В якому смартфоні найкраща камера в 2019 році - Топ 10

  1. У будь смартфона найкраща камера - Топ 11 2019 року
  2. 10 місце: iPhone 8 Plus
  3. 9 місце: iPhone X
  4. 8 місце: Samsung Galaxy S9 / S9 +
  5. 7 місце: Xiaomi Mi MIX 3
  6. 6 місце: Samsung Galaxy Note 9
  7. 5 місце: Xiaomi Mi 9
  8. 4 місце: Huawei P20 Pro і Huawei Mate 20 Pro
  9. 3 місце: iPhone XS і iPhone XS Max
  10. 2 місце Samsung Galaxy S10 / Samsung Galaxy S10 Plus
  11. 1 місце Huawei P30 Pro

Інженерна думка досягла стелі - подальше вдосконалення камер об'єктивно неможливо без радикальної зміни конструкції самого смартфона. Все флагманські моделі забезпечені практично ідеальними, з технічної точки зору, модулями і щоб виявити переможця, доведеться піти альтернативним шляхом.

Все флагманські моделі забезпечені практично ідеальними, з технічної точки зору, модулями і щоб виявити переможця, доведеться піти альтернативним шляхом

Поки користувачі смартфонів наввипередки поповнюють свої файлові сховища і акаунти в соціальних мережах фотографіями котів, пейзажів і себе коханих, інженери ламають голову над тим, як поліпшити і без того чудові камери. Причому конкуренція у останніх ще жорсткіше, адже боротьба йде не за лайки, а за мільйони доларів потенційного прибутку для компанії.

Кілька років тому, коли бачиш результати роботи камер флагманських апаратів Apple, Samsung і інших A-брендів, здавалося, що еволюція даних модулів ось-ось повинна зупинитися. Якісні, «безшумні» фотографії навіть в умовах низької освітленості, надшвидкий автофокус, оптична стабілізація при зйомці відео - чи не доволі? Однак немає межі досконалості, поява нових можливостей і поліпшень залежить виключно від призначеного для користувача попиту.

До середини весни всі провідні вендори вже порадували публіку анонсами і релізами свіжих флагманських моделей смартфонів, а значить можна підводити проміжні підсумки. У цьому матеріалі розглянемо 10 кращих камер в мобільних пристроях станом на 2019 рік.

Всі представлені нижче смартфони знімають відмінні фото і відео, однак вузькоспрямовані фахівці все ж можуть розставити пріоритети, виділивши переваги і недоліки тієї чи іншої моделі. Даний рейтинг складено за даними експертів DxOMark і інших авторитетних ресурсів.

ПО ТЕМІ: Як правильно фотографувати: 12 простих порад для тих, хто хоче поліпшити якість своїх фотографій .

У будь смартфона найкраща камера - Топ 11 2019 року

11 місце: iPhone XR

11 місце: iPhone XR

З шести випущених за останні два роки смартфонів Apple, лише iPhone 8 і iPhone XR НЕ оснастили подвійними камерами. Проте, ширококутний 12-мегапіксельний об'єктив iPhone XR може дати фору багатьом конкурентам за рахунок додаткового апаратного забезпечення.

В першу чергу, мова йде про режим Smart HDR, який доступний завдяки взаємодії інноваційного процесора Apple A12 Bionic з удосконаленою системою Neural Engine і співпроцесора обробки зображень.

Крім того, софтверні рішення Apple дозволили реалізувати на iPhone XR режим «Портрет» навіть без наявності додаткового телеоб'єктива. Більш того, користувачам смартфона доступна нова функція «Глибина» , Що дозволяє коригувати глибину розмиття фону, а також три опції портретного освітлення: денне, студійний і контурний світло.

ПО ТЕМІ: Чому краще купити iPhone XR, ніж iPhone XS: 9 причин .

10 місце: iPhone 8 Plus

10 місце: iPhone 8 Plus

Лінійка 5,5-дюймових моделей iPhone в останні роки також оснащується системою з двох камер з ширококутним і телеоб'єктивом. Однак на відміну від конкурента, лише один з них з них оснащений оптичним стабілізатором, крім того, Apple використовує більш слабку світлосилу - F1.8 і F2.8. Є оптичний і 10-кратний цифровий зум.

