Як зробити комп'ютер тихіше

  1. Чому комп'ютер шумить
  2. Робимо комп'ютер тихіше
  3. Чистка комп'ютера від пилу
  4. Зміна швидкості роботи вентиляторів
  5. заміна термопасти
  6. Заміна вентиляторів на корпусі
  7. заміна корпусу
  8. Замінити вентилятор радіатором
  9. Робота з жорстким диском
  10. Змініть розташування комп'ютера
  11. замініть привід
  12. Рекомендації по вибору і складанні тихого комп'ютера
  13. висновок

Напевно кожен користувач комп'ютера, рано чи пізно, стикався з тим, що комп'ютер починає шуміти і голосно працювати Напевно кожен користувач комп'ютера, рано чи пізно, стикався з тим, що комп'ютер починає шуміти і голосно працювати. Є кілька способів зробити комп'ютер тихіше. У цій статті Ви дізнаєтесь, чому комп'ютер шумить і як зробити комп'ютер тихіше.

Чому комп'ютер шумить

Основні джерела шуму в комп'ютері:

  • Вентилятори (створюють шум, коли швидко обертаються)
  • Жорсткі диски (тріщать під час роботи)
  • Приводи (видають гучний шум, коли починають зчитувати / обертати диск)

Основні причини, через які комп'ютер починає шуміти:

  • перегрів
  • пил
  • Тонкі стінки корпусу
  • Погано закріплені компоненти комп'ютера
  • Неправильне розташування комп'ютера
  • Використання великої кількості вентиляторів невеликого розміру (менше 80 мм)
  • Знос компонентів комп'ютера

Багато з цих причин безпосередньо пов'язані один з одним (наприклад, перегрів і неправильне розташування комп'ютера) і в загальному підсумку дають гучний шум, при роботі комп'ютера.

Коли ми визначили, чому комп'ютер шумить, давайте розглянемо, як усунути ці причини і зробити тихий комп'ютер.

Робимо комп'ютер тихіше

Зробити комп'ютер тихіше можна як за допомогою за допомогою програм і дій з апаратними компонентами (частин з яких складається комп'ютер). У рідкісних випадках, вдається зробити комп'ютер тихіше, не розкриваючи системний блок. Зараз ми розглянемо основні способи і методи, за допомогою яких Ви зможете зробити комп'ютер тихіше.

Чистка комп'ютера від пилу

Найперший крок, який потрібно зробити, якщо почав шуміти комп'ютер - почистити його від пилу. Пил забиває вентилятори і через це температура всередині корпусу зростає, і вентилятори починають працювати швидше, через це починається шум.

Що б очистити комп'ютер від пилу відкрийте корпус, візьміть пилосос і, виставивши пилосос на максимальну потужність, зберіть пил зі всіх вентиляторів (в тому числі і на процесорі, відеокарті і блоці живлення) і плат. Ні в якому разі не торкайтеся пилососом компонентів системного блоку, Ви можете пошкодити їх. Тримайте трубку пилососа в безпосередній близькості від компонентів комп'ютера, але не торкайтеся їх.

Крім пилососа, можна використовувати спеціальні балони зі стисненим повітрям. Ними Ви просто будете здувати пил з компонентів комп'ютера. Використовувати балони з повітрям ефективніше, ніж пилососити системний блок, але за ці балони потрібно заплатити, хоча коштують вони не так дорого.

Зміна швидкості роботи вентиляторів

Для зниження шуму, видаваного вентиляторами комп'ютера можна використовувати програму SpeedFan. C її допомогою Ви можете змінити швидкість обертання вентиляторів, тим самим знизивши шум комп'ютера. У програмі є блок інформації, який відображає температуру різних компонентів комп'ютера.

І блок із значенням швидкості роботи вентиляторів, яку Ви можете змінити (pwm або speed).

Отже, запускаємо програму SpeedFan. Дивимося значення температури. Тепер потрібно запустити якусь ресурсномістких програму. Найкраще запустити ресурсоємних гру і погравши хвилин 15 подивитися і записати значення температури. Якщо Ви не геймер, то можна запустити фільм в HD якості або який-небудь тест на продуктивність комп'ютера. Загалом, потрібно постаратися дати максимальне навантаження на комп'ютер.

