Що не так з Xiaomi Mi Note 2

Сьогодні Xiaomi анонсувала флагман, на який багато шанувальників китайських смартфонів покладали особливі надії. Півтора роки тому лінійка Mi Note підняла планку флагманів Xiaomi на новий рівень, забезпечивши її не тільки топовим чіпсетом, а й Hi-Fi-звуком, оригінальним на той час 3D-склом і QHD-екраном в Pro-версії (там ще була бамбукова спинка ). Тоді Mi Note і Mi Note Pro стали єдиними флагманами в році і тому на них припадало дивитися інакше, ніж на Mi Note 2, який став четвертим в лінійці преміальних пристроїв Xiaomi 2016 роки (а адже слідом був представлений ще й Mi Mix). Основою позиціонування Mi Note 2 на тлі інших стали «гнучкий» OLED-дисплей з роздільною здатністю 1920 х 1080 пікселів і 23-Мп камера Sony IMX318 з підтримкою «апаратної електронної стабілізації» при зйомці 4К-відео. Звучить здорово, але при першому ж знайомстві з Mi Note 2 виникає цілий ряд питань до виробника. Отже, давайте розбиратися, що не так з Xiaomi Mi Note 2.

Дизайн

Мабуть, будь-який смартфон Xiaomi в першу чергу піддається критиці дизайну. Бюджетку серії Redmi пробачити можна багато, але не флагманів. Безумовно, вигнутий дисплей апріорі відсилає нас до смартфонів Samsung, але Xiaomi могла і повинна була внести нотку власного креативу в цю концепцію. Наприклад, оснастивши Mi Note 2 сканером відбитка в стилі Mi5S (Sense ID «під склом») або зовсім винісши його на задню панель. До слова, це змінило б стійку асоціацію з Lumia (непоказно розташована на задній поверхні тилова камера) або ZUK (схожий ободок). Втім, цей момент, як завжди, дуже суб'єктивний.



"Гнучкий" вигнутий дисплей

На презентації Xiaomi приділила особливу увагу «гнучкому» OLED-дисплея, прикритого зігнутим 3D-склом. Очевидним фактом є те, що «гнучкість» дисплея нічого корисного для користувача не несе. Зігнути такий екран не вийде (скло все ще залишається склом), а спосіб отримання вигнутих країв, погодьтеся, мало кого хвилює. Крім цього, Xiaomi ні слова не сказала про призначення вигнутих країв. Samsung свого часу присвятила цьому окремий блок, а по Mi Note 2 - ні слова. Схоже, повторюється ситуація з 3D Touch на Mi5S, толку від якого немає зовсім. Більш того, у Xiaomi не вийшло виграти в габаритах за рахунок застосування вигнутого екрана. Для порівняння, Galaxy Note 7 при 5,7 "Super AMOLED-панелі має габарити 153,5 x 73,9 x 7,9 мм, тоді як Mi Note 2 при тій же діагоналі - 156,2 х 77,3 х 7, 6 мм. Як то кажуть, відчуйте різницю.



Камера

Всі чотири флагмана 2016 року мають різні модулі камери - різний дозвіл, різний розмір пікселя та інше. Так, Mi5 запропонував 16-Мп камеру, Mi5S - 12-Мп сенсор з 1,55-мкм пікселями, а Mi5S Plus - подвійний модуль по 13-Мп. В Mi Note 2 встановлено 23-Мп сенсор IMX318 з електронною стабілізацією. Для чого Xiaomi продовжує ці пошуки, незрозуміло. Багато хто передрікав Mi Note 2 більш круту подвійну камеру, розвиваючу технологію Qualcomm Clear Sight, але замість того, щоб почути претензії користувачів до Mi5S по відсутності оптичної стабілізації зображення, компанія впроваджує ще одну платформу. Таким чином, програмістам тепер доведеться працювати в чотирьох напрямках одночасно, щоб домагатися максимуму і підвищувати можливості флагманських (!) Камер смартфонів Mi-серії, замість того, щоб доводити до розуму одну-дві камери. Тим більше, що навіть Mi5, анонсований в лютому, по частині фото і відео далеко не ідеальний.



Апаратна основа і Hi-Fi

Xiaomi Mi Note 2 отримав OLED-дисплей з роздільною здатністю 1920 х 1080 пікселів. І це при діагоналі в 5,7 ". Сперечатися про практичне застосування QHD-дозволу можна довго, проте флагманським стандартом для цієї категорії смартфонів є саме 2560 х 1440 точок. Тим більше з урахуванням наявності в асортименті китайського бренду вже декількох VR-продуктів, де високий дозвіл грає важливу роль, а також досить ємного акумулятора - мало хто може похвалитися 4070 мАг при QHD-дисплеї. Очевидно, Xiaomi вирішила заощадити. Також питання викликає Hi-Fi ЦАП. Перше покоління Mi Note могло похвалитися чіпом ESS ES9018K2M, а сьогоднішня новинка отримала якийсь Qualcomm Aqstic. Що цікаво, він повинен був тішити якісним звуком в Galaxy Note 7 (в американських версіях), але скороспостіжная смерть останнього не дала до кінця оцінити можливості Hi-Fi-чіпа. Ймовірно, питання собівартості і тут зіграв певну роль.



Ціна

Xiaomi Mi Note 2 буде продаватися за ціною 2799, 3299 і 3499 юанів (25,7, 30,3 і 32,2 тис. Рублів) за версією на 4/64 ГБ, 6/128 ГБ і 6/128 ГБ для міжнародних мереж . Mi5S Plus в топової комплектації поставляється з аналогічним об'ємом пам'яті, чіпсет, екраном (розмір і дозвіл) і порівнянними габаритами, але з помітно нижчими цінником в 2599 юанів (23,9 тис. Рублів). Чи варто переплачувати за сумнівного призначення вигнуті краю? А адже додавши до Mi5S Plus Hi-Fi ЦАП вийшло б одне повністю збалансоване пристрій, альтернативи якому, з огляду на відсутність у цьому році музичного флагмана Meizu на Exynos, практично не було б.



В кінцевому підсумку у Xiaomi народилося ще одне суперечливе пристрій, який, безумовно, має право на існування, але в той же самий час могло бути краще, якби Xiaomi не стараються брязкати специфікаціями і ганятися за топовими напрацюваннями інших виробників (3D Touch і edge- дисплей кращий тому показник). Їй не варто було намагатися осягнути неосяжне, наповнивши ринок одноплановими моделями. Вік і можливості Xiaomi дозволяють їй відійти від «китайщини» і знайти своє власне обличчя. Це особливо важливо, якщо Xiaomi планує одного разу підкорити американський і європейський ринок, а не боротися за першість в рідних стінах з OPPO і Vivo. Хорошим кроком в цьому напрямку може стати Mi Mix, але це вже зовсім інша історія.



Хорошим кроком в цьому напрямку може стати Mi Mix, але це вже зовсім інша історія

© Артур Лучкин. Mobiltelefon


Чи варто переплачувати за сумнівного призначення вигнуті краю?