Ультрабук ASUS EeeBook X205TA - рекордсмен в марафоні

  1. Специфікація ASUSEeeBook X205TA
  2. Дизайн
  3. Обчислювальна «начинка»
  4. ПО
  5. Тестування: продуктивність і автономність
  6. резюме

Серію бюджетних ультрапортативних ноутбуків Eee компанія ASUS анонсувала ще в 2007 році. Однак, перші продукти більше нагадували іграшку, ніж серйозний апарат для роботи: невеликий 7-дюймовий екран, мініатюрні і незручні клавіші, дуже обмежені обчислювальні можливості. Разом з тим, ці лептопи були оснащені суперсучасним на ті часи SSD-накопичувачем, відрізнялися малою вагою і дуже доступною ціною.

Сім років по тому тайванський виробник випустив чергове пристрій серії Eee (нагадаємо, що це скорочення означає «Easy to learn, Easy to play and Easy to work»), яке можна назвати поверненням до витоків, але вже на принципово новому рівні. Модель EeeBook X205TA - це все той же невелика вага, компактні розміри і доступна ціна, характерні для перших пристроїв Eee. Понад те - цілком гідна обчислювальна потужність, повнорозмірні клавіші, комфортна 11,6-дюймова діагональ екрану, чудова автономність і, знову-таки, SSD-накопичувач, тільки вже набагато більшої місткості.

Понад те - цілком гідна обчислювальна потужність, повнорозмірні клавіші, комфортна 11,6-дюймова діагональ екрану, чудова автономність і, знову-таки, SSD-накопичувач, тільки вже набагато більшої місткості

Повнорозмірні клавіші і великий тачпад дозволяють комфортно набирати текст або "серфить" в інтернеті

Специфікація ASUSEeeBook X205TA

Процесор

Чотирьохядерний процесор Intel Atom Z3735 ОС Windows 8.1 з Bing Дисплей 11,6-дюймовий зі світлодіодним підсвічуванням, дозвіл - 1366 x 768 пікселів Камери VGA-камера Оперативна пам'ять 2 ГБ Жорсткий диск 32/64 ГБ eMMC + хмарне сховище ASUS WebStorage об'ємом 500 ГБ (безкоштовно протягом 2 років) 1 Мережа Двохдіапазонний модуль Wi-Fi 802.11a / b / g / nBluetooth 4.0 Інтерфейс 2 порти USB 2.0 аудіороз'єм 3,5 мм (навушники і мікрофон) Роз'єм micro-HDMIСлот для карт пам'яті micro-SD (SDXC ) Акумулятор 38 Вт ∙ год (заявлено до 12 годин автономної роботи при перегляді веб-сайтів) Розмір 286 x 193,3 x 17,5 мм Вага 980 г

Дизайн

При діагоналі екрану 11,6 дюймів розміри EeeBook X205TA складають всього 286 x 193,3 x 17,5 мм, вага - 980 г. Клавіатура з повнорозмірними клавішами і великий тачпад з підтримкою мультікасаній дозволяють комфортно набирати текст і займатися веб-серфінгом в інтернеті. Але є і мінуси: корпус виконаний з хисткою на перший погляд пластмаси, яка злегка прогинається навіть під невеликим натиском. Крім того, пластик дуже мазкий, вже після декількох годин користування видно відбитки, які важко стерти. З іншого боку, такий матеріал дозволяє міцно тримати ноутбук в руці, оскільки він зовсім не слизька. При розкритті кришки корпус трохи піднімається над столом для поліпшеної вентиляції.

При розкритті кришки корпус трохи піднімається над столом для поліпшеної вентиляції

Товщина ASUS EeeBook X205TA становить не більше 17,5 мм

Товщина ASUS EeeBook X205TA становить не більше 17,5 мм

На задній панелі розташовані два стереодинаміки, незнімний акумулятор знаходиться під кришкою корпуса

Обчислювальна «начинка»

Хороша продуктивність і чудова автономність EeeBook X205TA забезпечуються, в першу чергу, за рахунок наступних двох компонентів: чотириядерного процесора Intel Atom Z3735F і SSD-накопичувача від Sandisk. Atom Z3735F заснований на платформі Bay Trail-T і працює на частоті від 1,33 до 1,83 ГГц. Взагалі, цей чіп призначений для планшетів і дуже енергоеффектівен - максимальне енергоспоживання (TDP) не перевищує 4 Вт. Зниженого споживання енергії вдалося досягти завдяки застосуванню 22-нанометровій виробничій технології і транзисторів Tri-Gate.

