Огляд смартфона Huawei P20 Lite

  1. Основні характеристики Huawei P20 Lite (модель ANE-LX1)
  2. екран
  3. Камера
  4. Телефонна частина и комунікації
  5. Програмне забезпечення та мультимедіа
  6. продуктивність
  7. Теплоснімкі
  8. відтворення відео
  9. Час автономної роботи
  10. підсумок

Цього літа на тлі бурхливого обговорення унікального смартфона Huawei P20 Pro і його, можливо, кращою смартфонів камери, непоміченою залишилася тихе поява його скромного молодшого побратима - Huawei P20 Lite. Втім, скромним його можна назвати лише тому, що сама Huawei ніде і ніяк його не вельми розхвалює. На ділі ж смартфон дуже цікавий своїми технічними характеристиками, які у нього в цілому явно вище середнього рівня, при цьому ціна апарату залишається в адекватних межах.

Основні характеристики Huawei P20 Lite (модель ANE-LX1)

  • SoC HiSilicon Kirin 659, 8 ядер Cortex-A53 (4 @ 2,36 ГГц + 4 @ 1,7 ГГц)
  • GPU Mali-T830 (MP2)
  • Операційна система Android 8.0, EMUI 8
  • Сенсорний дисплей IPS 5,84 ", 2280 × 1080, 432 ppi
  • Оперативна пам'ять (RAM) 3/4 ГБ, внутрішня пам'ять 32/64 ГБ
  • Підтримка microSD до 256 ГБ
  • Підтримка Nano-SIM (2 шт.)
  • Мережі GSM / GPRS / EDGE (900/1800/1900 Мгц)
  • Мережі WCDMA / HSPA + (850/900/1900/2100 Мгц); CDMA 800 & TD-SCDMA
  • Мережі LTE Cat.6 FDD (B1 / 3/7/8/20)
  • Wi-Fi 802.11a / b / g / n / ac (2,4 і 5 ГГц)
  • Bluetooth 4.2 BLE, aptX і aptX HD
  • NFC
  • GPS, A-GPS, ГЛОНАСС, BeiDou
  • USB Type-C, USB OTG
  • Аудіовихід 3,5 мм
  • Основна камера 16 + 2 Мп, f / 2,2, автофокус, відео 1080p
  • Фронтальна камера 16 Мп, f / 2,0, фікс. фокус
  • Датчики наближення і освітлення, магнітометр, гіроскоп, лічильник кроків
  • Сканер відбитків пальців
  • Акумулятор 3000 мА · год
  • Розміри 149 × 71 × 7,4 мм
  • Маса 145 г

Зовнішній вигляд і зручність використання

Huawei P20 Lite отримав скляний корпус з вельми привабливим дизайном, практично таким же, як у старшого Huawei P20, тільки без градієнта в забарвленні.

Заднє скло має дзеркальну підкладку, вона створює ефект «дзеркального відображення». Виглядає здорово. До зовнішнього вигляду претензій взагалі немає: апарат невеликий, ладний, з акуратним дизайном і приємними на вигляд формами обтічного корпусу. Виглядає він явно дорожче своєї ціни, до пари флагманів Huawei.

Боковини не скляними, вони металеві і матові, злегка шорсткі і зовсім не ковзають в пальцях, тому в цілому смартфон надійний і практичний, з рук не вислизає. Цілком можна обійтися без захисного чохла, тим більше що дизайн гідний демонстрації оточуючим.

Цілком можна обійтися без захисного чохла, тим більше що дизайн гідний демонстрації оточуючим

Модуль камери на задній стороні випирає за межі поверхні, тому смартфон погойдується при дотиках до екрану, лежить на столі нестійкий. Спалах поруч з камерою досить яскрава, односегментной. Сканер відбитків пальців розташований на центральній осі, він трохи втоплений і легко намацується. До роботи сканера претензій немає, розпізнавання відбувається чітко.

Передня панель повністю прикрита таким же захисним склом з похилими краями, як і задня. Тому якщо дивитися в профіль, то корпус абсолютно симетричний. Над екраном не забули встановити світлодіодний індикатор подій, що не може не радувати. Правда, не радує наявність безглуздого вирізу у верхній частині дисплея, але все-таки тут розмір «чубчика» знаходиться в розумних межах, з боків від неї залишається досить місця, щоб рядок стану функціонувала адекватно.

