ньюKAMIKAZE - Відеокамера для пейнтболу

Дуже багато пейнтболісти свого часу спалахують ідеєю зафіксувати на відео свої геройства. Я безумовно з їх числа. На опрацювання даного питання я витратив деякий час і до НастяЛ моменту вже володію деякою теоретичний і практичною базою, ніж та поспішаю з вами поділитися.

Давайте відразу визначимося, що в даній статті ми будемо говорити тільки про камерах, які може носити з собою на поле сам гравець. Окремий відеооператор - це дуже здорово, але (як показує практика) його ніколи немає поруч під час вашого "зоряного" моменту. До того ж з боку вельми скрутно одновремено зловити в кадр і гравця і його опонента. Втім, закріпивши камеру на маркері, не спокушайтеся: ви видалите 95% відзнятого відео (і будете видаляти надалі). Вам і самому буде нецікаво дивитися запис постійно мигтять укриттів з рідкісними, як перли в молюсків, перебіжками супротивників. Гарне пейнтбольне відео знімається на кілька статичних камер і одну-дві камери на гравцях, а потім самі "соковиті" моменти монтуються разом.

Знімати себе самому можна закріпивши камеру на голові або на маркері. Обидва варіанти мають свом плюси і мінуси. На голові камеру можна закріпити або зверху по центру (на спеціальних ременях, що йдуть в комплекті з деякими моделями камер), або збоку на масці. У першому варіанті більшу частину часу в кадрі ви будете бачити свій лоадер, так як він знаходиться якраз перед камерою. Можна навчитися тримати його трохи вбік, але далеко не всім такий спосіб підійде. Вбодавок, закріпивши камеру на голові, ви не контролюєте те, як вона може стирчати з-за укриття і, як наслідок, не контролюєте потрапляння в неї. З іншого боку, якщо ви навчилися не пхати лоадер в кадр, відео зняті з голови можуть бути просто відмінними.

Кріпити камеру збоку маски складніше технічно: далеко не всі камери мають кріплення збоку (або поворотні кріплення). Слід враховує ще й такий момент: припустимо ви закріпили камеру на маску зліва, виходячи під час гри через укриття зліва, ви першим ділом виставляєте саме камеру, а йдучи назад за укриття не факт, що камера не залишається стирчати (особливо якщо руху снеппінга вже роками відпрацьовані вами). У будь-якому випадку, вся ваша перестрілка буде на відео. А тепер уявіть все те ж саме, але камера закріплена вже з правого боку маски ... Так, в кадрі майже весь час буде укриття.

Найпопулярніший спосіб кріплення камери - на стовбурі маркера і це виправдано. У такому випадку вона не виступає збоку, а противник завжди потрапляє в кадр під час перестрілок. Зверху або знизу кріпити камеру вирішуйте самі, головне щоб вона не заважала вашому хвату. І ще один момент: якщо ви граєте в лісі (у спортсменів зазвичай такий пробеми немає), то швидше за все ви бігаєте опустивши стовбур вниз. Якщо ви хочете, щоб відзняте відео згодом було зрозуміло не тільки вам, доведеться переучуватися і бігати, тримаючи маркер стволом вперед, щоб ігрове дійство потрапляло в кадр.

Незалежно від того, який спосіб кріплення ви обрали, вам знадобиться спеціалізована камера (не так через кріплення, скільки через те, що іноді ви будете отримувати в неї попадання), але вибір конкретної моделі може залежати від способу кріплення. Є як спеціалізовані пейнтбольні камери, так і універсальні action-камери, призначені для екстремального спорту. Особисто мені відомо лише дві моделі спеціальних пейнтбольних відеокамер, причому в обох випадках це звичайні action-камери, що продаються під пейнтбольним брендом зі спеціальними кріпленнями на стовбур в комплекті. Перша з них RAP4 Land Warrior - неабияк застаріла камера від Oregon Sciencific, що продається по відчутно завищеною ціною. Знімає огидно. Друга камера Greg Hastings Replay R7 - пейнтбольний варіант камери R7 Replay XD 1080. Детальніше про неї ми поговоримо трохи пізніше.

Детальніше про неї ми поговоримо трохи пізніше

Купивши універсальну action-камеру, вам можливо доведеться трохи "покустарнічать", закріплюючи її на маркері або масці, але, з іншого боку, використання такої камери не обмежена одним лише пейнтболом, про що ви швидше за все згадайте у відпустці. Познайомимося з деякими моделями таких камер, починаючи з більш дешевих.