Процесорний ядро ​​побудовано на базі нової архітектури Silvermont, що відрізняється безліччю поліпшень, що дозволило збільшити продуктивність за такт приблизно на 50%. Вбудована відеокарта HD Graphics (Bay Trail) заснована на архітектурі Intel GEN7 і підтримує DirectX 11.

Продуктивність Atom Z3735F в порівнянні з новітнім Core i7-5500U за даними сайту www.notebookcheck.net :

Модель процесора

L2 Cache + L3 Cache TDP (Вт) МГц - Turbo Ядра / Потоки 3DMark06 CPU Cinebench R10 32Bit Single Cinebench R10 32Bit Multi wPrime 32 Intel Atom Z3735F 2MB 4 1330 - 1830 4/4 856 945.5 2892.5 36.89 Intel Core i7-5500U 512KB + 4MB 15 2400 - 3000 2/4 3970 46273 100043 17.31

Об'єм оперативної пам'яті - 2 ГБ DDR3, причому наростити ОЗУ можна, так само як і купити цю ж модель з великим об'ємом пам'яті.

Для зберігання операционой системи, додатків і даних призначений накопичувач на флеш-пам'яті об'ємом 32 ГБ. З них користувачеві доступно лише приблизно 14ГБ, оскільки частина дискового простору займає операційна система і встановлені додатки, ще 8ГБ відведено під recovery-розділ. Втім, загальний обсяг фіксованої пам'яті можна легко збільшити за рахунок установки карти MicroSD - відповідний слот в ноутбуці передбачено. Крім того, власник X205TA отримує в безстрокове користування 15Гб дискового простору в Microsoft OneDrive плюс додаткові 100 ГБ терміном на 2 роки. Також, ASUS надає в безкоштовне користування 500ГБ в хмарному сховищі AsusWebStorage на 2 роки. Необхідно відзначити, що є версія EeeBook X205TA з 64-гігабайтним накопичувачем, однак, в Україні вона поки не поставляється.

Новинка оснащена 11,6-дюймовим TN-дисплеєм із співвідношенням сторін 16: 9 і роздільною здатністю 1366 × 768 точок. Екран глянсовий, покриття антивідблиску відсутня. Максимальна яскравість світлодіодного підсвічування становить 260 кд / м² (center), чого цілком достатньо, причому яскравість у всіх точках приблизно однакова. В цілому, екран не викликає жодних нарікань.

Для зв'язку із зовнішнім світом передбачено два порти USB 2.0, порт micro-HDMI і кард-рідер micro-SD. Також, ноутбук оснащений адаптерами Wi-Fi (802.1 b / g / n) і Bluetooth 4.0. При цьому, Wi-Fi працює в двох діапазонах: 2,4 ГГ і 5 ГГц. А ось гніздо для підключення кабелю Ethernet відсутня. Вбудований і не підлягає самостійної заміні акумулятор має ємність 38 Вт ∙ год.

Вбудований і не підлягає самостійної заміні акумулятор має ємність 38 Вт ∙ год

З лівого боку розміщені: гніздо для живлення, micro-HDMI-порт, слот для MicroSD і гніздо для навушників

З лівого боку розміщені: гніздо для живлення, micro-HDMI-порт, слот для MicroSD і гніздо для навушників

З правого боку - тільки 2 USB-порту

ПО

ASUS EeeBook X205TA поставляється з попередньо встановленою операційною системою Windows 8.1. Завдяки використанню цієї ОС, ноутбук миттєво «засинає», а при відкритті кришки - так само миттєво прокидається. У режимі «сну» лептоп може пробути до двох тижнів без підзарядки, якщо ж рівень заряду батареї опуститься нижче 5%, відбудеться автоматичне збереження всіх відкритих файлів, щоб уникнути втрати даних.

З іншого боку, Windows 8.1 все ж більш орієнтована на пристрої з сенсорним екранам, при використанні тільки миші або тачпада вона менш зручна. Хоча, тачпад в моделі X205TA підтримує технологію «інтелектуальних» жестів Smart Gesture, завдяки чому зображення на екрані можна прокручувати вгору-вниз, масштабувати, перетягувати і т. Д.

