Як дізнатися, скільки пам'яті на відеокарті?

  1. Дивимося властивості системи
  2. CPU-Z
  3. інші способи

Відеокарта є невід'ємною частиною будь-якого комп'ютера і без неї було б неможливо передати зображення на монітор

Відеокарта є невід'ємною частиною будь-якого комп'ютера і без неї було б неможливо передати зображення на монітор. У сучасних комп'ютерах використовується як вбудована відеокарта (вона інтегрована в материнську плату), так і у вигляді додаткового модуля. Для роботи на ПК цілком достатньо вбудованого відеоадаптера, а ось для роботи в графічних додатках і для ігор зазвичай використовують дискретну відеокарту.

кожна відеокарта має певний обсяг пам'яті. Чомусь вважається, що чим більший об'єм, тим потужніше відеокарта, але на ділі це не так. Якщо вам знадобилося з'ясувати обсяг пристрою, зробити це буде зовсім неважко. Я покажу вам кілька способів, на які ви витратите не більше пари хвилин свого часу.

Дивимося властивості системи

Традиційно починаю огляд з найпростішого методу, доступного кожному користувачеві. Приклад показаний на основі Windows 7.

Насамперед заходимо на робочий стіл, натискаємо на праву кнопку миші, після чого з'являється меню. У ньому вибираємо пункт «Дозвіл екрану».

Перед вами відкрилося вікно, де ви можете побачити встановлене Роздільна здатність екрану . У цьому ж вікні ви можете побачити пункт «Додаткові параметри». Натисніть на нього.

Натисніть на нього

З'явиться ще одне невелике вікно з настройками відеоадаптера. Відкрийте вкладку «Адаптер» і ознайомтеся з пунктом «Використовується відеопам'яті». У моєму випадку - це 1024 Мб. На інші пункти не звертайте уваги, там можуть бути такі цифри, які вразять вашу уяву.

На інші пункти не звертайте уваги, там можуть бути такі цифри, які вразять вашу уяву

До речі, не забувайте про те, що повний обсяг пам'яті можна з'ясувати тільки в тому випадку, якщо для відеокарти встановлені драйвера . Якщо вони відсутні, система буде показувати обсяг в 32 Мб.

CPU-Z

Якщо раптом вказаний вище спосіб вам не допоміг або ви просто не змогли ним скористатися, звернемося за допомогою до сторонніх програм. Таких досить багато, включаючи Everest, AIDA64. CPU-Z і т.д. Що краще використовувати, вирішувати тільки вам. Я покажу приклад на CPU-Z.

Викачуємо програму з офіційного сайту і встановлюємо. Після установки запускаємо наш додаток і відкриваємо вкладку Graphics. Бачимо пункт Memory і підпункт Size - тут знаходиться обсяг пам'яті вашої відеокарти.

інші способи

Існують і інші способи дізнатися обсяг відеокарти. Наприклад, скористатися засобом діагностики DirectX . Я хотів було описати цей спосіб, тільки система чомусь показуємо мені зовсім не той обсяг відеокарти, яким він є. З чим це пов'язано - загадка.

Ще варіант - це подивитися назву відеоадаптера на коробці, а потім вбити найменування в пошуковик. Але і тут є заковика: під одним і тим же назвою може випускатися кілька однакових відеокарт, але з різним обсяг пам'яті.

Таким чином я вважаю, що двох описаних вище способів буде більш ніж достатньо.