Як розігнати відеокарту на ПК і ноутбуці: приклади, тести

  1. Вибираємо утиліту для розгону відеокарт від AMD і NVIDIA
  2. Розгін за допомогою Afterburner відеокарт різного рівня
  3. Як прискорити відеокарту на ноутбуці
  4. Розганяємо ядро ​​GPU, вбудованих в процесор через біос
  5. підводимо підсумок
  6. Відео по темі

У наш час персональні ігрові комп'ютери користуються величезною популярністю серед геймерів з усього світу. Основними компонентами ПК, які повинні відповідати системним вимогам тієї чи іншої гри, є - процесор, відеокарта і оперативна пам'ять. Головним же компонентом для ігрового додатка є відеокарта, так як від неї залежать графічні налаштування гри.

З року в рік розробники випускають нові ігри, у яких системні вимоги стають все вище і вище. Наприклад, візьмемо новий DOOM, який є вже четвертою грою серії. Якщо порівнювати новий DOOM з третин частиною серії, то можна побачити відчутну різницю. У DOOM 3 були потрібні такі древні відеокарти, як ATI RADEON 9800 і NVIDIA GeForce 6800, пам'ять яких не перевищувала 256 мегабайт. Для нового ж DOOM розробники зробили вимоги, в яких графічними адаптерами для гри на мінімальних налаштуваннях графіки є такі відеокарти, як NVIDIA GTX 670 і AMD Radeon HD 7870.

Якщо у вас відеокарта попереднього покоління і вона не підпадає під мінімальні системні вимоги для нової гри, то виходом з цієї ситуації може бути заміна старої відеокарти на нову або ж розгін старої.

Безліч геймерів продовжують життєвий цикл своєї відеокарти шляхом розгону. Тому в цьому матеріалі ми розглянемо розгін різних відеокарт від компаній AMD і NVIDIA. Після знайомства з матеріалом наші читачі зрозуміють, як можна легко здійснити розгін графічного прискорювача, тим самим забезпечивши комфортний рівень продуктивності в сучасних іграх.

Вибираємо утиліту для розгону відеокарт від AMD і NVIDIA

Для розгону відеокарт виробники використовують свої фірмові утиліти. Купуючи відеокарту в комплекті з нею, ви можете виявити диск з драйверами і утилітою для розгону. Найкраще використовувати нові драйвера і утиліти для розгону своєї відеокарти, які ви можете знайти на сайті виробника. Використовуючи нові утиліти для розгону і драйвер, ви зможете домогтися кращого результату розгону і оптимальної продуктивності в іграх. На даний момент основними виробниками відеокарт AMD і NVIDIA використовуються такі утиліти для розгону:

  • ASUS - Утиліта GPU Tweak;
  • GIGABYTE - Утиліта OC GURU II;
  • MSI - Утиліта MSI Afterburner;
  • Palit - Утиліта ThunderMaster;
  • Sapphire - Утиліта TriXX.

Особливо цікавою утилітою зі списку вище є Afterburner від компанії MSI. За допомогою Afterburner можна легко розігнати відеокарти як від MSI, так і від інших виробників, а також дізнатися їх характеристики. Настільки висока сумісність утиліти з різними відеоадаптерами пояснюється тим, що вона створена на базі програми для розгону RivaTuner. Виходячи з такого функціоналу MSI Afterburner, в наступному розділі ми опишемо процес розгону для відеокарт початкового, середнього та верхнього рівня.

Розгін за допомогою Afterburner відеокарт різного рівня

Для цих прикладів ми розглянемо такі відеокарти:

  • GeForce 9500 GT;
  • GeForce 210;
  • GeForce GT 220;
  • GeForce GT 430;
  • GeForce GTS 450;
  • GeForce GTX 550 Ti;
  • AMD Radeon R9 Fury.

Насамперед для розгону відеокарт нам потрібно завантажити утиліту MSI Afterburner. Завантажити цю програму можна на її офіційному сайті https://gaming.msi.com. Установка програми досить проста і зводиться до декількох натиснень кнопки Next. У першому прикладі розглянемо графічний адаптер NVIDIA GeForce 9500 GT від компанії GIGABYTE. На малюнку нижче зображено вікно утиліти MSI Afterburner, в якому показані частота графічного процесора NVIDIA GeForce 9500 GT і його пам'яті.

