Огляд планшета Acer Iconia W510: квиток в світ Windows 8

  1. зміст Відеоогляд і розпакування Дизайн, конструкція і комплектація Програмне забезпечення Камера...
  2. Програмне забезпечення
  3. Камера
  4. Досвід використання і тести
  5. висновки

зміст
  1. Відеоогляд і розпакування
  2. Дизайн, конструкція і комплектація
  3. Програмне забезпечення
  4. Камера
  5. Досвід використання і тести
  6. висновки

Світ Windows 8-пристроїв дуже різноманітний - тут і планшети, і ноутбуки, і різні їх гібриди, трансформери, а також дивні пристрої-слайдери. Мені вже довелося познайомитися з одним з їхніх представників, а саме з Acer Iconia W700 ( огляд ), Який здався відмінним кандидатом на покупку, так як мав багатий функціонал при адекватних планшетних розмірах, цікаві аксесуари і потужне залізо, характерне для новітніх ультрабуків.



Тепер до мене в руки потрапив його молодший брат: планшет Acer Iconia W510, який є більш мобільним рішенням, а ще менш дорогим, побудованим на базі Intel Atom, але має при цьому повноцінну Windows 8 і клавіатурну док-станцію, що перетворює планшет в компактний ноутбук. Давайте розглянемо його ближче.


Технічні характеристики Acer Iconia W510:

  • Платформа (на момент анонса): Windows 8 32 bit
  • Дисплей: ємнісний, 10,1 ", 1366 х 768 точок, IPS
  • Камера: 8 Мп, запис відео 1080p
  • Додаткова камера: 2 Мп
  • Процесор: двоядерний, Intel Atom Z2760 Clover Trail
  • Графічний чіп: Imagination SGX545
  • Оперативна пам'ять: 2 Гб
  • Вбудована пам'ять: 32 Гб / 64 Гб SSD
  • Карти пам'яті: microSD
  • Wi-Fi (802.11a / g / n)
  • Bluetooth 4.0
  • NFC
  • 3,5-мм аудіороз'єм
  • microUSB.0, micro-HDMI
  • Акселерометр, датчик освітленості
  • Батарея: 3540 мАг
  • Час роботи під навантаженням: до 9 год (без дока)
  • Час роботи в режимі очікування: до 3 тижнів
  • Розміри: 258,5 х 186,5 х 9,9 мм
  • Вага: 567 г
  • Форм-фактор: моноблок з тачскріном
  • Тип: гібридний планшет
  • Комплектація: адаптер живлення, перехідник з microUSB на USB, док-клавіатура.
  • Дата анонса: червень 2012
  • Дата релізу: январь 2012

Відеоогляд і розпакування





Дизайн, конструкція і комплектація



Пристрій поставляється в масивної коробці, що включає не тільки планшет, але і клавіатурний док, за сумісництвом є додатковим акумулятором, що збільшує 9-годинний час роботи планшета ще на 9 годин. Крім цього в упаковці можна знайти адаптер харчування (1500 мА), провід для нього ж, різні документи і диск з системними файлами, присутність якого в комплектації планшета мені вже вдруге здається дивним. Acer, зробіть, будь ласка, флешку або карту пам'яті з тими ж даними. Ну не буде людина спеціально купувати CD-привід, щоб в разі чого відновити систему або перевстановити її на планшеті!



Сам планшет з вигляду нагадує свого родича W700, ось тільки зроблений з пластика і важить набагато менше, та й здається неймовірно компактним навіть за мірками аналогічних 10 "Android-планшетів. Екран з діагоналлю 10,1 ", роздільною здатністю 1366х768 і технологією IPS закриває скло Gorilla Glass 2. Дисплей має відмінні кути огляду, та й картинка виглядає дуже приємно.