Запишіть значення температури при навантаженні і по черзі міняйте швидкість обертання вентиляторів. Почніть з 85%. Слідкуйте, щоб температура компонентів не піднімалася від зміни швидкості вентиляторів, і знайдіть те значення швидкості вентилятора, при якому комп'ютер працює тихіше, але температура не піднімається.

Знизили швидкість, пограли, перевірили температуру, якщо не змінилася, то можна знизити ще і т.д.

заміна термопасти

Термопастою зазвичай промазують місця з'єднання процесора з куллером. Згодом вона може втратити свої властивості, що призводить до перегріву і збільшення шуму від вентилятора. Замініть термопасту, і комп'ютер стане працювати тихіше.

Заміна вентиляторів на корпусі

Як правило, в будь-якому сучасному корпусі встановлені вентилятори. Їх має бути не менше двох, що б добре виводити тепло з системного блоку. Якщо виробник встановив невеликі або галасливі вентилятори, то системний блок буде видавати зайвий шум. Замініть невеликі вентилятори, та вентилятори більшого розміру з невеликим рівнем шуму (не більше 1200 об / хв). Найкраще використовувати 120мм вентилятори.

заміна корпусу

Якщо у Вас корпус з тонкими стінками, то навіть якщо у Вас встановлені тихі вентилятори, то шум все одно буде присутній. Корпус не тільки буде пропускати шум від вентиляторів, але і вібрувати від жорсткого диска. Такий корпус краще замінити на більш дорогий і міцний.

Хороший товстостінний корпус буде пропускати шум, якщо недостатньо добре прикручені стінки корпусу. Перевірте їх і затягніть болти.

Замінити вентилятор радіатором

Можна замінити вентилятор на процесорі радіатором. Таким чином, Ви забезпечите пасивне охолодження і зменшите шум. Але пасивне охолодження не підходить для потужних ігрових комп'ютерів. Для дуже потужних комп'ютерів встановіть водяне охолодження.

Робота з жорстким диском

Багато жорсткі диски при роботі потріскують і виробляти вібрацію. Що б зменшити вібрацію встановіть гумові прокладки між жорстким диском і корпусом. Зазвичай такі прокладки одягають на гвинти, на які кріпиться жорсткий диск до корпусу.

Якщо тріск в жорсткому диску з'явився згодом або став сильніше, то це один з показників що з жорстким диском щось не в порядку. Перевірте стан жорсткого диска. Якщо жорсткий диск не в порядку, то його краще замінити.

Жорсткий диск можна замінити на SSD-накопичувач, який зовсім не виробляє шум.

Змініть розташування комп'ютера

Комп'ютер повинен стояти на рівному місці подалі від джерела тепла (батарея, обігрівач і т.д.). Що б корпус ні вібрував, можна поставити гумові прокладки на дно корпусу.

Не ставте системний блок в закриті тумби і шафи. Так не буде нормальної циркуляції повітря, і комп'ютер буде грітися.

замініть привід

Якщо при роботі приводу (коли Ви вставили диск) він починає гудіти як маленький завод, то єдиний спосіб вирішити цю проблему - замінити привід на більш тихий.

Рекомендації по вибору і складанні тихого комп'ютера

Якщо Ви хочете придбати або зібрати новий і тихий комп'ютер, то зверніть увагу на наступне:

  • Корпус повинен бути з товстими стінками
  • Купуйте корпус великого розміру, так як в таких корпусах краще циркуляція повітря
  • Всі вентилятори повинні бути великого розміру і з невеликою швидкістю обертання
  • Жорсткі диски і приводи повинні кріпитися до корпусу через гумові прокладки
  • У характеристиках купуються компонентів зверніть увагу на рівень видаваного шуму

висновок

Зробити комп'ютер абсолютно безшумним вкрай важко, а ось зробити комп'ютер тихіше можна, скориставшись порадами в цій статті.

Якщо Ви знаєте ще якісь дієві способи зробити комп'ютер тихіше, то поділитися ними в коментарях.