iPhone 6S: яким він буде?

Прийшов час чекати виходу iPhone 7. Смартфони iPhone 6 і 6 Plus, що вийшли минулої осені, принесли Apple величезні гроші. За I-й квартал, з вересня і до кінця 2014 року, компанія продала 74,8 мільйона пристроїв, заробивши "чистими" 19 мільярди доларів. Прибуток, отриманий за II-й відрізок фінансового року, теж виявилася рекордною: реалізувавши 61,2 мільйона "айфонів", i-виробник витягнув $ 13,6 мільярда.

В кінці минулого року продажі Apple виросли на 49% - не в останню чергу завдяки успіху "шісток". "Айфони" з великим дисплеєм знайшли відгук у покупців і дозволили компанії Тіма Кука змістити Samsung з позиції лідера на світовому ринку смартфонів . Втім, довго спочивати на лаврах Apple не зможе: сидить на хвості лінійка Galaxy S, яка також оновлюється на щорічній основі, як і раніше гостру конкуренцію представляють Android-пристрої в цілому.

Щоб утримати позиції, Apple повинна не просто оновити смартфон, а надати йому кілька "вбивчих" функцій. Кажуть, що в цьому році "яблучний" виробник зробить ставку на технологію Force Touch, завдяки якій дисплей зможе розпізнавати силу дотику, а також інноваційну камеру. Яких ще нововведень можна чекати в наступному "айфона", дізналися Весті.Hi-tech.

6S або 7?

Концепт нового "айфона"

Протягом декількох останніх років Apple чергувала випуск "звичайних" моделей iPhone з S-версіями. З 2008-го змінювали один одного Phone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S і iPhone 6. Однак в останні два роки i-виробник почав відходити від практики, що склалася, тому прогнозувати що-небудь складно. Наприклад, в 2013-му разом з iPhone 5S дебютувала модель 5C в пластиковому корпусі, а iPhone 6 в 2014-му супроводжував "гігантофон" 6 Plus.

І все-таки, якщо Apple не припіднесе чергового сюрпризу, в цьому році ми повинні побачити саме "iPhone 6S", а не "iPhone 7". Прийнято вважати, що "айфон" без букви S в назві - це кардинально новий реліз з поліпшеним дизайном, начинкою і функціями, а S-модель - просто "відполірована" версія попереднього покоління пристрою з безліччю незначних доопрацювань.

Так сталося і в минулому році. На зміну 4-дюймовому iPhone 5S, який мало чим відрізнявся від "п'ятірки", прийшов зовсім інший iPhone 6. Смартфону збільшили дисплей до 4,7 ", скоротили товщину c 7,6 до 6,9 міліметра, встановили панель Retina HD (1334х750 , до 326 точок на дюйм) з вищою контрастністю і широкими кутами оглядам, поміняли розташування кнопок і переробили начинку. Крім цього, була введена 5,5-дюймова модель 6 Plus з розряду "полупланшетов".

усталений корпус

Оскільки торішні "шістки" разюче відрізнялися від 5S, нова ітерація смартфона навряд чи зазнає серйозних змін в плані зовнішності. За інформацією газети The Wall Street Journal, в цей раз iPhone 6S укомплектують тим же 4,7-дюймовим екраном (а iPhone 7 Plus, якщо такий вийде, - 5,5-дюймовим), алюмінієвим "тілом" з плавно закругленими кутами і тонким профілем.

Залишивши дизайн недоторканим, Apple може зробити новий смартфон міцніше і легше - наприклад, за рахунок окремих частин або цілого корпусу, виконаного з "рідкого металу". Атакан Пекер, один з творців інноваційного сплаву з цирконію, титану, нікелю та міді, раніше прогнозував, що спочатку i-компанія буде робити з "рідкого металу" деякі компоненти для своїх пристроїв, після чого випустить "революційний продукт" на його основі, який буде дуже складно скопіювати. Поки його слова зберігають актуальність: Apple викупила права на цю технологію ще в 2010 році, але до цих пір застосовувала її тільки при виготовленні скріпки для витягання SIM-карти.

