Огляд комунікатора HTC Touch

Коли я вперше побачив у кого-то в руках комунікатор   HTC Touch   , Він мені відразу настільки сподобався своїм зовнішнім виглядом і формою, що було вирішено - куплю, неодмінно куплю Коли я вперше побачив у кого-то в руках комунікатор HTC Touch , Він мені відразу настільки сподобався своїм зовнішнім виглядом і формою, що було вирішено - куплю, неодмінно куплю. Однак добре відомо, що за красивим зовнішнім виглядом може ховатися досить скромне і навіть убоге вміст, тому, коли я це пристрій придбав на наступний же день (натура така, імпульсивна: часто не можу втриматися від того, щоб не витратити гроші на всякі електронні іграшки ), постало завдання з'ясувати, що в ньому погано.

Реальність принесла розчарування - в позитивному сенсі. Я не знайшов ніяких серйозних мінусів в цьому комунікаторі, а плюсів в порівнянні з моїм попереднім комунікатором Qtek S110 виявилося досить багато, незважаючи на те що з точки зору начинки HTC Touch від Qtek S110 відрізняється не так вже й сильно. Але давайте докладніше про те, що я там виявив ...

Технічні характеристики HTC Touch

Процесор - Texas Instruments OMAP 850 200 МГц
ОЗУ - 64 Мб RAM (ОЗУ) (доступно 47,9 Мб)
ПЗУ - 128 Мб ROM (ПЗУ) (доступно 32,46 Мб)
Дисплей - 240х320 65К кольорів 2,8 "
Підтримка - BT, WiFi, GSM, GPRS, EDGE, mini-USB
Фото - 2 мегапікселі в режимі фото 1600х1200, відео - 320х240 15fps, 3gp
Карта пам'яті - microSD

Як бачите, конфігурація звичайнісінька і від того ж QTEK S110 (і S200) практично взагалі нічим не відрізняється. Але там є великі відмінності на софтверном рівні і з точки зору різних нововведень, і саме вони визначили всі мої захоплення.

Зовнішній вигляд

Розміри у комунікатора такі: 99,9 мм (висота) x 58 мм (ширина) x 13,9 мм (товщина). Корпус HTC Touch покритий таким же чорним прогумованим пластиком, як і Glofiish X500 + , І це робить пристрій досить "рогач" - комунікатор відмінно лежить в руці і не вислизає. (Існують ще варіанти жовтувато-золотистого оформлення корпусу, але в Росії я таких не зустрічав - тільки чорні.)

Незважаючи на однакову з X500 + покриття корпусу, з точки зору дизайну ці два пристрої відрізняються, як небо і земля. Якщо X500 + при всій своїй вражаючою начинці і відмінних характеристиках чисто зовні виглядає, як мобілка для китайського селянина або чистого Нерд (якому зовсім плювати, як виглядає те, що він юзает, - була б функціональність), то тайванська фірма High Tech Computer (так розшифровується HTC) з точки зору дизайну явно знаходиться в XXI столітті - HTC Touch при всіх своїх більш-менш звичайних з точки зору заліза характеристиках виглядає дуже красиво і неймовірно стильно. Завдяки чому? В першу чергу завдяки дуже продуманої і компактній формі корпусу з округленими кутами, а в другу чергу - завдяки тому, що втоплений буквально на міліметр екран зверху ще покритий окремим прозорим пластиком, а це і функціонально, і стильності додає.

HTC Touch
HTC Touch

Головне нововведення HTC Touch - це можливість комбінованого управління комунікатором і за допомогою Стіла, і за допомогою пальців. Але якщо раніше пальчиком можна було потикати в екран лише в крайньому випадку - наприклад, за кермом в машині, коли не було іншого виходу, - то в HTC Touch під управління пальцями зроблено дуже багато нововведень, і високе розташування екрану без бордюру плюс спеціальна захисна плівка - одне з них.

