Огляд ігрового набору Cougar Deathfire EX

  1. Про торгову марку
  2. ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ
  3. УПАКОВКА І КОМПЛЕКТАЦІЯ
  4. ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД
  5. миша
  6. СОФТ
  7. ВІДЧУТТЯ ВІД ВИКОРИСТАННЯ
  8. ВИСНОВОК

Привіт, шановні читачі блогів iXBT Live!

Якщо ви любите скрасити час за черговою новинкою комп'ютерних ігор і звикли робити це на ПК, то звичайно ж стикалися з ситуаціями, коли звичайні офісні пристрої введення не витримують натиску кліків і натискань клавіш або просто не встигають за шаленим ритмом гри. Купівля хорошою ігровою клавіатури, так само як і миші, не така проста дійство, як здається на перший погляд. Погляньте на вітрини магазинів, різноманітність назв, форм і цін колосальне! Тим гравцям, хто не хоче вникати в технічні характеристики і готовий довіритися смаку і досвіду компаній, що спеціалізуються на виробництві ігрових пристроїв, підійдуть так звані «комбо-набори». Це комплекти з декількох гаджетів, як правило мишки і клавіатури, рідше з гарнітурами, в яких все підібрано в єдиному стилі і з подібними характеристиками. Прикладом такого набору і буде розглянутий в цьому огляді COUGAR Deathfire EX .

Про торгову марку

Привіт, шановні читачі блогів iXBT Live

Серед світової спільноти геймерів логотип з пумою добре відомий, незважаючи на відносно юний вік бренду COUGAR. Компанія веде діяльність з 2007 року, штаб-квартира знаходиться в Німеччині, підконтрольна великому тайваньському ОЕМ-виробнику HEC Group. З 2014 року в асортименті COUGAR з'явилася ігрова периферія: клавіатури, миші, гарнітури, а c 2016 року - крісла і килимки. Продукція позиціонується в середньому і топовом ринкових сегментах.

ТЕХНІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ

  • Виробник: COUGAR
  • Модель: Deathfire EX

клавіатура:

  • Тип перемикачів: Гібридні (20 мільйонів натискань)
  • Anti-ghostings: 19 клавіш
  • Інтерфейс підключення: провідний, USB, штекер позолочений
  • Довжина проводу: 1.6 м
  • Розміри: 140 x 448 x 43 мм
  • Вага: 800 г

миша:

  • Тип сенсора: оптичний
  • Модель сенсора: Avago ADNS-5050
  • Дозвіл сенсора: до 2000 dpi
  • Перемикачі: Omron
  • Форм-фактор: симетричний
  • Підсвічування: тризонна, вісім кольорів
  • Кількість клавіш: 6 шт.
  • Частота опитування: до 1000 Гц / 1 мс
  • IPS: 30
  • Прискорення: до 8 G
  • Довжина проводу: 1.6 м
  • Розміри: 120 x 65 x 38 мм
  • Вага: 100 г
  • Програмне забезпечення: не вимагається
  • Ігрові жанри: FPS, MMORPG, MOBA і RTS.

Офіційна сторінка на сайті виробника: www.cougar-world.ru

УПАКОВКА І КОМПЛЕКТАЦІЯ

Комбо-набір COUGAR Deathfire EX - оновлена версія випускається раніше Deathfire. Основні зміни в клавіатурі торкнулися підсвічування, яка придбала великим діапазоном кольорів і ефектами мерехтіння, і трохи знизили вагу. У мишці змін більше: поліпшили ергономіку, збільшили кількість кнопок, ввели три зони підсвічування і додали регулювання частоти опитування і DPI.

У мишці змін більше: поліпшили ергономіку, збільшили кількість кнопок, ввели три зони підсвічування і додали регулювання частоти опитування і DPI

Коробка, в якій набір продається, дуже барвисто і красиво оформлена і, безсумнівно, привертає до себе погляд. При цьому шкоди інформативності немає ніякого, показаний зовнішній вигляд пристроїв, докладно розписані всі можливості, технічні характеристики і дана коротка інструкція користування. Короткий опис зроблено на різних мовах, в тому числі і російською.

У комплекті з комбо-набором немає додаткових аксесуарів, в коробці знайдеться тільки коротка інструкція користувача англійською мовою.

ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД

клавіатура

Клавіатура виконана в стилі «мінімалізм», але це не означає, що вона виглядає «просто». На ринку ігрової периферії так склалося, що слово «ігровий» стало асоціюватися зі складними дизайнерськими формами, часто не сильно пересічними з поняттям компактно і зручно. В цьому плані Deathfire EX порадує тих, кому вільна корисна площа столу важлива. Виробник не став робити специфічних виступів або підставок під зап'ястя, постаравшись зберегти близький до класичних 104 клавішним клавіатур вид.

