Як вибрати ноутбук: корисні поради

  1. На колір та смак товарищ не всяк
  2. Ціна імені
  3. Ядерна міць процесора
  4. Акумулятор-довгожитель
  5. Очей зачарування або «правильний» дисплей
  6. Три покоління оперативок
  7. «Скорострільність» вінчестера
  8. «Говорить і показує», або можливості відео- і аудіокарти
  9. висновок

Високі темпи сучасного життя і наша залежність від комп'ютерної техніки вимагають, щоб вона супроводжувала нас практично постійно. Тому ноутбук давно став необхідністю для бізнесменів, управлінців, учених, студентів та інших категорій населення. Рано чи пізно ви опинитеся перед необхідністю покупки свого першого (або, може бути, чергового) ноутбука. І тут виникає проблема вибору. Як не помилитися і купити саме те, що Вам потрібно? Так, саме вам, тому що ідеального ноутбука не існує: всі вони дуже різні, і кожен має свої переваги, які впливають на вартість.

На колір та смак товарищ не всяк

Колір ноутбука - не такий вже дрібниця, як може здатися на перший погляд. На просторах інтернету можна зустріти чимало іронічних зауважень з приводу рожевих і зелених ноутбуків. Але чому б і ні? Яскраві кольори здатні радувати око, створюючи позитивний настрій. Але вони ж і відволікають від роботи. Тому важливо визначитися, для чого Вам потрібен ноутбук - якщо для роботи, тоді краще вибирати «машину» з неяскравим корпусом, а якщо для демонстрації оточуючим свою оригінальність - тоді яскравішою. Що стосується «ділових» забарвлень, то основними можна вважати чорну, білу і сіру.

Найчастіше зустрічається чорний ноутбук - на думку багатьох, він практичніше: на ньому не видно бруд, тога як на білому корпусі її відразу помітно. Зате відразу ясно, що пора подбати про "гігієну"! На білому корпусі (як, наприклад, у моделі Acer ASPIRE S7-391-53314G12aws) менше помітні подряпини, а ось на чорному корпусі добре видно шар пилу. Сірий же - це свого роду компромісний варіант.

Ціна імені

Чи завжди той чи інший бренд гарантує комп'ютерній техніці переваги перед продукцією від іншого виробника? Багато хто думає, що це очевидно, тому серед популярних запитів в пошукових системах можна зустріти такий: «ноутбук найкраща марка». І тут виявляється, що у одних і тих же виробників є і прихильники, і противники. Іноді це нагадує «блукання в трьох соснах», адже ринок пропонує зазвичай не так вже й багато марок ноутбуків.

Сама «розпіарена» марка - це Apple . Ноутбуки з логотипом яблука ( "макбуки") дуже дорогі, тому пробували працювати з ними порівняно небагато. Але думка обивателя таке, що, якщо є гроші, то краще за все купувати ноутбуки саме цієї марки. До речі, в залежності від величини дисплея і "начинки" ціни на ноутбуки відрізняються досить сильно. наприклад, Apple MacBook Air 11 обійдеться майже вдвічі дешевше, ніж Apple MacBook Pro 15 with Retina display . А оскільки наш інтернет магазин працює з виробниками напряму, розцінки на ці та інші моделі набагато нижче, ніж у багатьох інших інтернет-магазинах.

Набагато приемлемей буде ціна ноутбука Sony, має високу якість і приємний зовнішній вигляд. Позитивних відгуків на моделі відомої японської комапнії набагато більше, ніж лайливих. А ось далі все складніше. Хтось вважає ноутбуки марки Asus відмінними, а хтось не цілком ними задоволений. Так, «Асус», набагато дешевше «Еппл» і «соні», хоча іноді зустрічаються випадки шлюбу. Тобто тут вже як пощастить, однак, на всі моделі надана гарантія. Порівняно новим гравцем на ринку ноутбуків є Lenovo. Це бренд колишньої компанії IBM, купленої китайцями. Тобто ноутбуки з даними логотипом - «мейд ін Чайна». Спочатку, як і багато інших виробів цього походження, ноутбуки Lenovo часто ламалися. Але виробник врахував всі недоліки, і зараз ця марка користується повагою завдяки своїй надійності в поєднанні з невисокою ціною. Американські ноутбуки Dell відрізняються надійністю, красивим дизайном і мають широкий модельний ряд з великим ціновим діапазоном. Прикладом популярної моделі даної марки може служити DELL INSPIRON 5521.

І, нарешті, HP (Hewlett Packard), яку багато хто вважає однією з найкращих. Один з аргументів на користь HP - добре поставлене обслуговування, велика кількість сервісних центрів цього виробника. У разі поломки ремонт або заміна деталі не затягнуться надовго. А, наприклад, модель HP ProBook 4340s (B6M45EA) має корпус з алюмінію, що додатково захищає її від механічних пошкоджень. А що стосується інших брендів? Дуже непогані моделі Samsung і Acer - певні моделі цих виробників в останні роки удостоювалися титулу кращого ноутбка в різних рейтингах і різних номінаціях.

