Apple MacBook 2015: дорога друкарська машинка або ноутбук майбутнього?

У продажу Apple MacBook 2015 доступний в трьох модифікаціях. У самій топової, під замовлення, ноутбук може оснащуватися процесором Intel Core M з частотою 1,3 ГГц. Середня, вже стандартна комплектація, йде з тим же чіпом Intel Core M, частота якого становить 1,2 ГГц (в режимі Turbo Boost до 2,6 ГГц), а доповнюють його 8 ГБ оперативної і SSD на 512 ГБ. Молодша версія MacBook, якраз і потрапила до нас на огляд, комплектується процесором Intel Core M з частотою 1,1 ГГц (також розганяється до 2,4 ГГц в режимі Turbo Boost), 8 ГБ оперативної і 256 ГБ вбудованої пам'яті. У всіх випадках за обробку графіки в ноутбуці відповідає вбудований прискорювач Intel HD Graphics 5300.

У всіх випадках за обробку графіки в ноутбуці відповідає вбудований прискорювач Intel HD Graphics 5300

Використання 14-нанометрових процесорів Intel дозволило Apple відмовитися від активної системи охолодження в MacBook. Відсутність вентилятора в корпусі означає безшумну роботу ноутбука, якщо не брати до уваги звук від натискання клавіш і тачпада. Пасивна система охолодження при цьому могла б вилитися в проблеми з перегрівом, але Intel Core M просто не вміє так сильно нагріватися. Під навантаженням корпус Apple MacBook 2015 стає відчутно теплим, але не пекуче гарячим.

Згідно тесту програми iQuckMark продуктивність MacBook 2015 чотири рази менше, ніж у MacBook Air 2013 року.

Ці виміри підтверджуються і реальною роботою пристрою, який раз у раз замислюється при відкритті фотографії в редакторі або PDF з графікою. Але не подумайте, що Apple MacBook 2015 це повний «гальмо», його потужності достатньо для роботи з браузером, поштою, документами, месенджери і соціальними мережами, а також для прослуховування музики і перегляду відео. Загалом для всього того, чим зазвичай займаються невимогливі до продуктивності комп'ютера користувачі. Таким чином, MacBook - це якась варіація на тему iPad з клавіатурою, тільки з використанням деськтопной ОС.

Невелика товщина Macbook привела до того, що Apple довелося міняти конструкцію клавіатури і тачпада. І це компанії цілком вдалося. Клавіші в ноутбуці мають досить великий розмір для комфортної роботи, і при цьому перебувають на достатній відстані один від одного.

Клавіші в ноутбуці мають досить великий розмір для комфортної роботи, і при цьому перебувають на достатній відстані один від одного

Так як товщина корпусу не дозволила використовувати в клавішах стандартний механізм натискання «ножиці», в Apple придумали свій, назвавши його «метелик».

Так як товщина корпусу не дозволила використовувати в клавішах стандартний механізм натискання «ножиці», в Apple придумали свій, назвавши його «метелик»

У підсумку кнопки клавіатури Apple MacBook 2015 отримали більш короткий хід, до якого необхідно звикнути, але на практиці це відбувається буквально за день.

У підсумку кнопки клавіатури Apple MacBook 2015 отримали більш короткий хід, до якого необхідно звикнути, але на практиці це відбувається буквально за день

З тачпадом сталася аналогічна історія, через тонкого корпусу для механізму його натискання не знайшлося місця, і Apple знову заново його придумала.

З тачпадом сталася аналогічна історія, через тонкого корпусу для механізму його натискання не знайшлося місця, і Apple знову заново його придумала

Тепер тачпад практично не продавлюється, а ефект натискання досягається за рахунок вібромотора Taptic Engine. Крім цього, тачпад, на додаток до розпізнавання жестів, навчився розуміти силу натискання.

Крім цього, тачпад, на додаток до розпізнавання жестів, навчився розуміти силу натискання

Це дозволило Apple реалізувати ще один спосіб взаємодії з інтерфейсом, який отримав назву Force Touch. Працює він у такий спосіб: так як тачпад розуміє силу натискання, то при одному сильному натисканні він може виконувати зовсім іншу дію, ніж при стандартному кліці.

Працює він у такий спосіб: так як тачпад розуміє силу натискання, то при одному сильному натисканні він може виконувати зовсім іншу дію, ніж при стандартному кліці

У підсумку в OS X 10.10 Yosemite за допомогою Force Touch при натисканні на слово можна викликати його визначення в словнику або «Вікіпедії», переглядати всі відкриті вікна програми при кліці на її іконку в Dock, регулювати швидкість прокрутки відео, збільшуючи силу натискання, і багато іншого. До використання Force Touch швидко звикаєш і він здається цілком логічним способом взаємодії з інтерфейсом OS X.