Як вибрати ідеальний ноутбук: від офісних до геймерських

  1. Ноутбуки з діагоналлю екрана 10-17 дюймів
  2. Вибір процесора і ОЗУ
  3. Вбудований графічний процесор або відеокарта?
  4. Накопичувач надвеликого обсягу
  5. Дані про час роботи не реалістичні
  6. Дисплей повинен бути досить яскравим
  7. Оснащення USB-портами і інтерфейсами

(Відкриється в новому вікні) У наші дні ноутбуки знову стають популярними. Після того як планшети протягом декількох років «рили яму» мобільним комп'ютерам, цей клас пристроїв знову взяв курс на зростання. У 2017 році частка ноутбуків збільшилася на 2,7%. Лідерами ринку є компанії HP і ASUS , Які «ділять поле» з такими виробниками, як Dell, Lenovo, Acer і Toshiba. Однак у продажу все частіше і частіше зустрічаються китайські новачки - наприклад, Huawei і Xiaomi.

У той час як пропозиція планшетів залишається обмеженим, ситуація з лептопами виглядає хаотичною. Покупцям надається вибір з сотень моделей різних розмірів, які, крім того, випускаються в незліченних конфігураціях. Наш гід прокладе шлях в цих «джунглях» моделей і пояснить, на які компоненти слід звернути увагу в специфікаціях ноутбуків.

Для кращого огляду ми розділили пристрою на три категорії: для виконання офісних завдань / веб-серфінгу (до 40 000 рублів), універсальні (до 80 000 рублів) і високопродуктивні (понад 80 000 рублів). Крім того, ми покажемо, на що здатні особливі концепти, такі як Convertible або Chromebook.

Ноутбуки з діагоналлю екрана 10-17 дюймів

В даний час доступні ноутбуки з діагоналлю дисплея від 10 дюймів (25,4 см) до 17 дюймів (43,2 см). Моделі з діагоналлю до 12 дюймів можуть бути об'єднані під загальною назвою «субноутбуки», вони розраховані на мобільне використання і тривалий час роботи. Подібні пристрої існують майже у всіх цінових категоріях, їх вартість (включаючи операційну систему) починається від 20 000 рублів.

Досить популярні кілька років тому нетбуки (ASUS EeePC) були повністю витіснені так званими «хромбук», орієнтованими на роботу з хмарними сервісами. Вони поставляються з операційною системою Google Chrome і, як правило, володіють незначним обсягом пам'яті (від 16 Гбайт).

Їх протилежністю є класичні ноутбуки з діагоналлю від 15,6 дюйма, які відрізняються великими дисплеями і великою кількістю інтерфейсів. Між ними розташовуються ноутбуки з діагоналями 13,3 і 14 дюймів, які часто представляють собою розумне поєднання мобільності, продуктивності і обладнання.

17-дюймові моделі часто виступають в якості заміни настільних систем і нерідко засновані на елементній базі для «великих» комп'ютерів. В першу чергу з подібною діагоналлю поставляються ігрові ноутбуки - прибутковий нішевий ринок, який охоче обслуговують виробники.

Вибір процесора і ОЗУ

(Відкриється в новому вікні) У наші дні ноутбуки знову стають популярними

Кращі процесори в різних цінових категоріях. Ціна ноутбука багато в чому визначає, наскільки продуктивним може бути вбудований мобільний процесор

Нинішнє покоління ноутбуків майже повністю робить ставку на процесори Intel, при цьому діє емпіричне правило: моделі Core i3 є повільними і недорогими, процесори i5 займають середнє положення, а чіпи i7 - дорогі і швидкі.

Зрозуміло, фактична продуктивність CPU залежить від його типу. Так, в назві моделей процесорів ноутбуків середнього класу зазвичай присутній суфікс «U», що вказує на їх відносну енергоффектівность (15 Вт). Їм протилежні чіпи з позначенням «HQ» (45 Вт), які в першу чергу орієнтовані на підвищену продуктивність і характеризуються високими тактовими частотами (турборежим). У процесорах Core i3 виробник відмовився від підтримки турборежима.

Іншим варіантом є процесори Intel з позначенням «Y», яким потрібна для роботи всього 5 Вт; вони є виключно економічними. Тут також доступний турборежим, в якому досить низька базова тактова частота значно збільшується при повному навантаженні. Вони часто застосовуються в ноутбуках, в яких зроблений акцент на мобільність.

Як правило, мобільні процесори мають два ядра, однак в сучасних процесорах Intel восьмого покоління в конфігурації все частіше зустрічаються чотири ядра. Серйозним конкурентом знову стає компанія AMD, яка розробила нове покоління процесорів Ryzen. Мобільні чіпи Ryzen 5 і Ryzen 7 протиставляються відповідним варіантам від компанії Intel і за результатами тестування часто виявляються трохи ефективніше і дешевше. Результати порівняння мобільних CPU представлені в таблиці нижче.

Результати порівняння мобільних CPU представлені в таблиці нижче

Результати мобільних графічних процесорів. Потужна інтегрована графіка швидше виняток; геймерам слід звернути увагу на моделі з дискретною відеокартою

Виробники чітко поділяють пристрої за обсягом оперативної пам'яті: ноутбуки вартістю менше 40 000 рублів, як правило, оснащені 4 Гбайт ОЗУ, дорожчі - 8 Гбайт і більше. Однак якщо після покупки ви зрозумієте, що встановленого обсягу пам'яті вам не вистачає, в більшості випадків його можна збільшити самостійно.