У нижній частині під екраном немає апаратних кнопок, порожнє місце Huawei наполегливо прикрашає власним логотипом, це явно зайве. Втім, справедливості заради, цього порожнього місця тут зовсім мало.

Кнопки на бічній грані встановлені поруч один з одним. Клавіші великі, мають пружний хід і чіткий відгук, до даних елементів теж немає ніяких претензій.

Роз'єм під картки гібридний, карту пам'яті тут можна встановити, тільки якщо вийняти одну з двох SIM-карт формату Nano-SIM.

Верхній торець порожній, за винятком другого мікрофону для роботи системи шумозаглушення.

У нижньому торці встановлені не відцентрувати щодо поздовжньої осі роз'єм USB Type-C і 3,5-міліметровий аудіовихід на навушники. При цьому ряд отворів, за яким ховається динамік, навпаки, відцентровано, що вносить ще більший дисонанс.

Huawei P20 Lite випускається в двох варіантах забарвлення: чорному і синьому. Захисту від пилу і вологи смартфон не отримав.

екран

Huawei P20 Lite оснащений дисплеєм IPS, прикритим 2.5D-склом з похилими краями. Екран витягнуть в висоту і має розміри 64 × 134 мм (співвідношення сторін приблизно 19: 9) при діагоналі 5,84 дюйма і роздільною здатністю 1080 × 2280 (щільність точок близько 432 ppi). Бічні частини рамки навколо екрану мають ширину близько 3 мм, а верхній і нижній сегменти - приблизно по 9 мм (якщо вважати зверху разом з «монобровою»).

Є можливість використовувати автоматичне підстроювання яскравості, засновану на роботі датчика зовнішнього освітлення. Тести мультитач діагностують підтримку 10 одночасних дотиків.

Детальну експертизу з використанням вимірювальних приладів провів редактор розділів «Монітори» і «Проектор і ТБ» Олексій Кудрявцев. Наводимо його експертну думку про екран досліджуваного зразка.

Лицьова поверхня екрану виконана у вигляді скляної пластини з дзеркально-гладкою поверхнею, стійкою до появи подряпин. Судячи з відображення об'єктів, противідблискуючі властивості екрану приблизно такі ж, як у екрана Google Nexus 7 (2013) (Далі просто Nexus 7). Для наочності наведемо фотографію, на якій в виключених екранах відбивається біла поверхня (зліва - Nexus 7, праворуч - Huawei P20 Lite, далі їх можна розрізняти за розміром):

Екран у Huawei P20 Lite трохи світліше (яскравість по фотографіям 123 проти 118 у Nexus 7). Двоїння відображених об'єктів в екрані Huawei P20 Lite дуже слабке, це свідчить про те, що між шарами екрану (конкретніше між зовнішнім склом і поверхнею РК-матриці) немає повітряного проміжку (екран типу OGS - One Glass Solution). За рахунок меншого числа кордонів (типу скло / повітря) з сильно розрізняються коефіцієнтами заломлення такі екрани краще виглядають в умовах інтенсивної зовнішньої засвітки, але ось їх ремонт у разі потрісканого зовнішнього скла обходиться набагато дорожче, так як міняти доводиться екран цілком. На зовнішній поверхні екрану є спеціальне олеофобним (жіроотталківающее) покриття, яке за ефективністю помітно краще, ніж у Nexus 7, тому сліди від пальців видаляються значно легше, а з'являються з меншою швидкістю, ніж у випадку звичайного скла.

