Як розігнати відеокарту на ноутбуці: для ігор, збільшити пам'ять і потужність

  1. Як найкраще розігнати відеокарту на ноутбуці?
  2. Розгін відеокарти ноутбука за допомогою MSI Afterburner
  3. На що варто звернути увагу?
  4. Наскільки ефективний розгін відеокарти на ноутбуці?

Сучасні комп'ютерні ігри та програми настільки вимогливі до характеристикам відеокарти , Що далеко не кожен ПК може їх «потягнути». Що вже говорити про ноутбуки. Адже графічні адаптери більшості лептопів помітно поступаються в продуктивності відеочіп, які встановлюються на ПК. В результаті чого навіть на відносно недавно купленому ноутбуці часто не виходить запустити свіжі гри або комфортно грати в них з-за лагов, підвисань тощо. Що ж робити? Постійно оновлювати залізо? Ні, тому що це досить затратно. Як варіант, можна спробувати розігнати відеокарту на ноутбуці.

характеристикам відеокарти

Як найкраще розігнати відеокарту на ноутбуці?

Що ж розуміється під розгоном відеокарти? Все просто. Це процедура підвищення її продуктивності. Як правило, вона включає збільшення частот, на яких працює графічне ядро ​​і пам'ять. При цьому для розгону відеокарт рекомендується використовувати спеціальні утиліти. На даний момент найпопулярнішими є:

  • GPU Tweak
  • Afterburner
  • ThunderMaster
  • PowerStrip тощо.

При цьому не забудьте заздалегідь підготувати відеокарту для оверклока. Що саме потрібно зробити?

  • Перевірте систему охолодження, а також переконайтеся в достатній потужності блоку живлення.
  • Оновлення BIOS материнки до останньої версії.
  • Завантажте свіжий софт для відеокарти. Бажано, щоб це була остання стабільна версія драйверів і DirectX.

Для довідки! Врахуйте, що розгін інтегрованої відеокарти (наприклад, тієї ж Intel HD Graphics) не завжди ефективний. Найчастіше система просто не приймає нові параметри чіпа. Також нерідко у вбудованого адаптера настільки низька продуктивність, що розгін не приносить ніяких позитивних результатів.

Розгін відеокарти ноутбука за допомогою MSI Afterburner

Багато досвідчені користувачі рекомендують прогу під назвою Afterburner. З її допомогою можна легко і просто розігнати відеокарти від MSI, AMD, Nvidia і ін. Варто лише дотримуватися такої схеми дій:

  1. Завантажуємо саму утиліту Afterburner. можна з офіційного сайту розробника або зі стороннього ресурсу. Як вам зручніше.
  2. Встановлюємо і запускаємо програму.
  3. Для зручності міняємо мову інтерфейсу. Для цього відкриваємо підрозділ «Settings» (в залежності від версії кнопка переходу може бути або підписана, або мати значок шестерінки) і заходимо у вкладку «User Interface». Вибираємо нашу рідну мову. Якщо меню русифіковане, то цей пункт пропускаємо.
  4. В «Налаштуваннях» в графі «Вибір ведучого графічного процесора» вказуємо відеокарту для розгону. При цьому не забувайте, що багато сучасних ноутбуки (hp, acer, asus, lenovo, samsung та ін.) Оснащуються відразу двома адаптерами - вбудованим і дискретним. Тому якщо на вашому пристрої дві видюхи, то активуйте опцію «Синхронізувати настройки однакових ДП», поставивши галочку.
  5. Тут у вкладці «Основні» виставляємо галочку навпроти «Розблокувати моніторинг напруги». Переходимо у вкладку «Кулер» у верхній частині вікна і активуємо «Включити програмний призначений для користувача автоматичний режим». Це потрібно для того, щоб самостійно виставити потрібну швидкість кулера при певній температурі відеокарти . Для цього використовуємо спеціальний графік, де просто пересуваємо точки. Тільки не виставляйте швидкість вентилятора на 100% - він може вийти з ладу. Досить 85-90%.
  6. Закриваємо «Налаштування». Звертаємося до спеціальних «повзункам» в основному меню програми. Чи не чіпаємо пункт Fan Speed ​​і залишаємо значення на Auto. А ось параметр Core Clock (частота ядра) збільшуємо на 10-20 МГц. Після чого тиснемо «Застосувати». Це кнопка у вигляді значка-галочки. В якихось версіях Afterburner вона може називатися «Apply».
  7. Тепер потрібно збільшити частоту пам'яті відеокарти. Так що пересуваємо і повзунок Memory Clock на 10-20 МГц. Кількома «Застосувати».

Кількома «Застосувати»

Природно, потрібно перевірити, чи вдалося розігнати відеокарти. Можна зайти в потужну іграшку і «поюзати» її 1-1,5 години. При цьому періодично звертаючи увагу на температуру графічного адаптера. Якщо вона тримається в межах норми, не спостерігається ніяких спотворень (кольорові метушні), аномалій у вигляді смуг і точок на екрані, то знову пересуваємо повзунки на 10-20 МГц.

