Як впливає обсяг кеш-пам'яті на продуктивність в іграх? Intel Skylake: 3 MB vs 8 MB Cache

код вставки
<Div id = "gecid_share_id"> </ div>
<Script type = "application / javascript" src = "https://ru.gecid.com/inc/js.php?id=46559"> </ script>

Вітаємо вас на сайті GECID.com! Добре відомо, що тактова частота і кількість ядер процесора безпосередньо впливають на рівень продуктивності, особливо в оптимізованих під багатопоточність проектах. Ми ж вирішили перевірити, яку роль в цьому відіграє кеш-пам'ять рівня L3?

Для дослідження цього питання нам був люб'язно наданий інтернет-магазином pcshop.ua 2-ядерний процесор Intel Core i3-6100 з номінальною робочою частотою 3,7 ГГц і 3 МБ кеш-пам'яті L3 з 12-ю каналами асоціативності. У ролі опонента виступив 4-ядерний Intel Core i7-6700K , У якого були відключені два ядра і знижена тактова частота до 3,7 ГГц. Обсяг же кешу L3 у нього становить 8 МБ, і він має 16 каналів асоціативності. Тобто ключова різниця між ними полягає саме в кеш-пам'яті останнього рівня: у Core i7 її на 5 МБ більше.

Якщо це відчутно вплине на продуктивність, тоді можна буде провести ще один тест з представником серії Core i5, у яких на борту 6 МБ кешу L3.

Якщо це відчутно вплине на продуктивність, тоді можна буде провести ще один тест з представником серії Core i5, у яких на борту 6 МБ кешу L3

Але поки повернемося до поточного тесту. Допомагати учасникам буде відеокарта MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G і 16 ГБ оперативної пам'яті DDR4-2400 МГц. Порівнювати ці системи будемо в дозволі Full HD.

Порівнювати ці системи будемо в дозволі Full HD

Для початку почнемо з рассінхронізірованних живих геймплей, в яких неможливо однозначно визначити переможця. У Dying Light на максимальних налаштуваннях якості обидві системи показують комфортний рівень FPS, хоча завантаження процесора і відеокарти в середньому була вище саме в разі Intel Core i7.

У Dying Light на максимальних налаштуваннях якості обидві системи показують комфортний рівень FPS, хоча завантаження процесора і відеокарти в середньому була вище саме в разі Intel Core i7

Arma 3 має добре виражену процесорозалежність, а значить більший об'єм кеш-пам'яті повинен зіграти свою позитивну роль навіть при ультрависоких налаштуваннях графіки. Тим більше що навантаження на відеокарту в обох випадках досягала максимум 60%.

Тим більше що навантаження на відеокарту в обох випадках досягала максимум 60%

Гра DOOM на ультрависоких налаштуваннях графіки дозволила синхронізувати лише перші кілька кадрів, де перевага Core i7 становить близько 10 FPS. Розсинхронізація дельнейшего геймплея не дозволяє визначити ступінь впливу кеша на швидкість відеоряду. У будь-якому випадку частота трималася вище 120 кадрів / с, тому особливого впливу навіть 10 FPS на комфортність проходження не роблять.

У будь-якому випадку частота трималася вище 120 кадрів / с, тому особливого впливу навіть 10 FPS на комфортність проходження не роблять

Завершує міні-серію живих геймплея Evolve Stage 2. Тут ми напевно побачили б різницю між системами, оскільки в обох випадках відеокарта завантажена орієнтовно на половину. Тому суб'єктивно здається, що рівень FPS в разі Core i7 вище, але однозначно сказати не можна, оскільки сцени з ідентичні.

Тому суб'єктивно здається, що рівень FPS в разі Core i7 вище, але однозначно сказати не можна, оскільки сцени з ідентичні

Більш інформативну картину дають бенчмарки. Наприклад, в GTA V можна побачити, що за містом перевага 8 МБ кешу досягає 5-6 кадрів / с, а в місті - до 10 FPS завдяки більш високій завантаженні відеокарти. При цьому сам відеоприскорювач в обох випадках завантажений далеко не на максимум, і все залежить саме від CPU.

При цьому сам відеоприскорювач в обох випадках завантажений далеко не на максимум, і все залежить саме від CPU

Третій відьмак ми запустили з позамежними налаштуваннями графіки і високим профілем постобработки. В одній з заскріптованних сцен перевага Core i7 місцями досягає 6-8 FPS при різкій зміні ракурсу і необхідності подгрузки нових даних. Коли ж навантаження на процесор і відеокарту знову досягають 100%, то різниця зменшується до 2-3 кадрів.

Коли ж навантаження на процесор і відеокарту знову досягають 100%, то різниця зменшується до 2-3 кадрів

Максимальний пресет графічних налаштувань в XCOM 2 не став серйозним випробуванням для обох систем, і частота кадрів перебувала в районі 100 FPS. Але і тут більший об'єм кеш-пам'яті трансформувався в прибавку до швидкості від 2 до 12 кадрів / с. І хоча обом процесорам не вдалося по максимум завантажити відеокарту, варіант на 8 МБ і в цьому питанні місцями процвітав краще.

І хоча обом процесорам не вдалося по максимум завантажити відеокарту, варіант на 8 МБ і в цьому питанні місцями процвітав краще

Найбільше здивувала гра Dirt Rally, яку ми запустили з пресетом дуже високо. У певні моменти різниця доходила до 25 кадрів / с виключно через більшого обсягу кеш-пам'яті L3. Це дозволяло на 10-15% краще завантажувати відеокарту. Однак середні показники бенчмарка показали більш скромну перемогу Core i7 - всього 11 FPS.

Цікава ситуація вийшла і з Rainbow Six Siege: на вулиці, в перших кадрах бенчмарка, перевага Core i7 становило 10-15 FPS. Всередині приміщення завантаження процесорів і відеокарти в обох випадках досягла 100%, тому різниця зменшилася до 3-6 FPS. Але в кінці, коли камера вийшла за межі будинку, відставання Core i3 знову місцями перевищувала 10 кадрів / с. Середній же показник виявився на рівні 7 FPS на користь 8 МБ кешу.


Соціальні коментарі Cackl e

Php?
Ми ж вирішили перевірити, яку роль в цьому відіграє кеш-пам'ять рівня L3?