Аналітики Citi вважають, що корпус iPhone 6S буде укріплений якщо не "рідким металом", то, можливо, анодованим алюмінієм 7000 серії - більш міцним сплавом, легованих цинком і магнієм. Apple вже застосовує його у виробництві "спортивного" варіанту годин Apple Watch. 7-тисячна серія, пишуть в Citi, "на 60% міцніше стандартних алюмінієвих сплавів". Вона допоможе вирішити проблему, пов'язану на "м'якотілість" iPhone 6 Plus, на яку скаржилися деякі власники фаблет. В Apple на цей рахунок відповідали, що ймовірність згинання смартфона при "нормальному використанні" дуже мала, а випадки, коли "шістки" гнулися при носінні в кишенях, були поодинокими.

На думку експерта Мін-Чі Куо з KGI Securities, прогнози якого збуваються досить часто, одна з моделей майбутнього смартфона вийде в кольорі "рожеве золото" . Таким чином, вона буде гармоніювати з кольором корпусу найдорожчої версії Apple Watch. Правда, з записки авторитетного аналітики не можна зрозуміти, чи йде мова просто про колір покриття, або корпус, як і у смарт-годин, буде зроблений зі справжнього 18-каратного золота.

В останньому випадку ціна iPhone 6S може виявитися захмарною: досить сказати, що "люксова" модель Apple Watch продається за 17 тисяч доларів. Зараз "айфони" виходять в трьох виконаннях: сріблясто-білому, темно-сірому і золотисто-білому.

чутливий екран

За відомостями того ж Куо, наступний iPhone оснастять підтримкою технології Force Touch. Саме в ній буде полягати основна відмінність 6S від попередньої моделі, припускає аналітик. Подібно тачпаду в MacBook 2015 року та "розумним" годинах Apple Watch, смартфон буде бачити різницю в силі натискання на дисплей. Екран, зокрема, зможе відрізняти короткий "тап" від "дотику із зусиллям" (не просто довгого натискання).

Force Touch, реалізована в тачпада нового "макбука" , Дозволяє шукати визначення в словнику, наносити позначки в "Картах", перемотувати відео з більш високою точністю. У годиннику "глибоке" дотик дозволяє відкрити контекстне меню або очистити список повідомлень, короткий - вчинити будь-яку дію. Точно так же, "посилене натискання" в iPhone знайде масу практичних застосувань.

В iPhone 6S може нарешті з'явитися сапфірове скло, яке так довго обіцяли його попереднику. Вважається, що екран, захищений сапфіром, набагато міцніше, ніж використовується зараз покриття Gorilla Glass від компанії Corning, і його набагато важче подряпати. Появи дисплея з синтетичного сапфіра в "айфона" очікували в минулому році, однак партнер Apple, GT Advanced Technologies, несподівано подав заяву про банкрутство . За словами аналітика KGI Securities, якщо i-компанія і подолає складності з виробництвом сапфірового скла, його отримають лише деякі моделі iPhone 6S Plus.

Розмір екрану і дозвіл наступного "айфона" будуть колишніми, вважає більшість експертів. Виняток допускають тільки автори ресурсу MacX.cn. Вони припускають, що iPhone 6S обладнають OLED-панеллю (на органічних світлодіодах). "Особа" смартфона підросте 5 дюймів, а щільність збільшиться до 400 точок на дюйм.

начинка

iPhone 6S пророкують чіп A9 з співпроцесором M9 - швидший, ніж використовуваний в "шістках" A8, - подвоєння оперативної пам'яті до двох гігабайт (мова йде про модулях LPDDR4), більш ємний акумулятор і, можливо, підтримку бездротової зарядки. Також може підвищитися точність датчика відбитків пальців Touch ID, вважає Куо.

Великим виробничим виступає тайванська Taiwan Semiconductor. За даними Куо, їй доручили випустити не менше 30% чіпів A9 для наступної моделі iPhone . Важливим фактором на користь TSMC, пише аналітик, стала стурбованість i-компанії з приводу того, що Samsung може виявитися не в змозі зробити 14-нанометрові процесори в достатній кількості. Справа в тому, що попит на флагмани Galaxy S6 і S6 Edge виявився вище прогнозованого, тому корейці можуть приберегти 14-нм чіпи для себе.

Крім того, Apple вразили технології TSMC. 16-нм чіпи, вироблені за "об'ємному" техпроцесу FinFET (транзисторів з 3D-структурою) перевершили очікування i-компанії - як за обсягами випуску, так і продуктивності, каже експерт KGI Securities.

