Nomu S20 - недорогий захищений смартфон, який не страшно тримати в руках

  1. Упаковка і комплектація
  2. Зовнішній вигляд
  3. екран
  4. зв'язок
  5. Камера
  6. Програмне забезпечення
  7. Продуктивність і автономність
  8. висновки

Захищені телефони в свідомості багатьох, та й в моєму, чесно кажучи, до недавнього часу асоціювалися з великими і страшними чорними цеглинами. Гумовими цеглою. Ситуацію трохи виправив новий iPhone, але яблучна продукція у нас завжди особнячком від інших. Сьогодні у мене в руках телефон, який грунтовно похитнув стереотипи в моїй голові - Nomu s20. Це захищений (iP68) телефон, з непоганою зовнішністю і адекватними характеристиками. Наскільки він поступається своїм менш брутальним побратимам? Поїхали розбиратися.

Захищені телефони в свідомості багатьох, та й в моєму, чесно кажучи, до недавнього часу асоціювалися з великими і страшними чорними цеглинами

Технічні характеристики


Екран 5 дюймів, IPS, HD (1280 x 720) Платформа MTK MT6737T 1.5 Ггц 4 ядра ARM Cortex-A53 Пам'ять 3GB RAM, 32GB ROM Графіка Mali T720 Акумулятор 3000 мАг ОС Android 6.0 Marshmallow Камера 13мп (8Мп) і 5мп (2мп) Навігація GPS, A-GPS, ГЛОНАСС Зв'язок 2G: GSM 850/900/1800 / 1900MHz
3G: WCDMA 900 / 2100MHz
4G: FDD-LTE 800/900/1800/2100 / 2600MHz Передача даних Wi-Fi, Bluetooth 4.0 Розміри і вага 14.54 x 7.50 x 1.03 cm, вага з акумулятором 179 г

Упаковка і комплектація

Телефон поставляється в типовій таким сірим коробці, характерною для китайських брендів
Телефон поставляється в типовій таким сірим коробці, характерною для китайських брендів. Ось, припустимо, деякі HomTom йдуть в такій коробці, так і тисячі інших. Ні, ну а що? Дешево, практічненько, нам таки не випендрюватися, правда? Нам моря та гори підкорювати.

Усередині комплектація дуже аскетична - телефон на білому пластиковому ложі, під ним - товстеньке ЗУ і папірці
Усередині комплектація дуже аскетична - телефон на білому пластиковому ложі, під ним - товстеньке ЗУ і папірці. Є підозра, що там должена бути скріпка для вилучення сполученого слота для Sim-карт (в такій же упаковці у Nomu S10 вона була), але загубилася в подорож коробочки зі смартфоном по руках. Буває.
В цілому нічого нового, нічого особливого. Випендрежних написів про присутність у смартфона сталевих яєць на коробці немає, і слава богу. Персонально мені так навіть більше подобається.

Зовнішній вигляд

З фронтального боку в вимкненому стані телефон виглядає як абсолютно чорна глянсова плитка
З фронтального боку в вимкненому стані телефон виглядає як абсолютно чорна глянсова плитка. Якщо придивитися - на верхній частині можна побачити розмовний динамік і вічко фронтальної камери. Десь там є ще й датчик наближення, але він взагалі не палится. При включенні екрану виявляється, що по-перше у телефону дуже товста рамка навколо дисплея, а по-друге невиправдано здорова нижня частина
Як правило на ній розташовуються кнопки управління системою - але ні, тут кнопки віртуальні, а великий чорний шматок під склом не несе смислового навантаження

Задня поверхня телефону покрита софт-тач пластиком з приємною текстурою у вигляді точок, що додає телефону візуальних очок і має покращувати зчеплення з поверхнею
Задня поверхня телефону покрита софт-тач пластиком з приємною текстурою у вигляді точок, що додає телефону візуальних очок і має покращувати зчеплення з поверхнею. Внизу - виступаючий логотип Nomu і решітка основного динаміка.

Зверху - камера в сталевий окантовці, під нею - спалах, а трохи нижче і лівіше - дивного призначення дірка. Для чого вона там - поняття не маю. Бути може мікрофон шумозаглушення?