Одним з головних переваг iPhone 8 Plus є можливість створення портретних фотографій студійної якості. Для цього реалізований режим «Портрет», а також запущений в бета-тесті режим «Портретна освітлення» , Який чітко визначає контури особи користувача і дозволяє зробити максимально виразні знімки студійного рівня.

У порівнянні з iPhone 7 Plus «велика вісімка» кращі і швидше обробляє складні контрастні сцени, а також володіє більш спритним автофокусом з технологією «Focus Pixels», що стало можливим завдяки передовому процесору.

ПО ТЕМІ:

9 місце: iPhone X

9 місце: iPhone X

На відміну від iPhone 8 Plus, об'єктиви камери iPhone X розташовані вертикально, при цьому телеоб'єктив має поліпшену світлосилою (F2.4 проти F2.8). Головною ж перевагою в порівнянні з конкурентами є обробка даних спеціальним процесором, який розпізнає людей в кадрі і визначає рух, а також будує карту освітлення сцени. Як стверджують в Apple, iPhone X покращує знімок ще до того, як користувач натисне на кнопку.

Порівняння подвійних камер iPhone X, iPhone 8 Plus і iPhone 7 Plus

Порівняння подвійних камер iPhone X, iPhone 8 Plus і iPhone 7 Plus

Окремої статті заслуговує зйомка портретних фотографій на iPhone X - тут на славу попрацювали і програмісти, і інженери компанії. Як і у випадку з iPhone 8, користувачам буде доступний режим «Портретна освітлення» , Проте iPhone X дозволить створювати селф-портрети ще більш кращої якості завдяки системі датчиків Face ID і технології True Depth. Ну і звичайно користувачам напевно припаде до смаку нова фішка Apple під назвою Animoji , Яка дозволить передавати справжні емоції за допомогою анімованих смайлів.

ПО ТЕМІ: Як добре виглядати на будь-якому фото: 5 простих порад .

8 місце: Samsung Galaxy S9 / S9 +

8 місце: Samsung Galaxy S9 / S9 +

Корейського флагману не вистачило зовсім трохи до 100-бального результату за версією DxOMark, але як мінімум до вересня (в якому очікуємо реліз нового iPhone) друга позиція Galaxy S9 / S9 + в рейтингу камерофонів чи похитнеться.

Як і в минулорічній моделі Galaxy S8 / S8 +, інженери Samsung використовували в новій версії подвійну основну камеру з матрицями дозволом 12 Мп кожна. При цьому в основному модулі вперше і застосували динамічну діафрагму, яка розширюється до ƒ / 1,5 при слабкому і звужується до ƒ /2.4 при інтенсивному освітленні, покращуючи при цьому різкість і контраст фотографій. Ще одне істотне нововведення, зазначене всіма браузерами - більш швидкий фазовий автофокус.

Не можна не згадати і можливість зйомки відео з частотою 960 fps з роздільною здатністю 720p, яка, втім, дещо обмежена - смартфон сам визначає коли слід застосувати ефект Super Slow-Mo, ручний режим відсутній. Також Galaxy S9 / S9 + вміє знімати 4K відео з частотою 60 fps.

ПО ТЕМІ: Оживи фото на айФоні: додаток Pixaloop анімує будь-яке фото .

7 місце: Xiaomi Mi MIX 3

7 місце: Xiaomi Mi MIX 3

Випущений в жовтні 2018 року смартфон не отримав зовсім ніяких апаратних поліпшень для камери, якщо порівнювати з попередніми моделями Xiami Mi 8 і Xiaomi Mi MIX 2S. Тут також використовується пара 12-мегапіксельних об'єктивів (ширококутний + тілі) з діафрагмами ƒ / 1.8 і ƒ / 2.4 відповідно, при цьому «телевик» не має оптичної стабілізації зображення.