При ручному управлінні яскравістю і при виведенні білого поля на весь екран максимальне значення яскравості склало близько 450 кд / м², мінімальне - 1,8 кд / м². Максимальна яскравість висока, так що, з огляду на хороші противідблискуючі властивості, читаність екрану навіть в сонячний день поза приміщенням повинна бути на прийнятному рівні. У повній темряві яскравість можна знизити до комфортного значення. В наявності автоматичне регулювання яскравості по датчику освітленості (він знаходиться зліва від решітки фронтального гучномовця). В автоматичному режимі при зміні зовнішніх умов освітленості яскравість екрану як підвищується, так і знижується. Ця функція залежить від положення повзунка регулювання яскравості, їм користувач може спробувати виставити бажаний рівень яскравості в поточних умовах. Якщо не втручатися, то в повній темряві функція автояркость зменшує яскравість до 7 кд / м² (темнувато), в умовах освітленого штучним світлом офісу (приблизно 550 лк) встановлює на 180 кд / м² (нормально), в дуже яскравому оточенні (відповідає висвітлення ясним вдень поза приміщенням, але без прямого сонячного світла - 20000 лк або трохи більше) підвищує до 450 кд / м² (до максимуму, так і потрібно). Рівень яскравості підсвічування залежить від положення повзунка в темряві і в середніх умовах, а в дуже яскравому оточенні завжди встановлюється максимум. Результат за замовчуванням нас не задовольнив, тому ми посунули повзунок трохи вправо в умовах повної темряви і для трьох умов, зазначених вище, отримали 12, 190 і 450 кд / м² (ідеальне поєднання). Виходить, що функція автопідстроювання яскравості працює адекватно і дозволяє користувачеві налаштовувати свою роботу під індивідуальні вимоги. На будь-якому рівні яскравості значуща модуляція підсвічування відсутній, тому немає і ніякого мерехтіння екрану.

В даному смартфоні використовується матриця типу IPS. Мікрофотографії демонструють типову для IPS структуру субпикселей:

Для порівняння можна ознайомитися з галереєю мікрофотографій екранів, які використовуються в мобільній техніці.

Екран має хороші кути огляду без значного зсуву кольорів навіть при великих відхиленнях погляду від перпендикуляра до екрану і без інвертування відтінків. Для порівняння наведемо фотографії, на яких на екрани Huawei P20 Lite і Nexus 7 виведені однакові зображення, при цьому яскравість екранів спочатку встановлена ​​приблизно на 200 кд / м², а колірний баланс на фотоапараті примусово переключений на 6500 К.

Перпендикулярно до екранів біле поле:

Відзначимо хорошу рівномірність яскравості і колірного тону білого поля.

І тестова картинка:

Кольори на екрані Huawei P20 Lite явно перенасичені, а колірний баланс біля екранів різниться.

Тепер під кутом приблизно 45 градусів до площини і до сторони екрану:

Видно, що кольори не сильно змінилися в обох екранів, але у Huawei P20 Lite контраст зменшився в більшій мірі через більшого висвітлення чорного.

І біле поле:

Яскравість під кутом біля екранів зменшилася (як мінімум в 5 разів, виходячи з різниці в витримці), але у Huawei P20 Lite екран все ж трохи темніше. Чорне поле при відхиленні по діагоналі висветляєтся сильно і набуває фіолетового відтінку. Фотографії нижче це демонструють (яскравість білих ділянок в перпендикулярному площині екранів напрямку однакова!):

І під іншим кутом:

При перпендикулярному погляді рівномірність чорного поля хороша:

Контрастність (приблизно в центрі екрану) висока - близько 930: 1. Час відгуку при переході чорний-білий-чорний одно 19 мс (9 мс вкл. + 10 мс викл.). Перехід між півтонами сірого 25% і 75% (за чисельним значенням кольору) і назад в сумі займає 32 мс. Побудована по 32 точкам з рівним інтервалом за чисельним значенням відтінки сірого гамма-крива не виявила завалу ні в світлі, ні в тінях. Показник апроксимуючої статечної функції дорівнює 2,20, що дорівнює стандартному значенню 2,2. При цьому реальна гамма-крива помітно відхиляється від статечної залежності:

В даному апараті є динамічна підстроювання яскравості підсвічування з неочевидній залежністю від часу і від характеру зображення, що виводиться. В результаті отримана залежність яскравості від відтінку (гамма-крива) не відповідає гамма-кривої статичного зображення, так як вимірювання проводилися при послідовному виведення відтінків сірого майже на весь екран. З цієї причини ряд тестів - визначення контрастності і часу відгуку, порівняння засвічення чорного під кутами - ми проводили (втім, як і завжди) при виведенні спеціальних шаблонів з незмінною середньою яскравістю, а не однотонних полів на весь екран. Взагалі, така відключається корекція яскравості нічого крім шкоди не приносить, оскільки постійна зміна яскравості екрану як мінімум може викликати деякий дискомфорт.

Колірний обхват ширше sRGB і практично дорівнює DCI:

Дивимося на спектри:

Спектри компонент добре розділені, що й обумовлює широкий колірний обхват. Для споживчого пристрою широкий колірний обхват є Ніяк не гідністю, а істотним недоліком, оскільки в результаті кольору зображень - малюнків, фотографій і фільмів, - орієнтованих на простір sRGB (а таких переважна більшість), мають неприродну насиченість. Особливо це помітно на відомих відтінках, наприклад на відтінках шкіри. Результат наведено на фотографіях вище.

