Як дізнатися модель материнської плати комп'ютера і ноутбука

  1. Визначаємо модель материнки засобами Windows
  2. Windows Management Instrumentation Command
  3. «Відомості про систему»
  4. Засіб діагностики DirectX
  5. Визначаємо модель материнки за допомогою сторонніх програм
  6. HWiNFO32 / 64
  7. AIDA64
  8. Як визначити модель материнської плати непрацюючого комп'ютера
  9. Asus
  10. Compal
  11. Inventec
  12. Quanta

У відповідь на питання: «Який у тебе комп'ютер?» Можна почути що завгодно - від назви моделі процесора до абстрактних понять, на зразок «потужний» або «чорний». І лише одиниці можуть сказати, з чого складається їх «залізний помічник». Втім, правда за більшістю: навіщо запам'ятовувати моделі і марки пристроїв, якщо знаєш, як їх визначити?

Необхідність дізнатися модель материнської плати виникає тоді, коли потрібно встановити будь-якої драйвер, оновити BIOS, з'ясувати сумісність пристроїв або продіагностувати поломку. Сьогодні поговоримо, як це зробити, якщо комп'ютер перебуває в робочому і в непрацездатному стані (не включається).

Визначаємо модель материнки засобами Windows

Якщо ПК під управлінням Windows нормально запускається і працює, визначення моделі його материнської плати - справа кількох хвилин. І в цьому вам допоможуть наступні системні інструменти:

  • Консольна утиліта Windows Management Instrumentation Command (WMIC.exe).
  • Інструмент «Відомості про систему» ​​(MSInfo32.exe).
  • Засіб діагностики DirectX (Dxdiag.exe).

Windows Management Instrumentation Command

Windows Management Instrumentation Command працює в командному рядку (cmd). Для розпізнавання марки і моделі материнської плати комп'ютера виконайте в ній по черзі 2 інструкції:

wmic baseboard get manufacturer

wmic baseboard get product

Перша допоможе дізнатися виробника, друга - конкретний продукт.

Перша допоможе дізнатися виробника, друга - конкретний продукт

Як видно на скріншоті, на комп'ютері встановлена ​​материнська плата Asus A88XM-Plus.

Цей приклад отриманий на стаціонарному ПК. Однак при запуску на ноутбуках консоль може показати замість матплата модель самого мобільного комп'ютера або навіть лінійку моделей, як, наприклад, на зображенні нижче:

Втім, цю ж інформацію на цьому пристрої відображають та багато інших програм. Справа в тому, що на деяких ноутбуках і нетбуках визначити точну модель материнської плати програмним способом неможливо. Така їх особливість, і з цим нічого не поробиш.

Якщо ви теж спостерігаєте щось подібне, для пошуку драйверів, BIOS або інформації про пристрій використовуйте найменування самого мобільного комп'ютера. Як його визначити, читайте тут .

«Відомості про систему»

Наступний інструмент Windows - «Відомості про систему», інформативний приблизно в половині випадків. Найчастіше він показує тільки виробника материнської плати, а про модель пише «Недоступно».

Щоб отримати відомості про систему, запустіть інструмент пошуку Windows, введіть запит «msinfo32» (без лапок) і натисніть знайдене додаток. Цікавить інформація відобразиться в основному вікні.

Засіб діагностики DirectX

Засіб діагностики DirectX частіше приносить користь власникам мобільних апаратів. Стаціонарні платформи воно розпізнає ще рідше, ніж попередній інструмент.

Потрібні дані, якщо вони отримані, містяться в розділі «Відомості про систему» ​​на першій вкладці. Це «Виробник комп'ютера» і «Модель комп'ютера».

Це «Виробник комп'ютера» і «Модель комп'ютера»

Щоб запустити засіб діагностики DirectX, наберіть в пошуку Віндовс ім'я утиліти - «Dxdiag», і клікніть по знайденого.

Всі перераховані вище способи розпізнавання моделей материнських плат працюють в Windows XP, Windows 7, Windows 8-8.1 і Windows 10. Але так як вони не дуже зручні і не завжди інформативні, можливо, ви віддасте перевагу їм сторонні програми.

Визначаємо модель материнки за допомогою сторонніх програм

CPU-Z

Проста, портабельная, безкоштовна утилитка CPU-Z - одне з найбільш зручних рішень для задач, подібних до нашої. Вкладка «Mainboard» показує всі основні відомості про платформу комп'ютера. А саме:

  • Виробника материнської плати (Manufacturer).
  • Модель плати (Model) і її ревізію (друга осередок в рядку).
  • Системну логіку (Chipset і Southbridge) - виробника мікросхем північного і південного мостів або хаба платформи, його мікроархітектуру, назва і ревізію.
  • Модель мультіконтроллером (LPCIO).
  • Виробника, версію і дату випуску BIOS.
  • Версію і режими роботи шини PCI-express (AGP).

Найважливіше обведено рамкою на скріншоті нижче.

