Nokia Asha 501: телефон з душею дитини

  1. Розміри. Комплект поставки
  2. Дизайн, конструкція
  3. графічні можливості
  4. Клавіатура та способи введення інформації
  5. Інтерфейс і навігація. Функціональні можливості
  6. Робота з двома sim-картами
  7. фотографічні можливості
  8. комунікаційні можливості
  9. тривалість роботи
  10. підсумки

Випускаючи дорогі смартфони, Nokia не забуває і про бюджетному сегменті пристроїв. Одна з останніх новинок цього класу - телефон Asha 501 з сенсорним екраном, підтримкою двох сім-карт і Wi-Fi. Виробник запевняє нас у тому, що це смартфон, але на ділі апарат працює на переробленої для тачскріном платформі звичайних телефонів Nokia S40 (її перейменували в Nokia Asha 1.0). Так чим цікавим може похвалитися новий бюджетник? Випускаючи дорогі смартфони, Nokia не забуває і про бюджетному сегменті пристроїв

Через неможливість робити дешеві смартфони на Windows Phone (Microsoft не дозволяє!) Nokia змушена придумувати всілякі способи запуску телефонів з максимумом функцій, але за мінімальною ціною. Таким рішенням стала платформа Nokia S40, яку заради цього перейменували в Nokia Asha 1.0. Ну, а одним з представників цього сімейства став Nokia Asha 501 / Asha 501 Dual.

Цільова аудиторія у новинки гранично зрозуміла. Це діти-школярі, студенти-екстремали, яким не шкода «вбити свій телефон», а також люди, які потребують в другому телефоні для тих чи інших цілей.

При цьому Asha 501 може похвалитися предуставленнимі клієнтами соцмереж (Twitter, Facebook), відеосервісів, тут є ігри і т.п. Правда про справжню функціональності смартфона тут не може йтися. Встановлювати на телефон можна тільки додатки на Java.

Розміри. Комплект поставки

id = "sub0">

Розпакувавши коробку з телефоном, я дуже здивувався тому, як виглядає Asha 501. «Це ж якийсь китайський музичний плеєр! Де телефон? », - такою була перша реакція. Покрутивши апарат, стало зрозуміло, що це не обман. Це і є новітній бюджетний тачскрін Nokia.

Апарат виявився настільки компактним, що його легко сплутати з сучасним аудіоплеєром. Розміри тут 99,2х58х12,1 мм, вага - 98,2 грама.

Смартфон виглядає дуже органічно, мініатюрно і якось по-дитячому. Його зручно носити в кишенях одягу і просто тримати в руках. Вага пристрою рівномірно розподілений по площі. Завдяки цьому апарат не прагне вислизнути з рук.

У комплекті поставки знаходяться:

  • Телефон Nokia Asha 501
  • Зарядний пристрій з класичним тонким роз'ємом Nokia
  • Інтерфейсний кабель miniUSB-роз'єм CA-185CD
  • Карта пам'яті microSD 4 Гбайт
  • Стереогартітура WH-108
  • Інструкція

Дизайн, конструкція

id = "sub1">

Зовнішній вигляд у Nokia Asha 501 іграшковий. Саме так я собі уявляю типові китайські телефони і музичні плеєри: пластикові, з яскравими розмальовками корпусу. Однак Nokia від типових китайців відрізняє більш якісний пластик та збирання. Незважаючи на бюджетность, апарат виглядає гідно. А завдяки бархатистому напилювання на задній кришці а-ля soft-touch, тримати трубку дуже і дуже приємно.

А завдяки бархатистому напилювання на задній кришці а-ля soft-touch, тримати трубку дуже і дуже приємно

Пластиковий корпус розбавляється яскравими задніми панелями корпусу. На даний момент доступно близько шести кольорів, включаючи червоний, синій, жовтий і зелений. Кожен з квітів по-своєму виграшно виглядає.

Що стосується розміщення окремих елементів і вузлів смартфона, то на лицьовій частині можна бачити динамік для голосових викликів. Він же використовується для відтворення зовнішніх звуків. Гучність тут висока. Ви обов'язково почуєте дзвінок. Перевірено на живих людях! =))

Тут же знаходиться акселерометр, завдяки якому змінюється орієнтація картинки на сенсорному екрані.

Велику частину лицьової грані апарату займає сенсорний екран 3 дюйми. У порівнянні з нинішніми 4 або 5-дюймами він просто малюк. Більш детально про нього я розповім трохи пізніше.

Більш детально про нього я розповім трохи пізніше

Під екраном розташувалася єдина механічна кнопка. Вона відповідає за повернення на один рівень.

Гойдалка регулювання гучності розмістилася на правій бічній грані. Трохи нижче ви побачите кнопки включення / виключення і блокування екрану. Роз'єм для підключення кабелю microUSB і зарядного пристрою можна бачити на верхньому торці. Поруч є отвір для підключення гарнітури 3,5 мм.

На задній стороні розміщується штампування з написом Nokia, а також об'єктив вбудованої камери 3,2 Мпікс.

