Модельний ряд Lenovo ThinkPad - особливості 6 лінійок серії

  1. Зародження і перші моделі 700, 700C і 700T
  2. Тестування за стандартами Міністерства оборони США і використання в NASA
  3. Сучасна серія (перехід від IBM до Lenovo)
  4. ThinkPad Yoga
  5. ThinkPad X
  6. ThinkPad T
  7. ThinkPad P
  8. ThinkPad E
  9. ThinkPad 13
  10. Особливості ноутбуків ThinkPad
  11. Інші продукти серії ThinkPad

Lenovo - майстер у виробництві ноутбуків , Та й взагалі всього, що пов'язано з комп'ютерними технологіями. Працює компанія з 1984 року - досить довгий термін, чи не так?

Lenovo - майстер у виробництві ноутбуків

Одна з найкрутіших і довгограючих серій компанії - ThinkPad . Світ вперше познайомився з цим брендом в 1992 році. У 2017 році серія відзначила ювілей - їй виповнилося 25 років. Чверть століття на ринку - пристойний термін для лінійки, але це не заважає Lenovo впроваджувати в неї все нові технології. Як все починалося, і як розвивалася легендарна серія - можна дізнатися зі статті. Заодно вийде порівняти, які ноутбуки вважалися топовими раніше, і як виросла міць заліза зараз.

Зародження і перші моделі 700, 700C і 700T

Найпершою моделлю лінійки ThinkPad, тоді ще належить компанії IBM, став планшет 700T. Його створили в квітні 1992 року. Однак публіка дізналася про девайсе тільки через шість місяців, в жовтні - тоді, коли презентували моделі ноутбуків 700 і 700С.

Однією з найцікавіших моделей вийшов С-лептоп. Його оснастили потужним на той час процесором 486SLC, який трудився на частоті в 25 мегагерц. Ноутбук бізнес-класу IBM оснастив кольоровим дисплеєм, чия діагональ становила 10,4 дюйма. Також в ньому стояли HDD на 120 Мб. Загалом, всі комплектуючі девайса вважалися топовими в той рік. Таким чином апарат став першим портативним пристроєм, який за продуктивністю прирівнювалося до стаціонарних комп'ютерів .

Цікаво: ThinkPad-и 800 (ноутбуки, які робили в кінці 90-х) працювали на AIX - ОС від IBM, розробленої на базі UNIX.

Що ще цікавого в перших ноутбуках лінійки:

  • ThinkPad 555BJ став першою моделлю, в яку був вбудований лазерний принтер.
  • З самого початку у виробництві ноутбуків цієї серії застосовувалося вуглеволокно. Це зробило моделі міцними і привабливими. Першою моделлю, в назві якого відбилася ця фішка, став ThinkPad X1 Carbon.
  • Моделі ThinkPad дійсно гідні увічнення. І так вважають не тільки шанувальники серії, але і Нью-Йоркський музей сучасного мистецтва. Саме там в якості експоната виставляється TrackWrite - незвичайна клавіатура, яка використовувалася в ноутбуці 701. Клавіатура-метелик була складаний. Її висувні частини утворювали повнорозмірну клавіатуру, коли ноутбук знаходився у відкритому стані, і ховалися в корпус, коли кришка ноутбука закривалася. Таке рішення дозволяло лептопу залишатися компактним в закритому вигляді, але в той же час давало можливість зручно працювати.

Примітка: неординарним дизайном володіла і клавіатура, розроблена для моделі 760. Користувачі могли рухати її під різними кутами по відношенню до дисплея, щоб друкувати було максимально зручно.

Тестування за стандартами Міністерства оборони США і використання в NASA

Перший ноутбук Lenovo серії ThinkPad відправили в космос в 1993 року. Модель під назвою 750С використовувалася для ремонту Hubble - орбітального телескопа. Сім років по тому NASA замовили вже понад півтисячі лептопів саме цієї лінійки. Вони потрібні були для підготовки екіпажу та розробки космічного ПО.

Працюючі на шаттлах NASA пристрою трохи модифікували, щоб їх можна було комфортно використовувати в невагомості. Так, виробник наніс на їх корпусу липку стрічку, яка дозволила закріпити ноутбуки на поверхні. Крім того, через незвичайних умов експлуатації розробникам довелося поміняти розташування комплектуючих: центрального процесора, відеокарти, а також кулера.