На лицьовій стороні також розташувалися фронтальна HD-камера з роздільною здатністю 2 Мп, датчик освітленості і сенсорна кнопка Windows під екраном. На лівому торці планшета поміщений один з двох стереодинамиков, на правому ж знаходиться другий, а разом з ним слот microSD, роз'єми micro-USB, micro-HDMI, кнопки регулювання гучності і мікрофон. Прототипи Acer W510 мали на цій стороні ще й слот для SIM-карти, але в комерційній версії пристрою від цього цікавого доповнення чомусь було вирішено відмовитися. Верхній торець апарату обладнаний 3,5 мм роз'ємом під навушники, повзунком автоповороту екрану і кнопкою харчування. Знизу - лише коннектори для док-станції і роз'єм для фірмового зарядного пристрою. На задній панелі присутній 8-Мп камера зі спалахом, ще один мікрофон, наклейка NFC, яка сповіщає нас про те, що планшет підтримує дану технологію, лого Acer, Windows 8 і Intel Atom.



До збірки планшета претензій немає: нічого не скрипить, не люфтить, що не провалюється. В руках лежить відмінно, завдяки розмірам і вазі. Я б навіть сказав, що це найзручніший з усіх 10,1 "-планшет, що мені довелося тримати в руках.



Перейдемо до док-станції. Вона являє собою стандартну клавіатуру з додатковим акумулятором. Його ємність не вказується в специфікаціях пристрою, але можна припустити, що вона аналогічна акумулятора планшета, так як дозволяє продовжити автономне використання в 2 рази і досягти 18 годин без розетки. Сам док дуже легкий і повністю пластиковий. Мені здається, йому не завадило б кілька зайвих грам, так як при роботі зі всією конструкцією на колінах, екран переважує клавіатуру. На столі ж все стоїть міцно і нічого не переважує. З плюсів дока: додатковий USB-порт, зручний тач-пад і комфортна клавіатура, на якій чомусь розмістили дві клавіші Fn.Імеется індикатор зарядки.



Планшет кріпиться до доку за допомогою спеціального відсіку і замикається повзунком. Завдяки тому, що кріплення знаходиться на шарнірі, екран планшета можна повернути на 295 градусів. Збірка дока трохи гірше, ніж планшета, так і відчувається він дешевше, але все одно причепитися особливо не до чого.


Програмне забезпечення



Планшет працює під управлінням повноцінної Windows 8 32-Bit. Набір встановленого ПЗ та софт практично нічим не відрізняється від Acer W700, так що дозвольте мені відправити вас до його огляду . З цікавого в даній моделі - режим Always On, при якому пристрій залишається завжди включеним і працює за аналогією зі смартфоном. Acer W510 є першим в світі планшетом на базі процесора Intel з технологією постійного включення Always On від Acer і гарантує роботу в режимі очікування до 3 тижнів.



Цікаво, що через використовуваного дозволу екрану деякі елементи інтерфейсу на ньому можуть не поміститися. Про це нам красномовно повідомляє пункт в настройках дозволу екрану. А ще я б порекомендував зменшити розмір іконок, шрифтів і значків на панелі завдань.


Камера


На відміну від Acer W700, W510 отримав 8-Мп модуль камери, більш адекватний набір дозволів, в яких можна знімати (без жодних 1944p і т.п.), а головне, робить набагато більш якісні фото і відео. Звичайно, знімати на планшет - моветон, але хороша камера під рукою ніколи не буває зайвою, хіба мало де стане в нагоді.





Досвід використання і тести



Acer Iconia W510 базується на новітньому двоядерному процесорі Intel Atom Z2760 з тактовою частотою 1,8 ГГц і графікою Imagination SGX545, створеному спеціально під Windows 8-планшети, має 2 Гб оперативної пам'яті і 32 або 64 Гб пам'яті для зберігання даних. У моєму випадку, це 64 Гб-версія планшета, але з усього масиву пам'яті доступні лише 46,6 Гб, з яких тільки 22 Гб віддається під потреби користувача. Що твориться на 32-Гб версії, страшно подумати.