Проте, китайські розробники змогли поліпшити якість фото- і, особливо, відеозйомки за допомогою впровадження нових програмних алгоритмів. Експерти DxOMark відзначили більш широкий динамічний діапазон для фото і високу чіткість відеороликів, знятих в приміщенні при штучному освітленні.

6 місце: Samsung Galaxy Note 9

6 місце: Samsung Galaxy Note 9

Як і у випадку з новими моделями iPhone, камера фаблет Samsung Galaxy Note 9 за описом не відмінна від моделі Galaxy S9 Plus, проте фахівці все ж знайшли поліпшення. Зокрема, експерти DxOMark оцінили можливості відеозйомки Galaxy Note 9 в 94 бали, що на 3 бали більше, ніж у Galaxy S9 Plus. Серед переваг також виділили більш точний і безперервний автофокус і кращу деталізацію фону при роботі з великим цифровим зумом.

ПО ТЕМІ: Порівняння Samsung Galaxy Note 9 і Galaxy Note 8: в чому різниця?

З апаратної ж точки зору, Galaxy Note 9 оснащений найпопулярнішою нині комбінацією з двох 12-мегапіксельних об'єктивів, один з яких телескопічний з апертурою f / 2.4 (як і в iPhone XS), а другий - ширококутний з апертурою f / 1.5 (в iPhone Xs - f / 1.8). Природно, обидва об'єктиви оснащені власною системою оптичної стабілізації, крім того, камера передбачає можливість подвійного оптичного зуму.

ПО ТЕМІ: Приховані можливості iPhone: 25 функцій iOS, про які Ви могли не знати .

5 місце: Xiaomi Mi 9

5 місце: Xiaomi Mi 9

Перший смартфон Xiaomi з потрійною камерою багато в чому схожий з флагманом Samsung Galaxy S10 / Galaxy S10 +. В основній камері використані три об'єктива:

  • 16 МП (ультраширококутний / ƒ / 2.2), ФФ, виробництво SONY;
  • 12 МП OIS (Ширококутова / ƒ / 1.75, АФ, виробництво SONY;
  • 12 МП OIS (Телеоб'єктив / F2.2), АФ, виробництво Samsung.

Фахівці вважають даний гаджет одним з кращих камерофонів в преміум-сегменті завдяки відмінній якості фотографій, зроблених як при достатньому, так і при низькому рівні освітлення. Якщо порівнювати Xiaomi Mi 9 з іншим трехкамерніком, згаданим нижче Galaxy S10 / 10 Plus, то перевага останнього полягає в більш якісної реалізації портретного режиму, тоді як китайський смартфон може похвалитися кращими можливостями відеозйомки.

4 місце: Huawei P20 Pro і Huawei Mate 20 Pro

4 місце: Huawei P20 Pro і Huawei Mate 20 Pro

Уже не перший рік Huawei робить ставку на любителів мобільної фотографії, оснащуючи свої смартфони топовими камерами, створеними у співпраці з німцями з Leica, собаку які з'їли на всьому, що вміє знімати. Інженери оснастили флагманські апарати Huawei P20 Pro і Huawei Mate 20 Pro потрійними камерами, які жоден оглядач не посмів не назвати кращими.

Перший і основний модуль Huawei P20 Pro з RGB-сенсором розміру 1 / 1,7 "має дозвіл матриці в 40 МП. Втім, тут мають місце бути класичні маркетингові виверти, властиві всім без винятку китайським вендорам. Насправді, «чистих» мегапікселів тут всього десять, а чотириразовий ефект досягається за допомогою подвійної експозиції і розташування групи субпикселей за принципом шаблону Байєра (так званий GRGB). На виході користувач отримує щось середнє між звичайним 10-МП сенсором і справжньою 40-МП камерою. Якість, безумовно, прекрасне, проте відрізнити фотографії, зроблені в здатність 3648 × 2736 (10 МП) і 7296 × 5472 (40 МП), на око досить важко, а на екрані смартфона і зовсім неможливо.