З зображення видно, що базова частота графічного чіпа GF 9500 GT в графі Core Clock складає 550 МГц і частота пам'яті в графі Memory Clock складає 333 МГц. Тепер пересунемо повзунки в блоках Core Clock і Memory Clock на 680 МГц і 429 МГц.

Після цих дій ми для розгону GF 9500 GT натиснемо кнопку Apply. Після натискання кнопки, GeForce 9500 GT буде розігнаної. Тепер залишилося перевірити GF 9500 GT на стабільність при роботі частоти GPU і пам'яті на обраної нами частоті. Для цього можна скористатися стрес тестом, вбудованим в програмний пакет SiSoftware Sandra. Також можна скористатися іншими утилітами для стресу тесту GF 9500 GT.

Якщо при стрес тесті GF 9500 GT видаватиме артефакти на екрані монітора або драйвер перестане відповідати - це означає, що обрана частота не підходить для вашої GF 9500 GT.

У нашому випадку робота відеокарти була стабільна, і ми протестували її в Crysis, де вона видала стабільні 30 fps при середніх налаштуваннях якості. Результат 30 fps для цієї відеокарти в Crysis досить хороший, так як без розгону гра працює при 20 fps в середньому.

Щоб ваш відеоадаптер функціонував правильно, завжди проводите тест на його стабільність.

Наступним графічним прискорювачем ми розглянемо GeForce 210. Відеокарта GF 210 є одним з найбільш бюджетних рішень від компанії NVIDIA. За допомогою GeForce 210 вам не вдасться пограти нормально навіть в іграшки 2009 року. GF 210 призначений для перегляду відео у високій роздільній здатності за допомогою апаратного прискорення, а також для запуску невимогливих нових ігор або старих хітів типу Call of Duty 2. Серцем GeForce 210 є графічний процесор GT218. Цікавим моментом є те, що цей 40-нм чіп дозволяє розігнати відеокарту аж до 20 відсотків. У нашому випадку, розглянута ASUS GeForce 210 розігналася з рідної частоти 589 МГц до 625 МГц.

Також з малюнків видно, що частоту пам'яті GF 210 вдалося розігнати до 645 МГц. Такий результат розгону GeForce 210 набрав в Futuremark 3DMark Vantage 1340 балу на відміну від результату в 1130 балів на стандартній частоті.

Розглянувши GeForce 210, тепер ми розглянемо її старшого брата GeForce GT 220. Відеоадаптер GeForce GT 220 побудований на графічному 40-нм ядрі GT216, яке в деяких моделях цілком непогано розганяється. Для прикладу візьмемо відеокарту Palit GeForce GT 220 Sonic. На комп'ютері, зі встановленою Palit GeForce GT 220 Sonic, запустимо Afterburner і побачимо, що стокові частоти складають 625 МГц для ядра.

Тепер спробуємо розігнати Palit GeForce GT 220 Sonic. Для цього на Palit GeForce GT 220 Sonic піднімемо частоту ядра до 699 МГц і збережемо наш результат. Відеокарта Palit GeForce GT 220 Sonic витримала стрес тест на обраної нами частоті в програмі FurMark. Після розгону Palit GeForce GT 220 Sonic набрала в Futuremark 3DMark Vantage 3905 балів. Це є непоганим результатом, так як Palit GeForce GT 220 Sonic на не розігнав ядрі набирає 3300 балів. Такий результат склав приріст в 17 відсотків, що досить непогано.

Наступною графічною картою ми розглянемо GeForce GT 430. Відеокарта GF GT 430 є бюджетним варіантом, який досить добре розганяється. Для прикладу візьмемо Palit GeForce GT 430, у якій стічна частота ядра становить 700 МГц. Для розгону Palit GeForce GT 430 запустимо нашу утиліту на комп'ютері з цим ГПУ.

Тепер підвищимо частоту графічного ядра Palit GeForce GT 430 до 850 МГц і збережемо результат.

