Як переключити відеокарту на ноутбуці з вбудованою на дискретну і навпаки

  1. Nvidia
  2. AMD Radeon
  3. Диспетчер пристроїв
  4. налаштування Bios
  5. Більш детально процес розібраний в цьому відео

У багатьох ноутбуках починаючи, з середнього сегмента спочатку встановлено дві відеокарти, інтегрована і дискретна У багатьох ноутбуках починаючи, з середнього сегмента спочатку встановлено дві відеокарти, інтегрована і дискретна. І система сама вирішує, яку з них використовувати для конкретного завдання.

  • Інтегрована - вшита в материнську плату або в сам процесор і задіюється на нескладних завдання (інтернет серфінг, перегляд роликів, слухати музику).
  • Дискретна - підключається окремо. Має вищу продуктивність, разом з цим зростає енергоспоживання. Задіюється в більш складних завданнях (гри, робота в графічних редакторах, перегляд фільмів високої якості).

За замовчуванням система Windows використовує вбудовану відеокарту і якщо перемикання між ними не відбувається автоматично, користувачеві нічого не залишається, окрім як, переналаштувати пріоритети самостійно.

Nvidia

Якщо у вас встановлена карта від Нвідіа, то переключити інтегровану відеокарту на дискретну на ноутбуці можна за допомогою утиліти «Control Center» Якщо у вас встановлена карта від Нвідіа, то переключити інтегровану відеокарту на дискретну на ноутбуці можна за допомогою утиліти «Control Center». Спочатку вона встановлюється разом з драйверами, але якщо її немає, то треба оновити драйвера і вона у вас з'явиться.

Утиліта автоматично вбудовується в контекстне меню і відкрити її можна одним клацанням.

  • Клацніть правою кнопкою миші по будь-якого вільного простору на робочому столі і виберіть пункт «Nvidia».

Клацніть правою кнопкою миші по будь-якого вільного простору на робочому столі і виберіть пункт «Nvidia»

З'явиться вікно, в якому необхідно:

  1. З лівого боку панелі перейти в меню «Параметри 3D»;
  2. Далі в «Управління параметрами»;
  3. Далі виберіть зі списку додаток, яке повинно запускатися з зовнішньої карти; Якщо в списку його немає, то клацніть на «Додати» і знайдіть його вручну.

Процес перемикання завжди один і не залежить, як від фірми виробника вашого ноутбука, будь то, Asus, Acer, Samsung, HP, Dell inspiron, Леново і п.р, так і від версії Windows (7, 8 або 10).

AMD Radeon

Для користувачів карт від АМД було розроблено спеціальний додаток «Catalyst», з його допомогою ви зможете керувати всіма її настройками Для користувачів карт від АМД було розроблено спеціальний додаток «Catalyst», з його допомогою ви зможете керувати всіма її настройками. Завантажити його можна з оф. сайту.

Як переключиться на дискретну відеокарту в ноутбуці:

  1. Встановити і запустити утиліту;
  2. Перейти на сторінку "Харчування»;
  3. Далі на «Перемикані графічні адаптери»;
  4. Для постійного використання дискретної карти слід вибрати «Висока продуктивність», а для перемикання на іншу відеокарту «Енергозбереження».

Диспетчер пристроїв

Якщо ноутбук постійно працює на вбудованої відеокарти на базі процесора (Intel або AMD), найпростіший спосіб як її переключити - це вимкнути зовсім, щоб система завжди за замовчуванням застосовувала дискретну .

Як це зробити:

  1. запустіть « Диспетчер пристроїв ».
  2. Далі знайдіть і відкрийте в списку пункт «Відеоадаптери».
  3. Оберіть свою картку і натисніть правою кнопкою миші «Відключити».

Для того, щоб внесені зміни застосувались, залишається лише перезавантажити ноутбук.

налаштування Bios

Переключити основне відеокарту на зовнішню можна й через Bios.

Якщо у вас немає належного досвіду роботи в биосе, то не рекомендується використовувати цей спосіб. Оскільки є ймовірність відключити щось важливе, після чого комп'ютер перестане запускатися.

Порядок дій будемо наступним:

  1. Щоб потрапити в системне меню, при завантаженні ноутбука фірми необхідно натиснути на клавішу «Delete» або «Del». Залежно від вашої моделі ноутбука можуть застосовуватися і інші клавіші, наприклад для Sony - це «Assist», для Lenovo - «Novo Button». Або ж простіші варіанти, наприклад для Асус, Асер (F2, F8).
  1. Шукаємо пункт, який відповідає за графіком (в його назві присутнє слово Graphics). Зазвичай він знаходиться у вкладках Config або Advanced. Також в залежності від версії, треба або натиснути на «Disabled» для відключення графічної плати, або вибрати потрібну плату зі списку.
  1. Зберегти зміни та перезавантажити комп'ютер.

Більш детально процес розібраний в цьому відео

Оцініть статтю:

Як переключитися між двома відеокартами

4.6 (91.11%) 9 голос (ів)