'язок із зовнішнім світом пристроїв для підключення

Вибираючи собі ноутбук варто упевнитися, що в наявності є всі необхідні засоби зв'язку і входи / виходи для зовнішніх пристроїв.

Мережа та Wi-Fi

Мережева карта для підключення до дротової мережі є у всіх ноутбуків, зазвичай стандарту Gigabit LAN зі швидкістю підключення до 1000Мб / с. Інтерфейсом для підключення по Wi-Fi сьогодні також обладнуються всі моделі, але тут є вона заковика.

Чи не попадіться на застарілі моделі, в яких встановлено Wi-Fi адаптер стандарту Wi-Fi 802.11 n. Вам потрібен більш новий Wi-Fi 802.11 ac, тому що їм підтримується більша швидкість, краща стабільність роботи, більше покриття сигналу. Ні. в стандарті «n» немає нічого поганого, це хороші адаптери, і вдома ви навряд чи помітите різницю. Але навіщо вибирати адаптер «n», якщо повсюдно є «ac»?

І якщо вже попадеться хороший ноутбук, але з 802.11 n, то зверніть увагу, що деякі мережеві модулі Wi-Fi підтримують швидкість тільки до 65-72Мбіт / с, а не 150-300Мб / с. Причому це ніяк не позначається на ціні, просто такі модулі і все. Імовірно, максимальна швидкість зашита в параметрах модуля і не є апаратним обмеженням. Помічено така «фішка» у модулів Broadcom.

Далі йде Bluetooth, він є майже на всіх ноутбуках. Буває, що модуль BT заявлений в характеристиках, а на ділі його не надається! Але це швидше виняток, ніж правило. Bluetooth потрібен для бездротового з'єднання між вашим телефоном і ноутбуком, а також для підключення бездротових гарнітур і колонок.

USB і відео

В сучасних ноутбуках встановлюють роз'єми USB 3.0 і 2.0. На відміну від більш поширеною версією USB 2.0, «трійка» на порядок швидше, але щоб скористатися всіма принадами швидкої передачі даних знадобиться таке ж швидкісне, і недешеве, пристрій! Тому не варто гнатися за наявністю великої кількості портів USB 3.0.

Важливіше загальна кількість портів USB. Оптимальним можна вважати 3-4 ЮСБ-порту. До одного, наприклад, підключається радіо-модуль бездротової мишки, в інший флешка, в третій USB-гарнітура, в четвертий принтер, ну і т.д. При нестачі портів можна буде докупити USB-хаб (розгалужувач).

Вихід VGA (D-Sub) і HDMI є на всіх ноутбуках і дозволяє підключити РК-телевізор або зовнішній монітор. Врахуйте, що ноутбуки широкоформатні, і підключається зовнішній монітор повинен бути широкоформатним. Але це в разі дублювання зображення екрану ноутбука. А якщо його використовувати як додатковий, який розширює робочий стіл, то все одно який, головне щоб зручно було.

Аудіо

А ось і наступна «фішка». Це захоплення виробників встановлювати суміщений вихід на навушники з мікрофонним входом! Ну блін, просто слів немає, оптимізували! Заощадили три копійки, а люди ходять, мучаться, перехідники по 10 доларів купують щоб підключити до такого дива мікрофон, а він все одно не працює, тому що стандарти у всіх різні 🙂 Дивіться відразу, що якщо потрібно підключати зовнішній мікрофон або гарнітуру з роздільними джек , то выбирайте ноутбук с раздельными входом и выходом.

Заощадили три копійки, а люди ходять, мучаться, перехідники по 10 доларів купують щоб підключити до такого дива мікрофон, а він все одно не працює, тому що стандарти у всіх різні 🙂 Дивіться відразу, що якщо потрібно підключати зовнішній мікрофон або гарнітуру з роздільними джек , то выбирайте ноутбук с раздельными входом и выходом

Поєднаний вхід / вихід (зліва) і роздільні (праворуч)

Поєднаний вхід дозволяє підключати гарнітуру з четрирёхконтактним штекером, але не кожна ще буде працювати. Залишається купувати зовнішнє USB-звуковий пристрій або недешеву USB-гарнітуру. Розумію, зробили б суміщений вхід / вихід з розрахунку, що можна користуватися вбудованим в ноутбук мікрофоном, але так і його примудряються зробити такого низької якості і тихий , Що він стає майже марний!