Баланс відтінків на шкалі компромісний, так як колірна температура істотно вище стандартних 6500 К, але відхилення від спектру абсолютно чорного тіла (ΔE) нижче 10, що для споживчого пристрою вважається прийнятним показником. При цьому колірна температура і ΔE мало змінюються від відтінку до відтінку - це позитивно позначається на візуальній оцінці колірного балансу. (Найтемніші області шкали сірого можна не враховувати, так як там баланс кольорів не має великого значення, та й похибка вимірювань колірних характеристик на низькій яскравості велика.)

У цьому пристрої є можливість скорегувати колірний баланс за допомогою регулювання відтінку на колірному колі.

На графіках вище криві Без кор. відповідають результатам без будь-якої корекції колірного балансу, а криві Кор. - даними, отриманим після зсуву точки на колі в вказане на знімку вище положення. Видно, що зміна балансу відповідає очікуваному результату, так як колірна температура наблизилася до стандартного значенням, а ΔE змінилося несуттєво. Яка користь від такої корекції є. Відзначимо, що дана функція реалізована в варіанті швидше для галочки, так як немає чисельного відображення корекції.

Присутній модна настройка, що дозволяє знизити інтенсивність синьої компоненти.

Маркетологи постаралися залякати користувача, щоб показати ступінь турботи виробника. Зрозуміло, немає ніякого шкідливого УФ-випромінювання (див. спектр вище), і немає ніякої втоми очей, обумовленої саме синім світлом. В принципі, яскраве світло може призводити до порушення добового (циркадного) ритму (див. Статтю про iPad Pro з дисплеєм 9,7 дюйма ), Але все вирішується підстроюванням яскравості до комфортного рівня, а спотворювати колірний баланс, зменшуючи вклад синього, немає абсолютно ніякого сенсу.

Підіб'ємо підсумки: екран має високу максимальну яскравість і володіє хорошими антивідблисків властивостями, тому пристроєм без особливих проблем можна буде користуватися поза приміщенням навіть річним сонячним днем. У повній темряві яскравість можна знизити до комфортного рівня. Допустимо використовувати і режим з автоматичним підстроюванням яскравості, що працює адекватно. Також до достоїнств екрану потрібно віднести ефективне олеофобним покриття, відсутність повітряного проміжку в шарах екрану і мерехтіння, високий контраст і хороший (після корекції) колірний баланс. До недоліків - низьку стабільність чорного до відхилення погляду від перпендикуляра до площини екрану і надмірно широкий колірний обхват. Проте, з урахуванням важливості характеристик саме для цього класу пристроїв, якість екрану можна вважати високим, але варто приготуватися до дивних і неприродним квітам на фотографіях і на відео.

Камера

Фронтальна 16-мегапіксельна камера (розмір пікселя 1 мкм) з об'єктивом з діафрагмою f / 2,0 (кут огляду 78 °) підтримує просунутий режим прикраси знімків, який працює в залежності від статі і віку людини, розпізнаючи контури і риси обличчя. Підтримується управління жестами, є режим для створення ефекту боке. Для спуску затвора можна використовувати жести. Якість зйомки дуже гідне. Розглядати отримані знімки попиксельно не варто, особливо зроблені не на яскравому світлі, однак значний запас по вирішенню дозволяє отримати з них Селфі, які не соромно демонструвати практично в будь-яких умовах.

Розглядати отримані знімки попиксельно не варто, особливо зроблені не на яскравому світлі, однак значний запас по вирішенню дозволяє отримати з них Селфі, які не соромно демонструвати практично в будь-яких умовах

Тильна камера подвійна, основний модуль має 16-мегапіксельний сенсор (розмір пікселя 1,12 мкм), а допоміжний - лише 2-мегапіксельний. Камера оснащена об'єктивом з діафрагмою f / 2,2, стабілізації немає. На відміну від подвійних камер у флагманів Huawei, тут перший модуль забезпечує захоплення відео та фотозйомку, а другий використовується лише для розмиття заднього плану (тла), для отримання «красивого боке». Загалом, це цілком очікуване спрощення для молодшої моделі лінійки.

