Acer Aspire One 751: нетбук-чемпіон з 11,6 "дисплеєм і 3G

Ринок нетбуків розвивався стрімко. Всього якийсь рік тому на прилавках магазинів стояли перші крихітні нетбуки. Модель Asus Eee PC 701 привернула багато уваги, проте вже через два-три тижні після початку продажів нові власники самі продавали нетбуки на онлайн-аукціонах.

Причину невдачі першої хвилі пояснити просто. Недорога іграшка, була хоч якимось, а ноутбуком. А то, що працювати на ньому абсолютно неможливо, з'ясовувалося вже після покупки. Також у того ж Asus, наприклад, були проблеми з якістю збірки і матеріалів. Виробники це зрозуміли швидко, і тоді нетбуки стали рости. Діагональ вже до осені 2008 року досягла розміру 8,9 ", трохи пізніше з'явилися і десятидюймові моделі. Як процесор став використовуватися Intel Atom, майже всі моделі обзавелися Bluetooth.


Acer Aspire One 751: перший нетбук з 11,6 "дисплеєм

Десятидюймові моделі були куди зручніше. Клавіатура стала краще, якість збірки значно зросла. Деякі нетбуки обзавелися модулем WiMAX, інші - оригінальним дизайном. Модель від Acer, D150 , Виділялася цікавим дизайном і рекордним часом автономної роботи.

Конкуренти Acer Aspire One 751


Деякі проблеми, однак, залишалися. Багато хто розумів, що для комфортного набору великих текстів потрібно клавіатура більшого розміру. Та й дозвіл екрана (1024 x 600 точок) влаштовувало не всіх. Першою, схоже, це зрозуміла та ж Acer. Так побачив світло Aspire One 751 , Який сьогодні привезли до нас - до редакції ZOOM.CNews.

Розглянемо докладніше

Коли ми взяли в руки Aspire One 751 , То відразу зрозуміли, що в новій моделі нічого не залишилося від малюків річної давності. Зовні - це звичайний компактний ноутбук, при цьому дуже тонкий. Не стало маленьких клавіш і невеликих екранів. Проте, перед нами - нетбук. З процесором Intel Atom.

Клавіатура має 2 мм проміжки між клавішами (росіян букв в нашому зразку не було)

Головних відмінних рис у моделі - три. По-перше, це зросле дозвіл екрана. Тепер воно становить 1366 на 768, воно знайоме багатьом по компактним ноутбуків Sony. Друге - клавіатура. Якщо ви уважно читали наш огляд Aspire One D150 , То пам'ятайте, що єдиний момент, який здався нам спірним - невеликі клавіші. Тут клавіші виросли. Довжина сторони клавіші тепер становить 17 міліметрів. Третє - вбудований модуль 3G.

Третє - вбудований модуль 3G

D-Sub розташований на схилі корпусу

Логічно, адже нетбук - це компактний комп'ютер, який часто носять з собою. Тепер підключитися до Інтернету можна звідусіль. Якщо в Москві 3G тільки починає з'являтися, то вже GPRS або EDGE можна скористатися звідусіль. Фільм, звичайно, не завантажити. Але ось використовувати ICQ або електронну пошту можна проблем. Потрібно тільки вставити в ноутбук SIM-карту, як в телефон. Краще, правда, вибрати спеціальний тарифний план, благо таких зараз чимало.

Світлодіодні індикатори розташовуються над клавіатурою праворуч

Трохи про 3G. У Санкт-Петербурзі проблем з третім поколінням немає. HSDPA куди швидше EDGE, працювати в мережі третього покоління куди приємніше. А ось в Москві поки з цим проблеми. Спочатку, як обіцяють оператори, 3G з'явиться в будівлях. Тільки потім - на вулицях. Тому москвичам поки має бути використовувати EDGE.

Тому москвичам поки має бути використовувати EDGE

Acer Aspire One 751: розташування портів ліворуч

А тепер давайте розглянемо дизайн Acer Aspire One 751.

Ергономіка і дизайн.

Як ми вже сказали, нетбук незвичайно тонкий. Товщина складає всього 2,5 см, і це в самому товстому місці - в задній частині. В інших місцях товщина складає близько 2 см. Вага, до речі, теж невеликий - 1,25 кг. Незважаючи на зрослу діагональ, нетбук зберігає компактність і малу вагу. Вражає.


Форма корпусу трохи незвичайна. Передні краї заокруглені, товщина в передній частині зменшується. У задній частині, ліворуч і праворуч - невеликі «скоси» на корпусі, там примостилися порти RJ-45 (ліворуч) і D-Sub (праворуч.)

Acer Aspire One 751: товщина складає менше 2,5 см

Розташування портів - звичайне. Зліва, крім гнізда мережевої карти - пара USB, вихід навушників і мікрофонний вхід, вхід підключення харчування. Праворуч - мультиформатний картрідер і ще один USB. А близько D-Sub є гніздо замка Кенсингтона. Для тих хто не в курсі - до цього гнізда можна прикріпити спеціальний замок зі сталевим тросом, прикріпивши нетбук до нерухомого предмету. До речі, краще його використовувати, адже сучасні злодюжки теж можуть оцінити такий нетбук.