Китай - двигун бюджетної електроніки. фірма Chinavasion має цілу лінійку недорогих камер. Я досить довго використовував їх модель Chinavasion CVLS-DV30, що є бюджетним клоном камери Oregon Sciencific ATC3K. До речі сама Oregon Sciencific, колись будучи першопрохідцем action-камер, зараз практично згорнула цю лінійку. Повернемося до "китайцеві". CVLS-DV30 розчарувала мене вкрай швидко. І справа тут не в скверненьком якості зйомки в дозволі всього 640x480, і не в вбирається датою в кутку екрану, яка постійно скидається "в нулі". Вся справа в просто пекельної ненажерливості в плані батарейок, постійних мимовільних вимкненнях без видимих ​​причин. Втім, є у неї і одна перевага, якого позбавлене половина дорогих і якісних камер: кріплення камери обертається уздовж поздовжньої осі. Таким чином її можна встановити і на стовбурі, і під стовбуром і з будь-якого боку і під будь-яким кутом взагалі.

Так само цілу лінійку камер для екстремального спорту пропонує німецька фірма Rollei . Багато магазинів зараз продають їх найбільш дешеву (близько € 80-90), але і вже застарілу модель Rollei Action Cam 100. Цікава HD-камера, з багатим кількістю налаштувань і парою дійсно цікавих можливостей, але з досить посереднім якістю зйомки.

Досить відомі в пейнтбольних колах камери від Contour , Хоча деякі (в тому числі і я) вважають їх занадто великими. Зараз компанія випускає 2 моделі: бюджетну Contour ROAM і топову Contour + 2. Перша видає гарну HD-картинку при ціні близько € 150-170. Contour + 2 вар майже в 2,5 рази дорожче, але там уже "повний фарш", включаючи GPS-приймач виставляє мітку про місце зйомки для кожного ролика або фото.

Цікавими виглядають камери Drift HD і Drift HD720 від Drift Innovation , За умови, що вони самі громіздкі. Drift HD варто в Європі близько € 200 і знімає добре. Від конкурентів її відрізняє наявність полуторадюймовим кольорового LCD-екрану і можливість підключити додатковий зовнішній аккумалятор.

GoPro HERO2 є безумовним лідером за популярністю, що абсолютно виправдано. Це якісний і перевірений часом (моделі HERO2 передувала не менше успішна HERO) продукт з "туманного альбіону". Не тішить тільки ціна камери: комплект від офіційного представника у нас в Естонії коштує € 349. Сума може істотно зрости, якщо вам знадобиться якась специфічна кріплення, додатковий акумулятор або WiFi-модуль. Повторюся, якщо ціна вас не лякає - це відмінна камера.

R7 Replay XD 1080 (як писалося вище, вона ж Greg Hastings Replay R7) - один з найбільш нових представників на ринку. У плані кріплення на маркер це ідеальна камера. Вона єдина має спеціальне кріплення, причому не на «рейки", а на ніжку фідера або стовбур. Саме тому багато професійних пейнтболісти-спортсмени використовують саме її. Камера має велику кількість налаштувань, з якими розбереться будь-хто, хто налаштовував плату на маркері (така ж індикація різних режимів різнокольоровими світлодіодами), і роздільні кнопки початку і завершення зйомки (дуже зручно, щоб не переплутати "по запарити"). Коштує це диво "у них" $ 300, значить у нас € 270-300 з доставкою та розмитненням. Якщо фінанси дозволяють - мабуть, найкращий варіант.

Зовсім недавно на ринок універсальних action-камер вийшла і компанія Liquid Image , Що раніше випускала лижні окуляри і маски для підводного плавання з вбудованими камерами. У серпні надійшла в продаж їх нова камера EGO, яка при ціні в Європі близько € 200, цілком може скласти конкуренцію більш дорогий GoPro. Серед особливостей камери варто відзначити WiFi і можливість підключення камери до мобільного телефону для настройки або просто трансляції відео, що знімається. Детальніше про цю камеру ви зможете дізнатися в нашому огляді, який з'явиться найближчим часом.

Ймовірно ваш вибір камери вже більш-менш сформувався. Перед тим, як прийняти остаточне рішення, зважте на те, що неякісно знімає камера зовсім набудуть вас радувати і, швидше за все, швидко почне покриватися пилом на полиці. З іншого боку, всі дорогі камери видають якісну картинку, мають багатий вибір налаштувань та, як правило, їх можна використовувати поза пейнтболу відпочинку або у відпустці. Вдалих зйомок.

PS
Вже після написання цієї статті, компанія Polaroid анонсувала лінійку з трьох action-камер: XS7, XS20 і XS100. Коштують вони зовсім недорого ($ 70, $ 100, і $ 200 відповідно), з огляду на, що Polaroid XS20 є клоном Rollei Action Cam 100, навряд чи варто чекати від них якісної картинки.

Коштують вони зовсім недорого ($ 70, $ 100, і $ 200 відповідно), з огляду на, що Polaroid XS20 є клоном Rollei Action Cam 100, навряд чи варто чекати від них якісної картинки

Автор: Lentyay