Завдяки тому що тепер певні сервіси можна викликати пальцями, інженери HTC прибрали з цієї моделі дві нижні клавіші, які в інших моделях викликають всякі сервіси - як правило, календар і список контактів.

В результаті там залишилися тільки дві традиційні телефонні клавіші - зняти трубку і відбій, - а також джойстик, який і виглядає стильно, і в роботі вельми зручний (на відміну від того ж багатостраждального Glofiish X500 +, де джойстик і виглядає грубувато, і в роботі незручний ).

Кнопка виклику камери прибрана в торець правого нижнього кута (як і у X500 +), і тепер її, бува, не натиснеш, на відміну від S110.

виклик камери
виклик камери

Стиль витягується з правого верхнього кута (слава богу!), І його не потрібно розсовувати, що теж дрібничка, а приємно.

У лівому торці тільки повзунок регулювання звуку (виклик диктофона, на відміну від інших комунікаторів, вони не стали навішувати на окрему кнопку, хоча, може, і даремно), а кнопка включення-виключення зроблена зверху в лівій частині торця, і це, на мій погляд, саме правильне розташування - так кнопка не було натиснуто випадково, коли пристрій кладеться в чохол (з S110 у мене це було постійною проблемою). Крім того, кнопка харчування взагалі не виходить за межі залізної окантовки (див. Ілюстрацію з точно так же виглядає кнопкою виклику камери), так що випадково вона ніяк не може нажатися.

Об'єктив камери і динамік розташовані на задній частині пристрою.

Об'єктив камери і динамік
Об'єктив камери і динамік

Об'єктив забезпечений традиційним дзеркальцем і захисним склом. На відміну від X500 + у камери немає спалаху. Хоча, звичайно, від такого спалаху зазвичай мало толку - аж надто вона малопотужна.

Також корпус HTC Touch, на відміну від майже всіх інших комунікаторів, забезпечений спеціальним вушком для кріплення шнурка або ремінця на руку.

Взагалі треба сказати, що HTC Touch не тільки з точки зору дизайну, але і з точки зору розмірів корпусу - найзручніший комунікатор з усіх, що у мене були. За розміром він дуже схожий на який-небудь смартфон і є дійсно кишеньковим - його цілком можна носити в кишені, на відміну, наприклад, від значно більш громіздкого X500 + і помітно більш товстого S110. А HTC Touch не тільки помітно менше конкурентів (при тому ж розмірі екрану), але і ще фантастично тонкий - всього 13,9 мм, тобто 1,4 см. Порівняйте, наприклад, з S110 - у того 18,2 мм, то є 1,82 см. А в таких справах кожні 5 мм мають величезне значення!

Qtek S110, Glofiish X500 +, HTC Touch
Qtek S110, Glofiish X500 +, HTC Touch

Ну і треба ще відзначити, що в комплекті до HTC Touch йде гігабайтна карта пам'яті - це і приємно, і зовсім не дрібничка: нарешті-то виробники перестали знущатися і постачати свої пристрої картами на 32-64 мегабайта, які в сучасних умовах просто відразу викидаються , бо на біса вони потрібні, такі малятка ...

Програмне забезпечення

HTC Touch працює під управлінням нової версії Windows для мобільних пристроїв - Windows Mobile 6. Однак там передбачений цілий комплект спеціального програмного забезпечення від HTC, який володіє дуже цікавими можливостями.

Основна програма, яка дає відмінну функціональність, - це HTC Home. Він чимось схожий на популярний Spb Pocket Plus , Який добре знайомий практично всім користувачам комунікаторів, однак чітко заточений саме під цю модель плюс під управління пальцями.

Екран завантаженого HTC Touch виглядає наступним чином (повинен попередити, що я роблю скріншоти зі свого робочого комунікатора і там присутні деякі програми, поставлені додатково):

стартовий екран
стартовий екран

Як бачите, екран досить помітно відрізняється від звичайної Windows Mobile 5 або 6, тому що тут левову частку займає той самий HTC Home.

