Mobile-review.com Огляд ноутбука Sony VAIO V505EX

  1. Технічні характеристики Sony VAIO V505EX (Заявлені виробником)

Комплект поставки:

  • ноутбук
  • акумулятор
  • Зарядний пристрій
  • документація

Ноутбуки компанії Sony користуються заслуженою популярністю у всьому світі. На жаль, компанія не поставляє офіційно ноутбуки в Росію, хоча інтерес до їх продукції у нас в країні досить великий. До нас на ринок потрапляє невелика кількість ноутбуків Sony, і задовольнити повністю попит постачальники не в змозі.

До нас на ринок потрапляє невелика кількість ноутбуків Sony, і задовольнити повністю попит постачальники не в змозі

До нас на тестування потрапила модель ноутбука Sony VAIO V505EX. Це ноутбук з 12 "матрицею, побудований на платформі Intel Centrino, має процесор Intel Pentium M 1.5 ГГц, оперативної пам'яті 512Мб, жорсткий диск 60 Гб, відео карта ATI Mobility Radeon 9200 32Мб, а також має вбудований оптичний привід DVD / CD-RW.

5 ГГц, оперативної пам'яті 512Мб, жорсткий диск 60 Гб, відео карта ATI Mobility Radeon 9200 32Мб, а також має вбудований оптичний привід DVD / CD-RW

Дизайн V505 сучасний, всі кути згладжені, за рахунок цього візуально ноутбук виглядає менше, ніж є насправді. Габарити пристрою невеликі 279х238х34, вага пристрою 2 кг, це забагато для ноутбуків з 12 "екраном. Колір верхньої частини корпусу темно-сірий металік, нижня - чорна. На верхній кришці знаходяться логотипи Sony і VAIO. Кришка, як і весь корпус, зроблені з пластику, якість матеріалу на високому рівні, тому проблем під час експлуатації виникнути не повинно.

Технічні характеристики Sony VAIO V505EX
(Заявлені виробником)

Дисплей: 12.1 "TFT XGA 1024x768 Операційна система: Microsoft® Windows® XP Professional Процесор: Intel® Centrino ™ Mobile Technology Intel® Pentium® M 1500 MГц чіпсет: Intel® 855PM Пам'ять: Від 512Мб до 2Гб DDR 333 SDRAM Відеоадаптер: ATI Mobility Radeon 9200 Відеопам'ять 32Мб DDR SDRAM Дискові накопичувачі: Жорсткий диск 60Гб Привід DVD / CD-RW Звукова підсистема: Сумісна з AC'97 2.3 Два вбудованих динаміка Факс / модем: Факс-модем V.92 Lan: Локальна мережа Ethernet 10Base-T / 100Base- TX Вбудований модуль бездротового зв'язку WiFi Intel PRO / Wireless 2200BG Пристрої введення: Клавіатура Windows®, російські та латинські символи Покажчик TouchPad Роз'єми зовнішніх пристроїв: Два порту USB, тип 2.0 Порт IEEE1394 (FireWire), (4-х контактний) Порт локальної мережі (RJ45) Порт факс-модему (RJ11) Вихід на монітор (VGA) Лінійні вхід і вихід (мікрофон і навушники) Розширення: Слот PCMCIA Type II Пристрій для читання карт пам'яті Memory Stick (Pro) Джерело живлення: Акумулятор Li-Ion, ємність 4400 мАг Адаптер живлення від мережі змінного струму 110-240В Розміри і вага: 279х238х34мм, 2 кг

Оригінально виконана кнопка включення, чесно сказати, я шукав її кілька хвилин, так як вона розташовувалася ні як в більшості ноутбуків на робочій поверхні, а була виконана вигляді повзунка і перебувала на передньому торці.

Там же розташовується повзунок включення / вимикання бездротової мережі. Засувка відкриття ноутбука виконана в класичному варіанті, у вигляді повзунка. Відкрити і закрити кришку можна без проблем однією рукою, ніяких труднощів при цьому немає.

Відкрити і закрити кришку можна без проблем однією рукою, ніяких труднощів при цьому немає

Всю задню частину ноутбука займає акумуляторна батарея, тому ніяких додаткових роз'ємів там немає.