Малоймовірно, але Apple може прибрати з лицьової панелі фізичну кнопку "Додому". За інформацією сайту Inquisitr, дактилоскопічний сенсор Touch ID буде вбудований прямо в дисплей iPhone 6S, тобто розблокувати гаджет можна буде просто приклавши палець до будь-якого місця екрану. Для повернення на екран "Додому" може використовуватися той же "глибоке" натискання Force Touch, а для зняття блокування - технологія розпізнавання осіб. Раніше Google експериментувала з такою функцією в Android, проте вона показала себе не дуже надійною.

Ще один слух пов'язаний з новою зарядкою, у якій буде обладнано роз'ємом Lightning на одному кінці і двосторонній USB-конектор на іншому. Відеоролик, на якому відображена така конструкція, помітили на YouTube ще в серпні минулого року, але для iPhone 6 / 6Plus це пророцтво не збулося.

Камера, як у "дзеркалок"

По недавньому прогнозом аналітика IHS China Кевіна Ванга, iPhone 6S отримає 12-мегапіксельну камеру. Нагадаємо, що даний дозвіл фотосенсора, 8 мп, не змінювалося з часу релізу моделі iPhone 4S в 2011 році. На відміну від інших виробників, Apple в останні роки не гналася за кількістю мегапікселів основної камери, вважаючи за краще покращувати інші показники.

Чим більше мегапікселів - тим більше світла здатна захоплювати камера і тим краще повинні виходити фотографії. Проте, кількість далеко не завжди призводить до кращої якості. В Apple давно зрозуміли, що важливо не тільки число мегапікселів, а й їх розмір.

В iPhone 5S, який вийшов в 2013 році, i-компанія збільшила розмір мегапікселів з 1,4 до 1,5 мікрона і з тих пір його не міняла, підвищуючи якість зйомки за рахунок інших факторів. iPhone 6, наприклад, вона оснастила "сенсором iSight нового покоління" з діафрагмою f / 2.2) і технологією Focus Pixels, яка вдвічі швидше наводить автофокус. 5,5-дюймовий фаблет 6 Plus отримав оптичну стабілізацію зображення ( "шістка" - менш просунуту цифрову), яка дозволяє робити більш чіткі фотографії.

Про те, що iPhone 6S обладнають просунутої камерою, яка за якістю зйомки не поступатиметься "зеркалкам" , В минулому листопаді повідомив автор блогу Daring Fireball Джон Грубер, пославшись на обізнане джерело. "... Камера [iPhone] в наступному році зробить найбільший стрибок, - сказав він в одному з недавніх подкастів, - Навіть не знаю, що це означає, але, як я чув, це якась дивна двохлінзовому система, в якій тилова камера використовує дві лінзи і якимось чином видає якість зображення, порівнянне з "дзеркальної" камерою ".

Виникли припущення, що наступний "айфон" отримає фотодатчик Exmor RS IMX230, який в тому ж місяці представила Sony. Ця компанія входить в число провідних постачальників фотомодулів для флагманських смартфонів. Саме її камери вважають за краще встановлювати багато виробників Android-пристроїв, а також Apple в "айфони". Дозвіл фотосенсора Exmor в новітньому iPhone 6 (як і в 5S, 5C і 4S) становить 8 мегапікселів. 5C і 4S комплектуються Exmor застарілої серії IMX145, а останні моделі - більш сучасною.

Дозвіл Exmor RS IMX230 становить 21 мегапікселів, розмір - 1 / 2,4 дюйма. Є підтримка зйомки в HDR-режимі і записи 4K-відео зі швидкістю до 30 кадрів в секунду.

Дата анонса

Тайванське видання United Daily News передбачає, що новинка побачить світ вже в серпні, оскільки компанія нібито вже почала серійне виробництво компонентів для смартфона. Анонімні джерела UDN серед постачальників також підтвердили, що Apple готує до запуску два пристрої - iPhone 6S і 6S Plus.

Проте, останні чотири "айфона" Apple представляла в 30-денному проміжку з кінця вересня до середини жовтня. Якщо історія повториться, анонса iPhone 6S можна очікувати десь в цих числах: можливо, 18 або 25 вересня.

джерела: TechAdvisor , CNET , Business Insider , BGR , UDN , Macworld , GottaBeMobile

Поділіться новиною:

S або 7?