Зверніть увагу на те, що виклики календаря і контактів, які раніше були навішені на кнопки, тепер перемістилися на екран - їх цілком зручно викликати пальцем або стилем.

HTC Home надає три інформаційних розділу, між якими дуже легко перемикатися пальцем. Перший розділ Home показує гарну велику панель з часом і будильниками плюс дає інформацію про надійшли листах, SMS-повідомленнях і дзвінках. Відповідно, через ці кнопки можна переходити на пошту, SMS і телефон.

Другий розділ - погода. Обираєте вас місто (на жаль, дані, на відміну від SPB Weather , Наводяться тільки по одному місту), після чого в момент звернення до розділу комунікатор буде намагатися зчитувати дані і виведе відповідну інформацію - на даний момент і на п'ять днів вперед:

Погода на даний момент
Погода на даний момент

Прогноз погоди
Прогноз погоди

Третій розділ - модуль запуску часто використовуваних програм. Він також розрахований на управління пальцем, тому кнопки запуску - великі і зручні. Туди можна поставити посилання на дев'ять програм (кнопок всього десять, але остання використовується для виходу в режим редагування посилань):

Мій модуль запуску
Мій модуль запуску

Редагується модуль запуску дуже просто: натискаєте на останню кнопку, після чого переходите в режим редагування, в якому будь-яку з кнопок можна видалити, і тоді там з'являється значок додати нове:

редагування посилань
редагування посилань

Треба сказати, що цей HTC Home задовольняє майже всі можливі потреби швидкого допуску: перша панель дає посилання на пошту, SMS і телефон, друга дає погоду, третя дає посилання на часто використовувані програми - це дуже зручно, необхідність в Spb Pocket Plus при цьому відпадає . Хоча зауважу, що вже якщо чіплятися, то модуль погоди міг би бути більш зручним і просунутим (наприклад, показувати кілька міст), а модуль запуску хотілося б мати можливість розширювати на хоча б ще одну-дві рядки посилань. Або розширювати його за допомогою додаткових закладок, як в Spb Pocket Plus. Але це вже, звичайно, причіпки. HTC Home - дуже зручна система.

Крім того, в цьому комунікаторі нарешті вирішені три проблеми, які раніше вимагали установки додаткових інформаційних програм або посилань на відповідні послуги. Проблема перша - батарея. Тепер ви можете базовими засобами вивести індикатор заряду батареї в правий верхній кут екрану - он він видно на скріншотах.

Проблема друга - запущені програми. Пам'яті у комунікаторів трохи, багато програм в пам'яті тримати не будеш, тому потрібно мати можливість швидко подивитися, що там запущено, і при необхідності вивантажити якісь з програм. Тут це також робиться базовими засобами - досить клацнути стилом або пальцем на значок, розташований у правому верхньому кутку екрану. Перед вами з'явиться менеджер запущених завдань, де можна зупинити всі програми або якісь з них:

Менеджер завдань
Менеджер завдань

Проблема третя - закриття і мінімізація програм. У старих версіях Windows Mobile натискання на піктограму закриття не закривати програму, а мінімізувала її. Тому одна з функціональних можливостей Spb Pocket Plus - закриття після натиснення на цю піктограму і мінімізація при натисканні та утриманні. Зараз це вже базова функціональність: при натисканні на піктограму закриття програма мінімізується, але якщо натиснути і потримати - закривається зовсім. Дуже зручно.

Communication Manager

Управління засобами комунікації тут зроблено через вельми зручний Communication Manager. При натисканні на посилання ви отримуєте повний спектр управління комунікаціями:

управління комунікаціями
управління комунікаціями

Кнопки великі, дуже зручно натискаються пальцем. Режим "У літаку" вимикає всі види бездротового зв'язку, ну і плюс телефон.

Телефон

Телефон, що особливо зручно в комунікаторах, зав'язаний на базу контактів Outlook. У цій версії система вміє імпортувати зображення прямо з бази контактів Outlook, тому вам вже не доведеться окремо прив'язувати фотографії до контактів, як це робилося в Windows Mobile 2003.

