Celsius Mobile - мобільний інструмент конструктора

АПАРАТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

При нинішньому рівні стандартизації технологій блокнотних ПК дивувати користувачів якимись особливими нововведеннями стало досить складно. Але недавно утвореної компанії Fujitsu Siemens Computers (www.fujitsu-siemens.com) вдалося-таки привернути до себе увагу новою моделлю робочої станції Celsius Mobile, орієнтованої на професійних користувачів тривимірної графіки.

Celsius Mobile забезпечує апаратну підтримку OpenGL

Звичайно, робочі станції на платформі Intel, що представляють собою потужні ПК на базі найшвидших Pentium'ов і комплектуються спеціальними графічними прискорювачами, відомі на ринку вже як мінімум чотири роки, але всі вони існували у вигляді настільних (або підлогових) систем, використовуваних в стаціонарних умовах. Сьогодні, на думку маркетологів Fujitsu Siemens, а також ряду виробників ПЗ для тривимірного моделювання, таких, як Unigraphics Solutions, SolidWorks і Parametric Technologies, в середовищі західних конструкторів, архітекторів і дизайнерів вже сформувався попит на мобільні графічні станції, що дозволяють не тільки виконувати проектування, але і демонструвати робочі програми, виїжджаючи безпосередньо до замовника, як правило, не має в своєму розпорядженні спеціальним обладнанням для їх виконання.

Новий ноутбук Celsius Mobile - саме такий пристрій. Він здатний задовольнити базові можливості 3D-моделювання (очевидно, що поки ніякому ноутбука не по силам змагатися в цій області з багатопроцесорними настільними машинами на Pentium III Xeon), зручний для роз'їзний роботи і оснащений спеціальними засобами захисту даних, вартість яких може істотно перевищувати ціну самого комп'ютера.

Celsius Mobile заснований на апробованих (і навіть благополучно злітати в космос) ноутбуці Scenic 800. Мобільна робоча станція має знімну клавіатуру з інфрачервоною зв'язком, універсальний модуль для дисководів FlexiBay (підтримує приводи гнучких дисків, CD-ROM, DVD і 100 Мб накопичувач Zip) і зчитувач смарт-карт, що дозволяє застосовувати високонадійну захист інформації на жорсткому диску як шляхом кодування самої інформації, так і методом обмеження прав доступу на рівні BIOS. Розробники зберегли розміри (326х259х65 мм) і масу (3,8 кг) пристрої. Крім того, слідуючи обраної стратегії комплектування блокнотних ПК, вони не вважали за потрібне обладнати Celsius Mobile вбудованими засобами зв'язку - мережевими картами, модемами та ін. Вважається, що для комунікацій краще використовувати зовнішні пристрої, що підключаються, наприклад РС-карти.

Головні відмінності новинки - потужний мобільний процесор Pentium II 400 МГц, ОЗУ типу SDRAM ємністю до 768 Мб, жорсткий диск ємністю до 25 Мб, 15-дюймовий активно-матричний екран і графічний AGP-контролер Celsius GM1 з 8 Мб пам'яті SGRAM, апаратно підтримує OpenGL в режимі дозволу 1024х768 пікселів з 65 тис. колірних відтінків. Вражає і ціна пристрою - від 11 до 14 тис. DM в залежності від конфігурації.

Як зазначив менеджер з маркетингу московського представництва Fujitsu Siemens Computers Володимир Колін, навіть самий "наворочений" комп'ютер можна назвати робочою станцією лише після того, як він отримає сертифікати сумісності від виробників графічного ПО. Celsius Mobile вже має в своєму розпорядженні такими сертифікатами, виданими компаніями Unigraphics Solutions, SolidWorks, Parametric Technologies і Nemetschek. Передбачається, що перелік сертифікатів буде розширено.

Московське представництво Fujitsu Siemens Computers: (095) 737-2700.

Версія для друку

Тільки зареєстровані користувачі можуть залишати коментарі.