Основний модуль має досить посередню (за сьогоднішніми мірками) светосилу ƒ / 1,8, але цей недолік повністю компенсує друга камера з апертурою ƒ / 1,6. Вона має малий фізичний розмір монохромного сенсора 1 / 2,7 ", дозвіл 20 МП і призначена саме для поліпшення якості знімків в умовах поганого освітлення.

Третій 8-мегапіксельний модуль з 80-мм фокусною відстанню забезпечує відмінний зум. П'ятикратне гібридне ( «залізно-програмне») наближення дозволяє робити фотографії віддалених об'єктів з мінімальною втратою якості, а при необхідності можна використовувати 10-кратний зум.

Довершують картину 6-осьова оптична стабілізація (мабуть, найкраща на сьогоднішній день в мобільних пристроях), відмінний гібридний автофокус, доопрацьований «штучний інтелект», що визначає об'єкти в кадрі і який тепер можна відключати, здатність знімати відео з частотою 30 к / с (в дозволі 3840 × 2160) і 960 к / с (1280 × 720).

Відмінність основної камери трохи дорожчий моделі Huawei Mate 20 Pro від P20 Pro полягає в наявності ультраширококутний об'єктива з діафрагмою ƒ / 2.2 і дозволом 20 МП, який замінює монохромну камеру.

2 і дозволом 20 МП, який замінює монохромну камеру

В результаті смартфон трохи інакше знімає складні контрастні сцени з яскраво освітленими і тіньовими областями, але оцінка фотографій Mate 20 Pro в рейтингу DxOMark ідентична P20 Pro - 114 балів. При цьому гаджет розташовується в рейтингу вище побратима за рахунок більш якісних Селфі і роботи системи розпізнавання осіб.

Варто відзначити, що в рейтингу сайту DxOMark камери Huawei Mate 20 Pro і Huawei P20 Pro є кращими камерами серед всіх мобільних пристроїв.

ПО ТЕМІ: Levitagram, або як на iPhone створювати фото з ефектом левітації (польоту) .

3 місце: iPhone XS і iPhone XS Max

3 місце: iPhone XS і iPhone XS Max

Під час і відразу після презентації iPhone XS і iPhone XS Max (Детальний огляд) багато любителів айфонографія визнали поновлення флагманської камери мінімальними і незначними, проте перші ж практичні тести показали, що навіть не дуже помітний «на папері» апдейт може принести масу нових можливостей.

З апаратної точки зору в iPhone XS / XS Max встановлена ​​все та ж подвійна камера, що складається з двох 12-мегапіксельних об'єктивів (широкий кут + телевик) з апертурами f / 1.8 і f / 2.4 відповідно.

Єдине поліпшення, що відноситься безпосередньо до модуля камери - збільшена матриця телеоб'єктива, розмір пікселя якої тепер складає 1,4 мкм проти 1 мкм у попередньої моделі.

Проте, є менш помітні, але при цьому важливі зміни. Використовуючи зрослі можливості системи Neural Engine і спеціального співпроцесора обробки знімків (SIP) інженери Apple реалізували новий формат зйомки, який іменується Smart HDR. На практиці при зйомці в даному форматі камера iPhone XS і iPhone XS Max набагато чіткіше визначає межі об'єктів і вловлює пересвеченние або затемнені деталі на тлі.

ПО ТЕМІ: Чим відрізняється камера iPhone XS від iPhone X: чи є різниця?

Випробували новий iPhone користувачі відзначають, що найкраще різницю демонструють жіночі портрети, на яких iPhone XS / XS Max чітко промальовує кордону волосся там, де iPhone X просто змащував окремі волосинки з фоном.

Випробували новий iPhone користувачі відзначають, що найкраще різницю демонструють жіночі портрети, на яких iPhone XS / XS Max чітко промальовує кордону волосся там, де iPhone X просто змащував окремі волосинки з фоном

Ще одне нововведення - функція «Глибина» , Яка дозволяє редагувати розмиття фону вже після скоєння портретного знімка. Крім того, iPhone XS і iPhone XS Max тепер зможуть записувати відео зі стереозвуком.