Крім того, через незвичайних умов експлуатації розробникам довелося поміняти розташування комплектуючих: центрального процесора, відеокарти, а також кулера

Примітно: майже всі Сінкпади тестуються за стандартами міністерства оборони США і отримують сертифікацію MIL-STD-810G. Їх тестують на стійкість до падінь, кидаючи з півтораметрової висоти, на міцність і стійкість кришки і екрану, на стійкість до морозів та спеки. Лептопи навіть піддають дії статичної електрики. І це всього лише кілька прикладів. Всього існує 12 параметрів тестування. Це ще одне підтвердження надійності апаратів, крім того, що Леново довіряють в NASA.

Але і на цій космічної місії використання ThinkPad не припинився. З 2006 року модель A31p використовують в МКС для організації електронної поштового зв'язку. За даними на 2010 рік, на космічній станції знаходиться 100 ноутбуків серії. 68 з них - це все ті ж A31p, а решта - більш нові T61. Аж до 2011 року МКС працювала над інтеграцією всіх пристроїв в єдину локальну мережу. Тепер же так і є: все лептопи МКС - частина її локальної мережі, і всі вони - ThinkPad.

Сучасна серія (перехід від IBM до Lenovo)

Транснаціональний виробник Lenovo купив ThinkPad у IBM в 2005 році. Цікаво, що компанії уклали угоду з умовою, що протягом п'яти років IBM мала допомагати китайської корпорації розробляти ноутбуки і підтримувати бренд. Навіть логотип аж до 2006 року не змінювався. І тільки в 2007 році Lenovo стала розміщувати на пристроях власне лого.

Розвиватися лінійка стала стрімко. Як то кажуть, далі - більше. Це легко побачити в таблиці нижче.

рік

Подія 2006 року було випущено крутий Х41 - найтонший і безпечний на той момент планшетник. 2008 Побачив світ перший повнофункціональний компактний ноутбук Х300 з діагоналлю в 13 дюймів. 2009 Вийшов W700ds - перша двоекранного мобільна робоча станція. 2010 продали 60-мільйонний девайс серії. 2012 з'явиться самий легкий і тонкий 14-дюймовий ноутбук ThinkPad X1 Carbon. 2017 Ювілей - ThinkPad «стукнуло» 25 років. 2018 Леново презентувала оновлену лінійку ThinkPad. Тепер пристрої стали ще потужнішими, ще безпечніше і ще тонше в порівнянні з попередниками.

Мабуть, на цьому варто завершити короткий екскурс в історію розвитку легендарної серії Сінкпад. Прийшла пора поговорити про крутих підсерія.

ThinkPad Yoga

YOGA - багатофункціональні, легкі і гнучкі ультрабуки, які відносяться до моделей для бізнесу среднеценового рівня. Продуктивні апарати можуть підтримувати купу ресурсномістких програм одночасно, здатні швидко перемикатися між режимами: від планшета до лептопу і назад. Все це робить пристрої Lenovo ThinkPad Yoga відмінним рішенням для роботи. Легенький і тоненький девайс приємно носити з собою в офіс, брати в подорожі.

Читайте також: Як підібрати кращий ноутбук для монтажу відео - 5 головних параметрів

Читайте також:   Як підібрати кращий ноутбук для монтажу відео - 5 головних параметрів

Привабливі риси лінійки ThinkPad Yoga:

  1. І планшет, і ноутбук в одному флаконі: екрани цих Lenovo підтримують сенсорне введення.
  2. Деякі моделі підтримують технології Dolby® Vision і HDR, що забезпечує їх дисплеям високу яскравість і дозволяє на 100% охоплювати колірний трикутник. Подібні лептопи підійдуть і як пристрої для роботи з графікою. ThinkPad X1 YOGA - якраз такий.
  3. Можна розташувати екран, як завгодно, завдяки шарніру, який здатний обертатися на 360 градусів. Це дозволяє з комфортом друкувати за лептопом, дивитися фільми, грати або обробляти фото / малювати.
  4. Моделі серії відрізняються чудовими показниками автономності. Завдяки ємним батареям деякі пристрої здатні працювати без підзарядки мало не 12 годин (так вміє YOGA 370 20JH002URT ): Часу вистачить і на попрацювати, і на відпочити.
  5. І писати, і малювати від руки можна прямо по екрану, причому промальовувати можна чіткі, тонкі й акуратні лінії. А все завдяки тому, що компанія комплектує пристрої комфортним стилусом ThinkPad Pen.
  6. Підвищена безпека - в ThinkPad завжди був упор на збереження даних і захисту їх від сторонніх. От і L380 YOGA - не виняток. Він оснащений інфрачервоною камерою і системою Windows Hello, яка забезпечує розпізнавання обличчя.