І так повторюємо процедуру. До тих пір, поки не доведете відеокарту до межі своїх можливостей. Потім необхідно повернутися в Afterburner і знизити всі значення, які ви змінювали, на 10 МГц, зберегтися і вийти.

При цьому уважно стежте за температурою відеочипа! Якщо вона перевищила 90 градусів, то далі розганяти графічний адаптер не можна! Навіть якщо не спостерігається ніяких ознак троттлінга.

Перевірити здатність відеокарти працювати при заданій частоті можна не тільки через «Юзан» потужних ігор, але і через запуск утиліт MSI Kombustor, 3DMark06 або FurMark. На наш погляд, найпростіше користуватися 3DMark06. Все що потрібно:

  1. Запускаємо прогу.
  2. Тиснемо на кнопку Run 3DMark. Очікуємо закінчення тестування.
  3. Якщо в цей час дисплей ноутбука видав синій екран, завис або відключився небудь з'являлися різні дефекти графіки (лінії, квадратики, смуги і ін.), То частоти слід знизити.
  4. Тестування пройшло без спотворень і зависань? Тоді знову за допомогою програми Afterburner підвищуємо частоти відеокарти (ядра і графічної пам'яті) на 10-20 МГц.
  5. Після чого знову проводимо стрес-тест через Run 3DMark. І так поки не «намацаєте» межа продуктивності відеокарти.

І так поки не «намацаєте» межа продуктивності відеокарти

На що варто звернути увагу?

Чи небезпечний розгін (деякі називають його «оверклокінг») відеокарти? Скажімо так, ця процедура дійсно відповідальна, в міру складна. Однак якщо все робити правильно, то можна не переживати, що відеочіп згорить або вийде з ладу. Головне стежити за температурою відеокарти. Адже в ноутбуках вона часто і так близька до гранично допустимої.

Оптимально, щоб цей показник не перевищував 90 градусів. При цьому у ряду сучасних ігрових відеокарт робоча температура може і зовсім складати 100 градусів. Це нормально. Тільки якщо у вас відеоадаптер і без навантажень нагрівається до такого стану, то про розгін краще забути зовсім!

Крім того, особливо уважними потрібно бути з інтегрованими чіпами. Вони в основному мають пасивну систему охолодження. Тобто оснащуються єдиної з процесором на ноутбуці тепловою трубкою. Або охолоджуються одним вентилятором. В результаті при розгоні така відеокарта підігріває сам CPU, який при температурі в 90-95 ° С починає йти в троттлінг, скидаючи робочі частоти. Природно, в такому випадку страждає продуктивність пристрою.

Наскільки ефективний розгін відеокарти на ноутбуці?

Який приріст в потужності можна отримати при розгоні відеокарти лептопа? Точно сказати складно. Багато що залежить від самого відеочіпа і його системи охолодження:

  • Найгірше «розганяються» видюхи від маловідомих китайських виробників. Якщо вдасться отримати приріст в 10%, то це вже добре.
  • Також практично неможливо добитися поліпшень на флагманських моделях в лінійки. Наприклад, Nvidia GeForce GTX 1080, Radeon R9 Fury X та ін. В середньому при розгоні таких карт можна вийти максимум на 5-10% приросту частот.
  • Найкраще розганяються молодші і середні моделі відеокарт в лінійці (AMD FX-8300, AMD FX-8350, Intel Core i5-6400 і т. Д.). Потенціал для підвищення частот у них непоганий. Так що багато умільці покращують їх продуктивність на 40-50%.

Що стосується вбудованих відеокарт, то поліпшити їх продуктивність можна іншим шляхом. Наприклад, збільшивши обсяг оперативної пам'яті. Додаткова планка ОЗУ дозволить уникнути перерозподілу пам'яті між процесором і відеокартою на шкоду останньої.

Також якщо на пристрої інтегрована відеокарта, то можна спробувати розігнати її через настройки BIOS материнської плати. Це не складно. Труднощі можуть виникнути лише через те, що на різних ноутбуках відрізняються своїм інтерфейсом меню біоса. Тому не завжди вдається з першого разу знайти необхідний розділ.

Крім того, розігнати можна не тільки відеокарту. Але і інші важливі комплектуючі ноутбука. Той же процесор. Робиться це по-різному. Наприклад, щоб розігнати ноутбук hp (багато пристроїв цього виробника «славляться» своєю повільністю):

  1. Заходимо в меню біоса.
  2. У вкладці «Advanced» знаходимо пункт під назвою «Overclocking Mode» (в CPU Settings).
  3. Звертаємо увагу на доступні варіанти розгону. Зазвичай вони відображаються в процентному співвідношенні або множителе (4х, 5х). Вибираємо один з них.
  4. Зберігаємо і перезавантажуємо пристрій.

Як найкраще розігнати відеокарту на ноутбуці?
Наскільки ефективний розгін відеокарти на ноутбуці?
Що ж робити?
Постійно оновлювати залізо?
Як найкраще розігнати відеокарту на ноутбуці?
Що ж розуміється під розгоном відеокарти?
Що саме потрібно зробити?
Тестування пройшло без спотворень і зависань?
На що варто звернути увагу?
Чи небезпечний розгін (деякі називають його «оверклокінг») відеокарти?