Крім того, iPhone XS і iPhone XS Max тепер зможуть записувати відео зі стереозвуком

Що стосується фронтальної камери TrueDepth, то тут зміна всього одне - поява поліпшеної оптичної стабілізації при зйомці відео на 7-мегапіксельний модуль з апертурою f / 2.2.

ПО ТЕМІ: Чому у нас не виходять такі гарні фото, як в рекламі Apple «Знято на iPhone»?

2 місце Samsung Galaxy S10 / Samsung Galaxy S10 Plus

2 місце Samsung Galaxy S10 / Samsung Galaxy S10 Plus

Два нових флагманських смартфона Samsung Galaxy S10 і Galaxy S10 + на самому початку 2019 року поставили високу планку якості зйомки фото і відео для інших виробників - обидва гаджета отримали потрійну камеру з додатковим ультра-широким об'єктивом.

Технічні можливості потрійний основної камери вражають:

  • 16 МП (ультраширококутний / F2.2), ФФ;
  • Dual Pixel 12 МП OIS (Ширококутова / F1.5 / F2.4), АФ;
  • 12 МП OIS (Телеоб'єктив / F2.4), АФ.

Крім того, модель Galaxy S10 + отримала подвійну фронтальну камеру:

  • Dual Pixel 10 МП АФ (F1.9);
  • 8 МП АФ (з регульованою глибиною різкості / F2.2).

2)

Експерти DxOMark оцінили старання інженерів Samsung в 109 балів, і це повторення рекордно високого результату Huawei Mate P20 Pro. Фахівці вважають головною перевагою корейським камер відмінну деталізацію і чіткість знімків навіть в умовах низької освітленості. Крім того, було суттєво доопрацьовано програмний функціонал, в тому числі: розширені можливості режиму «Живий фокус», додані нові анімоджі, підказки в реальному часі при зйомці для новачків і специфічні опці для професіоналів в розділі Pro.

1 місце Huawei P30 Pro

1 місце Huawei P30 Pro

Показаний на презентації 28 березня 2019 року китайський флагман Huawei P30 Pro очікувано підняв нову планку якості для камерофонів преміум-сегмента. Успішно продовживши традицію попередників (Huawei P20 Pro і Mate 20 Pro), смартфон зайняв перше місце в рейтингу DxOMark з результатом в 112 балів.

Успішно продовживши традицію попередників (Huawei P20 Pro і Mate 20 Pro), смартфон зайняв перше місце в рейтингу DxOMark з результатом в 112 балів

Для створення фото і відео використовується:

  • Базовий об'єктив з дозволом 40 МП і діафрагмою f1.6;
  • Ширококутний об'єктив з дозволом 20 МП і діафрагмою f / 2.2;
  • Телеоб'єктив з роздільною здатністю 8 МП і діафрагмою f / 3.4;
  • ToF-камера;
  • Фронталки з дозволом 32 МП і діафрагмою f / 2.0.

Втім, це той самий рідкісний випадок, коли переваги пристрою не дуже помітні «на папері», але не залишають шансів конкурентам на практиці. Головна фішка Huawei P30 Pro - це можливість зйомки в будь-яких умовах освітлення і навіть повній темряві:

Такі чудеса можливі завдяки інноваційному спектральному сенсора з незвичною обивателю структурою RYB (червоний, жовтий, синій) замість RGB (червоний, зелений, синій), який вловлює на 40% більше світла.

Ще один козир камерофон - можливість 5-кратного оптичного, 10-кратного гібридного і 50-кратного цифрового зума (Детально) . Як «підзорної труби» гаджет використовує перископний об'єктив з 5-ю лінзами, що забезпечує 125 мм фокусної відстані.

Як «підзорної труби» гаджет використовує перископний об'єктив з 5-ю лінзами, що забезпечує 125 мм фокусної відстані

Дивіться також:

Якісні, «безшумні» фотографії навіть в умовах низької освітленості, надшвидкий автофокус, оптична стабілізація при зйомці відео - чи не доволі?