Стаття в тему: Які бувають ноутбуки?

ThinkPad X

Легкі і міцні корпусу преміальних ноутбуків підсерію Х дозволяють брати їх з собою, куди завгодно. Суперпотужність, шикарне якість збірки, в загальному - повний комплект всього, що треба для роботи і розваг.

Чим порадують моделі:

  • легкістю - майже всі пристрої важать трохи більше кілограма;
  • безстрашні і міцні завдяки посиленому корпусу: моделі не бояться пилу, вологи і ударів;
  • живучістю акумуляторів: Lenovo подарував ThinkPad X можливість протриматися до 15 годин без підзарядки.

А ось і найвизначніші ноутбуки цієї серії: навіть порівнюючи, що краще, важко визначитися.

ThinkPad X1 Carbon

Діагональ дисплея складає всього 14 дюймів, але при цьому в насиченості він мало кому здатний поступитися. Справа в тому, що в більшості конфігурацій апарат наділений відмінними HDR моніторами, які здатні охопити 100% RGB.

Чим ще хороший цей ноутбук в будь-якої конфігурації:

  1. Продуктивність - що треба. Чотирьохядерні восьміпотоковие процесори від Інтел (Core i5 або i7) з пристойним запасом ОЗУ (8-16 Гб) дозволяють лептопам спритно реагувати на запити користувача, тягнути кілька ресурсномістких програм одночасно.
  2. Інформація надійно захищена від сторонніх: моделі дізнаються господаря по обличчю, а ще оснащені датчиком відбитка пальця.
  3. Дисплей обрамляють дуже вузькі рамки, через що той візуально здається більше.
  4. міцності такого пристрою не позичати: а як же, адже він укріплений углеволокном, а також володіє клавіатурою, захищеною від вологи. Лептоп запросто переживе падіння, удар, попадання вологи і перепади температури: можна працювати мало не в будь-яких умовах.
  5. Завдяки вбудованому Thunderbolt 3 девайс заряджається швидко: за годину заряд заповнюється на 80%.

ThinkPad X1 YOGA

Суперлегка модель 2-в-1 має ту ж діагоналлю дисплея, що і попередній варіант і з тим же показником гами. Апарат оснащений интеловским процесором восьмого покоління, що забезпечує відмінну продуктивність і робить його відмінним рішенням для ресурсномісткої роботи.

Головні фішки X1 YOGA:

  • Швидкодію забезпечує Core i7-8650U з частотою в 2,11 ГГц укупі з 16 гігабайтами оперативної пам'яті.
  • Для діагоналі в 14 "тут просто чудове дозвіл - 2560х1440 точок, що дає зображення високої чіткості. А відмінні кути огляду (178 градусів) і реалістичність кольорів досягається завдяки IPS матриці.
  • Фірмова опція Vantage забезпечує гнучкі налаштування дисплея. Користувач може регулювати колірну температуру в межах від 3,5 до 6,5 тисячі кельвінів. Крім того, Vantage пропонує сім екранних пресетів: 6 готових на вибір і сьомий - настроюється.
  • Велика кількість портів теж радує. Крім стандартних HDMI, mini-DisplayPort, Ethernet-роз'єму і комбінованого аудиовхода, ноутбук оснащений 4 USB портами: два з них - USB 3.1 Type C (Thunderbolt 3), а ще два - USB 3.0 / 3.1.
  • Шарнір, що з'єднує екранну і клавіатурну частина, обертається під кутом в 360 градусів, що дозволяє використовувати модель і як лептопа, і як планшет.
  • Зручно малювати і робити нотатки: в комплект до Lenovo поклали стилус.
  • Оснащений клавіатурою Wave, яка сама приховує клавіші при переході в режим планшета.

Детальніше про моделі: Огляд Lenovo ThinkPad X1 Yoga

ThinkPad T

Суперзахищеній ноутбуки здатні пережити важкі експлуатаційні умови, а тому зможуть стати надійними супутниками хоч по дорозі в офіс в задушливому автобусі, хоч під час підйому на Еверест.