До речі, краще його використовувати, адже сучасні злодюжки теж можуть оцінити такий нетбук

Нетбук виглядає досить консервативно, Aspire One D150 був яскравіше

Над екраном розташувалися камера і мікрофон. А в передній частині, зліва, є 2 вимикача, що відповідають за роботу бездротових інтерфейсів, відповідні індикатори - зверху, над вимикачами. Індикатори роботи жорсткого диска, а також Caps Lock і Num Lock - над клавіатурою, близько кнопки включення, розташованої праворуч. Тачпад - середніх розмірів, кнопки розташовані під ним, як і в D150.

Претензій до ергономіки немає, навпаки - клавіатура дуже порадувала. Можна друкувати великі тексти без всяких проблем. Єдине, що можна сказати - зовнішність кілька консервативна. У тому ж D150 були яскраві вставки з світло-зеленого пластика. Тут нічого подібного немає.

Так, варто згадати і ще про одну проблему - маркості корпусу. Від цього нетбук також позбавлений, внутрішня частина виконана з матового пластика, тут відбитки пальців помітні слабо. А на білій кришці слідів не видно взагалі.

конфігурація

нетбук Acer Aspire One 751 оснащений процесором Intel Atom Z520 (1.33 ГГц, 533 ГГц FSB, 512 КБ L2 кеш). Такий же процесор використаний в міні-ноутбуці Sony VAIO P. Незважаючи на те, що частота його нижче, ніж у Atom N270, проблем з продуктивністю не виникає. Інші характеристики традиційні для нетбуків. Це 1 ГБ пам'яті і жорсткий диск ємністю 160 ГБ.

Гніздо для SIM-карти розташоване за акумулятором

Нетбук, повторимося, оснащений модулем 3G (з підтримкою мереж 2-го покоління - GPRS / EDGE). Є й звичайний джентльменський набір з Wi-Fi і Bluetooth.

тестування

Коли ми приступили до тестування цього нетбука, нас найбільше цікавила не продуктивність, адже вона знаходиться майже на одному рівні у всіх сучасних нетбуків. І навіть не час автономної роботи, яке залежить від типу використовуваного акумулятора. Нас найбільше цікавило, чи вистачить потужності Acer Aspire One 751 для відтворення відео високої чіткості. Звичайно, мова йде не про Full-HD, а про роликах з дозволом, наприклад, 1280 точок по горизонталі.

Для перевірки ми скористалися HD-трейлерами «Шрека» і «Термінатора 4» у форматах AVI і MOV. Обидва ролика з високою роздільною здатністю відтворювалися без "подтормаживаний". Це означає, що HD-відео на нетбуці дивитися можна, процесор Atom справляється з ним без проблем. До речі, якість матриці дуже сприяє до перегляду відео.

Тепер перейдемо до тестів продуктивності і часу автономної роботи. Результат тесту PCMark 05 - 1245 балів. Результат цілком передбачуваний. Ніяких проблем з переглядом відео, офісною роботою і роботою в Інтернет не буде. А для обробки графіки ніхто при здоровому глузді використовувати нетбук не стане. А з часом автономної роботи - все трохи складніше. Справа в тому, що до редакції ZOOM.CNews ноутбук потрапив з 3-пористих акумулятором, ємністю 2200 мАг. А в продаж він надійде з іншими акумуляторами, ємністю 4800 і 5200 мАч. Тому наш результат тесту не відобразить об'єктивної дійсності. Однак, на його основі, а також досвіді тестування інших нетбуков, ми розрахували приблизний час роботи з зазначеними типами батарей. Результати такі:

  • Для 4800 мАч: приблизно 6 годині 30 хвилин роботи в режимі читання, 4 години в режимі перегляду відео;
  • Для 5200 мАч: приблизно 7 годині 10 хвилин роботи в режимі читання, 4 години 30 хвилин в режимі перегляду відео.

висновок

Acer Aspire One 751 , Поза всякими сумнівами, є кращим на сьогоднішній день нетбуком. До його достоїнств варто віднести 11,6 "екран з високою роздільною здатністю, зручну клавіатуру, а також вбудований 3G модем, що працює також з GPRS / EDGE.

До його достоїнств варто віднести 11,6 екран з високою роздільною здатністю, зручну клавіатуру, а також вбудований 3G модем, що працює також з GPRS / EDGE

Явних недоліків в нетбуці немає. А ось кілька побажань виробникові ми б висловили. По-перше, в моделях з такою клавіатурою дуже добре б виглядала підсвічування клавіш. А по-друге, ми вважаємо, що в такій моделі був би до місця вбудований Mobile-WiMAX модем. Адже користувачі з російських регіонів зможуть користуватися 3G, а москвичі будуть змушені або задовольнятися EDGE, або купувати зовнішній WiMAX модем. Крім цього, москвичі можуть придивитися до моделей з встороенним Mobile WiMAX-модемом Yota, наприклад Aspire One 531 .