Загалом, це цілком очікуване спрощення для молодшої моделі лінійки

Приклади зйомки на тильну камеру:

Звичайно, про якість зйомки P20 Pro тут говорити не доводиться. Сенсор помітно шумить навіть в літній сонячний день, і хоча шумодав досить акуратно бореться з шумом, перемогти його цілком він не в змозі. Іноді камера не може сфокусуватися в найпростіших сюжетах. У будь-яких сценах знімкам чітко не вистачає різкості, трава часто (а на периферії кадру - завжди) розмазується в кашу. Нічні знімки придатні лише для створення «листівок», що демонструються на екрані самого смартфона. У той же час, не можна сказати, що камера тут нікудишня - вона просто середня, не більше того. Макро-натюрморти, наприклад, вдаються їй на відмінно.

Камера може знімати відео з максимальною роздільною здатністю 1080p при 30 fps. Оптичної стабілізації немає. Відео камера знімає непогано, але не ідеально. При хорошому освітленні картинка світла і з хорошою деталізацією, але в умовах недостатнього освітлення різкість і деталізація помітно падають. Звук при цьому також записується цілком чисто, мікрофони чутливі, система шумозаглушення працює адекватно.

Телефонна частина и комунікації

Мережеві возможности Huawei P20 Lite - на відмінному для своєї ціни Рівні. Підтрімується LTE Category 6, тобто максимальна ШВИДКІСТЬ на скачування может досягаті 300 Мбіт / с. Доступні всі три вікорістовуваніх в России діапазону частот FDD LTE (Band 3, 7, 20). В межах міської межі московського регіону смартфон стабільно працює в мережах вітчизняних операторів, впевнено тримає мережу 4G, швидко відновлює зв'язок після обриву.

Модуль Wi-Fi підтримує обидва діапазону 2,4 і 5 ГГц, Bluetooth відповідає версії 4.2, є навіть підтримка кодеків aptX і aptX HD. Наявність модуля NFC при загальносвітовому розвитку зручних технологій безконтактної оплати може тільки радувати - і це помітну перевагу Huawei P20 Lite в порівнянні з його китайськими побратимами навіть далеко не бюджетного рівня. Смартфон успішно працює з проїзними картками Трійка і додатком «Мій проїзний».

Навігаційний модуль працює і з GPS (з A-GPS), і з вітчизняної Глонасс, і з китайською Beidou. Перші супутники при холодному старті виявляються швидко, протягом першої хвилини, точність позиціонування нарікань не викликає. Магнітний компас, необхідний для навігаційних програм, в апараті, природно, є.

Магнітний компас, необхідний для навігаційних програм, в апараті, природно, є

Телефонне додаток підтримує Smart Dial. Налаштування сортування і відображення контактів у телефонній книзі стандартні для Android. У розмовному динаміці голос співрозмовника розбірливий, запас гучності не надмірний, смартфон взагалі у всіх сенсах не надто гучний. Вібровиклик добре відчутний.

Апарат не вміє підтримувати в режимі активного очікування обидві SIM-карти в 3G / 4G одночасно. Тобто SIM-карта зможе перебувати в активному очікуванні тільки в 2G, якщо для передачі даних в мережах 4G призначена інша карта. Інтерфейс дозволяє вибрати для голосових дзвінків і SMS певну SIM-карту заздалегідь. Працюють карти в режимі Dual SIM Dual Standby, радиомодем тут один.

Програмне забезпечення та мультимедіа

Як програмна платформа використовується Google Android 8.0 з добре знайомої фірмовою оболонкою EMUI 8.0 з можливістю оновлення по повітрю. Тут все стандартно. Варто лише зазначити особливості, пов'язані з переходом на нове витягнуте в висоту співвідношення сторін екрану ( «FullView»): всім таким апаратам додали смужку «Повноекранний режим», яка з'являється кожного разу при запуску нової програми. Незручно те, що коли на неї натискаєш, додаток обов'язково перезавантажується, і втрачається весь прогрес. Так що потрібно або натискати її відразу ж, або вже не чіпати до кінця ланцюжка дій. Особливо це дратує в іграх, які довго запускаються, а після натискання смужки доводиться чекати повторного запуску ще раз.

Функція розблокування по обличчю є, але вона тут якась загальмована, не надто швидка і не завжди адекватно спрацьовує. В умовах поганого освітлення вона взагалі не працює, і з окулярами на очах господаря не визнає. Добре, що є адекватний сканер відбитків пальців, з ним немає ніяких проблем.