Панель телефону також заточена під цю модель, і кнопки досить зручно набирати пальцями:

панель телефону
панель телефону

За спеціальною кнопці переходите в режим журналу дзвінків, звідки можна вибрати будь-який номер для телефонування. При цьому вам показують окремий журнал по кожному контакту:

Журнал дзвінків по контакту
Журнал дзвінків по контакту

Там ще є стандартний сервіс "Швидкий набір", куди можна вбити кілька штук найбільш необхідних телефонних номерів, але я його не використовую, тому що можливість голосового набору - набагато зручніше.

Голосовий набір працює наступним чином. Вибираєте якийсь контакт. Там є пункт меню "Додати голосовий тег". По кожному з телефонів можна задавати свій тег, причому його можна записати як з телефону, так і з гарнітури:

Завдання голосового тега
Завдання голосового тега

Після цього набір номера - наприклад, в машині - стає абсолютно елементарним дійством: натискаєте кнопку BT-гарнітури, вимовляєте тег (зазвичай це прізвище або ім'я), і телефон, що лежить в кишені або кишені, негайно набирає потрібний номер.

голосовий набір
голосовий набір

До речі, система розпізнавання голосових тегів працює дуже надійно - я її використовую постійно, помилок при наборі жодного разу не було.

Вхідні дзвінки комунікатор показує наступним чином:

Вхідний дзвінок
Вхідний дзвінок

Не подобається тут тільки те, що систему не можна змусити показувати зображення, наприклад, на весь екран (в S110 і S200 така функція була присутня), але це вже причіпки, і так видно цілком нормально.

Треба також відзначити дуже чітку і стабільну роботу з Bluetooth-гарнітурою (ось як раз S110 мене в цьому плані просто замучив). Вона підчіплює і відчіплюється автоматично, і якщо при підключеній гарнітурі дзвінок приймається з телефону, то гарнітура не активується (в S110 досить часто активізувалася, і тоді з телефону було відповісти просто не можна) і ви можете спокійно розмовляти по телефону, не користуючись гарнітурою.

Ще сподобалося те, що при додаванні нового телефону в контакт-лист вам відразу пропонується вибрати, який саме тип номера ви вносите - домашній, робочий, мобільний і так далі. У старій версії Windows Mobile будь внесений таким чином телефон чомусь вважався робочим.

TouchFlo

Я весь час наголошую, що цим комунікатором дуже зручно управляти пальцем, проте ще практично нічого не сказав про основну системі TouchFlo, яка надає всякі цікаві можливості по різним пестощів комунікатора пальцями.

Дисплей, як я вже говорив, практично не втоплений в корпус, тому ви можете натискати пальцями навіть ті піктограми, які розташовані в самих кутах. Крім того, тепер дисплей вміє враховувати похибки великої площі натискання (від пальців) і досить правильно обробляє їх. Але найголовніше - тепер пристрій розуміє не тільки натискання, але і торкання дисплея, які викликають певні функції.

Тепер ви можете перегортати сторінку вгору і вниз не тільки за допомогою повзунка скроллера (пальцем його підчепити практично нереально, і це знають всі користувачі, які вирушили з КПК в туалет, забувши стило на столі), а й простим рухом пальця по екрану: провели пальцем вгору - сторінка прокручується вгору, провели вниз - сторінка прокручується вниз; якщо ж різко чиркнути пальцем по екрану, то включається режим повільного гортання в заданому напрямку.

Тими ж пестливими рухами можна викликати спеціальну тривимірну оболонку TouchFlo. Для цього потрібно поставити палець на емблему HTC, розташовану під екраном, і зробити плавний рух вгору (найзручніше це робити великим пальцем) - перед вами виникне меню:

Меню TouchFlo
Меню TouchFlo

"Музика" викликає Аудіоменеджер, "Фото" - оболонку перегляду зображень, "Відео" - оболонку перегляду відеозаписів.