У нижній частині можна бачити кнопку. Якщо натиснути на неї, у вас вийде зняти задню кришку. Під нею ховається акумулятор, слот для карт пам'яті і кріплення для двох microsim-карт. Цікаво, що для зміни першої сімки потрібно вийняти батарейку. А другу сімку можна поставити просто знявши кришку.

А другу сімку можна поставити просто знявши кришку

Якість збірки в апарата гарне. Asha 501 збирається на заводі Nokia в Китаї.

графічні можливості

id = "sub2">

В Nokia 501 використовується сенсорний 3-дюймовий екран з роздільною здатністю 320 на 240 пікселів (133 ppi). Дисплей відображає 262 тис. Квітів. При найближчому розгляді користувачам, розпещеним HD і навіть Full HD екранами, буде видно убогість і технічна відсталість дисплея. Фарби, чіткість, контрастність, кути огляду - все це на рівні апаратів середини 2000-х років, читай дуже погано. Аналогічні матриці стоять в найдешевших апаратах з кольоровим екраном. Правда, вони коштують 700-900 рублів!

На сонці інформація на екрані стає нечитаною.

А ось чутливість сенсора тут відмінна. Телефон реагує на всі натискання спритно і навіть підтримує дві точки дотику одночасно (мультитач). Чому ж інші показники дисплея настільки погані?

Чому ж інші показники дисплея настільки погані

Клавіатура та способи введення інформації

id = "sub3">

Як було зазначено раніше, в Nokia 501 є тільки одна механічна кнопка під екраном. Вона відповідає за повернення в меню на один рівень. При цьому ви не зустрінете клавіш для прийому і відбою виклику. Прийняти або відхилити виклик можна лише за допомогою сенсорного дисплея. Реалізовано це досить просто і інтуїтивно зрозуміло.

Набір текстів здійснюється за допомогою екранної QWERTY-клавіатури. Вона досить зручна навіть в книжковій орієнтації дисплея.

Взагалі ж вводити текст можна кількома способами: використовуючи QWERTY-клавіатуру в горизонтальній або вертикальній верстці. Щоб набрати спецсимвол, досить натиснути кнопку «& 123». Для перемиканні розкладки з англійської на російську є клавіша пробілу з мітками «ENU» або «RU».

Інтерфейс і навігація. Функціональні можливості

id = "sub4">

Nokia Asha 501 працює під управлінням платформи Nokia Asha 1.0. Платформа ця являє собою еволюцію системи Nokia S40. Інтерфейс цієї оболонки нагадує операційну систему MeeGo в смартфоні Nokia N9, але про цю ОС і це смартфоні пам'ятають тільки гіки. Тим не менш, деякі принципи управління, застосовані в Asha 1.0, були вперше реалізовані саме в смартфонів версії MeeGo. З тією лише різницею, що MeeGo взагалі не вимагала апаратних кнопок (але і не заміняла їх екранними, як в Android).

У розпорядженні користувача є три основні екрани: екран сплячого режиму і блокування, екран додатків і екран «Сьогодні».

У сплячому режимі телефон завжди відображає годинник. При натисканні будь-якої кнопки або просто дотиком пальцем екрану, з'являється фон, поточна дата і список пропущених повідомлень.

Щоб розблокувати телефон, потрібно різким рухом змахнути екран блокування вправо або вліво (при цьому, палець потрібно вести від краю екрану).

Будь-який додаток можна запустити, клікнувши на його ярлик. Закрити додаток можна або утриманням кнопки «назад» (тоді система запитає - закрити чи додаток) або змахнувши його вправо або вліво.

Багатозадачність платформа Nokia Asha 1.0 не підтримує, тому в тлі програми не працюють. Ви можете повернутися до останнього запущеного додатку через екран «Сьогодні», але воно буде запускатися заново. Тобто, якщо ви грали в гру і закрили її, доведеться починати все спочатку.

Втім, музичний плеєр все-таки може працювати і в тлі. Таким чином, ви можете запустити відтворення якого-небудь треку і продовжувати працювати з телефоном. Ви можете зупинити або знову запустивши додаток «Музика» або через екран «Сьогодні».

При роботі вбудованого браузера доводилося спостерігати забавну картину. Через 5-7 хвилин, зображення на екрані у верхній частині начина сіпатися. Спочатку я подумав, що в мене якісь проблеми із зором, але такий глюк повторювався ще кілька разів.

Крім змахування вправо і вліво, доступні також жести смахивания вгору і вниз (від верхнього або нижнього краю екрану). Якщо скидатися зверху-вниз, то відкриється меню підключень і панель повідомлень - як в Android. Тут можна включити / вимкнути: Wi-Fi, Bluetooth, передачу даних або беззвучний режим.

Змахування знизу-вгору (від нижнього краю екрану) відкриває контекстне меню програми, якщо таке є (зазвичай при наявності меню в нижній частині екрана відображається вузький прямокутник зі смужками).