Для прослуховування музики використовується власний аудіоплеєр з настройками аудіоефектів Huawei Histen. Можна вибирати з пресетів еквалайзера, але частина налаштувань стає доступною тільки з підключеними навушниками. У навушниках смартфон звучить для свого рівня досить непогано. Це, звичайно, не топовий і не меломанським рівень, але навіть без накручування еквалайзера звук здався нам більш густим, насиченим і яскравим, ніж можна зустріти зазвичай. Єдине зауваження: трохи не вистачає гучності на максимальному рівні.

Мікрофони мають гарну чутливістю, диктофон цілком придатний для будь-яких завдань. У смартфоні є FM-радіо.

продуктивність

Апаратна платформа Huawei P20 Lite будується на однокристальної системі Kirin 659, виготовленої за технологічним процесом 16 нм. До складу цієї SoC входять вісім 64-бітових ядер ARM Cortex-A53 в двох кластерах з частотою до 1,7 / 2,36 ГГц. За обробку графіки відповідає GPU Mali-T830 (MP2). Об'єм оперативної пам'яті складає 3 або 4 ГБ, а вбудованої флеш-пам'яті - 32 або 64 ГБ.

Є можливість розширення пам'яті за рахунок установки карти microSD (до 256 ГБ), але для цього доведеться вилучати одну з SIM-карт. Додатки на карту не встановлюються. Також є можливість підключати зовнішні флеш-накопичувачі в режимі USB OTG.

HiSilicon Kirin 659 - це відносно свіжа SoC, призначена для смартфонів середнього / верхнього рівня. Вона трохи могутніше, ніж Snapdragon 625, але поступається Snapdragon 630, особливо в тому, що стосується графічних тестів. У 7-й версії AnTuTu платформа видає 77К очок.

У будь-якому випадку Kirin 659 забезпечує системі досить впевнене швидкодію і в реальних сценаріях дозволяє смартфону справлятися з сучасними завданнями. В ігри пограти теж можна, але вимогливі Injustice 2 і Lineage 2 помітно пригальмовують, хоча Mortal Kombat X йде без зауважень.

Тестування в комплексних тестах AnTuTu і GeekBench:

Всі результати, отримані нами при тестуванні смартфона в найсвіжіших версіях популярних бенчмарков, ми для зручності звели в таблиці. У таблицю зазвичай додається кілька інших апаратів з різних сегментів, також протестованих на аналогічних останніх версіях бенчмарков (це робиться лише для наочної оцінки отриманих сухих цифр). На жаль, в рамках одного порівняння можна представити результати з різних версій бенчмарков, тому «за кадром» залишаються багато гідних і актуальні моделі - через те, що вони свого часу проходили «смугу перешкод» на попередніх версіях тестових програм.

Huawei P20 Lite
(HiSilicon Kirin 659)Samsung J6
(Samsung Exynos 7870)Xiaomi Redmi 6A
(Mediatek Helio A22)Honor 7C
(Qualcomm Snapdragon 435)AnTuTu (v7.x)
(більше - краще)

77143 62893 62240 58383 GeekBench
(більше - краще) 926/3715 695/3354 827/2456 678/2734 77143 62893 62240 58383 GeekBench   (більше - краще) 926/3715 695/3354 827/2456 678/2734

Тестування графічної підсистеми в ігрових тестах 3DMark, GFXBenchmark і Bonsai Benchmark:

При тестуванні в 3DMark для найпродуктивніших смартфонів тепер є можливість запускати додаток в режимі Unlimited, де дозвіл рендеринга фіксоване на 720p і відключений VSync (через що швидкість може підніматися вище 60 fps).