Якщо пальцем зробити посеред екрану рух вліво або вправо, TouchFlo викличе наступне меню цього тригранного кубика - наприклад, доступ до основних сервісів:

Доступ до сервісів
Доступ до сервісів

Треба розуміти, що це, як і в інших випадках, просто таке зручне меню, заточене під управління пальцями, тобто при виклику завдань або календаря будуть просто викликані відповідні додатки.

Ну і третя "грань" - зручний доступ до основних контактами:

Швидкий доступ до контактів
Швидкий доступ до контактів

Ось як це все виглядає на одній картинці:

демонстрація TouchFlo
демонстрація TouchFlo

До речі, більшість моїх знайомих, які купили собі HTC Touch, і гадки не мали про те, що пальцем можна викликати це меню, - вони дуже здивувалися, коли я їм показав цю можливість.

Забирається меню TouchFlo з екрану простим рухом пальця вниз по центру екрана.

Камера

Управляти камерою пальцями також дуже зручно, тому що там додалися висуваються великі кнопки управління:

Камера
Камера

Втім, толку-то з цього, адже знімає ця вбудована камера, як і аналогічні вбудовані камери, цілком огидно: різкість відсутня як клас, нормальне фокусування відсутня як клас, баланс білого виставляється як повний дисбаланс всіх дисбалансів, ну і крім того, гальмує ця штука по-чорному. Ось кілька необроблених (тільки зменшених) прикладів - судіть самі.

Втім, зняти такою камерою нетверезі фізіономії друзів на п'янці або який-небудь прикольний плакат цілком вийде. А для решти вона і не потрібна - не той варіант.

Диктофон

А ось як цифровий диктофон HTC Touch використовувати цілком можна - чутливість мікрофона і якість запису навіть вище, ніж у порівнюваних моделей. Добре ловить навіть розмова в іншому кінці кімнати, особливо якщо включити автоматичне регулювання рівня сигналу.

батарея

Незважаючи на те що батарея у HTC Touch дуже компактна і не особливо ємна - 1100 мА · год, - її цілком вистачає для нормальної роботи десь на пару діб. У режимі повного навантаження (перегляд відео) витримує приблизно 6 годин - це нормально.

У режимі економії енергії (відключені всі комунікації) і зі світловим екраном з невеликою яскравістю (читання книжки) простягнув майже 18 годин.

У режимі прослуховування музики з відключеними комунікаціями батарея прожила 12 годин.

Загалом, показники середні, але не гнітючі. А якщо враховувати компактність пристрою, тоді показники і зовсім виглядають цілком гідно.

клавіатура

Віртуальна клавіатура в HTC Touch могла б буті и багатшій. Вона абсолютно прімітівна и по розкладці, и за оформленням. Перемикань на латиницю робиться спеціальною кнопкою, якові НЕ відразу и віявіш, если Ранее з такою клавіатурою НЕ стікався, причому одиночний клацання по клавіші перемікає розкладки только для введення одного символу. Щоб Повністю переключіті, треба по клавіші клацнути пару раз. Ну і оформлення, звичайно, при такому класному дизайні і пристрої, і оболонки просто вражає своїм убозтвом.

клавіатура
клавіатура

Той же Glofiish X500 + з цієї точки зору HTC помітно обігнав - у них клавіатура дуже ефектна.

Клавіатура Glofiish X500 +
Клавіатура Glofiish X500 +

Втім, ця проблема вирішується досить просто - можна поставити віртуальну клавіатуру будь-якого стороннього розробника. Незрозуміло тільки, чому її відразу не можна було зробити більш зручною і красивою.

До речі, верхня захисна плівка екрану, розрахована також і на управління пальцем, кілька вплинула на зручність швидкого набору стилом - тепер есемески стилом так само швидко і легко, як і раніше, що не понабирали: час відгуку збільшилася і доводиться сильніше натискати стилом. Але це просто особливість, вона не створює помітних труднощів.