На частоті 850 МГц Palit GeForce GT 430 нормально функціонувала і пройшла стрес тест в FurMark. Розгін Palit GeForce GT 430 дозволив набрати 1250 балів в Futuremark 3DMark 11. В розігнаному стані Palit GeForce GT 430 набирає 1005 балів. Такий розгін підвищив продуктивність Palit GeForce GT 430 на 30 відсотків, що дозволить пограти в сучасні ігри на мінімальних настройках якості.

Тепер розглянемо відеокарту середнього рівня GeForce GTS 450. Відеокарта GF GTS 450 побудована на графічному процесорі GF106, який вельми погано розганяється. Це обумовлено тим, що графічний чіп GeForce GTS 450 сильно урізаний. Для нашого прикладу візьмемо відеокарту GIGABYTE GeForce GTS 450, базова частота якої становить 783 МГц. У нашому випадку нам вдалося розігнати GeForce GTS 450 до 830 МГц, що є досить середнім результатом.

У нашому випадку нам вдалося розігнати GeForce GTS 450 до 830 МГц, що є досить середнім результатом

Але навіть такий результат дозволив підвищити продуктивність GeForce GTS 450 на 10 відсотків. У Futuremark 3DMark 11 GF GTS 450 набрала 2310 балів. На не розігнав GeForce GTS 450 ми набрали 2550 балів. Такий приріст в GeForce GTS 450, звичайно, буде практично непомітний, але додасть кілька fps в нових іграх.

Приймачем GeForce GTS 450 є відеоадаптер GeForce GTX 550 Ti. Ця відеокарта GF GTX 550 Ti побудована на графічному процесорі GF116. Для нашого прикладу візьмемо відеокарту Palit GeForce GTX 550 Ti. Базова частота ядра в Palit GeForce GTX 550 Ti становить 900 МГц, а пам'яті 4100 МГц. У нашому випадку нам вдалося розігнати цю відеокарту до 1010 МГц, а пам'ять до 4505 МГц. Такий результат дав приріст Palit GeForce GTX 550 Ti в 10 відсотків. Цей результат хоч і не сильно підвищить продуктивність Palit GeForce GTX 550 Ti в іграх, але додасть їм кілька fps. Наприклад, не розігнана Palit GeForce GTX 550 Ti в грі Aliens vs. Predator на максимальних налаштуваннях з роздільною здатністю 1920 × 1080 видає 32 fps, а з розігнаним ядром Palit GeForce GTX 550 Ti видає 36 fps.

Настав час розглянути топову відеокарту з протилежного табору AMD Radeon R9 Fury. Продуктивність цієї відеокарти порівнянна з топової відеокартою від NVIDIA GeForce GTX 980 Ti.

Таку відеокарту, як AMD Radeon R9 Fury не має сенсу зараз розганяти, так як вона справляється з усіма новими іграми на високих настройках.

Також можна відзначити, що AMD Radeon R9 Fury досить погано розганяється, як і її пам'ять. Стічна частота ядра AMD Radeon R9 Fury становить 1050 МГц, а розігнати її можна тільки до 1100 МГц, щоб вона стабільно функціонувала. Також після такого розгону ви практично не помітите підвищення частоти кадрів, з чого випливає, що AMD Radeon R9 Fury не має сенсу розганяти.

Розгін відеокарти NVIDIA такий же, як і у Radeon, тому складнощів з розгоном відеокарт Radeon у наших читачів не повинно бути. Також варто відзначити, що при тестуванні всіх відеокарт від NVIDIA ми використовували топовий процесор Intel Core i7-980X Extreme Edition. Якщо, наприклад, ви будете використовувати який-небудь бюджетний процесор Intel Celeron, то ви не зможете в повній мірі розкрити весь потенціал своєї відеокарти. Тому ми рекомендуємо використовувати процесори середнього або вищого рівня для ігрового комп'ютера.

Нижче наведено список процесорів, які здатні розкрити весь потенціал відеокарти середнього і високого рівня швидкодії:

  • Intel Core i7-6700;
  • Intel Core i5-6600K;
  • Intel Core i5-6400;
  • Intel Core i5-6500;
  • AMD FX-8300;
  • AMD FX-8350;
  • AMD FX-6350;
  • AMD FX-6300.