HWiNFO32 / 64

HWiNFO32 / 64 - ще одна безкоштовна утиліта, призначена для збору інформації про залізо і моніторингу стану комп'ютера. Її головне вікно відображає відомості про процесор, відеокарту, оперативної пам'яті, накопичувачах і, звичайно, про материнську плату, а саме - про модель, версії чіпсета і BIOS.

Більш детальна, практично повна інформація про материнке і її компонентах зібрана в розділі «Motherboard».

HWiNFO32 / 64 випускається в Портабельная і настановних версіях для Windows (окремо для 32- і 64-бітових систем), а також для знімних завантажувальних носіїв, які працюють на базі DOS HWiNFO32 / 64 випускається в Портабельная і настановних версіях для Windows (окремо для 32- і 64-бітових систем), а також для знімних завантажувальних носіїв, які працюють на базі DOS.

AIDA64

AIDA64 - додаток для збору інформації, моніторингу та тестування пристроїв комп'ютера, мабуть, краще в своєму класі і, незважаючи на платність, дуже популярне у користувачів. Втім, щоб дізнатися з його допомогою модель материнської плати ПК або ноутбука, платити не обов'язково - достатньо завантажити і запустити триальную версію програми.

Відомості про цікавить пристрої зібрані в розділі «Системна плата» (на відміну від попередніх програм, AIDA64 має російськомовний інтерфейс). Крім виробника і моделі, тут докладно розписані всі параметри і компоненти материнки.

Крім виробника і моделі, тут докладно розписані всі параметри і компоненти материнки

AIDA64 теж випускається в настановних і Портабельная версіях. Вартість домашньої ліцензії (Extreme) для трьох комп'ютерів становить $ 39.95.

Як визначити модель материнської плати непрацюючого комп'ютера

Якщо материнка ПК або ноутбука «наказала довго жити» або апарат не включається з якихось інших причин, єдина можливість пізнати модель плати - інформація, яка є на ній самій. У випадку зі стаціонарним комп'ютером це рідко викликає труднощі, так як найменування моделі «мамки» зазвичай нанесено великими літерами на її лицьову сторону.

Якщо назви не видно, швидше за все, воно закрите кольором або пристроями, встановленими в слоти PCI і PCI-e, наприклад, відкритий. Досить зняти заважає девайс - і все таємне стягне явним.

З ноутбуками справи йдуть складніше. Найменування моделі мобільного комп'ютера за рідкісним винятком ніяк не пов'язані з моделлю його материнської плати. Збіги зустрічаються тільки у Asus, але теж не завжди. Просто це один з небагатьох виробників, який сам випускає і ноутбуки, і материнські плати до них. У інших компаній все більш заплутано.

Нижче ми наводимо розпізнавальні знаки найбільш поширених мобільних платформ.

Asus

Платформи Asus мають фірмовий логотип, тому з розпізнаванням бренду складнощів бути не повинно. Модель і ревізія, як правило, нанесені неподалік від нього. В даному прикладі це K53SD ревізії 5.1.

До речі, материнські плати Asus зустрічаються не тільки в ноутбуках однойменної марки. Їх використовують виробники Dell, Toshiba, Samsung, Packard Bell і інші.

Compal

Платформи виробництва Compal Information зустрічаються в ноутбуках Acer, HP, Dell, Toshiba, Lenovo і т. Д. Розпізнаються за характерною маркування LA-четире_ціфри, наприклад, LA-5911, після яких може стояти буква «P». Платформи виробництва Compal Information зустрічаються в ноутбуках Acer, HP, Dell, Toshiba, Lenovo і т

Inventec

Платформи Inventec встановлюють в ноутбуки HP, Acer, Tochiba і деякі інші. На них досить часто кидаються в очі бренди виробників комп'ютерів, для яких вони виходили, а позначення марки Inventec іноді доводиться пошукати. На нього вказує непримітна рядок з 11 цифр, розділених літерою «А». Іноді перед ними стоїть ще 4 символу, на кшталт VV09, що є скороченням від назви моделі.

Quanta

Материнські плати Quanta зустрічаються в ноутбуках Acer, Sony VAIO, HP, DNS і т. Д. Їх розпізнавальний ознака - рядок, яка починається з букв «DA» або «DAO». Усередині цього рядка приховано ім'я моделі, що складається з 3-4 символів. Воно розміщується між буквами «DA» ( «DAO») і «MB». На знімку нижче наведено фрагмент плати Quanta ZQSA від ноутбука Acer Aspire.

Це не всі існуючі платформи мобільних комп'ютерів - в реальності їх набагато більше. Однак в житті не так багато ситуацій, коли ці відомості дійсно необхідні користувачу. Всі необхідні дані, в тому числі про материнську плату, можна з'ясувати, знаючи лише модель апарату. А як її визначити, ви вже в курсі.

Втім, правда за більшістю: навіщо запам'ятовувати моделі і марки пристроїв, якщо знаєш, як їх визначити?