Як вибрати відеокарту по 7 параметрам

  1. Краща відеокарта: 7 параметрів для успішного відбору
  2. інтегрована відеокарта
  3. дискретна відеокарта
  4. Яку відеокарту купити: робимо висновки разом

Чому так важливо правильно вибрати відеокарту ? Все просто: саме вона визначає, наскільки продуктивним буде ПК, якщо Ви вирішите пограти в комп'ютерні ігри або подивитися улюблений серіал. Не всі знають, як правильно підібрати відеокарту і тому схильні довіряти лише радам продавця-консультанта, що не завжди вірно.

відеокарту

У цій статті ми розповімо Вам, як вибрати відеокарту за параметрами. Це простий і вірний спосіб швидко визначитися з відповідною моделлю!

Краща відеокарта: 7 параметрів для успішного відбору

Краща відеокарта: 7 параметрів для успішного відбору

Хороша відеокарта повинна влаштовувати Вас по ряду параметрів:

  1. Тип: дискретна / інтегрована.

  2. Частота GPU - відповідає за обробку зображення і зменшення навантаження на процесор. Графічний процесор - найважливіший елемент відеокарти. Високі показники частоти GPU дозволяють обробляти дані швидше, що відразу ж підвищує і продуктивність.

  3. Обсяг пам'яті, яку може використовувати відеочіп для зберігання тимчасових даних. Зверніть увагу на 4 параметра: тип, обсяг, частоту і ширину шини.

  4. Тип пам'яті: DDR, DDR2, DDR3, DDR5, GDDR5, GDDR3 - чим більше цифра - тим вище і показник тактової частоти, а значить вище і продуктивність. З переліку варіантів зрозуміло, що GDDR5 - кращий вибір для геймера.

  5. Ширина шини або пропускна здатність відеопам'яті: визначає швидкість і продуктивність роботи. Чим ширше шина - тим більша кількість цифрових даних вона зуміє приймати / передавати за одиницю часу. Варіанти розмірів: від 64 (для ігор цього показника мало), 128, 256 біт і більше.

  6. Частота шини - друга за важливістю характеристика, що задає загальний тон продуктивності. Збільшення частоти прискорює і обробку даних, дозволяючи графіку завантажуватися швидше. Показники тактової частоти для шини: від 500 до 2000 МГц.

  7. Доступні роз'єми: HDMI (Для передачі цифрового сигналу), DVI (Для передачі цифрового відеосигналу), Mini Displayport (для цифрового сигналу з розширеним каналом передач) і застарілий формат D-Sub (Для передачі аналогового сигналу).

На ринку сучасних відеокарт ось уже понад 20 років представляють свої розробки 2 найбільш популярні і конкуруючі між собою фірми - AMD і NVIDIA. Ми навіть не будемо міркувати на тему «яка відеокарта краще: AMD або NVIDIA», потомучто однозначну відповідь на це питання можна отримати лише при порівнянні конкретних моделей. Щоб краще розуміти, які характеристики повинні доповнювати кожен з перерахованих параметрів, необхідно зрозуміти, для яких цілей буде використовуватися комп'ютер.

Як правило, мова йде або про офісному застосуванні, для навчання і вдома або ж про бажання багато і довго грати в комп'ютерні ігри. Формат комп'ютерних ігор, які ви хочете з легкістю відтворювати на своєму «залізі», теж має значення. Для більш сучасних розробок - дискретна відеокарта, для версій з низькими настройками може вистачити можливостей і вбудованої графіки.

інтегрована відеокарта

Вона вбудована в материнську плату , А значить, і продається разом з нею, що непогано заощаджує бюджет. Більш того, для сучасного ринку не рідкість купити процесор з вбудованим графічним ядром, завдяки такій покупці Ви теж можете непогано заощадити. Тільки важливо спочатку переконатися, що Ваша материнська плата дозволить скористатися таким інструментом - відеоядром, вбудованим в процесор.

Можливостей вбудованої графіки буде більш ніж достатньо для офісних додатків, перегляду контенту на сайтах, а також призначеного для користувача серфінгу в інтернеті.

Завдяки наявності сучасних технологій інтегровані GPU дозволяють запускати велику кількість популярних ігор. Що правда, гра не завжди обіцяє бути комфортною, все залежить від рівня налаштувань. При дозволах 1024 × 768 і 1280 × 1024 прекрасно активується практично будь-яка гра з шедеврів гейминга минулого покоління. Ресурсів вбудованого GPU вистачить для того, щоб нормально пограти в ігри, що пред'являють системам низькі вимоги.

Інтегрована графіка користується величезним попитом на бюджетному сегменті. Не має сенсу витрачатися на дискретну відеокарту, якщо комп'ютер / ноутбук не буде активно використовуватися для ігор.

дискретна відеокарта

Окремий слот, який вставляють в материнську плату для розширення можливостей графіки комп'ютера при перегляді серіалів і відтворенні різних комп'ютерних ігор.

Крім перерахованих вище параметрів, при виборі дискретної відеокарти рекомендуємо також звернути увагу на:

  • Харчування: експерти одноголосно називають відеокарту самим енергоспоживаюче комплектуючих комп'ютера. Виходячи з цього, варто пам'ятати, що при нестачі потужності від блоку живлення, працювати не буде і сама відеокарта. Щоб уникнути подібних помилок - купуйте блок живлення з більш високим показником потужності. Так, для відеокарти, потужністю в 450 Вт підійде БП на 500 Вт.
  • Охолодження: нагрівається відеокарта теж сильніше всіх, тому найбільше потребує ефективного охолодженні. Переконайтеся, що обрана модель доповнена великим вентилятором, а для дуже потужної моделі не завадить кілька таких вентиляторів - два, три.
  • Інтерфейс, тобто на слот, через який відбувається підключення до плати. Важливо, щоб Ваша материнська плата підтримувала обраний інтерфейс. Крім того, корисно знати сучасні параметри - PCI-Ex16 в версіях від 1.0 до 3.0. Чим новіший версія - тим швидше вона працює.
  • Наявність технологій CrossFire, SLI: дозволяють об'єднувати в єдиний комп'ютер кілька відеокарт, що збільшує можливості графіки в рази.

Яку відеокарту купити: робимо висновки разом

Підсумуємо: для офісу, навчання і роботи добре вибирати інтегровані моделі, вони дешевше і споживають менше енергії. Для домашнього користування, коли хочеться і фільм подивитися і в гру таку собі пограти, краще взяти дискретну модель із середньої цінової категорії. А ось для сучасних комп'ютерних ігор потрібна потужна і, на жаль, дорога модель. Якщо хочете, щоб Ваш комп'ютер буквально літав, краще не економити.

Незалежно від Ваших переваг - Ви знайдете кращі рішення в каталозі нашого інтернет-магазину!