Huawei P20 Lite
(HiSilicon Kirin 659)Samsung J6
(Samsung Exynos 7870)Xiaomi Redmi 6A
(Mediatek Helio A22)Honor 7C
(Qualcomm Snapdragon 435)3DMark Ice Storm Sling Shot Ex OpenGL ES 3.1
(більше - краще)

367 254 281 306 3DMark Ice Storm Sling Shot Ex Vulkan
(більше - краще) 205 311 - 304 GFXBenchmark Manhattan ES 3.1
(Onscreen, fps) 5 7 8 10 GFXBenchmark Manhattan ES 3.1
(1080p Offscreen, fps) 5 3 4 5 GFXBenchmark T-Rex
(Onscreen, fps) 19 16 20 27 GFXBenchmark T-Rex
(1080p Offscreen, fps) 19 10 13 16 367 254 281 306 3DMark Ice Storm Sling Shot Ex Vulkan   (більше - краще) 205 311 - 304 GFXBenchmark Manhattan ES 3

Браузерні крос-платформні тести:

Що стосується бенчмарков для оцінки швидкості движка javascript, то варто завжди робити знижку на те, що в них результати істотно залежать від браузера, в якому запускаються, так що порівняння може бути істинно коректним тільки на однакових ОС і браузерах, а така можливість є при тестуванні не завжди. У випадку з ОС Android ми завжди намагаємося використовувати Google Chrome.

Huawei P20 Lite
(HiSilicon Kirin 659)Samsung J6
(Samsung Exynos 7870)Xiaomi Redmi 6A
(Mediatek Helio A22)Honor 7C
(Qualcomm Snapdragon 435)Mozilla Kraken
(мс, менше - краще)

11180 11974 11431 16739 Google Octane 2
(більше - краще) 4162 3818 4290 2649 JetStream
(більше - краще) 23 24 15 11180 11974 11431 16739 Google Octane 2   (більше - краще) 4162 3818 4290 2649 JetStream   (більше - краще) 23 24 15

Результати тесту AndroBench на швидкість роботи з пам'яттю:

Теплоснімкі

Нижче наведено теплоснімок задньої поверхні, отриманий після 10 хвилин роботи тесту акумулятора в програмі GFXBenchmark:

Нагрівання більше локалізована у верхній частині апарату, що, мабуть, відповідає розташуванню мікросхеми SoC. За даними теплокамера, максимальний нагрів склав 39 градусів (при температурі навколишнього повітря в 24 градуси), це середній нагрів в даному тесті для сучасних смартфонів

відтворення відео

Для тестування «всеїдності» при відтворенні відео (включаючи підтримку різних кодеків, контейнерів та спеціальних можливостей, наприклад субтитрів) нами застосовувалися найбільш поширені формати , Які складають основну масу наявного в Мережі контенту. Зауважимо, що для мобільних пристроїв важливо мати підтримку апаратного декодування відеороликів на рівні чіпа, оскільки обробити сучасні варіанти за рахунок одних лише процесорних ядер найчастіше неможливо. Також не варто чекати від мобільного пристрою декодування всього-всього, оскільки лідерство по гнучкості належить ПК, і ніхто не збирається його оскаржувати. Всі результати зведені в таблицю.

Формат Контейнер, відео, звук MX Video Player Штатний програвач 1080p H.264 MKV, H.264, 1920 × 1080, 24 fps, AAC відтворюється нормально відтворюється нормально 1080p H.264 MKV, H.264, 1920 × 1080, 24 fps, AC3 відтворюється нормально відтворюється нормально, звуку немає 1080p H.265 MKV, H.265, 1920 × 1080, 24 fps, AAC відтворюється нормально відтворюється нормально 1080p H.265 MKV, H.265, 1920 × 1080, 24 fps, AC3 відтворюється нормально відтворюється нормально, звуку немає

Подальше тестування відтворення відео виконав Олексій Кудрявцев.

Даний апарат, по всій видимості, не підтримує DisplayPort Alt Mode для USB Type-C - виведення зображення та звуку на зовнішній пристрій при підключенні до порту USB, - що було з'ясовано за допомогою адаптера Tronsmart CTHA1 . Тому довелося обмежитися тестуванням виведення зображення відеофайлів на екран самого пристрою.

Для тестування виведення зображення відеофайлів на екран самого пристрою ми використовували набір тестових файлів з переміщаються на одну поділку за кадр стрілкою і прямокутником (див. « Методика тестування пристроїв відтворення і відображення відеосигналу. Версія 1 (для мобільних пристроїв) »). Знімки екрану з витримкою в 1 з допомогли визначити характер виведення кадрів відеофайлів з різними параметрами: варіювалися дозвіл (1280 на 720 (720p), 1920 на 1080 (1080p) і 3840 на 2160 (4K) пікселів) і частота кадрів (24, 25, 30, 50 і 60 кадр / с). У тестах ми використовували відеоплеєр MX Player в режимі «Апаратний». Результати тесту зведені в таблицю:

Примітка: Якщо в обох стовпчиках Рівномірність і Пропуски виставлені зелені оцінки, то це означає, що, швидше за все, при перегляді фільмів артефактів, викликаних нерівномірним чергуванням і пропуском кадрів, або не буде видно зовсім, або їх кількість і помітність не впливатиме на комфортність перегляду. Червоні позначки вказують на можливі проблеми, пов'язані з відтворенням відповідних файлів.