На верхній грані телефону видніється заглушка, під якою 3,5 джек для навушників
На верхній грані телефону видніється заглушка, під якою 3,5 джек для навушників. Варто врахувати, що товсті джеки туди просто не влізуть.

На нижній межі порт microUSB, теж під заглушкою. Що б зглушка закрилася щільно - її треба пристойно втиснути в корпус.

Що б зглушка закрилася щільно - її треба пристойно втиснути в корпус


На лівій грані телефону що б ви думали? Ще одна заглушка, під якою закопаний поєднаний слот для nanoSIM і карти пам'яті Micro SD. А ще брутальна поверхню з гвинтами, ніж телефон ніби натякає нам - «Я не просто товстенький китаєць, я брутальний, я -Мужики».

А ще брутальна поверхню з гвинтами, ніж телефон ніби натякає нам - «Я не просто товстенький китаєць, я брутальний, я -Мужики»


На правій грані - кнопка включення \ блокування і гойдалка гучності. Хід кнопок досить чіткий і приємний.
В цілому телефон виглядає добре і охайно, з натяком на брутальність. Зібрано всі акуратно, всі порти під заглушками. Єдині питання викликають отвори на задній поверхні - але, мабуть, інженери подбали і про них. Подібний зовнішній вигляд для китайського вологозахищенного телефону - однозначна перемога

екран

У телефоні встановлений типовий для китайців 5 'екран з IPS матрицею і HD дозволом. Показники яскравості і контрасту так само абсолютно звичні - нормальний такий среднячок. На яскравому сонці телефон очікувано сліпне. Екран підтримує мультитач до 5ти торкань, що для п'ятидюймового екрану більш ніж достатньо. В системі реалізована технологія MiraVision - ви можете тонко підлаштувати баланс білого і кілька інших параметрів під себе. В цілому все добре, нічого нового, екран нормальний.

звук

Пам'ятайте я дивувався решітці динаміка на задній кришці? Так ось, схоже якась мембрана там все-таки є. Чому? Тому що телефон

1. Дуже гучний

2. Ні, він прям зовсім гучний

3. На максимальній гучності щось нещадно хрипить. Винен в цьому, підозрюю, і невеликий перенапружуватися динамік, і засоби захисту.

Але, в цілому, якщо не слухати на ньому музику, динамік дуже добре відпрацьовує свої функції - будильник просто вибиває мізки, а дзвінок чутно на іншому кінці квартири. А якщо прибрати гучності - то можна і музичку включити, по гучності буде як звичайний телефон.

Розмовний динамік досить гучний. Звук трохи мутнувато, але в цілому співрозмовника чути добре, мікрофон так само без нарікань.

Вихід для навушників порадував. Якщо ви не перший раз читаєте мої огляди, то вже в курсі, що я використовую 32Ом арматурні Sony XBA C-10, які до скільки-небудь осудною гучності не кожен телефон розгойдує. Nomu S20 видав, на подив, досить пристойну гучність, без запасу, але вистачає. Якість звуку не підносить сюрпризів, але слухати по дорозі музику з ВК вистачить позаочі.

зв'язок

Телефон підтримує Wi-Fi, Bluetooth 4й версії, LTE всіх потрібних в Росії частот, GPS, A-GPS і ГЛОНАСС.

Зв'язок працює без нарікань, Wi-Fi нормально знаходить мережі, GPS працює відмінно - ось такі результати пошуку супутників з'явилися через 10 секунд з бетонного балкона в умовах дуже поганої видимості - на вулиці завірюха. Вбудований магнетометр допомагає визначити напрям, куди розгорнуто телефон, Google карти показують це автоматично.

В цілому - дуже хороші результати сучасного недорогого смартфона.

Камера

Камера в пристрої - серединка на половинку. Роздільна здатність основної камери - 8 мп без інтерполяції, фронтальної - 2мп. Для зйомки на недорого телефони з благенькими камерами я все ще рекомендую 2 основних прийому

1. Виставити в налаштуваннях реальний дозвіл камери

2. Користуватися негативною експокорекцією на 1-2 стопа. Софт камери як правило сильно пересвічує кадр.