Всю задню частину ноутбука займає акумуляторна батарея, тому ніяких додаткових роз'ємів там немає

На лівій бічній поверхні розташовуються наступні роз'єми:

  • Роз'єм для замка Кенсінгтона (порт для підключення кодового замка)
  • Роз'єм для підключення джерела живлення
  • Роз'єм для підключення зовнішнього монітора або проектора (прикритий пластиковою заглушкою)
  • слот PCMCIA
  • Один роз'єм USB 2.0
  • роз'єм IEEE1394
  • Аудіо роз'єм

Всі роз'єми розташовані досить грамотно, єдине, можуть виникнути проблеми при одночасному використанні роз'єму USB і IEEE 1394, але, в принципі, цю проблему вирішити можна.

Всі роз'єми розташовані досить грамотно, єдине, можуть виникнути проблеми при одночасному використанні роз'єму USB і IEEE 1394, але, в принципі, цю проблему вирішити можна

На правій бічній поверхні:

  • Слот для карт пам'яті Memory Stick (підтримуються карти MS PRO) з індикатором роботи
  • оптичний привід
  • Один роз'єм USB 2.0
  • Роз'єм для підключення до телефонної лінії
  • Роз'єм для підключення до локальної мережі

Тут не дуже зручно розташований роз'єм USB, було б краще, якби він перебував перед оптичним приводом. Ну і звичайно, до незручностей можна віднести слот тільки під один вид карт, це Memory Stick. Роз'єми телефонної лінії і локальної мережі закриті заглушками, відкрити їх досить складно, треба підчепити їх збоку нігтем. Так само є побоювання, що при інтенсивному використанні даних роз'ємів, заглушки просто відваляться.

Так само є побоювання, що при інтенсивному використанні даних роз'ємів, заглушки просто відваляться

На нижній частині знаходяться засувки акумуляторної батареї, роз'єми для підключення до док-станції. Там же розташована кришка, під якою розташовується відсік для додаткового модуля пам'яті і роз'єм Mini PCI (в ньому була встановлена ​​мережева карта Wireless LAN).

Там же розташована кришка, під якою розташовується відсік для додаткового модуля пам'яті і роз'єм Mini PCI (в ньому була встановлена ​​мережева карта Wireless LAN)

Компонування робочої поверхні досить зручна. Над клавіатурою розташовуються динаміки, там же знаходяться світлові індикатори (Num Lock, Scroll, Caps Lock).

Клавіатура зручна в роботі, хід клавіш невеликий. Сподобалося те, що функціональна клавіша Fn дублюється з правого боку, таке рішення додає зручностей в роботі. З негативних моментів можна виділити те, що клавіші світлі, вони будуть бруднитися, все-таки клавіатура є основним робочим інструментом.

Під клавіатурою розташовується сенсорна панель, вона дуже сподобалася в роботі. Панель має трохи шорстку поверхню, палець не ковзає і не пригальмовує. Під сенсорною панеллю розташовуються дві клавіші, вони мають невеликий хід, але при натисканні лунає досить гучне клацання. Прикро, що Sony не зробила клавішу прокрутки, але, в принципі, цілком зручно працювати з віртуальною прокруткою.

Прикро, що Sony не зробила клавішу прокрутки, але, в принципі, цілком зручно працювати з віртуальною прокруткою

Під сенсорною панеллю зліва розташовуються службові індикатори, які видно і при закритій кришці. Також зліва розташовується дублюючий індикатор роботи слота Memory Stick.

Звукова система реалізована у вигляді двох динаміків, які, як говорилося вище, знаходяться під екраном. Динаміки рознесені, що здивувало, звук чистий, при максимальній гучності не хрипить. Подивитися фільм, та й послухати музику можна цілком комфортно, використовуючи вбудовану акустичну систему.

Оптичний привід (в нашому випадку це комбінований привід DVD / CD - RW), працює без будь-яких проблем. Характеристики оптичного приводу наступні:

  • CD-ROM: 24xSpeed
  • CD-R: 24xSpeed
  • CD-RW: 10xSpeed
  • DVD-ROM: 8xSpeed

Екран Sony VAIO V505, це 12 "XGA матриця з максимальною роздільною здатністю 1024х768. Комусь може не сподобається, що дозвіл не дуже велике, але насправді воно оптимально для дисплея таких габаритів. Екран яскравий, контрастний, кути огляду великі. Дисплей V505 може по праву вважатися одним з кращих в своєму класі. За якістю він перевершує дисплеї, встановлені в ноутбуках Asus S5N, M5N і Samsung Q20.