За критерієм виведення кадрів якість відтворення відеофайлів на екрані самого смартфона хороше, так як в більшості випадків кадри (або групи кадрів) можуть (але не зобов'язані) виводитися з більш-менш рівномірним чергуванням інтервалів і без пропусків кадрів. Однак ідеальної плавності в разі файлів з 60 кадр / с немає, так як частота оновлення екрану дорівнює 59 Гц, тому як мінімум один кадр за секунду пропускається. Під час відтворення відеофайлів з роздільною здатністю 1920 на 1080 пікселів (1080p) зображення власне відеофайлу виводиться один-в-один по пікселям, точно по висоті екрану (при ландшафтній орієнтації) і в істинному дозволі Full HD. Відображається на екрані діапазон яскравості відповідає стандартному діапазону 16-235: в тінях і в світлі відображаються всі градації відтінків, що і потрібно для коректного відтворення типових відеофайлів. Відзначимо, що в цьому смартфоні немає підтримки апаратного декодування файлів H.265 з глибиною кольору 10 біт на колір.

Час автономної роботи

Незнімна акумуляторна батарея Huawei P20 Lite має ємністю 3000 мА · год, це по сьогоднішніх мірках замало. Смартфон демонструє невисокий рівень автономної роботи при читанні електронних книг і при перегляді відео через YouTube, але довго тримається в іграх за рахунок низьких налаштувань графіки. В реальних умовах смартфон доживає до вечора, але це не саме довгограюче рішення, хоча і швидко заряджатимуться.

Тестування традиційно проводилося на звичайному рівні енергоспоживання без використання функцій енергозбереження, хоча такі в апараті є.

Ємність акумулятора Режим читання Режим відео Режим 3D-ігор Huawei P20 Lite 3000 мА · год 14 ч. 00 м. 9 ч. 20 м. 5 ч. 00 м. Xiaomi Redmi 6A 3000 мА · год 19 ч. 00 м. 13 ч . 00 м. 6 ч. 40 м. Meizu M8c 3070 мА · год 14 ч. 00 м. 11 ч. 00 м. 7 ч. 00 м. Samsung Galaxy J6 3000 мА · год 16 ч. 20 м. 13 ч. 00 м. 7 ч. 00 м. Honor 7c 3000 мА · год 11 ч. 00 м. 8 ч. 00 м. 4 ч. 00 м.

Безперервне читання в програмі FBReader (зі стандартною, світлої темою) при мінімальному комфортному рівні яскравості (яскравість була виставлена ​​на 100 кд / м²) тривало до повного розряду акумулятора 14 годин, а при безперервному перегляді відео у високій якості (720р) з тим же рівнем яскравості через домашню мережу Wi-Fi апарат функціонує до 9,5 годин. В режимі 3D-ігор смартфон може пропрацювати до 5 годин.

Надісланий нам тестовий екземпляр був позбавлений комплектного ЗУ, а від звичайного мережевого 2-амперного адаптера смартфон заряджається протягом 2 годин струмом 1,9 А при напрузі 5 В. Бездротова зарядка не підтримується.

підсумок

Компанія Huawei все літо протримала ціну P20 Lite в офіційній російській роздробі на рівні 20 тисяч рублів, і лише з настанням осені цей психологічний бар'єр був узятий, ціна знизилася до 19 тисяч. У підсумку ми маємо збалансований смартфон впевненого середнього рівня по все ще доступною ціною, з ефектним дизайном, хорошою ергономікою, модним FullView-екраном і непоганий, нехай і не флагманської, апаратною платформою. Звук тут - на гідному рівні, автономність слабенька, камери середні, а ось комунікаційні можливості - відмінні. Смартфон цілком цікавий навіть при нинішній ціні, на нього варто звернути увагу всім, хто обходить стороною китайські онлайн-магазини і вважає за краще вибирати з того асортименту, що представлений в офіційній роздробі.