Ще одним моментом, який ми не згадували, є підняття напруги на ядрі відеокарти. Ми спеціально не описали цей процес, так як він може привести до поломки вашої відеокарти або вона не буде правильно функціонувати. Якщо ви все ж захочете підняти напругу на ядрі GPU, то робіть це на свій страх і ризик.

Як прискорити відеокарту на ноутбуці

Принцип розгону відеокарти на ноутбуці нічим не відрізняється від розгону на стаціонарному ПК. Єдине, на що слід звернути увагу, є система охолодження ноутбука.

Від гарної системи охолодження ноутбука буде залежати нормальний розгін відеокарти.

Якщо система охолодження не буде справлятися з нагріванням GPU, то це призведе до нестабільної роботи ноутбука. Для прикладу візьмемо ноутбук Acer V3-571G. В цьому ноутбуці встановлений процесор Intel Core i5-3210m і відеоадаптер GF GT 630M. Відеокарта GFGT 630M є аналогом відеокарти Geforce GT 630 для стаціонарних ПК. Для розгону Geforce GT 630M запустимо Afterburner і в блоках Core Clock і Memory Clock поставимо значення +100 і +55.

Поставивши ці значення, ми підвищимо частоту ядра відеокарти Geforce GT 630M на 100 МГц і частоту її пам'яті на 55 МГц.

Поставивши ці значення, ми підвищимо частоту ядра відеокарти Geforce GT 630M на 100 МГц і частоту її пам'яті на 55 МГц

Проробивши такі маніпуляції над GF GT 630M в Afterburner, ми отримаємо такі значення в GPU-Z.

Проробивши такі маніпуляції над GF GT 630M в Afterburner, ми отримаємо такі значення в GPU-Z

З малюнка видно, що частота ядра Geforce GT 630M стала 760 МГц. Такий розгін GF GT 630M дозволить пограти в нові ігри на середніх настройках. Також варто відзначити, що версія Geforce GT 630 для стаціонарних комп'ютерів також має хороший потенціал для розгону. Тому якщо у вас відеоадаптер Geforce GT 630 в стаціонарному ПК, то сміливо розганяйте його.

Розганяємо ядро ​​GPU, вбудованих в процесор через біос

Зараз існують безліч процесорів від AMD і Intel з вбудованим графічним ядром. Розігнати такі GPU за допомогою Afterburner не вдасться. Вбудовані в процесор GPU можна розігнати тільки через БІОС.

Розглянемо приклад розгону через БІОС відеокарти Radeon HD 7540D, вбудованої в процесор AMD A6-5400K. Для цього зайдемо в БІОС материнської плати, в яку встановлений AMD A6-5400K. У Біосе знайдемо меню «OC», яке відповідає за розгін процесора і GPU.

У Біосе знайдемо меню «OC», яке відповідає за розгін процесора і GPU

У цьому меню в графі «Adjust GPU Engine Frequency» ми виставимо частоту графічного процесора 844 МГц, після чого збережемо налаштування БІОС і перезавантажити комп'ютер. У нашому випадку нам вдалося змусити працювати відеокарту Radeon HD 7540D через БІОС стабільно на частоті 844 Мгц.

У нашому випадку нам вдалося змусити працювати відеокарту Radeon HD 7540D через БІОС стабільно на частоті 844 Мгц

З прикладу видно, як легко розігнати GPU через БІОС.

підводимо підсумок

Сподіваємося, наш матеріал допоможе вам відповісти на питання, як розігнати відеокарту. До того ж після прочитання нашого матеріалу багато користувачів ПК отримають відповідь на питання, навіщо розганяти відеокарту і як дізнатися її характеристики.

Ще хочемо нагадати, щоб ви не забували перевіряти відеоадаптер на стабільність, щоб він правильно працював. А ми в свою чергу сподіваємося, що нашим читачам вдасться розігнати свою відеокарту і насолодитися новинками ігрової індустрії.

Також варто дати кілька порад тим, хто зібрався придбати нову відеокарту. Ми радимо не поспішати з покупкою, так як найближчим часом AMD і NVIDIA випустять нові відеокарти для нової архітектури Polaris і Pascal.

Відео по темі

гарна реклама