Тестування: продуктивність і автономність

Можна з упевненістю стверджувати, що продуктивності ASUS EeeBook X205TA вистачить для вирішення переважної більшості офісних завдань. Що стосується розваг, то відтворення з диска відеозапису у форматі FullHD відбувається без будь-яких затримок. А ось програвання FullHD відео з YouTube іноді може трохи пригальмовувати, але не так часто, щоб це впадало в очі. Разом з тим, відео у форматі UltraHD 4K на YouTube "гальмує" дуже сильно, чого і слід було очікувати, бо тут потрібні зовсім інші обчислювальні потужності.

Результати еталонного тестування:

ПО для тестуванняЧисло балів

NovaBench 334 PCMark 7 2355 NovaBench 334 PCMark 7 2355

Результати тестування EeeBook X205TA через утиліту NovaBench

Середня швидкість передачі даних для SSD-накопичувача, виміряна за допомогою утиліти HDTune, склала 111,4 МБ / с, швидкість доступу - 0,2 мс. Для порівняння: ці ж параметри для звичайного механічного жорсткого диска рівні 76 МБ / с і 18,3 мс відповідно.

Для порівняння: ці ж параметри для звичайного механічного жорсткого диска рівні 76 МБ / с і 18,3 мс відповідно

Результати тестування SSD-накопичувача EeeBook X205TA через утиліту HD Tune

Час роботи від батареї перевірялося в двох режимах: з максимальним навантаженням і практично мінімальної. У першому випадку ми запустили на ноутбуці відтворення відеоролика формату FullHD з YouTube, що дозволило забезпечити постійне завантаження процесора на рівні 80-90%, а також, задіяли Wi-Fi-мережу. Час роботи в цьому режимі при яскравості 50% становило 5 годині 55 хвилин. Навіть після кількох годин активного використання ноутбук лише трохи нагрівся з боку задньої панелі.

Для імітації мінімального навантаження ми відключили Wi-Fi і запустили EeeBook X205TA в режимі відтворення музики. За рахунок роботи модуля частотного аналізу в Windows MediaPlayer процесор був постійно завантажений на 5-7%. При яскравості і гучності на рівні 50% автономність ноутбука в цьому режимі досягла 11 годині 36 хвилин. В останньому випадку час роботи можна було б збільшити ще на 5-10% за рахунок відключення будь-яких образів у вікні медіаплеєра і установки яскравості на мінімальний рівень. До речі, в цьому режимі корпус пристрою був здійснений холодним.

резюме

Серед безумовних переваг EeeBook X205TA необхідно відзначити відмінні характеристики автономності, невелика вага (менше 1 кг), тонкий корпус (товщина всього 17,5 мм) і цілком достатню обчислювальну потужність. Повнорозмірні кнопки клавіатури і відносно комфортний 11,6-дюймомий екран доповнюють список переваг. Особливо треба виділити доступну ціну пристрою - $ 300 за курсом за версію з SSD-накопичувачем 32 ГБ.

А ось серед недоліків можна відзначити досить бюджетний зовнішній вигляд, мазкий і не особливо жорсткий пластик корпусу. Крім того, для деяких завдань двох USB-портів недостатньо, ще один USB-порт, причому версії 3.0, зовсім би не завадив. Варто також сказати, що вбудовані динаміки випромінюють відверто бідний і тихий звук. Це досить дивно, так як в більш ранній моделі EeeBook X201, що підтримує фірмову технологію SonicMaster, звук був набагато "соковитіше" і голосніше.

Разом з тим, не треба забувати, що в прагненні забезпечити доступну вартість розробникам пристрою довелося йти на певний компроміс і пожертвувати одними функціями заради впровадження інших. Корпус з анодованого алюмінію, високоёмкій SSD-диск і інші принади істотно підняли б ціну ноутбука. В цілому ж можна сказати, що виробникові вдалося знайти золоту середину і випустити відмінний, як для дуже доступного сегмента, продукт.

В цілому ж можна сказати, що виробникові вдалося знайти золоту середину і випустити відмінний, як для дуже доступного сегмента, продукт

У комплекті з EeeBook X205TA поставляється легкий і компактний блок живлення, що дуже зручно в поїздках