Швидкість ОЗУ може впливати на продуктивність, особливо при відеомонтаж або в іграх. Єдина проблема: практично неможливо дізнатися, який тип ОЗУ використовує виробник. Навіть на веб-сайтах продуктів найчастіше можна знайти лише вказівку на тип ОЗУ, наприклад DDR3. Пошук значень тактової частоти - практично марне заняття.

Те ж саме відноситься і до інформації про те, працює пам'ять в одноканальному режимі або більш швидкому двоканальному, при якому повинно бути встановлено не менше двох модулів ОЗУ. Втім, оскільки сучасні процесори оснащені відносно великий кеш-пам'яттю, використання двоканального режиму більше не робить вирішального впливу на продуктивність. Однак при частому використанні ноутбука при повному навантаженні цей режим забезпечує свої незаперечні переваги.

Вбудований графічний процесор або відеокарта?

Всі ноутбуки оснащені вбудованим графічним чіпом, який з'єднаний з процесором. Великий вибір при цьому відсутня. Мультимедійні та ігрові ноутбуки, навпаки, часто оснащені окремою відеокартою, яка, в залежності від моделі, здатна справиться з високими настройками навіть в сучасних іграх. Однак результати в таблиці праворуч показують, що дискретні відеокарти не завжди швидше вбудованих графічних чіпів.

В першу чергу чіпи AMD Radeon Vega, які відносяться до так званих процесорів Ryzen, значно перевершують по частоті кадрів слабші відеокарти NVIDIA, такі як GTX 950X і GTX 940MX.

В якості основного правила для мобільного графіки діє наступне: починаючи з результату близько 10 000 балів (в програмі тестування графіки Cloud Gate) відеокарти можна до певної міри використовувати для ігор , Причому кожна гра, зрозуміло, пред'являє власні вимоги. Якщо ви припускаєте регулярно використовувати ноутбук для комп'ютерних ігор, але не проявляєте інтересу до надзвичайно дорогим геймерським моделям, виберіть пристрій з відеокартою GTX 1050 Ti або MX150.

Накопичувач надвеликого обсягу

Швидкі накопичувачі для ноутбуків. Номером один у списку обладнання повинен знаходитися SSD- або, по крайней мере, eMMC-накопичувач - їх переваги величезні

По можливості слід вибирати конфігурацію з встановленим SSD-накопичувачем, навіть якщо за нього доведеться переплатити. Швидка флеш-пам'ять забезпечує швидкість передачі до 500 Мбайт / с і є основним критерієм продуктивності. Малий час завантаження і практично миттєво запускаються додатки і програми доступні тільки завдяки використанню SSD.

Особливо недорогі ноутбуки часто оснащуються eMMC-пам'яттю, що, як правило, виробник вказує окремо. Також він описує флеш-пам'ять, швидкість передачі в якій, проте, істотно менше (близько 200 Мбайт / с). Проте цей варіант працює вдвічі швидше звичайного жорсткого диска ноутбука.

Як компромісний варіант деякі виробники створюють змішану конфігурацію, використовуючи SSD-накопичувач невеликого обсягу (в більшості випадків 128 Гбайт) і жорсткий диск об'ємом 1-2 Тбайт. Це є хорошою ідеєю, так як операційну систему і програми можна встановити на швидкий SSD-накопичувач, а всі інші дані перенести на більш повільний HDD.

Дані про час роботи не реалістичні

Більшість сучасних ноутбуків можуть працювати від акумулятора протягом 7-10 годин. При цьому вибір також залежить від особистих потреб: якщо лептоп використовується головним чином вдома, модель з часом автономної роботи близько п'яти годин стане хорошим вибором (за умови, що всі інші параметри влаштовують). І навпаки, якщо ви щодня використовуєте ноутбук на роботі або в університеті, необхідно вибирати пристрій з часом автономної роботи 9-10 годин і більше.

На жаль, параметр акумулятора, зазначений в ват-годинах (Вт⋅ч), не дає ніякої інформації про фактичний час роботи. Воно дуже сильно залежить від конфігурації.

Дисплей повинен бути досить яскравим

Для роботи на природі дисплей повинен бути досить яскравим (понад 200 кд / м2) і контрастним. Моделі з антибліковим (матовим) дисплеєм не відображають сонячне світло. Якщо в основному ви використовуєте ноутбук для редагування зображень, слід вибирати модель з високоякісним IPS-дисплеєм, оскільки зазвичай він забезпечує поліпшену колірну гамму і збільшені кути огляду.

Основне правило щодо дозволу: у ноутбуків вартістю менше 40 000 рублів і з малими діагоналями дозвіл зазвичай становить скромні 1366 × 768 пікселів, в інших випадках стандартом є Full HD (1920 × 1080 пікселів).

Оснащення USB-портами і інтерфейсами

USB 3.0 ще не здобув полy перемогу: майже у всіх цінових категоріях в ноутбуках пропонується змішане оснащення з портів USB 2.0 і 3.0. Новий Type-C, через який можна заряджати смартфони і передавати відеосигнали, ще довго не буде стандартом. Якими функціями оснащений конкретний порт, не завжди можна однозначно визначити в документації.

Компактні ноутбуки та пристрої- трансформери все частіше не мають розмикача. Bluetooth і WLAN (802.11ac) є стандартним оснащенням. Більшість моделей також оснащені HDMI-портами для підключення зовнішнього монітора, а також веб-камерами і карт-рідерами.

Читайте також:

Фото: компанії-виробники; snowing12 / Fotolia.com

Вбудований графічний процесор або відеокарта?