Порівняння Xiaomi Mi Notebook Air і Apple MacBook Air

  1. Розміри і вага
  2. дисплей
  3. Залізо
  4. процесор
  5. відеокарта
  6. Оперативна пам'ять
  7. Постійна пам'ять
  8. автономність
  9. інтерфейси
  10. Введення і виведення, мультимедіа
  11. Ціна
  12. Плюси і мінуси Xiaomi Mi Notebook Air і Apple MacBook Air
  13. Чи варто купувати Xiaomi Mi Notebook Air

27 липня китайська корпорація Xiaomi організувала презентацію першого ноутбука власного виробництва, Mi Notebook Air 27 липня китайська корпорація Xiaomi організувала презентацію першого ноутбука власного виробництва, Mi Notebook Air. І дизайн новинки, і назва, і позиціонування - відверто натякають на бажання конкурувати з аналогічним продуктом Apple. Чого вже там говорити: самі представники компанії в якості прикладу переваг свого продукту робили порівняння Mi Notebook Air з Apple MacBook Air . Тому не можна обійти стороною схожість цих девайсів. Що краще, Mi Air або MacBook Air, чи варто купувати китайську новинку - покликаний з'ясувати цей матеріал.

Розміри і вага

Компанія Apple випускає MacBook Air в двох розмірах, з екраном на 13,3 "і 11,6". Компанія Xiaomi представила свій продукт теж в двох версіях, з дисплеями на 13,3 "і 12,5" При цьому, самі китайці показали слайд, на якому видно різницю в розмірах між 13-дюймовими моделями ноутбуків Xiaomi і Apple. Згідно з офіційною інформацією, китайський лептоп на 13% тонше, ніж американський: 14,8 мм проти 17 мм. За розмірами новинка на 11% менше макбуков, при тій же діагоналі екрану. Маса Mi Air становить 1240 грам - на 110 грам менше, ніж у MacBook Air.

У молодшій 12-дюймової моделі розміри корпусу складають 292х202х12,9 мм. Габарити Macbook Air з 11 "- 300х192х17 мм. Маса «китайця» становить 1070 грам, проти 1080 у "американця". Це означає, що при порівнянних габаритах - Mi Notebook Air на 4 мм тонше, а корисна площа його верхньої частини витрачається ефективніше. Китайці змогли збільшити екран майже на дюйм, зберігши ті ж габарити кришки.

Китайці змогли збільшити екран майже на дюйм, зберігши ті ж габарити кришки

Висновок: За розмірами Mi Notebook Air краще, ніж MacBook Air, так як старша модель вийшла компактніше, а молодша - пропонує більший екран при тих же розмірах, що у конкурента.

Читайте також: Топ-5 доступних ноутбуків на Price.ua

дисплей

У китайському Mi Notebook Air встановлений екран, діагоналлю 13,3 або 12,5 дюймів. Незалежно від версії, використовується IPS матриця з роздільною здатністю 1920х1080 точок (FullHD). В Apple MacBook Air використовуються дисплеї з матрицею TN, а їх здатність становить всього 1440х900 або 1366х768 пікселів, у версіях на 13,3 і 11,6 дюймів, відповідно. Всі ноутбуки мають глянсовий екран з великими кутами огляду і покриттям. У випадку з китайським лептопом простір на верхній панелі використовується ефективніше, а товщина рамок - мінімальна.

Висновок: За характеристиками дисплея Mi Notebook Air краще, ніж MacBook Air: він має більш високу роздільну здатність, кращий тип матриці і мінімальні рамки.

Читайте також: Нові особливості великого Apple iPad Pro з 12,9-дюймовим екраном

Залізо

У Xiaomi з апаратним забезпеченням все зрозуміло: є два варіанти ноутбуків. У випадку з Apple складніше: в рамках однієї діагоналі може бути кілька варіацій апаратного забезпечення. Справедливо було б порівнювати ті версії MacBook Air, які найбільш близькі за ціною Mi Notebook Air. Але в такому випадку можливості американського лептопа будуть подані не в кращому вигляді. Тому, для порівняння були обрані специфікації найбільш актуальних моделей 2016 року, взяті з офіційного сайту Apple.

процесор

У Mi Notebook Air на 13,3 "встановлений двоядерний процесор Intel Core i5 6200U, що працює на частотах до 2,7 ГГц. У MacBook Air аналогічного розміру використовується двоядерний чіп Intel Core i5 з частотою до 2,7 ГГц, але він належить минулому поколінню (5000). Точна модель процесора на офіційному сайті не згадується. 12,5-дюймовий Mi Notebook Air обладнаний двоядерним процесором Intel Core M3, частотою до 2,2 ГГц. А ось американський ноутбук з діагоналлю 11,6 "базується на такому ж чіпі, як і старший побратим по лінійці.

Висновок: У плані продуктивності процесора китайський ноутбук повинен бути трохи краще конкурента, а ось бюджетна версія - трохи поступатися американському аналогу.