Кращі якості лептопів лінійки:

  • Користувач може не переживати, якщо він раптом впустив або стукнув ноутбук: міцний каркас і міцні сполучні петлі вбережуть дисплей від пошкоджень.
  • Нехай холоднеча, нехай спеку - ThinkPad Т не підведе: апарати працюють мало не в будь-яких температурних умовах: не замерзають в -20 ° C і не плавляться при +60 ° С. Крім того, пристрої не бояться вологи, а також пилу.

Одним з найпопулярніших лептопів цієї підсерії став Lenovo ThinkPad Т480s, потужний і компактний апарат, який відноситься до середньовисокі цінової категорії. Його характеристики - в таблиці нижче.

процесор

8th покоління Intel® Core ™ i7 Графіка вбудована (Intel® UHD Graphics 620) ОЗУ до 24GB DDR4 2400 Mhz ОС Windows® 10 Pro 64-bit Місце SSD до 1 ТБ Батарея до 15,6 годин без підзарядки Екран 14 "FHD IPS / FHD IPS touch / WQHD IPS Порти 1 x Intel® Thunderbolt ™ 3 1 x USB-C 2 x USB 3.0 1 x 4-in-1 SD кардрідер (SD, MMC, SDHC, SDXC) 1 x комбінований аудіовхід 1 x HDMI RJ45 Розміри і вага 331 x 226.8 x 18.45 мм 1.32 кг

ThinkPad P

Під акуратним корпусом моделей серії ховається серверна продуктивність. А все завдяки тому, що в більшості конфігурацій - відповідне залізо: интеловские Xeon.
У порівнянні з іншими лептопами серії ці - одні з найбільш підходящих для роботи з графікою. З їх допомогою можна запросто займатися 3D-моделюванням, створенням полігональних моделей і проектів віртуальної реальності.

Це стало можливим за рахунок того, що компанія Lenovo забезпечила пристрої професійними видеоадаптерами nVidia Quadro, а також екранами, які здатні відобразити контент в дозволі 4К. Зрозуміло, ціна відповідна.

Чим виділяються ThinkPad P:

  1. Здатні працювати з VR ( P52s і P71 - в залежності від конфігурації).
  2. Володіють достатньою для комфортної роботи з графікою діагоналлю - 15,6 дюймів. Втім, якщо цього мало, можна придивитися до P71 : У нього максимальна для портативних пристроїв діагональ - 17,3 дюйма.
  3. В деякі ноутбуки, включаючи P51, можна поставити ОЗУ на 64 гігабайти: тоді апарат перетвориться на справжній «літак».
  4. Залежно від конфігурації лептопи цієї підсерії можуть мати досить значним об'ємом внутрішньої пам'яті. Так, є варіанти, оснащені і HDD, і SSD, що дозволяє не тільки зберігати гігабайти інформації, але і збільшує швидкодію.
  5. Вага деяких девайсів, включаючи P52 , Може становити два кілограми, що зовсім небагато для такої потуги.

ThinkPad E

Ці продукти Lenovo призначені для сімейного використання, а також для малого і середнього бізнесу. Моделі оснащені міцними корпусами з композитного матеріалу, які захищають начинку і матрицю девайсів від пошкоджень в разі падіння ноутбука.
Среднебюджетние пристрої оснащені зручними клавіатурами острівного типу, які як не можна краще підходять для набору тексту: з ними комфортно вести документацію, ділове листування або просто спілкуватися в соціальних мережах. Крім того, клавіші захищені від вологи: якщо дитина проллє сік під час перегляду мультиків - не біда.

Коротко про головне:

  1. Потужний процесор необхідний для комфортного вирішення робочих завдань. У ThinkPadов лінії Е залізо - що треба: лептопи оснащені продуктивними процесорами Intel i7 і не поступаються їм Ryzen від AMD.
  2. «Совам» сподобаються апарати, оснащені повнорозмірною клавіатурою, доповненої підсвічуванням. E580 - якраз такий.
  3. Пароль можна і зламати, але в Lenovo подбали про підвищення безпеки. Так, деякі лептопи, наприклад, E480 підтримують розблокування по відбитку пальця.
  4. Тим, хто багато подорожує або часто буває у відрядженнях, сподобаються апарати E585 і E485 . Вони оснащені живучими акумуляторами (до 8-9 годин використання без підзарядки), а тому дають можливість попрацювати в дорозі. До того ж, батареї зазначених моделей швидко заряджаються.