Виробник не став робити специфічних виступів або підставок під зап'ястя, постаравшись зберегти близький до класичних 104 клавішним клавіатур вид

Блоки клавіш виконані з хорошим відстанню між кнопками і з мінімумом втручань в звичне більшості розташування, близьке до европеського розкладці ISO. На дні тільки невеликі гумові «ніжки» по периметру, отворів для зливу випадково пролитих рідин немає.

На дні тільки невеликі гумові «ніжки» по периметру, отворів для зливу випадково пролитих рідин немає

Праву клавішу Win dows замінили на функціональний модифікатор Fn. Спірне рішення, так як лівий Win dows частіше випадково зачіпається під час гри, викликаючи непередбачене згортання ігрових додатків і логічніше було б замінити його. На щастя блокування клавіші Win реалізована і викликається комбінацією клавіш Fn + Win. Клавішу Enter залишили «двоповерхової», змістивши "\" в верхній ряд, праворуч від "=". Через це Backspace укорочений. Обидві клавіші SHIFT довгі і зручні.

Обидві клавіші SHIFT довгі і зручні

Права частина клавіатури з функціональним блоком INS - PgDn, цифровою клавіатурою і курсором без змін щодо класичних розкладок. Курсори при бажанні можна поміняти місцями з WASD клавішами комбінацією Fn + W. У правому верхньому куті розмістилися індикатори стандартних режимів роботи Num Lock, CAPS Lock, Scroll Lock і додатковий - Lock, який загоряється при блокуванні клавіші Win комбінацією Fn + F11.

У правому верхньому куті розмістилися індикатори стандартних режимів роботи Num Lock, CAPS Lock, Scroll Lock і додатковий - Lock, який загоряється при блокуванні клавіші Win комбінацією Fn + F11

Ряди клавіш і форма ковпачків ергономічні, різний нахил і профіль добре помітний, якщо придивитися збоку. Це повинно позитивно позначитися на зручності користування і зменшити втому кистей і пальців рук при тривалій роботі або грі. Як і у більшості клавіатур на дні розташовані відкидні ніжки, що підводять задню стінку на сантиметр. USB кабель виведений з клавіатури в районі клавіші F12. Провід довжиною 1.6 метра, жорсткий, ефект пам'яті форми виражений не яскраво, додатково укладено в оплетку чорного кольору, що позитивно позначиться на його зносостійкості.

Клавіші, застосовані в COUGAR Deathfire EX, виконані по гібридної технології. Це певний компроміс і змішання кращих якостей мембранних і класичних механічних клавіатур. Гібридні механізми клавіш дають гарний зворотний зв'язок, не гірше багатьох звичайних «механік», забезпечуючи інформативну зворотний зв'язок і чіткі натискання з соковитим зусиллям без найменшого горизонтального відхилення. При цьому зберігається невелика гучність натискання і вартість не сильно відрізняється від якісних мембранних аналогів. Довгі клавіші, такі як Пропуск, Enter, SHIFT, правий + і BackSpace, додатково посилені металевими скобами, які виконують роль пружини і стабілізатора. Символи на ковпачках клавіш - прозорі. Російські та англійські символи нанесені однаковим розміром шрифту і добре читаються при включеному підсвічуванні.

Підсвічування - «коронна фішка» набору Deathfire EX. Кольори і режими роботи підібрані відмінно, більшість знайде і налаштує варіант собі до смаку.

Кольори і режими роботи підібрані відмінно, більшість знайде і налаштує варіант собі до смаку

Палітра з 8 кольорів і їх комбінацій виглядає красиво, а 8 режимів анімації світіння не змусять нудьгувати, доповнивши натискання клавіш веселкою яскравих спецефектів.

Палітра з 8 кольорів і їх комбінацій виглядає красиво, а 8 режимів анімації світіння не змусять нудьгувати, доповнивши натискання клавіш веселкою яскравих спецефектів

Для управління підсвічуванням використовуються комбінації клавіш:

  • Fn + 1 - Вертикальна веселка
  • Fn + 2 - Горизонтальна веселка
  • Fn + 3 - Дихання
  • Fn + 4 - Хвиля
  • Fn + 5 - Постійне світіння
  • Fn + 6 - Ритм
  • Fn + 7 - що настроюється підсвічування зон
  • Fn + 8 - Кола на воді

У 1,2,4,6,8 режимах швидкість спецефекта змінюється натисканням клавіш Fn + PgUp (прискорення) і Fn + PgDn (уповільнення), а напрямок за допомогою Fn + вліво і Fn + вправо. У 5 режимі (постійне світіння) можна перемикатися між 7 квітами (червоний, зелений, синій, жовтий, бірюзовий, фіолетовий, білий) і «райдужним» режимом. Натискання Fn + PgUp і Fn + PgDn змінюють яскравість світіння.