Читайте також: Як поліпшити продуктивність процесора

відеокарта

Китайці обладнали старший Mi Notebook Air дискретною відеокартою, придатної для ігор, Nvidia GeForce 940MX. За обробку графіки в легких завданнях відповідає вбудований ДП Intel HD 520. Молодша модифікація Сяомей дискретної графіки не має, їй дістався інтегрований чіп Intel HD 515. У MacBook Air всіх модифікацій використовується вбудована графіка Intel HD 6000, яка приблизно дорівнює по продуктивності Intel HD 515 і 520. При цьому, за рахунок зменшеного техпроцесу новий ДП споживає значно менше енергії, ніж HD 6000.

Висновок: В плані графіки Mi Notebook Air 13,3 "набагато потужніше, ніж макбуков Ейр, а модель з 12,5 - приблизно дорівнює конкуренту.

Оперативна пам'ять

Обсяг ОЗУ, встановленої в Mi Notebook Air 13,3 ", дорівнює 8 Гб. Використовуються чіпи DDR4, що працюють на частоті 2133 МГц. У MacBook Air 13,3 "ємність оперативки 4 або 8 Гб, але тут встановлені чіпи DDR3 з частотою 1600 МГц. Менша модифікація ноутбука Xiaomi має 4 Гб ОЗУ, як і MacBook Air 11,6 " . В обох випадках пам'ять належитьпокоління DDR3, але у «яблука» її частота становить 1600, а у Сяомей - 1866 МГц. У всіх лептопах чіпи розпаяні прямо на материнській платі, тому розширити ОЗУ можна.

Висновок: У порівнянні Mi Notebook Air і MacBook Air за обсягом пам'яті спостерігається паритет, але китайський ультрабук відрізняється більш високою тактовою частотою ОЗУ.

Постійна пам'ять

В Mi Notebook Air 13 встановлений SSD з інтерфейсом NVME, об'ємом 256 Гб. Також під кришкою є ще один слот, для установки другого накопичувача з таким же інтерфейсом. Зменшена версія китайського ноутбука оснащена накопичувачем на 128 Гб, слот для установки другого SSD теж присутня. У Apple MacBook Air обсяг сховища у обох версій може становити 128 або 256 Гб, в залежності від моделі. Слота для другого диска у нього немає, але є картрідер, що дозволяє встановити флешку на 128 або 256 Гб. Та й зовнішні накопичувачі ніхто не забороняє використовувати.

Висновок: В плані обсягу пам'яті «з коробки» спостерігається паритет, з невеликою перевагою в бік Apple (у неї є молодша версія з 256 Гб). Але можливостей розширення у Xiaomi більше. До мінусів Mi Notebook Air відноситься відсутність картридера.

Читайте також: Рейтинг ігрових материнських плат 2016

автономність

Згідно офіційно озвученої інформації, Mi Notebook Air з екраном на 13,3 дюйма повинен працювати 9,5 годин під навантаженням. Модель на 12,5 "повинна в тих же умовах протриматися на 2 години довше. MacBook Air з дисплеєм 13,3 "повинен працювати до 12 годин, а ось версія на 11,6" - «всього» 9 годин. Звичайно, це теорія, в реальності цифри можуть відрізнятися. У старшого Mi Notebook Air є батарея на 40 Вт * ч, а у молодшого - 37 Вт * ч. У Apple ці показники становлять 54 і 38 Вт * ч, відповідно. Однак слід пам'ятати, що компоненти Xiaomi відрізняються більшою енергоефективністю (крім дискретної графіки у моделі на 13,3 "). Також плюсом Xiaomi є підтримка швидкої зарядки: до 50% за півгодини.

Висновок: В плані автономності молодша модель Mi Notebook Air краще, ніж MacBook Air, а ось старша - програє конкуренту.

інтерфейси

З інтерфейсних портів у старшій модифікації Mi Notebook Air присутні порт USB Type C, два звичних USB Type A, HDMI і роз'єм для гарнітури. У молодшій моделі на один порт USB менше. Продукт Apple у версії на 13,3 "обладнаний портом MagSafe 2 для зарядки, парою USB3 Type A, Thunderbolt 2, 3,5 мм гніздом для гарнітури і картрідером SDXC. У молодшій версії - те ж саме, але немає роз'єму для карт пам'яті. Плюс «китайця» в наявності HDMI, а ось «американець» потребує переходнике TB 2 - DP або TB 2 - HDMI, для підключення до монітора.

Висновок: У плані різноманітності інтерфейсів китайський ноутбук програє американському конкуренту.

Введення і виведення, мультимедіа

На презентації Mi Notebook Air було сказано, що ноутбуки обладнані стереодинаміками виробництва AKG, потужністю 1 і 2 Вт, в моделях на 12 і 13 дюймів, відповідно. Веб-камера має дозвіл HD 1 МП. Клавіатура має подстветки, тачпад розпізнає мультитач. У ноутбуків Apple все йде таким же чином.