Що стосується самих додатків, то у Asha 501 є немаленький набір стандартних програм, куди входить і FM-радіо, і клієнти Twitter, Facebook, електронної пошти, файловий менеджер, калькулятор, браузер, замітки, чат Nokia, будильник, календар, і багато іншого . А ось встановлених карт немає. Мені вдалося знайти в магазині додатків Here Maps beta, яке працює поки дуже повільно.

Під зберігання даних виділено 50 МБ внутрішньої пам'яті. При цьому в комплекті йде карта пам'яті на 4 Гбайт. При цьому у кожного користувача є можливість розширення пам'яті зарахунок карт microSD.

Робота з двома sim-картами

id = "sub5">

Як я писав вище, Asha 501 має два варіанти поставки: односімочний і двухсімочний. У другому випадку апарат підтримує SIM-карти маленького розміру, формату microSIM. Для частини користувачів такий варіант може стати зручним. Сучасні смартфони мають саме microSIM-картами, і в разі чого можна без проблем переставити картку в телефон Asha. Основна картка коштує під акумулятором, додаткова вставляється в слот на лівому торці (під кришкою), причому апарату не потрібне перезавантаження, він тут же знаходить мережу і з другої SIM-карти.

При дзвінках, GPRS-сеансах, вихідних повідомленнях апарат може кожен раз питати, з якою SIM виконувати дію, можна вибрати основну SIM для кожної дії. В налаштуваннях знаходиться і додаток - лічильник даних, що показує, скільки інтернет-трафіку витрачено - це зручно для відстеження витрат.

фотографічні можливості

id = "sub6">

Nokia Asha 501 оснащений камерою 3,2 Мпікс. Якщо фотографувати при нормальному денному освітленні, то в Facebook або Instagram ці знімки складно буде відрізнити від зроблених, наприклад, на iPhone. А ось відеоролики, записані зі швидкістю 15 к / с, виглядають приблизно так само, як фільми, зняті на зорі кінематографа.

Фотографії можна прямо з Галереї завантажувати в соцмережі або відправляти поштою (підтримується і завантаження фотографій в Instagram за допомогою стороннього платного додатка Instagraph Uploader), а ось завантажити відеоролики прямо зі смартфона на YouTube, на жаль, не вийде.

комунікаційні можливості

id = "sub7">

Підключитися до іншого комп'ютера або мережі інтернет можна через Wi-Fi b / g / n. Серед інших комунікаційних можливостей варто відзначити GSM (900/1800), Bluetooth 3.0. Що стосується підтримки мереж 3G і LTE, то вона відсутня.

тривалість роботи

id = "sub8">

Nokia Asha 501 працює від батареї BL-4U ємністю 1200 мАг. В екстремальних умовах використання при кількості дзвінків 20 - 30 хвилин в день, відправки десятка SMS, прослуховуванні mp3-плеєра через гарнітуру близько 2 годин і постійно включеному WiFi. Апарат пропрацював 2,5 дня. Для смартфона такі показники просто недосяжні, а ось для телефону - цілком. Заряджається акумуляторна батарея в середньому трохи більше години.

підсумки

id = "sub9">

Nokia Asha 501 вийшов симпатичним і дуже компактним телефоном для дзвінків, але це зовсім не смартфон, як це намагається показати виробник. Звичайно, присутні додатки для роботи з соціальними мережами, перенести навіть популярні ігри від Electronic Arts і хітова Plants vs Zombies, але набір таких додатків дуже малий. З появою більшої кількості пристроїв на платформі Asha Software Platform можна буде розраховувати і на появу додатків, але поки порівняти Asha 501 з Android-смартфонами початкового класу неможливо.

Безсумнівний плюс апарату - його живучість. Навіть при самому активному використанні його складно розрядити швидше, ніж за дві доби, а при звичайному використанні він працює 3-4 доби. Приблизно стільки ж, скільки дешеві кнопкові телефони, тільки при цьому тут є кольоровий екран і можливість виходити в інтернет, а також грати в ігри. Ще дуже порадувала підтримка Wi-Fi.

Серед головний мінусів - задума, повільність і вкрай непривабливий екран епохи середини 2000-х років.

Якщо розглядати Asha 501 як конкурента Android-смартфонів китайських компаній (або брендованих операторських пристроїв, то новинка не виглядає виграшною. Все псує ціна в 4 000 рублів. Той же Megafon Login на Android 4, з шикарним 4-дюймовим екраном коштує в два рази дешевше! Хоча .... де ви бачили таке розмаїття колірних варіантів у бюджетних Android-смартфонів? А?

переваги:

  • Тривалий час автономної роботи
  • якісна збірка
  • Підтримка Wi-Fi

недоліки:

  • низькоякісний кран
  • Бюджетна апаратна начинка
  • Немає додатків під платформу
  • відсутня багатозадачність

На день публікації Nokia Asha 501 Dual можна було купити за ціною 3890 рублів.

Галерея

Схожі сюжети / 6

Так чим цікавим може похвалитися новий бюджетник?
Де телефон?
Чому ж інші показники дисплея настільки погані?
Де ви бачили таке розмаїття колірних варіантів у бюджетних Android-смартфонів?
А?