Більш-менш придатні для персонального використання фотографії виходять тільки в умовах повного освітлення - однак шумодав чомусь все-одно жорстко обробляє картинку. У сутінках ситуація погіршується і камеру, що й об'єкт, краще нікуди не переміщати. Так що камертоном телефон назвати не можна абсолютно точно, камера тут тільки допоміжний інструмент, не більше.

У камері є смішний режим PiP - на фотографію приклеюється картинка з фронтальної камери, яка, в такому розмірі, цілком норм. Якщо використовувати її просто так - ну, особа видно.

Програмне забезпечення

Телефон працює на трохи зміненому Android 6.0 Marshmallow. Зміни торкнулися в основному телефону і SMS - повідомлень. Все б нічого, але в парі місць накосячілі - при наборі номера, поки жодної цифри немає, відсутній поле для нього. Через це, при бажанні вставити номер з буфера обміну, доводиться спочатку набирати одну цифру, вставляти номер і прати цифру. Незручно. Кнопки управління системою - віртуальні і в деяких додатках з'їдають дорогоцінний місце. З урахуванням кінського простору внизу це навіть якось образливо. В іншому до системи претензій немає.

Продуктивність і автономність

Серце телефону - MTK 6737T, 4 ядра ARM Cortex A53 1,5 гГц - бюджетний процесор, спадкоємець знаменитого 6735. Оперативної пам'яті насипали щедро - аж 3 Гб. Графічний прискорювач - Mali 720. За рахунок такої начинки телефон не вистачає зірок в ресурсномістких додатках і іграшках - танки запустяться, але не на максимальних налаштуваннях, проте система просто літає навіть при великій кількості одночасно запущених додатків. Ніяких лагов і гальм - все прекрасно. Вбудованої пам'яті, до речі, 32 Гб - досить для більшості користувачів. І на музику вистачить, і на фотографії, і на додатки.

У телефоні встановлений акумулятор на 3000мАч - не дуже багато для телефону-позашляховика. Однак заряду, при адекватній навантаженні, стабільно вистачає на день і ще чуть чуть. Завдяки З \ У 5V / 7V / 9V ~ 2A і функції швидкої зарядки телефон заряджається буквально за півтори години. Я, чесно кажучи, постійно пропускав точний час зарядки - воно правда невелике. Буквально зараз я дописую цей огляд, а телефон зарядився з 7 до 20 відсотків хвилин за 15.

Тут правда не завадив би більш ємний акумулятор, але це гарантовано б зробило смартфон товщі і непоказний, так що сильно засуджувати виробника якось навіть і не хочеться.

висновки

Nomu s20 - класний захищений телефон. Він спокійно руйнує усталені стереотипи про страшних чорних цеглинах з позаторішніми характеристиками. Начинка тут не вистачає з неба зірок, але вона, на мій погляд, дуже грамотно підібрана, що б забезпечити стабільну роботу і осудна час життя від акумулятора. Я рекомендую цей телефон всім, хто коли-небудь замислювався про захищеному смартфоні, але з якихось причин відкладав. Модель може сподобатися навіть дівчатам.

Однак якщо вам не потрібен IP68 - за 170 $ можна вибрати щось більш продуктивне. Завжди доводиться чимось жертвувати.

До речі, якщо ви не в курсі - завтра всесвітній день розпродажів, і Nomu S20 можна буде купити ось тут або ось тут з непоганою такою знижкою. Обов'язково подивіться обидва посилання і встигніть купити.

У лінійці Nomu є ще цікаві моделі - про них ви можете дізнатися з офіційної групи вконтакте або з офіційного сайту .

Вибирайте гаджети до душі. Підписуйтесь на мій блог.

Всіх люблю, поки!

Наскільки він поступається своїм менш брутальним побратимам?
Ні, ну а що?
Дешево, практічненько, нам таки не випендрюватися, правда?
Бути може мікрофон шумозаглушення?
На лівій грані телефону що б ви думали?
Чому?