цікаво: ТОП-10 найкращих ноутбуків для роботи з відео.

ThinkPad 13

Lenovo постаралися на славу, виготовивши продуктивний лептоп не на шкоду компактності. Досить недорогий ноутбук порадує універсальністю: підходить і для роботи, і для навчання. Зрозуміло, кіно подивитися і в інтернеті посерфити з ним теж можна.

Головні плюси:

1. надміцний: з успіхом пройшов тест на міцність по військовим стандартам. Він стійкий до ударів, падінь, спеці і морозів, вологи.

2. Супертонкий і ультралегкий: вага моделі не досягає і півтора кілограма, а товщина - менше 20 мм.

3. Шикарна острівна клавіатура забезпечує комфортну роботу з ThinkPad 13 : Ергономічна, з відмінним відгуком і підсвічуванням (білий світ, два рівня інтенсивності).

4. Щоб впорядкувати, де завгодно, і не хвилюватися, що Lenovo розрядиться під час скайп-конференції або створення макета: виробник оснастив модель акумулятором, здатним протриматися 11 годин.

Щоб впорядкувати, де завгодно, і не хвилюватися, що Lenovo розрядиться під час скайп-конференції або створення макета: виробник оснастив модель акумулятором, здатним протриматися 11 годин

5. При всій компактності володіє потужним залізом: в максимальній комплектації ноутбука варто процесор Core i7 сьомого покоління. Плюс до цього апарат підтримує до 32 гігабайт оперативної пам'яті.

6. Якісний дисплей: 13,3-дюймовий екран відображає FHD контент, що забезпечує хорошу чіткість картинки. А завдяки IPS матриці можна насолоджуватися натуральної передачею кольору і відсутністю спотворень зображення під різними кутами. Крім того, екран деяких модифікацій, підтримує сенсорне введення.

Особливості ноутбуків ThinkPad

Lenovo є, за що любити: в порівнянні з багатьма компаніями-конкурентами, ця фірма частіше за інших оснащує ноутбуки корисними функціями. Природно, ця радісна доля не обійшла стороною і серію ThinkPad. Отже, які ж цікаві особливості є у апаратів?

TrackPoint або «червона кнопка» - являє собою мікроджойстик, який здатний повністю замінити комп'ютерну мишку. Завдяки шорсткою поверхні міні-маніпулятора, зробленого з міцної гуми, можна спокійно керувати курсором ноутбука, причому навіть вологими пальцями. Працювати з такою «мишкою» легко: напрямок натиску задає сторону, в яку повинен рухатися курсор, а сила натискання - швидкість.

Працювати з такою «мишкою» легко: напрямок натиску задає сторону, в яку повинен рухатися курсор, а сила натискання - швидкість

Примітка: під клавішею «пробіл» є дві кнопки, які замінять клавіші комп'ютерної мишки. Але ними користуватися зовсім не обов'язково: можна вибрати в настройках «Press-to-select», тоді натискання на джойстик буде дорівнювати натискання на кнопку миші.

ThinkLight - зручна реалізація підсвічування, яка не тисне на очі. У ранніх моделях в кришку ноутбука був вбудований світлодіодний ліхтарик, які м'яко підсвічували клавіатуру. Зараз ця технологія не використовується: її замінили класичної підсвічуванням клавіатури.

ThinkVantage Technologies - гарант безпеки і надійності використання лептопа. Являє собою програмно-апаратну комбінацію, що захищає комплектуючі та дані. Детальніше про технології - в таблиці нижче.

Технологія ThinkVantage або відповідну програму

Суть Активна система захисту Інтелектуальне охолодження - спрацьовує, коли ноутбук використовується на межі, що допомагає підтримувати оптимальну продуктивність і температуру. Програмне забезпечення Fingerprint Зчитувач відбитка пальців забезпечує більш надійний захист інформації від сторонніх, ніж введення пароля на клавіатурі. GPS Визначає, де знаходиться ThinkPad. Power Manager Управляє настройками потужності, ніж забезпечує баланс енергозбереження та продуктивності Lenovo. Швидке відновлення Відновлення системи однією кнопкою (скидання до заводських налаштувань). Автоматичне оновлення Завантажує оновлення для ПО Lenovo, драйверів і BIOS. Центр рішень Lenovo Дозволяє швидко перевірити стан працездатності і безпеки системи, а також здійснювати підключення до мережі.