Про якість звуку цікавитися не варто, воно приблизно однаково середнє на дешевих і догогіх моделях. Однак, в лептопах якості вище середнього і ігрових, може бути хороший вихід під навушники. Також зверніть увагу на наявність цифрового S / PDIF виходу, якщо ви в ньому потребу. Відносно вбудованих динаміків, вони можуть бути як дуже огидного якості, так і більш менш нормальні. На жаль, з характеристик про це не дізнаєшся.

Зате можна дізнатися наскільки якісна веб-камера. Самі низькоякісні камери йдуть з дозволом 0,3 Мп. Хороші мають 1,3 або 2 млн пікселів (може бути написано 720p).

У всіх ноутбуків присутній слот для карт пам'яті. Просто зверніть увагу, щоб він читав усі необхідні, рідкісні формати, з якими ви працюєте. Слот для карт пам'яті може бути відкритим або йти з заглушкою.

Батарея і ергономіка не на останньому місці

Дивимося останній скріншот з характеристиками піддослідного ноутбука:

Не звертайте уваги на час роботи від акумулятора, вказане виробником, тому що воно свідомо завищено. Орієнтуйтеся на ємність батареї, яка вказується. Ноутбуки мають літій-іонні батареї з ємністю в середньому 4400мА * ч. Лептоп з діагоналлю екрана 15,6 дюймів в середньому пропрацює на такому акумуляторі 4-4,5 годин.

Зверніть особливу увагу на зручність користування клавіатурою. Ясна річ, що розташування деяких кнопок буде незвичним - звикнете. Головне, щоб клавіші були приємними на дотик, легко помітні, з чітким нанесенням англійської та російської розкладок.

Зараз в ноутбуки ставлять практичні і зручні клавіатури острівного типу, тобто коли кожна клавіша розташована на окремій підкладці. Лідером визнана фірмова клавіатура AccuType виробника Lenovo (IBM). Бувають клавіатури з підсвічуванням і без неї.

Визначтеся для себе чи потрібна вам повна клавіатура зі звичним цифровим блоком справа. Справа в тому, що урізана клавіатура (без цифрового блоку) має побільше кнопки і більшу відстань між ними. Дивіться, щоб під тиском пальців клавіатура не сильно прогиналася.

Повнорозмірна клавіатура AccuType (внизу) і урізана клавіатура (вгорі)

Ноутбуки, крім клавіатури, оснащуються додатковими пристроями введення. Це звичний «тачпад» (сенсорна панель) і «трекбол». Тачпади теж бувають різними. На сучасні ноутбуки встановлюють мультисенсорні тачпади, які дозволяють працювати з ним двома пальцями, наприклад щоб збільшити масштаб фотографії.

На деяких моделях можна зустріти трекбол (тачпоінт) - це таке спеціальне коліщатко, яким можна управляти курсором мишки:

На деяких моделях можна зустріти трекбол (тачпоінт) - це таке спеціальне коліщатко, яким можна управляти курсором мишки:

Трекболл в ноутбуці Lenovo ThinkPad

Але це все характеристики начинки. Раджу також звертати увагу на зовнішнє якість ноутбука. Щоб ніде нічого не скрипіло і не хрустіло, щоб кришка екрану добре фіксувалася в установленому положенні і не бовталася при найменших поштовхах (наприклад, в дорозі). Металева обробка корпусу додасть більш солідний вигляд і додасть довговічності ноутбука.

Висновки

Основними критеріями домашнього ноутбука я для себе вибрав: тип і якість екрану, зручна клавіатура і швидкий процесор. Кожен складе для себе картину ідеального комп'ютера, але скоріше за все такого не існує 🙂 Десь доведеться йти на компроміс. Не купуйте б / у ноутбуки за заниженою ціною, тому що вони часто починають глючити згодом і, як правило, мають сіла батарею.

Наостанок пропоную вам подивитися відео від колеги:

До речі, якщо ви вирішили придбати ноутбук просто як домашній комп'ютер, то ще раз подумайте, може краще купити нормальний комп?
Але навіщо вибирати адаптер «n», якщо повсюдно є «ac»?