У ноутбуці встановлена ​​відео карта ATI Mobility Radeon 9200 з 32Мб DDR пам'яті. Карта не найкраща, але для багатьох цього буде цілком достатньо, все-таки V505 це не ігровий ноутбук. Нижче ви можете побачити результати тестування карти, для порівняння були використані результати тестування ноутбука Asus W1N (Mobility Radeon 9600).

Результати тестування 3DMark 03:

Результати тестування 3DMark 03:

Ігровий тест за допомогою гри Quake 3:

Ігровий тест за допомогою гри Quake 3:

Результати можна назвати видатними, але вони все-таки краще, ніж у ноутбуків з інтегрованою відеосистемою.

Батарея, що поставляється в комплекті з Sony VAIO V505EX - Li-Ion, ємністю 4400 мАг. Кріплення акумулятора надійне, люфту батареї немає. Вона трохи виступає з корпусу, але це не заважає при роботі і транспортування ноутбука.

Повного заряду вистачає на 3,5 години роботи з офісними додатками, дуже хороший результат. При програванні фільму з DVD диска, заряду батареї вистачило на 2 години 40 хвилин безперервної роботи. У поїздці можна буде скоротати час за переглядом фільму і не думати, чи вистачить заряду батареї. Тестування Sony VAIO V505EX часу автономної роботи, проводилося за допомогою програми Battery Eater Pro 2.23.
Стандартний тест оцінює мінімальний час роботи ноутбука від батареї при максимальному навантаженні (максимальний рівень яскравості екрана):

Стандартний тест оцінює мінімальний час роботи ноутбука від батареї при максимальному навантаженні (максимальний рівень яскравості екрана):

Продуктивність можна порівняти з іншими моделями ноутбуків, побудованих на платформі Intel Centrino. V505EX має наступну конфігурацію: процесор Intel Pentium M 1.5 ГГц, оперативна пам'ять 512 Мб SO-DIMM 333МГц DDR (розширюється до 2 Гб), жорсткий диск 60 Гб (в нашому екземплярі був встановлений диск виробництва Toshiba), відео карта, як уже говорилося вище , ATI Mobility Radeon 9200 з 32Мб DDR пам'яті. До безперечних плюсів можна віднести пам'ять 333МГц і відео карту ATI Mobility Radeon 9200. Нижче ви можете ознайомитись з результатами тестування продуктивності:

Нижче ви можете ознайомитись з результатами тестування продуктивності:

Тепловиділення у новинки помірне. Під час роботи нагрівання робочої поверхні не відбувається, тепле повітря відводиться правий краї, тому при роботі з мишкою ніякого дискомфорту немає. Шуму при роботі практично немає, вентилятор включається рідко, в основному при роботі з ресурсоємними додатками.

висновки

Ноутбук Sony VAIO V505EX вийшов досить складним. На жаль, він не обладнаний ні ІК-портом, ні модулем Bluetooth, виробник вважає, що корпоративному користувачеві (а саме для них призначена дана модель) буде досить бездротового мережевого адаптера (Intel PRO / Wireless 2200BG).

З переваг варто відзначити: дуже хороший дисплей з великими кутами огляду, наявність зовнішнього відео адаптера ATI, тривалу роботу в автономному режимі з офісними додатками. До мінусів відносяться: вбудований слот для карт пам'яті тільки одного типу (Memory Stick), досить велику вагу для ноутбуків цього класу і високу ціну.

З основних конкурентів можна виділити Asus M5N, при практично однаковою конфігурації (основна відмінність від V505 в інтегрованої відеосистеми Intel® Extreme Graphics 2), продукт від Asus має меншу вагу (1.6 кг M5N проти 2 кг V505) і ціну трохи нижче ніж у дітища компанії Sony.

Середня ціна в Москві на ноутбук Sony VAIO V505EX становить 2000 доларів США (на момент публікації огляду).

Дякуємо магазин Sonystore.ru за надане на тестування пристрій.