Ядерна міць процесора

Тепер звернемо увагу на «залізо», а саме - на процесор. Зараз у продажу є ноутбуки з дво- і чотирьохядерними процесорами. Чим більше ядер, тим вище ціна ноутбука. Здавалося б, воно того варто: адже процесор краще «розуміє». Але чи дійсно це так?

Є дві точки зору на цей рахунок. Перше базується на тому, що кілька ядер замість одного розвантажують комп'ютер, розподіляючи навантаження між собою, і якщо навіть одне «висне», друге продовжує працювати. Друга думка говорить, що багато ядер - це не так добре, як здається, тому що вони вимагають спеціальних «залізних» хитрощів і спеціальної «заточування» програм під паралельне обчислення. А сучасна тенденція до збільшення кількості ядер в процесорах пояснюється тим, що зробити двоядерний процесор з малою частотою роботи дешевше, ніж одноядерний з частотою вдвічі більшою.

На думку ряду фахівців, для більшості користувачів двоядерного процесора цілком достатньо, а переваги більшої кількості ядер вони, маючи звичайний набір програм, навряд чи відчують - хіба що система буде швидше завантажуватися. Оптимальним рішенням може стати, наприклад, Acer Aspire V3-571G-33126G50 з двоядерним процесором.

Акумулятор-довгожитель

Основне і головна відмінність ноутбука від стаціонарного комп'ютера полягає в його здатності працювати де завгодно, без підключення до мережі. Стало бути, важлива деталь ноутбука - його акумулятор. Це ж і хворе місце багатьох машин. Часто буває, що заряд спочатку тримається в межах зазначеного в технічному паспорті часу, а потім - все менше і менше. Як же вибрати ноутбук з акумулятором, який, якщо і «здохне», то нескоро?

Хоча технічний прогрес не стоїть на місці, далеко не всі моделі ноутбуків можуть похвалитися вдосконаленими акумуляторами. Якщо для вас особливо важливий цей параметр, придивіться до ультрабуків. Це особлива категорія ноутбуків, представники якої відрізняються малою вагою і довгограючі батареями. Відмінним варіантом ультрабука є Samsung 900X4D. Хоча ця модель коштує досить дорого, з нашою допомогою Ви зможете придбати її за ціною нижче середньо ринкової. До речі, оскільки вартість ноутбука багато в чому залежить від особливостей акумулятора, слід враховувати прості рекомендації, як продовжити його життя. Наприклад, важливо уникати потрапляння прямих сонячних променів, вогкості, не бити і не м'яти цей аксесуар, а також не заряджати занадто часто. Досвідчені користувачі радять також виймати батарею з ноутбука, якщо в ній на даний момент немає необхідності, а «машина» працює від мережі.

І ще важливий момент: при виборі ноутбука орієнтуйтеся на літієво-полімерні батареї, які відрізняються більш тривалим терміном служби, ніж літієво-іонні та нікель-кадмієві батареї.

Очей зачарування або «правильний» дисплей

Зрозуміло, екран - найважливіша деталь ноутбука, яку, на відміну від комп'ютерного монітора, замінити дуже непросто. Тому, збираючись купити ноутбук, оптимальний варіант дисплея потрібно вибирати в першу чергу.

Що стосується такої характеристики, як «діагональ» (розмір екрану по діагоналі), то тут є протиріччя: чим більше «діагональ», тим краще для наших очей, але тим більше ноутбук втрачає свою портативність і стає замінником настільного комп'ютера. Тому багато хто воліє оптимум, який становить 15,6 дюйма. У випадку з ноутбуками це найпопулярніший розмір екрану. Чим менше екран, тим важче з таким пристроєм працювати, особливо тривалий час.

Такий параметр, як дозвіл екрана, відповідає за якість зображення і легкість його сприйняття. Дозвіл - це співвідношення кількості точок по вертикалі і кількості точок по горизонталі. Найпопулярнішим є дозвіл 1366 × 768, що відповідає співвідношенню сторін екрану 9: 6. Також часто зустрічається дозвіл 1920х1080 і 1600х900. А знаменитий макбук Apple MacBook Pro 15 with Retina display володіє надзвичайним дозволом 2880x1800 точок!

А тепер поговоримо про якість зображення. Воно залежить, в першу чергу, від типу екранної матриці. Ось основні її різновиди.

  • TN + film, вона ж Twisted Nematic + film. Плюси: найвища швидкість відгуку, найменша вартість. Мінуси: найгірше зображення (передача кольору, кути огляду).
  • IPS, вона ж In-Plane Switching або SFT (Super Fine TFT) - по суті, одне і те ж. Плюси: кращий, ніж у TN + Film, кут огляду, гарна контрастність і передача кольору. Мінус: великий час відгуку.
  • PLS, вона ж Plane-to-Line Switching. Плюси: найкраще зображення, низьке енергопортребленіе. Мінуси: слабка контрастність, велике час відгуку.
  • MVA, вона ж Multi-domain Vertical Alignment - компроміс між TN, IPS (SFT) і PLS.