всякі різниці

Що ще потрібно відзначити? По-перше, порадувала гучність динаміка - він кричить так, що гучність і дзвінка, і додатків довелося поставити на пару поділок менше, ніж зазвичай. Тобто якщо потрібно почути телефон в зашумлення приміщенні - ви його почуєте.

По-друге, "Майстер налаштування мережі" в HTC Touch вразив тим, що без жодних проблем все правильно налаштував під "МТС" і "Білайн" ( "Мегафон" я не перевіряв, але під нього теж все налаштовує) - включаючи GPRS (раніше параметри GPRS доводилося вводити ручками).

Як GPRS-модем HTC Touch працює без жодних проблем (S110, можна сказати, практично не працює взагалі - глюків там мільйон), WiFi оре відмінно, з Bluetooth ніяких складнощів не виявлено.

Постійно користуюся пристроєм вже протягом кількох місяців - глюків не було виявлено взагалі. Один-єдиний раз якась напоминалка відмовилася зіткнутися після того, як я не відразу відреагував на її появу: вона закрилася, але потім ще кілька разів чомусь спрацювала. Але це був єдиний помічений збій.

Ціна

Ціна на моделі бізнес-класу (а цей комунікатор, безумовно, відноситься саме до таких) зазвичай не особливо впливає на загальний показник, але тут і вона є дуже привабливою. У Москві HTC Touch продається в діапазоні цін від 15 500 до 17 000. (Я його купував в салоні за 16 800 - просто поспішав, можна було замовити через Інтернет на 1000 рублів дешевше.)

Для подібного пристрою - і ефектного, і функціонального, і зручного, і стійкого в роботі - подібний рівень цін видається більш ніж гідним. Особливо ще враховуючи що входить в комплект гиговую картку.

Висновки

Відмінна машинка, яка мені і відразу-то дуже сподобалася, а чим далі, тим подобається все більше і більше. Прекрасний дизайн, нормальна начинка, відмінний софт, стійкість в роботі і реальна можливість управління за допомогою пальців.

VGA в такому пристрої, як ми з'ясували на прикладі X500 + , Ні на фіг не треба - буде гальмувати і жерти батарею поїдом, а відео в VGA-дозволі все одно не подивитися.

Модуль GPS? Та не потрібен він вбудований в комунікатор. (До речі, саме у HTC є досить компактна модель комунікатора з вбудованим GPS.) Він і розмір збільшує, і ціну, а надійність знижує. На мій погляд, якщо вже потрібен GPS, його простіше придбати у вигляді окремого модуля, який по Bluetooth буде з'єднуватися з комунікатором. У мене так і зроблено: модуль лежить в машині і використовується тільки тоді, коли реально потрібна навігація.

Єдина реальна претензія - все-таки замало ПЗУ виходить. Воно зрозуміло, що більшість додатків можна поставити на карту пам'яті, і при цьому навіть гигов, що входить в комплект, вистачить практично для всіх завдань. Однак не завжди зручно встановлювати додатки на зовнішню картку (особливо якщо їх доводиться міняти), а в 128-мегабайтную ПЗУ вже стільки всього набито, що реально залишається всього 32 Мб - ну ніяк не розгуляєшся. Це не найсерйозніша проблема, але все-таки проблема.

Але в загальному і цілому я від цього пристрою просто в захваті. Практично всі мої знайомі - теж. Дуже забавно було подивитися, як на одній із зустрічей у кого-то задзвонив телефон дзвінком Old Phone (власники комунікаторів, на відміну від власників мобільників, зазвичай люблять ставити в якості дзвінка саме цей звучок - перевірено неодноразово) - і тут же людина шість дістали з кишень однакові HTC Touch. Після цього подивилися один на одного і кивнули - мовляв, правильною дорогою йдете, товариші ...

І ось тепер, за наявності HTC Touch, я з поблажливою посмішкою дивлюся на всі ці істерики з iPhone. Мені цей iPhone тепер ні на фіг не потрібний. Засуньте собі в Apple цей iPhone, коротше кажучи!

Завдяки чому?
Модуль GPS?