Режим 7 (настроюється) дозволяє включити вибірково підсвічування різних зон клавіатури (фактично поділена на 6 рівних частин). Управляється наступним чином:

  1. Для входу в режим налаштування треба швидко натиснути 2 рази комбінацію клавіш Fn + 7 (при цьому клавіатура моргне білим кольором два рази).
  2. Натисканнями Fn + вліво і Fn + вправо здійснюється вибір 1/6 зони підсвічування, а натисканням Fn + вгору і Fn + вниз вибирається колір або виключення цієї зони.
  3. Одноразовим натисканням Fn + 7 закінчується настройка (при цьому клавіатура моргне один раз білим кольором).

Багаторазове натискання клавіш Fn + PgDn в більшості режимів вимикає підсвічування зовсім.

Верхній ряд клавіш від F1 до F12 в комбінації з Fn виконує функції запуску стандартних додатків (музичний програвач, поштовий клієнт, web-браузер) і управління програмними мультимедіа-плеєрами (гучність, перемикання треків і т.п.). Піктограми на клавішах зрозумілі, розібратися легко.

Натисканням Fn + F11 вмикається і вимикається повне блокування клавіатури, що стане в нагоді якщо у вас є домашній вихованець, який любить бродити по клавіатурі, або маленький допитлива дитина.

миша

У формі корпусу мишки вгадуються обриси прародителя з набору Deathfire, але істотні зміни є і вони в кращу сторону. За рахунок більш агресивного дизайну основних кнопок і зони колеса прокрутки, миша з «змилка» перетворилася в презентабельний ігровий девайс. При цьому вона як і раніше залишилася симетрична і підходить для роботи «правші» і «лівшам».

При цьому вона як і раніше залишилася симетрична і підходить для роботи «правші» і «лівшам»

Зміни торкнулися кількості кнопок і підсвічування. У зоні долоні незмінно знаходиться великий підсвічується логотип виробника, а поруч з колесом миші, посередині, з'явилася кнопка перемикання кольору підсвічування. На дні додані два багатопозиційних перемикача. Один керує дозволом сенсора (DPI = 1000/500/1500/2000), другий частотою опитування (Polling = 125/250/500/1000). Бока мишки зробили з текстурою схожою на перфорацію, що поліпшило хват рукою, крім того, на лівому боці розмістили дві додаткові кнопки.

Бока мишки зробили з текстурою схожою на перфорацію, що поліпшило хват рукою, крім того, на лівому боці розмістили дві додаткові кнопки

На дні мишки крім новопосталих перемикачів, розміщена лінза сенсора і три великі тефлонові ніжки. Підсвічування мишки яскрава, розділена на три зони: окантовка на дні, колесо прокрутки і логотип в зоні упору долоні. На вибір доступно шість заздалегідь заданих кольорів.

На вибір доступно шість заздалегідь заданих кольорів

Кабель для підключення до USB портів виведений спереду посередині. Сам провід в простий ПВХ оплетке чорного кольору. Товщина нормальна, жорсткість середня, ефект пам'яті форми слабовиражений, за пару днів заводські скручування розгладжуються і він практично не впливає на ковзання миші при роботі.

СОФТ

Для повноцінної роботи комплекту COUGAR Deathfire EX не потрібне встановлення драйверів або додаткового програмного забезпечення. Всі функції клавіатури і мишки управляються комбінаціями клавіш і перемикачами на самих пристроях.

ВІДЧУТТЯ ВІД ВИКОРИСТАННЯ

До форми корпусу клавіатури, розташування клавіш, відстані між ними ніяких претензій немає. Клавіші достатніх розмірів, щоб випадково не зачіпати сусідні при натисканні навіть великими пальцями. Сила натискання - середня, спрацьовування і зворотний хід чіткі. Довгі Натискання сильно не бовтаються, позначаються металеві скоби і додаткові пластикові напрямні. Обидва Enter, правий SHIFT і правий "+" при дотику пальцем видають звук, схожий на брязкіт металу. Використовуваного кабелю USB вистачить в більшості випадків підключення, а тканинна оплетка додатково збільшує його стійкість до стирання і заломів. За рахунок підтримки технології anti-ghosting, можливо одночасне натискання до 19 клавіш. Уявити собі таку ситуацію, звичайно не просто, але є гарантія того, що на одному ПК можна буде «зарубати» з одним в який-небудь «файтинг» типу Mortal Kombat.