Наостанок слід з'ясувати, який екран краще - матовий або глянцевий. Хоча матовий екран не дає відблисків, однак і яскравість і контрастність зображення на ньому менше. Якщо поставити ноутбук в кімнаті зі шторами подалі від вікна, можна обійтися і глянсовим. А ось, якщо Вам доводиться довго працювати з офісними або графічними програмами, тоді в ім'я збереження зору варто віддати перевагу матовий екран.

Три покоління оперативок

Від величини оперативної пам'яті залежить те, як швидко і в яких обсягах ваш ноутбук буде «переварювати» інформацію. Для офісної роботи 1 Гб вистачить позаочі, а ось для сучасних комп'ютерних ігор буде недостатньо. Тут знадобиться як мінімум 2, а то і 4 Гб оперативної пам'яті. Ще варто звернути увагу на тип оперативної пам'яті. Наприклад, DDR SDRAM, DDR2 і їх варіації вважаються застарілими. Новий тип оперативки має позначення DDR3 (LV DDR3, DDR3 ECC, Registered DDR3). Також має значення стандарт пам'яті. На зміну застарілим PC і PC2 приходить PC3. Але «нове» ще не обов'язково означає «краще». У оперативок останнього покоління, при підвищенні ширини каналу, збільшується час, який потрібен для отримання даних з пам'яті і приведення їх у читається вигляд. Однак у випадку з ноутбуками DDR3 має важливу перевагу: вона споживає на 40% менше енергії, що дозволяє помітно продовжити час роботи від акумулятора.

«Скорострільність» вінчестера

Від величини жорсткого диска (HDD) залежить обсяг інформації, який Ви зможете на ньому зберігати. Найбільш поширений обсяг - 200-500 Гб, хоча в окремих моделях він досягає декількох терабайт, що впливає і на вартість ноутбука. Другий важливий параметр - швидкодія. Жорсткий диск при роботі обертається, і від швидкості його обертання залежить швидкість обміну даними. У сучасних пристроїв ця швидкість може досягати 7200 обертів на хвилину (rpm). Але найбільш поширеною швидкістю є 5400 rpm. Друге, що визначає швидкодію жорсткого диска - це кеш (буфер обміну проміжної пам'яті), який буває 8, 16, 32 і 64 МБ. Біда в тому, що ємність і швидкодія поєднати в одному жорсткому диску проблематично, тому можливий такий варіант: швидкий диск використовується як системний, а для зберігання інформації вибирається більш повільний, але більш місткий жорсткий диск, як варіант - зовнішній.

«Говорить і показує», або можливості відео- і аудіокарти

І нарешті, розглянемо параметри, які дозволяють нам використовувати ноутбук в якості мультимедійного центру, відтворюючи відео і аудіо. Здавалося б, чим крутіше це «залізо», тим краще. Але чи варто витрачати зайві гроші на них, якщо Ви плануєте використовувати ноутбук для офісної роботи, іноді поглядаючи на ньому фільми або слухаючи музику? Тут досить вбудованих карт, що працюють за рахунок ресурсів оперативної пам'яті і процесора. Дискретні карти, які мають власні процесори і пам'ять, потрібні для роботи з професійними графічними редакторами і нормальної роботи сучасних комп'ютерних ігор. Їх головним недоліком є ​​«ненажерливість». Оптимальним варіантом є використання гібридних карт, які при невеликих навантаженнях працюють як вбудована, а при великих - як дискретна карта. Іншими важливими показниками є обсяг пам'яті, ширина шини пам'яті, частота ядра і пам'яті, а також ефективне охолодження. Чим вище ці показники - тим краще. Але - і дорожче.

висновок

Перш ніж купити ноутбук, визначте, для яких цілей він Вам знадобиться, і чи варто витрачати зайві гроші на те, що Ви ніколи не будете користуватися. Для шанувальників ігор підійдуть ноутбуки з великими екранами і потужною відеокартою, офісні працівники обійдуться апаратами скромніше, а любителям подорожувати варто звернути увагу на тонкі і легкі ультрабуки. Всі категорії представлені на нашому сайті. З високопродуктивних машин можна згадати 15-ти дюймовий HP EliteBook 8570w (LY574EA), а хорошим варіантом сенсорного ультрабука є, наприклад, модель Sony VAIO SVD1121X9R.

Як не помилитися і купити саме те, що Вам потрібно?
Але чому б і ні?
А що стосується інших брендів?
Але чи дійсно це так?
Як же вибрати ноутбук з акумулятором, який, якщо і «здохне», то нескоро?
Але чи варто витрачати зайві гроші на них, якщо Ви плануєте використовувати ноутбук для офісної роботи, іноді поглядаючи на ньому фільми або слухаючи музику?