Завдяки тому, що процесор має апаратну підтримку 1080p-відео, планшет крутить його без проблем, правда, спочатку йому може знадобитися "розігрів". Тестовий Full HD-ролик перші кілька хвилин перегляду неабияк подлагівал, проте потім зовсім перестав гальмувати. У режимі перегляду подібного відео Acer W510 розряджається на 25% за годину, так що апарат протримається приблизно 4 години. З підключеним доком планшет протримався майже 8 годин, разряжаясь на 15% в годину.



Що стосується продуктивності в іграх, то мною були протестовані Cut The Rope, Angry Birds Star Wars, Jetpack Joyride, Reckless Racing Ultimate (в яку, до речі, нереально зручно грати з клавіатури). Всі ігри йшли відмінно і без нарікань. Чого не скажеш про любиться мені під час тестування Acer W700 гру ADERA, яка вилітала відразу після запуску. Варто зазначити, що не всі ігри з магазину додатків сумісні зі слабеньким Intel Atom. Наприклад, 2D-файтинг BlazBlue: Calamity Trigger пише, що ПК не відповідає мінімальним системним вимогам гри. При цьому 3D-гра Hydro Thunder Hurricane від творців Riptide GP і Rocket Riot 3D йдуть відмінно. На прохання читачів, мною була протестована популярна гра World Of Tanks, але результат не можна назвати навіть задовільним. Запуск гри можливий тільки після установки, потім з незрозумілих причин виникала помилка. Перший вдалий запуск гри був затьмарений мінімальним якістю графіки і всього 5-6 кадрами в секунду. Також я пробував поставити ПК-хіт 2005 року випуску - класичну NFS Most Wanted. Через графічних артефактів довелося виставити режим сумісності з Windows 7, але навіть при цьому в гру можна грати тільки з роздільною здатністю 640х480 - тобто, в маленькому віконці на екрані планшета, але назвати такий сценарій зручним я не можу. Що більша роздільна здатність починаються найсильніші гальма навіть на мінімальній графіку.



Про продуктивності пристрою в цілому відмінно розповість оцінка продуктивності Windows. Як можна бачити, найслабшим місцем є графіка, що, в общем-то, не дивно - планшет зовсім позиціонується як ігровий пристрій.



Що стосується стабільності роботи пристрою варто відзначити дивну поведінку деяких програм, адаптованих під сенсорний інтерфейс. Наприклад, «Повідомлення ВКонтакте» після входу в обліковий запис відмовлялися запускатися, але при цьому працювали і надсилали повідомлення, ось тільки відповісти на повідомлення було не можна - викидало. Можливо, програма не вміє обробляти конфігурацію планшета, тому що на тому ж Acer W700 все було відмінно. Також здалося дивним інтернет-підключення по Wi-Fi. Часом сильно падала швидкість, але відновлювалася після перезавантаження планшета. Однак доводилося робити це досить часто. Можливо, проблема в ПО, викликана одним з оновлень системи, або ж мав місце бути просто якийсь програмний конфлікт. Або мій роутер припав планшету не до вподоби :) Також невеликі нарікання викликав сильне нагрівання правої задньої стінки пристрою під час перегляду важкого відео, а також пригальмовування в інших операціях при його згортання.


Або мій роутер припав планшету не до вподоби :) Також невеликі нарікання викликав сильне нагрівання правої задньої стінки пристрою під час перегляду важкого відео, а також пригальмовування в інших операціях при його згортання

висновки


За 24 тисячі рублів (версія на 32 Гб пам'яті обійдеться дешевше на 4 тисячі), користувач отримує повноцінний зручний планшет і відмінну заміну нетбуку з усіма можливостями повноцінної Windows. Продуктивності апарату вистачить не тільки для написання тексту, а й перегляду якісного відео, а також простеньких популярних ігор. Саме завдяки таким зручним і не дуже дорогим пристроям, що пропонують різні сценарії використання і непогану автономність, "плиткова" Windows на мобільних процесорах Intel може грунтовно закріпитися в сегменті планшетів, а велика різноманітність пристроїв в різних форм-факторах може тільки зіграти їй на руку.