Active Protection System - акселерометр, який грає роль сенсора руху: спрацьовує, якщо пристрій падає, і блокує роботу HDD , Що дозволяє запобігти його пошкодження та знищення файлів.

Дренажні отвори - захищають клавіатуру і апаратну частину, якщо на девайс проллється рідина: отвори відводять вологу.

Rapid Charge - функція для швидкого поповнення заряду акумулятора.

ThinkShutter (механічне блокування камери) - шторка, що закриває веб-камеру ноутбука, коли та не використовується: забезпечує безпеку, унеможливлюючи стеження за користувачем.

Інші продукти серії ThinkPad

Компанія випускає і іншу продукцію серії Think. Всі вони якісно зібрані, комфортні у використанні і здатні довго служити господареві.

Монітори

Lenovo робить круті екрани на базі IPS матриці. Це забезпечує дисплеям реалістичну передачу кольору, а також широкі кути огляду. 178 градусів - на даний момент максимально можливий показник. більшість моніторів лінійки вміють порадувати зображенням високої чіткості. FHD якість дозволяє з комфортом дивитися кіно, грати. Для роботи з графікою підійдуть апарати з дозволом від WQHD і здатністю охоплювати RGB трикутник на 100%.

клавіатури

Компанія знає толк в створенні універсальних клавіатур , Якими зручно користуватися як при наборі тексту, так і в іграх. Користувачі можуть вибирати моделі з проводовим підключенням, а якщо плутатися в проводах не хочеться - з бездротовим. Більшість моделей оснащено клавішами острівного типу. Також Lenovo намагається забезпечити довговічність, а тому багато моделей постачає дренажними отворами, які захищають клавіатуру від попадання рідини.

Також Lenovo намагається забезпечити довговічність, а тому багато моделей постачає дренажними отворами, які захищають клавіатуру від попадання рідини

миші

Lenovo робить і класні комп'ютерні маніпулятори , Які теж відносяться до серії ThinkPad. При цьому вибрати можна мало не будь-яку мишку: лазерну і оптичну, що підключається по USB, радіоканалу або блютуз. Всі аксесуари серії відрізняються ергономічними формами і легкістю: вага більшості мишок не досягає і двохсот грамів. Дозвіл багатьох пристроїв становить 1200 DPI, що забезпечує хорошу чутливість, а значить і комфорт. Крім того, деякі маніпулятори, на кшталт ThinkPad X1 Wireless Touch Mouse , Виробник доповнює функцією, яка дозволяє управляти презентаціями. Для цього на нижньому боці мишки розташована сенсорна панель - те, що треба для проведення конференцій і семінарів.

Жорсткі диски з шифруванням

У Lenovo розуміють важливість збереження інформації, а ще знають толк в створенні засобів її захисту. А тому жорсткі диски цієї марки - те, що треба для зберігання важливих файлів: до них ніхто не добереться. Так, кожен зовнішній вінчестер ThinkPad не тільки оснащений 256-бітовим шифруванням, а й володіє додатковим захистом - опцією адміністрування паролів. У кожному вінчестері є клавіатура для введення коду.

У кожному вінчестері є клавіатура для введення коду

Док-станції

Прекрасний винахід, яке миттю збільшує кількість роз'ємів лептопа. Завдяки цьому до нього можна підключити купу периферійних пристроїв типу принтера, клавіатури і маніпулятора, монітора, акустичної системи і т.д.

Дивіться також: Як вибрати ноутбук: 12 порад

Не дарма Lenovo вважається одним з кращих виробників комп'ютерних пристроїв і периферії. Лінійка ThinkPad - ще одне тому підтвердження. Чудова збірка, відмінні показники продуктивності і автономності, гарна якість зображення - все це вже робить моделі серії гідними визнання. А укупі з упором на захищеність як корпусу (від вологи, ударів), так і інформації (зчитувачі відбитків, шифрування, що ховається веб-камера), та ще й з компактними розмірами і легкістю - взагалі виходять не ноутбуки, а чарівні створення. Мабуть, з цими девайсами не зрівняється жоден інший: пальму першості з Lenovo навряд чи вийде розділити комусь ще.

Працює компанія з 1984 року - досить довгий термін, чи не так?
Отже, які ж цікаві особливості є у апаратів?