Висновок: Порівняння Apple MacBook Air і Xiaomi Mi Notebook Air показало паритет в цій категорії.

Ціна

Китайці порадували, встановивши на свої ноутбуки ціни на рівні 750 і 515 доларів, за версію на 13,3 і 12,5 дюймів, відповідно. В українській валюті це еквівалент 18 500 і 12 700 гривень, відповідно. З огляду на, що посередники в перший час встановлюють солідну націнку, в перший місяць продажів українська ціна буде суттєво вище. До осені вартість старшої версії Mi Notebook Air повинна стабілізуватися на рівні 20-25 тисяч гривень (якщо курс так і буде дорівнювати 25 грн за долар), а за модель на 12,5 "проситимуть в районі 15-17 тисяч.

Найнижча ціна MacBook Air на 13,3 "в момент написання матеріалу склала 21 400 грн, за модель з 4/128 Гб ОЗУ / SSD. Версія з 8 Гб оперативної пам'яті і SSD на 256 Гб коштує від 27 700 гривень. Модель ноутбука Apple з дисплеєм на 11,6 дюймів обійдеться від 19 890 грн.

Модель   ноутбука Apple з дисплеєм на 11,6 дюймів   обійдеться від 19 890 грн

Висновок: Китайські ціни на Xiaomi Mi Notebook Air більш привабливі, ніж вартість MacBook Air. В Україні, після спаду ажіотажу, ціни на китайський лептоп будуть нижче, ніж на американський. Їх зниження до прийнятного рівня (10-20% націнки) не минути, так як в противному випадку новинка не зможе успішно конкурувати з Apple.

Читайте також: Експрес-огляд Xiaomi Max, нового гігантського фаблет з Китаю

Плюси і мінуси Xiaomi Mi Notebook Air і Apple MacBook Air

Щоб підсумує порівняння ноутбуків і визначити, чи варто купувати Xiaomi Mi Notebook Air замість макбуков, ми підготували табличку порівняння технічних характеристик, де виділені слабкі і сильні сторони кожної з моделей.

У табличці порівняння Apple MacBook Air і Xiaomi Mi Notebook Air жирним виділені сильні сторони кожної з моделей, в разі, якщо вона перевершує конкурента.

Як видно з таблиці, Xiaomi Mi Notebook Air на 13,3 "краще Apple MacBook Air майже за всіма параметрами. Він тонше, менше, легше, у нього більш якісний екран. Також до переваг Сяомей відносяться більш продуктивне залізо, можливість розширення внутрішнього сховища і низька ціна. Недоліками Xiaomi Mi Notebook Air можна назвати меншу автономність (розплата за дискретну графіку) і відсутність слота для карт пам'яті.

У порівнянні молодших версій Mi Notebook Air і MacBook Air відмінності між конкурентами не такі великі. Плюси Xiaomi Mi Notebook Air 12,5 "- більший і кращий за якістю екран, менша товщина, збільшена автономність, знижена вартість. Недоліками, на тлі MacBook Air 11,6 ", є більш слабкий процесор, відсутність модифікації з 256 Гб SSD і всього один порт USB3 Type A. Операційні системи Windows 10 у Xiaomi і MacOS у Apple є принципово різними. Питання, яка з них краще, є предметом холіваров, тому їх порівняння спеціально не наводиться. Ми лише зазначимо, що ОС китайського ультрабука підтримує розблокування за допомогою браслета Xiaomi Mi Band 2.

Читайте також: Перший погляд на Xiaomi Mi Band 2: популярний фітнес-браслет тепер з екраном

Чи варто купувати Xiaomi Mi Notebook Air

Чи варто купувати Xiaomi Mi Notebook Air - залежить від смакових уподобань. Якщо ви звикли користуватися технікою Apple і у вас є їх смартфон , "розумні часи , настільний комп'ютер - купувати китайську новинку не варто. І справа зовсім не в якості (з ним у Сяомей зараз все добре), а у важкій інтеграції лептопа в чужу інфраструктуру.

В інших випадках придбання Xiaomi Mi Notebook Air - хороша ідея. В кінці-кінців, 13-дюймовий «китаєць» дешевше, але при цьому компактніше і продуктивніше. Що ж стосується 12-дюймової моделі - вона в плані заліза не перевищує «американця», зате має кращі екран, автономність, ціну, а також підтримує установку другого SSD.

Чого однозначно не потрібно робити - це ломитися купувати новинку з Китаю в перших рядах. Виняток - покупка особисто в офіційному магазині Xiaomi на території КНР. Якщо відрядження до Піднебесної не передбачається - рекомендується почекати. Перший час китайські і українські продавці будуть встановлювати значну націнку, яка буде нівелювати більшість плюсів.

Читайте також