Уявити собі таку ситуацію, звичайно не просто, але є гарантія того, що на одному ПК можна буде «зарубати» з одним в який-небудь «файтинг» типу Mortal Kombat

Підсвічування клавіатури - дуже красива, режими біжать вогнів і пульсації підібрані цікаві. Рівномірність світіння не ідеальна, так як фактично складається з 6 окремих зон, але без значних провалів. Без включеної підсвічування символи на клавішах видно не дуже добре, але, якщо раптом набридне багатобарвність, можна включити біле підсвічування (Fn + 5) і приглушити її до мінімуму (Fn + PageDown). Управління режимами світіння за допомогою комбінацій клавіш не складне, але, через відсутність додаткових значків на клавішах 1-8, без інструкції можна відразу і не розібратися. Добре, що інформація по переключенню спецефектів відображена в ілюстраціях на коробці і в доданому буклеті.

Форма мишки без вигадливих дизайнерських виступів, щодо ергономічна і зручна, підходить під різні типи хвата рукою. Бічне рифлення і використання напівглянсових матеріалів роблять її не Марко і досить хваткою. Корпус зібраний і підігнаний добре, скрипів при стисненні рукою немає. Розташування колеса прокрутки і додаткових клавіш підібрано непогано. Для «правшів» бічні дві потрапляють в зону доступності великого пальця, «лівшам» - під безіменний палець. Під основними кнопками заявлені перемикачі omron з великим ресурсом натискань. Всі кнопки натискаються з комфортним зусиллям, клік гучний, спрацьовування чітке. Колесо прокрутки зроблено з гумовою вставкою в центрі, з яскраво вираженим «протектором». Обертається з чітко помітними проміжними значеннями, без прослизання під пальцем, але шумновато при швидкому прокручуванні, звук з легкими металевими нотками. Використовуваний сенсор Avago ADNS-5050 відноситься до бюджетних і за своїми характеристиками скоріше офісного, ніж ігрового типу. До його роботі на різних поверхнях нарікань немає, і для ігор без різких рухів, наприклад, жанрів MOBA (та ж DOTA) або Action (World of Tanks, WarThunder і подібні), підійде. А ось для динамічної битви і різких рухів в FPS вузьким місцем стає швидкість (менше одного метра в секунду) і прискорення до 8g. Згідно зі специфікацією максимальний дозвіл сенсора тисячі триста сімдесят п'ять cpi, отже, цифри до 2000 dpi у мишки досягаються інтерполяцією, ставити перемикач на значення вище 1500 особливого значення не має. Підсвічування миші симпатична, тризонна. Перемикання кольорів здійснюється циклічно між заданими виробником восьми квітами. Зв'язки колірного режиму роботи між клавіатурою і мишкою немає, налаштовуються незалежно.

ВИСНОВОК

Компанія COUGAR в основному спеціалізувалася на ігровий периферії середнього і топового цінового діапазону. Набором Deathfire EX розпочато штурм і щодо бюджетного сегмента. Насправді, знайти якісну, функціональну і недорогу ігрову зв'язку «клавіатура на гібридних перемикачах» і миша, з цінником близько 3500-3900 рублів, не так просто. Клавіатура - сильний компонент даного набору, так як роботу гібридних клавіш практично не відрізнити від повноцінної механіки, при цьому звук натискання залишається на комфортному рівні. Підсвічування виглядає дуже добре, особливо у вечірній час, прямо радує око й забезпечує купу позитивних емоцій. Звичайно, в силу деяких технічних обмежень, мишка підійде гравцям не всіх жанрів, але потреби більшої частини любителів і фанатів комп'ютерних ігор закриє. Якщо говорити з точки зору обивателя, набір COUGAR Deathfire EX вийшов яскравим, зручним, недорогим, гідним місця поруч з вашим домашнім комп'ютером.

Плюси COUGAR Deathfire EX:

  • невисока ціна
  • Цікавий зовнішній вигляд, за рахунок гарної регульованою підсвічування
  • непогана ергономіка
  • Гібридні кнопки клавіатури з високим ресурсом натискань
  • Перемикачі omron під основними кнопками мишки
  • Регульований DPI мишки
  • Для роботи всіх функцій не потрібно встановлювати додаткове ПЗ.

Мінуси COUGAR Deathfire EX:

  • Галасливі довгі клавіші клавіатури (Enter, +, SHIFT)
  • Дрібний брязкіт коліщатка мишки при різких рухах
  • Простий оптичний сенсор мишки
  • Кольорові ефекти мишки і клавіатури не пов'язані один з одним (працюють незалежно).